Praktični RIBOLOV

Koncept swimbaita – najjednostavniji put do kapitalne štuke

1

Tekst: Dalien, www.dalien-fishing.com
Foto: Zlatko Ranogajec, Dalien

Vjerujem da mnogi od vas maštaju o kapitalnom ulovu štuke na varalicu. Zahvaljujući swimbaitima ovaj cilj je lakše ostvariv nego ikada. Mislim da još nikada nisam imao prilike pisati o toliko jednostavnoj i učinkovitoj metodi lova velikih riba. Ukoliko se budete pridržavali nekoliko jasnih smjernica iz ovog teksta, uz dozu upornosti i odlučnosti, garantiram da ćete imati uspjeha u ribolovu (velikih) štuka!

Ribolov jerkovima je prije nekoliko godina naglavačke okrenuo ribolov štuke. Iako su mnogi u početku bili sumnjičavi naspram „parketa“, danas su prihvaćeni kao super učinkoviti mamci za male, srednje i velike štuke. Iako i danas mnogi griješe i bacaju premale jerkove pa love štukire, oni koji su si dali truda i prilagodili opremu za prave mamce nagrađeni su krasnim ulovima i nezaboravnim danima punih grizeva. Ista stvar je i sa swimbaitima. Ovi veliki gumeni (ili plastični) mamci imaju neupitnu sposobnobnost privlačenja štuka i samo je stvar ribolova na pravom mjestu u pravo vrijeme kako bismo doživjeli nevjerojatne ulove. Obzirom da kod nas vlada velik otpor prema velikim mamcima (ironično, svaki će se špiner složiti kako za pravu ribu treba bacati veliko), u ovom tekstu ću pokušati objasniti zašto je mamac od 20 centimetara idealan štučji zalogaj i na našim vodama. Ukoliko niste spremni pokisnuti ili uložiti koju kunu u multiplikator, skuplji mamac i jači štap, osuđeni ste na ribolove s manjim mamcima po sunčanom „lijepom“ vremenu kada riba nije aktivna. Ovo znači da ćete loviti samo male ribe ili da će ulov kapitalne ribe biti puka sreća pogotka iste u glavu. Uostalom, što se prije prilagodite trendu ribolova velikim mamcima, prije ćete početi loviti velike ribe, vrijeme će pokazati…

Zašto je velik mamac dobar?

O velikim mamcima sam već pisao u nekoliko navrata i već sam sam sebi dosadan u ponavljanju kako veliku ribu treba loviti kada i ona sama lovi – po ružnom vremenu u relativno bistroj vodi i u gornjem sloju vode. Za velike mamce su ovakvi uvjeti presudni, a po suncu se igram sa svojom djecom u parku i uopće ne razmišljam o štukama.
-Veliki mamac pokreće puno više štuka (svih veličina). Nećete uloviti baš svaku pedesetku koja se digne, ali garantiram da ćete imati puno više grizeva i praćenja u usporedbi s tradicionalnim žlicama, leptirima, malim gumama itd…. Što ste bliže površini, to će biti širi radijus u kojem će štuke primijetiti vaš mamac. Ukoliko, recimo, za sat vremena ribolova niste imali praćenje niti jedne manje ribe, vrlo je vjerojatno da ni velike nisu aktivne.
-S velikim mamcem imate puno veće šanse pokrenuti veliku ribu. Mislim da je svima jasno da velika štuka jede velik plijen, međutim, mene je iznenadilo koliko dobro male štuke ragiraju na velike mamce.
-Ribolov je atraktivniji jer štuke napadaju puno agresivnije u usporedbi s mamcima prezentiranim uz dno i većina grizeva se vidi očima. Otkako sam počeo bacati velike varalice otkrio sam puno o načinu lova velike štuke. Nećete vjerovati kako se divljački metrena štuka može ponašati kada se jednom odluči dignuti sa dna i krenuti u napad. Znaju dojuriti sa deset metara razdaljine i nekoliko puta udarati mamac, uz ogromne kolobare na površini, sve dok se ne ulove. Do prije par godina mislio sam da su velike lijene i da im je potrebno sporo prezentirati uz dno. Tako su me učili i tako sam lovio. Ovo je posve istinito kada se lovi malim gumama, žlicama i leptirima, no s velikim mamcima cijeli se koncept okreće naglavačke – vi ne tražite štuku, vaš mamac ju traži umjesto vas. Ovo nisam ja izmislio, Skandinavci na ovaj način love već stotinama godina. Ja sam samo ovaj koncept primijenio na našim vodama i utvrdio da itekako radi.
-Veliki mamci se puno manje gube jer se uglavnom vode u gornjem sloju vode, pa je u konačnici ribolov s njima jeftiniji nego s gumicama od deset centimetara na jig glavama ili žlicama koje se „trzaju iz zgloba“ uz dno.

Bitan je cijeli sistem, ne samo mamac (bez alata nema zanata)

Iako se najdostupniji gumeni swimbait kod nas (Savage Gear 3D Rattle Trout) u veličini 20,5 cm bez problema može bacati s malo jačom spin rolom i nekim 100 gramskim štapom, svakako bih preporučio ulaganje u multiplikator i malo duži casting (trigger) štap. Neprilagođena i preslaba oprema će definitivno učiniti ribolov s velikim mamcima napornim i može biti razlog zbog kojeg ćete (prelako) odustati S multićem ćete biti puno učinkovitiji u zabacivanju, otpor varalice više neće biti napor za rolu, tiho ćete moći spuštati 120 gramsku varalicu u vodu, neće vam za zabačaj smetati debeli monofil, niti će vam se špaga urezivati u prste kod zamaha. Stoga, ako ste ozbiljnije zainteresirani za ribolov štuke, savjetujem nabavku malo dužeg jakog trigger štapa i multića. Moja topla prepruka je oprema koju i sam koristim. Savage Gear Big Pike 259cm do 300grama u kombinaciji sa Okuma Wide Body multiplikatorom koji ima veliku snagu privlačenja. Odličan i cijenom prihvatljiv MPP 210cm do 150 grama može poslužiti kao neki crossover jerk i swimbait štapa jer ima dužu ručku za daleko izbacivanje. Ovaj pribor je iznimno jak, međutim, u izradi su korištene najkvalitetnije komponente tako da uopće nije težak i bez problema se njime radi čitav dan. Današnji pribor je super osjetljiv, lagan, izbalansiran i općenito ugodan za ribolov tako da to više nema veze sa starim fibreglass Germinama i Kvikericama 500. Kombinacija Savage Gear Big Pike štapa i Okuma Wide Body Komoda teži jedva 500 grama tako da ne trebate biti dvometraš kako biste bacali varalicu od 100-200 grama cijeli dan. Dapače, ovaj pribor takvom lakoćom mota i baca takve varalice da uopće nemate osjećaj da bacate nešto veliko. Dugačak štap je iznimno koristan za kontrolu dubine uranjanja (držanje uz površinu) swimbaita, daleko zabacivanje i balans. Iako možete koristiti 1,90-2,10 metara jerk štap za swimbaite, za pravi ribolov swimbaitima trebate imati specijaliziran duži (2,40–2,80met) trigger štap.

Povratak monofilu – ključ za dobru realizaciju

Svi smo već pomalo zaboravili loviti na flaks. Moderne upredenice sa svim svojim prednostima su definitivno preuzele varaličarski svijet. Ipak, u ribolovu swimbaitima jedan je trenutak ključan za realizaciju i zato prednost dajem monofilu. Štoviše, mislim da je toliko bitan da sam ovoj temi posvetio čitav pasus kako bih ju dodatno naglasio.
Iz ribolova bassa sam naučio da se istezljivost monofila višestruko isplati u ribolovu spinnerbaitima,buzzbaitima i crankovima. Taj trenutak kada riba zagrize i istezljivost flaksa dozvoli ribi da se okrene i proguta cijeli mamac za realizaciju znači više od bilo koje (trailer) udice ili odložene kontre.
Ista stvar je i sa swimbaitima. Ipak se radi o velikom mamcu kojeg štuka treba spakirati i taj trenutak okreta štuke kod udarca je presudan za realizaciju. Ako se uzme u obzir da su swimbait štapovi tvrdi (ipak moraju bacati 100+ grama mamce i pokrenuti velike komade gume u čvrstim raljama štuke) i još na to koristimo neistezljive špage, jasno je da nema milimetra istezljivosti u priboru i štuka jednostavno ne može dobro progutati mamac pri udaru. Ovo je dodatno naglašeno činjenicom da će štuka često pratiti swimbait i opaliti ga svom snagom u trenutku kada ga doslovno vadimo iz vode na vrlo kratkoj struni. Još jedna velika mana špage i tvrdog štapa je što udicom lako napravimo rupu u koščatoj čeljusti i zbog toga možemo izgubiti ribu u drilu.
Nakon prve velike izgubljene ribe mi je postalo jasno da kombinacija tvrdog štapa i neistezljive špage nije najbolje rješenje. Namotao sam 0,47 mm Okuma Specialist monofil i već sljedeći ribolov mi je donio nekoliko riba od 60 cm koje su potpuno progutale 20,5cm pastrvu. Da ne spominjem dvije ribe od 90+ cm koje su primile pod nogama i koje bih najvjerojatnije izgubio da sam imao neistezljivu špagu. Flaks je jeftin i nije problem svaki drugi (ili svaki) ribolov namotati friških pedesetak metara pa imati super jaku strunu u svakom ribolovu.
Gumeni swimbaiti su mekani i štuka ih ne pušta samo tako, stoga definitivno preporučam upotrebu monofila 0,40-0,55 mm. Istezljivost je najvažnija karakteristika strune u ribolovu swimbaitima!

Savage Gear 3D Rattle Trout

Danski Savage Gear se u Europi profilirao kao najinovativniji varaličarski brend za ribolov svih vrsta grabežljivaca, ali je štuka njihov primarni fokus i tu su otišli najdalje od svih. Iako danas nema brendova koji rade loše, varalice koje dizajnira njihov mastermind Mads Grosell su same po sebi garancija za uspjeh. Osim neosporne kvalitete i lovnosti doslovno svaka ima neki inteligentan detalj koji ih čini boljim od sličnih mamaca na tržištu.
Upravo zato jer sam njihov test ribolovac i često forsiram određenu varalicu kako bih joj „ušao u dušu“ sa punom odgovornošću tvrdim kako svi možemo biti sretni da su Savage Gear varalice dostupne na našem tržištu iz jednostavnog razloga – uz ovakve mamce svi možemo napredovati kao ribolovci jer nas tjeraju da razmišljamo i lovimo drugačije!
3D Rattle Trout je jedna od takvih varalica. Iako na prvi pogled djeluje kao obična fensi-šmensi guma koju može zamijeniti bilo koja gumena šlapa na jig glavi, postoje određeni detalji koje čine veliku razliku. Prvo i osnovno, profil ove gume savršeno odgovara pastrvi (čak je i 3D skenirana), što nije toliko bitno, koliko je bitan njen masivan gabarit i jak rad masnim repom. Tu je i trešnja cijelim tijelom pri ravnomjernom povlačenju i konstantno „flešanje“ trbuha. Štuke jednostavno ne mogu ignorirati ovakav profil i akciju. U repu svaka ima kapsulu sa zvečkom tako da pri radu imaju i zvučnu komponentu. Tu je i alkica na trbuhu za montažu trokuke na koju ćemo zakvačiti 90% riba jer ju najčešće napadaju s repa ili ju odozdo zagrizu za trbuh. Dolazi u veličinama 12,5, 17 i 20,5 centimetara. Za ribolov štuke model od 17 cm i 80 grama može proći, ali je 20,5cm/120 gr definitivno bolja opcija koja će pokrenuti puno više riba. Ovih 120 grama nije samo olovo u varalici, već je u masivnom tijelu odliveno puno kvalitetne gume koja ima značajnu težinu, stoga se bez problema može održavati u gornjem sloju vode i voditi u metar dubine.
Najveća ljepota pastrve je u jednostavnosti vođenja. Sve što je potrebno je ravnomjerno voditi pastrvu u gornjem sloju vode i ona će sav posao obaviti za vas. Uvjet je da imamo smanjene uvjete svjetlosti i bistriju vodu. Najbolji je ribolov oko i iznad pojaseva vodene vegetacije, a često su super učinkoviti i zabačaji paralelni sa obalom koju nikad ne smijete zanemariti. Upravo zbog ove jednostavnosti prezentacije odgovorno tvrdim kako put do kapitalne ribe nikad nije bio jednostavniji i ukoliko pastrvi posvetimo dovoljno vremena i prilagodimo pribor – uspjeh sigurno neće izostati. Swimbaiti od tvrde plastike poput 4Play Swim & Jerka 19 cm ili novijeg Glide Swimmera također su vrlo učinkoviti prezentirani na isti način. Glide Swimmera volim jako brzo ravnomjerno voditi skoro da radi brazdu na površini u širokim odmacima, bez obzira da li je ispod njega jedan, dva tri ili četiri metra dubine. Naravno da love i varalice drugih proizvođača, bitno je samo da bacate dovoljno veliko u pravo vrijeme, na pravom mjestu.
Listopad i studeni su oduvijek udarni mjeseci za štukolov, posebno ove godine kada su velike vode napunile sva naša jezera i kanale te omogućile štukama da priđu obali i iskorite novonastali obalni zaklon za zasjedu. Kada ulovite prvu ribu od 60 cm na varalicu od 20 centimetara, a pogotovo kad vam prva metrašica spakira 20,5 cm pastrvu, više nema povratka i sve što se ste dosad koristili činit će vam se premalo i neozbiljno.