Praktični RIBOLOV

Tekući aditivi

1

Piše: Krešimir Kuri

Tekući aditivi su sve tekuće komponente koje se prilikom izrade mamaca u manjim ili većim količinama dodaju u jaja. Jedni se koriste iznutra, drugi izvana, a vrlo često i kombinirano. Treći su zamišljeni samo da služe kao umaci kod lova već gotovim mamcima… Možemo ih podijeliti prema porijeklu, ovisno od kojih se komponenti izrađuju, ili prema namjeni, odnosno za koje se svrhe u mamcima koriste. O njihovom poznavanju vrlo često može ovisiti i konačna učinkovitost mamca s kojim lovimo, pa zbog toga i posljedično konačan ishod ribolova. U ovom članku neću taksativno nabrajati sve moguće tekuće aditive koji danas postoje, već ću općenito o svima reći nekoliko riječi i fokusirati se na one koje osobno najviše koristim, kao i one u koje imam najviše povjerenja…

Arome

Arome su tekući atraktori koji se dodaju u mamac s ciljem da mu pojačaju i ponekad jako promijene miris, i tako pomoću njega što brže navuku ribu do mamca. Rade se od koncentriranih prirodnih i umjetnih baza, a njihova upotreba seže u same početke izrade mamaca za šarane. Prirodne su baze obično skuplje, dok su umjetne (to su najčešće razni esteri) vrlo različite kvalitete, ali i učinkovitosti. Arome za lov šarana u najvećem se broju slučajeva baziraju na uljnim (glicerol) i alkoholnim (propilen glikol, etanol) nosačima. Danas su u našim trgovinama prisutni deseci različitih aroma. Neke su bolje, neke lošije, a njihova učinkovitost na određenoj vodi obično ovisi o puno različitih detalja.

O čemu ovisi učinkovitost arome?

Za uspjeh u ribolovu može biti presudna kvaliteta arome, njen izbor, ali ponekad i sama doza u mamcu. Određene kombinacije aroma, kao što su na primjer rak i jagoda ili scopex i lignja na određenim vodama rade bolje, a na drugima lošije od pojedinačnih. Da li će aroma u mamcu na nekoj vodi loviti ili ne, najčešće ovisi o samoj vodi. Jednom u pitanju može biti samo kemijski sastav ili pH reakcija određene vode u određeno vrijeme ribolova, a drugi put povijest korištenja mamaca s određenim aromama na njoj. Među ribolovcima u određenom kraju ili onima koji love na određenoj vodi obično su uvijek popularne neke arome ili njihove kombinacije, i kad se kroz dugi niz godina s njima uzastopno lovi, i kad se vrlo velik broj šarana tako i po više desetaka puta ulovi, one za šarane mogu postati znak opasnosti i može se dogoditi da ih oni uopće više ne žele uzimati. Najbolji primjer toga vidjet ćete ako na nekoj od naših najpoznatijih voda, poput na primjer Šumbara, pokušate loviti velike šarane mamcima napravljenim s Rod Hutchinsonovim Monster Crab i Secret Agentom. Danas više nije neobično da neki mamac, nakon što je više od dvadeset godina na određenoj vodi bio vrlo učinkovit i često „udaran“, više jednostavno ne radi. Pretjerana upotreba ih može „potrošiti“. Tako kod nas postoje vode koje više uopće ne odgovaraju na neke mamce s kojima ste se još samo prije godinu ili dvije do sita mogli naloviti riba.

Bitan je cijeli sistem, ne samo mamac (bez alata nema zanata)

Iako se najdostupniji gumeni swimbait kod nas (Savage Gear 3D Rattle Trout) u veličini 20,5 cm bez problema može bacati s malo jačom spin rolom i nekim 100 gramskim štapom, svakako bih preporučio ulaganje u multiplikator i malo duži casting (trigger) štap. Neprilagođena i preslaba oprema će definitivno učiniti ribolov s velikim mamcima napornim i može biti razlog zbog kojeg ćete (prelako) odustati S multićem ćete biti puno učinkovitiji u zabacivanju, otpor varalice više neće biti napor za rolu, tiho ćete moći spuštati 120 gramsku varalicu u vodu, neće vam za zabačaj smetati debeli monofil, niti će vam se špaga urezivati u prste kod zamaha. Stoga, ako ste ozbiljnije zainteresirani za ribolov štuke, savjetujem nabavku malo dužeg jakog trigger štapa i multića. Moja topla prepruka je oprema koju i sam koristim. Savage Gear Big Pike 259cm do 300grama u kombinaciji sa Okuma Wide Body multiplikatorom koji ima veliku snagu privlačenja. Odličan i cijenom prihvatljiv MPP 210cm do 150 grama može poslužiti kao neki crossover jerk i swimbait štapa jer ima dužu ručku za daleko izbacivanje. Ovaj pribor je iznimno jak, međutim, u izradi su korištene najkvalitetnije komponente tako da uopće nije težak i bez problema se njime radi čitav dan. Današnji pribor je super osjetljiv, lagan, izbalansiran i općenito ugodan za ribolov tako da to više nema veze sa starim fibreglass Germinama i Kvikericama 500. Kombinacija Savage Gear Big Pike štapa i Okuma Wide Body Komoda teži jedva 500 grama tako da ne trebate biti dvometraš kako biste bacali varalicu od 100-200 grama cijeli dan. Dapače, ovaj pribor takvom lakoćom mota i baca takve varalice da uopće nemate osjećaj da bacate nešto veliko. Dugačak štap je iznimno koristan za kontrolu dubine uranjanja (držanje uz površinu) swimbaita, daleko zabacivanje i balans. Iako možete koristiti 1,90-2,10 metara jerk štap za swimbaite, za pravi ribolov swimbaitima trebate imati specijaliziran duži (2,40–2,80met) trigger štap.

Doziranje aroma

Osim samog izbora mamca vrlo je važno i doziranje arome. Svaki ozbiljan proizvođač će uvijek na svojoj aromi napisati njenu dozu i rok upotrebe. Tih se doza treba obavezno držati jer ponekad korištenje manjih doza (subdoziranje) ili većih (predoziranje) može na kraju donijeti slabije rezultate. Ako lovite na divljim vodama kao što su neke rijeke ili jezera (gdje je mali broj šarana na velikom području) prevelike doze arome u mamcu mogu lako odbiti šarane. S druge strane, ako na jezeru na kojem se vrlo često lovi stavite manju dozu arome kako biste uštedjeli na mamcu, može vam se dogoditi da će šaranima trebati puno više vremena da dođu do vaših mamaca i počnu ih uzimati. Naime, na takvim im vodama mirisni i okusni receptori mogu biti jako zasićeni raznim aromama, tako da nekad bolje i brže rade mamci s neznatno višim dozama arome ili kombinacija njih nekoliko. Jedna aroma, pogotovo ako je kvalitetna i ako se umjereno koristi, može trajati i uspješno se koristiti kroz nekoliko desetaka godina, dok se druga naglo izbaci, postane popularna i kroz možda samo godinu dana potpuno se „potroši“ i prestane raditi. Specijalizirane ribolovne arome rade se od koncentriranih koncentracija 1:1000, i njihove se doze obično kreću od samo nekoliko pa sve do 12 ml/kg. Najčešće je doza negdje od 5 do 10 ml/kg, ali ako je nemate napisanu na bočici i do nje ne možete doći, kod testiranja novih aroma s dozama se uvijek ide od manjih prema većima.

Nove ili provjerene arome?

Stara je ribička dvojba da li je bolje koristiti stare i provjerene arome ili možda neke potpuno nove koje ribe na vašoj vodi još nikad nisu susrele. Kod onih starih provjerenih znate da su na njih ribe već puno puta bile ulovljene i da ih vole, ali ste u isto vrijeme izloženi riziku da su ih šarani možda već prezreli i povezuju ih s opasnošću te nerado uzimaju. Novi mamci koje šarani na vašoj vodi po svoj prilici još nisu uspjeli vidjeti možda odlično rade, a možda i ne. To je opet druga vrsta rizika koji je kod odabira aroma za mamac uvijek prisutan, i ovaj puta okrenut čisto prema mirisnim afinitetima šarana. Ipak, jedan savjet kojeg možete, ali i ne morate prihvatiti, je da kod odabira tekućih komponenti uvijek kombinirate one od istog proizvođača. Naime, većina renomiranih proizvođača aroma za šarane i drugih aditiva nastoje da ribolovci koriste što više njihovih proizvoda i rade ih tako da se međusobno dobro slažu.

Ribolov ispranim mamcima

Postoje vode gdje većinu aroma treba izbjegavati, i u izradi se mamaca bolje bazirati na drugim aditivima kao što su na primjer betain, eterična ulja ili aminokiseline, jer ih šarani jednostavno ne vole, i gdje se najbolji rezultati postižu ponekad samo određenim aromama u minimalnoj dozi, a nekad i potpuno bez njih. Taktika ribolova ispranim mamcima koja se ponekad koristi na vodama sa snažnim pritiskom, upravo se bazira na činjenici kako šarani na nekim vodama sve u vodu ubačene mamce puštaju da dan ili dva obavezno u vodi odstoje kako bi se osigurali da su „sigurna hrana“, a tek onda ih uzimaju. Tako neki ribolovci odmah po dolasku u ribolov šaku mamaca bace u kantu s jezerskom vodom, i tek nakon što pola dana ili dan u njoj odstoje, takve isprane i mekane ih koriste u ribolovu na kapitalne šarane.

Aminokiseline

Aminokiseline su sastavni dijelovi bjelančevina. Bjelančevine riba se sastoje od dvadeset različitih aminokiselina od kojih je deset esencijalnih. Esencijalno znači da ih riba ne može sama u svom organizmu proizvesti, već ih u njega mora unijeti putem hrane. Esencijalne aminokiseline za šarane su fenil alanin, lizin, arginin, treonin, valin, leucin, metionin, izoleucin, histidin i triptofan. Dodavanjem raznih kombinacija aminokiselina u mamce započela je po pitanju njihove učinkovitosti prava mala revolucija. Studioznim ispitivanjem potreba i afiniteta šarana prema određenim kombinacijama aminokiselina prvo ribolovci a potom znanstvenici došli su do spoznaja koje ih privlače više a koje manje. Glavni razlog njihove učinkovitosti nalazi se baš u tome kako se one nalaze u prirodnoj hrani šarana, kao što su vodeni puževi, insekti, gliste, crvi, rakovi, kozice, školjke, punoglavci i riblja mlađ. Neke od njih, kao što su na primjer školjke, šarani lociraju baš prema izmetu koje one dok su u mulju ispuštaju, a to je izmet u kojem se nalaze upravo aminokiseline.

Betain

Betain je derivat aminokiseline glicin. Nalazi se u vrlo malim količinama u mesu riba, nekih biljaka i gljivica te u određenim skupinama beskralježnjaka. Šarani ga jako vole i zbog toga je u ribolovu neprocjenjiv. Obično se u mamce dodaje samo izvana, i to kao umak jer je termo labilan. Odličan je dodatak PVA mrežicama, lovnim boilama i peletama. Betain može biti tekući ili u prahu, kao betain HCl. Najbolji su pripravci u kojima su ove dvije komponente međusobno pomiješane, jer zajedno imaju najbolji sinergijski učinak. Betain se koristi tako da mamac prije ribolova u njega umočimo kroz 60 sekundi i odmah nakon toga zabacimo u vodu. Tada ima najbrže djelovanje.

Ulja

Svaki se dobar mamac sastoji od bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala (ulja u tu priču ulaze kao masna komponenta). Uljne tekuće komponente u mamac donose dvostruku korist. Podižu ga nutritivno i obično su šaranima vrlo privlačne komponente. Zbog toga se u nekim situacijama, pogotovo u toplijem dijelu godine kad lovite s mamcima na bazi ribljeg ili mesnog brašna, ulja mogu koristiti i kao gotove arome.

Riblja ulja

Naime, nije tajna kako šarani jako vole riblje ulje u kombinaciji s ribljim brašnom. To uopće nije neobično ako razumijete da krajem ljeta i početkom jeseni šarani upravo traže mamce koji u sebi imaju komponente poput ribljih ulja, jer ih koriste za proizvodnju masti za zimu koja im je depo energije na osnovu kojeg lakše prežive najhladniji dio godine.
Među ribolovcima su najpopularnije razne verzije ribljeg ulja koje se radi od morskih ribljih vrsta kao što su haringa, tuna, sardina, bakalar, morski pas i još mnoge druge. Šaranima su, osim ribljih, vrlo privlačna ulja nižih kralježnjaka kao što su rakovi i kozice, i ona su baš poput ribljeg nekad i sama odlični pripravci s kojima se može odlično loviti. Postoje ulja koja se samo koriste u toplijem dijelu godine, ali i ona namjenski pripremljena za zimski dio. U svakom slučaju, kod upotrebe ulja u mamcima u kasnu jesen i tijekom zime treba biti oprezan i razumjeti da se kod šarana metabolizam i probava masti (ulja) u hladnijem dijelu godine zbog niskih temperatura bitno usporavaju. Zbog toga u tom dijelu godine korištenje ulja treba smanjiti na minimum i koristiti samo ona koja riba tada može lakše probaviti (a katkad ih i potpuno izbaciti iz mamaca).
Kad je doziranje u pitanju, u toplijem dijelu godine u mamce je optimalno stavljati od 25 do 30ml ribljeg ili nekog sličnog ulja po kilogramu suhe smjese. Ukoliko miješate više različitih ulja, neka ukupan zbroj ne prelazi 30 ml. Kako se voda hladi, pada učinkovitost i mogućnost riblje probave masnih komponenti i zbog enzima se cijeli proces usporava, tako da ih zimi koristimo u minimalnim količinama, i to tek samo neka od njih koja su posebno prilagođena upotrebi na niskim temperaturama (winterised).

Biljna ulja

Osim ribljih, među ribolovcima su vrlo popularna i biljna ulja. Šaranima su ona vrlo bliska i prirodna te ih rado uzimaju u mamcima. Kao masni tekući sastojci, u boilama se može koristiti laneno, kukuruzno, maslinovo, suncokretovo te ulje konoplje i buče. Naravno da je niz upotrebljivih komponenti ovog tipa nepregledan, ali ovo su samo neka vrsta ulja s kojima sam uspješno lovio i koja su mi se pokazala vrlo učinkovitim.
Kod ulja, kao i kod mnogih drugih komponenti za izradu mamaca, vrijedi ona stara narodna poslovica – koliko para, toliko muzike. Hladno prešano ulje konoplje vrhunske kvalitete, pogotovo ako je svježe, puno je bolje od nekih jeftinijih verzija s puno raznih, još neočišćenih dodataka. Još jedan korak naprijed je ako u vrhunsko ulje dodate neke od komponenti koje šarani jako vole kao što su čili ili neke druge arome, kao što to radi firma Nash. Takvi dodaci mogu se koristiti i u boilama, ali i na njima kao umak ili možda kao dodatak peletama i raznim vrstama sjemenki ili drugih rastresitih mamaca. Biljna ulja se doziraju u količini od 10 do 30 ml/kg suhe smjese, a ukoliko ih u mamcu koristimo više različitih (ili možda neka druga kao što je riblje) za preporučiti je da u toplijem dijelu godine ukupan zbroj svih uljnih komponenti ne prelazi 30ml/kg. Masna je komponenta u mamcima šaranima vrlo važna, posebno krajem ljeta i u jesen, kad u većini naših voda ponekad zna početi polako nedostajati prirodne hrane. Tada, baš kao što je slučaj i s ribljim uljima, svi dobro nutritivno izbalansirani mamci s lijepo uklopljenom masnom komponentom među gladnom šaranskom populacijom dobivaju na cijeni.

Sladila

Mnogi se ribolovci često s punim pravom pitaju čemu zapravo služe sladila u mamcima kad je hrana koju šaran nalazi u svojoj okolini vrlo rijetko slatka. Naši se mamci rade od velikog broja suhih i tekućih komponenti od kojih neke imaju ugodan, neke blagi, a neke ljut ili gorak okus. Arome su po pitanju tako neugodnog okusa najbolji primjer, i da bismo ih neutralizirali treba uz njih uvijek koristiti sladila. Sladila ima velik broj raznih vrsta, i nisu sva ista. Neka su okusom blaga i fina, i nakon što ih probate u ustima ne ostavljaju neugodan trag. Druga su opet možda malo previše agresivna, i sa sobom osim slatkih nose i neke druge linije okusa. Uglavnom, sve renomirane kompanije za proizvodnju mamaca imaju svoja sladila koju su uglavnom odlične kvalitete, ali u nedostatku originalnih sladila, mogu se koristiti u mlakoj vodi otopljen med te bijeli ili smeđi šećer, ona na bazi saharina za dijabetičare i razni glukozno- fruktozni sirupi. Zaslađeni sirupi javora, kukuruza i kukuruza šećerca te ekstrakti tigrova oraščića ne koriste se direktno u mamcima kao sladila jer su preblagi, ali se mogu dodati izvana u umak (dip) boilama, kao razni preljevi preko peleta, partikla i druge rastresite hrane. Oni se, međutim, u mamcima mogu koristiti zbog svojih drugih dobrih strana, kao što je blaga aroma i ugodan okus, jer se njihovom upotrebom nadopunjuje ukupna okusna slika mamca.
Svako sladilo ima svoju dozu koje se kod izrade mamaca uvijek treba držati, ali, generalno govoreći, ako ju ne znate, za većinu njih je već negdje oko 4 do 5 ml sladila na kilogram suhe smjese sasvim dovoljno. Ako koristite šećer, to je oko 100 grama u vodi otopljenog šećera ili jedna velika žlica meda na 1 kg suhog miksa. Osim u mamce, vrlo je važno dodati sladilo i aromi kod izrade umaka, kako bi se ublažila ljutina arome, jer je ribama onaj prvi kontakt s mamcima najvažniji. Na osnovu njega one odlučuju što će dalje napraviti… da li će ga probati ili se okrenuti i otplivati.

Korektori okusa i apetit stimulatori

Postoji velik broj tekućih komponenti za mamce koji se u njih dodaju sa ciljem opčinjavanja riba. Korektori okusa nekad rade na principu sladila, odnosno prikrivanja drugih gorkih okusa aroma slatkim okusom sladila. Glavna namjera korektora okusa je prikazati ribama naš mamac ukusnijim nego što to on doista jest. Ako je aroma na mamcu jako gorka, gorak je i mamac, i dodano sladilo će ju prekriti, stoga će ga riba rado i bez razmišljanja uzeti. Uz korektore još postoje pojačivači okusa koji djeluju na osjetilne živce riba na način da višestruko pojačavaju okus mamca, pa tako s njim i želju ribe da ga uzme. Tako atraktanti (arome, aminokiseline) šarana privuku do mamca, korektor okusa (sladilo) ga prevari da mu se on učini još privlačniji nego što to on zapravo jest, a apetit stimulator ga natjera da kad jednom uzme nekoliko mamaca, kasnije uvijek dođe po još. Šaran koji uđe u taj začarani krug prije ili kasnije bi trebao završiti na našoj udici.