Lov pastrva malim imitacijama mušica

4 min read

PR / Broj 40 / Srpanj / 2011.

Nije sve baš tako jednostavno, naime, veličina nimfi i suhih mušica kojima se pastrve hrane danju u ljetnim mjesecima najčešće je vrlo mala. Veličina odraslog insekta je, ovisno o vrsti, svega 3-12 mm. To većini neiskusnih vezača mušica predstavlja velik problem jer je jako teško zavezati kvalitetnu imitaciju na udicama veličine 18 pa čak i do 24…

Piše: Marko Petrušić

Kraj srpnja i kolovoz je po mnogima najteže vrijeme za ribolov pastrva. Velike temperature tijekom dana i jako sunce, osim u jutarnjim i večernjim satima, uvelike otežavaju cjelodnevni ribolov. Ribama također nije lako, no one su već naučile da je sredinu dana najbolje provesti sakriven u hladovini dubokog grmlja nadvijenog nad vodom ili u velikim dubinama. Te ribe, iako su skrivene, cijeli dan jedu sitne jedva vidljive nimfice čije je imitacije jako teško prezentirati metar ispod grmlja ili u dva tri metra duboke jazove u rijeci. Velika većina mušičara se u ovo vrijeme zbog toga opredjeljuje za lov lipljana, a pastrvu stavljaju u drugi plan, iako morate priznati da bi bilo puno ljepše imati više voda sa debelim i borbenim pastrvama.

Čak ako su i kalifornijske koje su ove godine uz potočare na Gackoj sve ljepše i deblje. Ribolov pravih pastrva u kolovozu svodi se na jutarnji i večernji ribolov i mnogi će se mušičari složiti da nema ljepšeg ribolova od večernjeg skoka i lova suhom mušicom. U tih sat vremena često se nadoknadi slab ribolov preko dana. Zabacivanje velikog sedža i njegovo povlačenje kako bi se izazvao napad pastrve gotovo je jedina situacija kad u mušičarenju suhu muhu smijete povući, a da to pastrvu ne uplaši već izazove napad.

Ovakvu uzavrelu situaciju na vodi često promijeni koji oblačan dan ili ljetna kiša koja se na našim pastrvskim revirima ipak češće pojavi čak i ljeti (nije to plaža na Hvaru nego Gorski kotar). Za takvih je dana, kad se temperatura zraka spusti za koji stupanj, i ribolovcima puno lakše provesti cijeli dan na vodi. U cjelodnevnom ribolovu ipak se može ponešto uloviti. No voda je još uvijek topla i pastrve se danju hrane sitnim imitacijama jer je pravo rojenje rezervirano za jutarnji i večernji termin. No ljetno zahlađenje odgovara i ribama koje su za vrijeme oblačnih ljetnih dana više izložene, a i puno aktivnije, stoga će ribolovcu biti puno lakše prezentirati svoju imitaciju. Na rijekama s grmljem nad vodom ribe će se pojačanim hranjenjem nimfama više izlagati pogledima i češće izlaziti na sredinu vode, a u dubokim rijekama ćete primijetiti da je velika većina riba tik ispod same površine i pomahnitalo se hrani nimfama u takozvanom filmu (npr. karakteristično kupljenje grbice na Gackoj).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najinteresantnije je to da će pastrve pri takvom pojačanom hranjenju u većini slučajeva bez puno razmišljanja pokupiti i suhu mušicu. No nije sve baš tako jednostavno, naime, veličina tih nimfi i suhih mušica najčešće je vrlo mala. Veličina odraslog insekta je, ovisno o vrsti, svega 3-12 mm. To većini neiskusnih vezača mušica predstavlja velik problem jer je jako teško zavezati kvalitetnu imitaciju na udicama veličine 18 pa čak i do 24. S nimfama je situacija nešto lakša, ali za dobru i kvalitetnu imitaciju suhe mušice je potrebno malo veće vezačko iskustvo. Kod vezanja suhih mušica nemojte puno komplicirati s materijalima. Rep neka bude iz vratnog pera pijevca, recimo, boje grizli ili Coq De Leon. Za tijelo će odlično poslužiti antron od svijetlo-maslinaste do tamno-maslinaste boje, a može biti čak i malo smeđe-maslinaste ili maslinaste s dodatkom jedva primjetnih svjetlucavih niti. Krila ćete najlakše imitirati s dva pera CDC-a i to je to. Ne komplicirajte s nožicama jer su na tako malim imitacijama nepotrebne. S nimfama je što se boje tijela tiče ista stvar – možete zavezati i koju sa sivkastim štihom raznih nijansi (Gacka Grbica).

Naravno, zbog još uvijek vrlo niskih vodostaja debljina predveza ne smije prelaziti 0.10-0.12 mm, jer će u protivnom vaša imitacija već pri samom padu u vodu biti otkrivena i riba ju neće ni pogledati. Mi smo u ribolovu na Gackoj zbog vrlo tankih predveza koristili štapove klase 4 i nismo imali nikakvih problema sa izvlačenjem riba do 50 cm, a veće nismo ni prevarili. Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana