Ribolov iz kajaka na moru

7 min read
Kajak je savršena opcija za ribolovce koji nemaju čamac ili brod, a htjeli bi se približiti ribi koja je često udaljena od obale. Sa kajaka ju možete lakše locirati upotrebom sonara i možete ju loviti raznim ribolovnim tehnikama, pa čak i panulom... Piše: Zdravko Šavor

PR More / Broj 1 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2013.

Kajak je savršena opcija za ribolovce koji nemaju čamac ili brod, a htjeli bi se približiti ribi koja je često udaljena od obale. Sa kajaka ju možete lakše locirati upotrebom sonara i možete ju loviti raznim ribolovnim tehnikama, pa čak i panulom.

Piše: Zdravko Šavor

Općenito o ribolovu iz kajaka

Prve kajake konstruirali su narodi koji su živjeli u Arktičkom predjelu. Koristili su ih za lov i ribolov na rijekama, jezerima i u priobalnim vodama Arktičkog oceana, Beringovog mora, Sjevenog Atlantika i Sjevenog Pacifika. Arheološki nalazi govore da su kajaci u upotrebi već 4000 godina. U novije vrijeme ribolov iz kajaka doživljava procvat upotrebom plastične mase polietilena u proizvodnji takozanih “sit on top” modela. Za razliku od tradicionalnih “sit in” kajaka, na ovima sjedite na zračnom jastuku kojeg čini tijelo kajaka, a sama unutrašnjost koristi se kao skladišni prostor za potrebne stvari, pa ih neki avanturisti koriste i za krstarenja uz obalu i do obližnjih otoka. Na njega se mogu montirati i razna pomagala poput sonara, elektromotora, stabilizatora, držača za štapove i uz te preinake dobivate jedinstveno plovilo za ribolov na moru. Krećete se jednostavno upotrebom vesala za kajak, iznimno upotrebom elekromotora, a sam trup je napravljen tako da dobro siječe valove i klizi površinom mora. Cijela priča dostupna je svima i vrlo je jednostavna, te ne morate biti atletski tip da bi se brzo kretali. Moderni ribički kajaci su nepotopivi i iznimno stablini za sjedenje u njima, a mogu se dodatno stabilizirati i ugradnjom stabilizatora.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Što kupiti?

Ponuda kod nas daleko zaostaje za ostatkom svijeta, no i u Hrvatskoj se mogu nabaviti Ocean Kayak, RTM kajaci i kajaci nekih drugih brandova. Razmišljate o kupnji kajaka i pitate se što vam sve treba za početak? Prvo, da je riječ o “sit on top” kajaku duljine od 3 – 5 metara. Dulji su bolji jer lakše sijeku valove, no nespretniji su za manevriranje i transport. Ako nećete stalno loviti u paru, bolje je kupiti model sa jednim sjedalom, jer će vam više mjesta ostati za pribor i bit će vam lakši za samostalno manevriranje i transport. Glavno pogonsko sredstvo je veslo i neka bude kvalitetno. Lakše ćete veslati, bit ćete brži i trošiti manje energije za prelazak puta. Sjedalo je također jako bitno. Ako nabavite nešto skuplju varijantu od tvrde, pjenaste gume imat ćete bolji osjećaj kod sjedenja i to sjedalo ne upija vodu, pa vas neće dodatno hladiti. Obavezna je upotreba PFD (personal flotation device) prsluka, koji vam može spasiti život kod slučajnog pada u more. Tijekom hladnijeg dijela sezone potrebne su vam dugačke čizme do prsiju, kakve se koriste kod mušičarenja ili varaličarenja na rijekama. Transport kajaka obavljate na krovu auta, pa se podrazumijeva da imate krovne nosače i kvalitetne trake za vezanje kajaka. Sidro vam nije obavezno, no ako se želite sidriti onda ga morate nabaviti. Ne treba biti teže od 3 kg. Ribički kajaci razlikuju se od ostalih po tome što iza sjedala imaju već ugrađene držače za štapove, no dobro vam dođe i prednji kojeg sami možete montirati.

Kayak rigging

Mogućnosti samogradnje su velike, pa se ribiči diljem svijeta doslovno natječu u takozvanom “kayak rigging-u”, disciplini koju bi mogli opisati kao samostalno dodavanje i ugradnja “sitnica” koje olakšavaju i poboljšavaju kvalitetu ribolova iz kajaka. Na taj način se na kajak ugrađuju razni dodaci poput spomenutih držača za štapove, sonara, elektromotora, kutija za pribor, spremnika za žive mamce, stabilizatora i slično. To vam sve naravno nije nužno no jedan sistem bi vam mogao olakšati boravak u kajaku ukoliko se sidrite. Riječ je o takozvanom Anchor Trolley sistemu koji pomaže kod sidrenja i sastoji se od par metara špage (ovisi o duljini kajaka pa otprilike x2) i dvije koloture koje se montiraju na bočnu stranu kajaka, jedna pri vrhu, a druga kod krme kajaka. Špaga naravno ide kroz koloture i spojena je karabiner kopčom, kroz koju u principu prolazi osnovno uže na koje je vezano sidro. Na taj način pomicanjem cijelog sistema možete zauzeti optimalan položaj za sidrenje i sprječavate moguće neugodne situacije. Vrlo zgodna stvar, a razne upute za samo-ugradnju možete jednostavno pronaći na netu. Zgodno pomagalo vam mogu biti i kolica za transport kajaka. Kako su originalna prilično skupa i kod nas gotovo nenabavljiva, kolica su čest predmet u “uradi sam” radionicama. Kod bilo kakvog bušenja rupa na kajacima bilo da se radi o zakovicama ili vijcima potrebno je koristiti one koji su zaštićeni od korozije. Rupe možete dodatno silikonizirati silikonskim kitom koji se koristi za izradu i lijepljenje akvarija. Osobno preferiram što manje bušenja po kajaku, stoga koristim portabilni Humminbird Prianha MAX 160 sonar koji dolazi sa postoljem u torbi i brzo se gumiranim vrpcama prikopča za kajak. Jednostavno i praktično rješenje koje je prenosivo i na druga plovila. Sonda se vakuum pričvrščivačem zalijepi za dno kajaka i nikakva bušenja kajaka nisu potrebna.

Ribolov iz kajaka

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Već smo spomenuli da iz kajaka možemo loviti ribe raznim ribolovnim tehnikama. Prije svega zapamtite da vam sa kajaka prilikom ribolova stvari i pribor lagano mogu pasti u more i završiti na dnu, pa je gotovo obavezno vezivanje štapova i vesla za kajak sa elastičnim špagicama ili sa spiralnom žicom za telefonske slušalice. Na ribolov obavezno ponesite i malu hladnjak torbu u kojoj ćete držati hladnu vodu i hranu, a možete i ulovljene ribe. Štapovi za ribolov iz kajaka trebali bi biti kratki do 2 m, maksimalno 2,4 m sa kratkom drškom kojom ćete lakše manevrirati iz sjedećeg položaja. Ovisno o ribolovnoj tehnici i vrsti riba birate vrstu štapa i njegovu nosivost. Ako želite loviti na dnu, a istovremeno imati mogućnost povlačenja panule ili vertikalnog jigginga, možda je rješenje kupiti jedan štap i rolu koji bi vam služili u raznim situacijama na moru. Jedno od rješenja je komplet poput Okuma Cedros speed jig štapa i odgovarajuće role namijenjene vertikal jiggingu, no i drugi proizvođaći nude sjajne i ne preskupe kombinacije. Uz sve do sada nabrojano još vam samo fale mamci i možete se uputiti na ribolov. Morski crvi za pridnenu ribu – arbune, fratre ili orade, srdela za dubinski ribolov ili probajte uloviti iglicu koju montirate na sistem za panulu i vucite ju iza kajaka, pa vam se možda posreći kakav zubatac, lica ili brancin. Naravno tu su razne varalice, vobleri ili teški jigovi za varaličarenje morskih predatora, a iz kajaka možete uspješno i mušičariti brancine ili plavu ribu na određenim lokacijama.

Osobno najviše uživam u zimskom lignjolovu iz kajaka. Lignje su tada blizu obale i kajak je idealan za otisnuti se pedesetak metara od kraja tek toliko da vam lignjolovci sa obale zavide. Osjećaj veslanja po mraku sa podvodnim LED osvjetljenjem uz lagano skosanje je nejverojatan doživljaj. Upirući se nogama u utore na kajaku i leđima u sjedalo, stapate se u jedno tijelo i savršeno osjećate more ispod sebe, plutate po površini dok su vam izoštrena sva osjetila i iščekujete da vam se lignja ili sipa objesi za dubinsku skosavicu. Često vam u osvijetljenom moru pod kajak dođu gavuni, a za njima i kakav brancin koji je naravno neuhvatljiv, ali je lijep prizor. Za tu zimsku disciplinu uvijek obucite debeo neopren, po mogućnosti neoprenske čizme i naravno obavezan PFD prsluk. Uvijek, kada ste na moru, pratite vremensku prognozu i ne udaljavajte se predaleko od obale. Vjetar često mijenja smjer i lako vam se može dogoditi da vas odbaci predaleko od mjesta na kojem ste ušli u more, što vam može otežati povratak. I pazite na druge sudionike na moru. Kako ste u kajaku prilično nisko, time ste slabo vidljivi osobama na drugim plovilima. Zato bi pri dnevnom ribolovu na krmu kajaka bilo dobro izvjesiti signalizacijsku zastavicu na štapu, a po noći je obavezno i signalizacijsko svjetlo, da vas drugi dobro vide. Ne bi bilo zgodno da vas pregazi kakav nabrijani gliser ili da se nađete na putu trajektu.

Na kajaku uvijek budite prikladno odjeveni, kako po zimi tako i po ljeti. Po zimi u već spomenuti, obavezni neopren ili neka od suhih kajak odijela, a po ljeti nosite lagane košulje dugih rukava i duge hlače od laganih suvremenih, brzo sušečih i dišućih materijala, koji usput pružaju i zaštitu od sunca. Kapa šilterca, polarizacijske naočale, neoprenske čarape i Buff marama uz navedenu odjeću pomažu da na kajaku lovite i u vrijeme najvećih vrućina, a da ne izgorite i dehidrirate.

Sve u svemu ribolov iz kajaka je odlična zabava, sjajna rekreacija za ljetni odmor ili pak zimsko lignjarenje, a ako vam se i ne love ribe možete njime veslati pa čak i krstariti uz našu obalu. Uz minimum opreme možete sigurno ploviti i loviti omiljene ribe koje žive u moru, no uvijek budite na oprezu kako nepromišljenim potezima ne bi ugrozili sebe i druge.

Chris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana