Ribolov na godišnjem odmoru

11 min read

PR / Broj 28 / Srpanj / 2010.

Ako krećete na godišnji odmor i vrlo rado biste lovili morske ribe na našem prekrasnom moru, a ne znate koji i kakav pribor, mamce ili ostalu opremu trebate ponijeti, pročitajte ovaj tekst koji bi vam mogao dati male smjernice i pomoći vam u pravilnom odabiru..

Piše: Praktični Ribolov

Gotovo svaki kontinentalni ribolovac nađe se u određenom periodu godine, najčešće ljeti, u prilici da lovi i na našem prekrasnom Jadranu. Bilo da je riječ o poslovnom putu, godišnjem odmoru s familijom ili se jednostavno odlučite da za vikend odete na more probati uloviti kakvu ribicu, trend morskog ribolova u Hrvatskoj sve je jači i sve se više ribiča kontinentalaca može naći duž cijele obale. Koristeći njima znane tehnike koje su savladali kod kuće na svojim omiljenim jezerima ili rijekama, svi više- manje ostvaruju solidne ulove učeći iz ribolova u ribolov sve više. Onima koji su dosad more gledali samo kao odlično mjesto za odmor i kupanje nakon cijele godine posla i ostalih životnih problema, ribolov na moru predstavlja dosta veliku enigmu. Ne znaju što bi lovili, koji bi pribor ili mamce ponijeli i, prije svega, gdje bi pronašli dobru poziciju na kojoj se uspješno mogu loviti morske ribe. Ovaj tekst je posvećen upravo takvim ribičima, koji se spremaju na godišnji odmor i rado bi zabacili udice u veliko plavetnilo, s namjerom da ulove kakvu ribicu za gušt. Pa, da krenemo redom.

Brum

Brum tj. prihrana na moru uvijek nosi par riba više i to je gola činjenica. Bilo da je riječ o običnom suhom kruhu kojeg ćete iscjepkati na komadiće i loviti ciple i ušate na površini ili ćete zdrobiti skupljene ježeve i dagnje za sparide, brum će vam samo pomoći u morskom ribolovu. U zadnje vrijeme se u pridnenom ribolovu odlično pokazala klizno montirana hranilica s raznim morskim delicijama, koje mame skoro sve vrste koje obitavaju u Jadranu. Od orade, ovčice i fratra pa sve do lukavog brancina – brum sitne granulacije zamiješan s morem dobro će mamiti ribu, tjerajući ju da brže zagrize vaš mamac na udici. Najlakše ga je zamiješati s najjeftinijim ribljim brašnom od samljevenih srdela i nekom kupovnom hranom na bazi sira, a dobro će poslužiti i obične krušne mrvice.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Odabir pribora

S obzirom na činjenicu da na godišnji odmor najčešće krećete s familijom ili prijateljima u automobilu, uvijek dolazi do problema nedostatka prostora u vašem limenom ljubimcu. Dok ste vi spremili japanke, dvije potkošulje i rezervne kratke hlače, žena obično tek počne tovariti četvrtu torbu u koju su jedva stale krpice za plažu i večernje izlaske u grad. Mmm, da.. Skrivanje kutije s priborom u njene torbe ne bismo vam preporučili jer je pronalazak uljeza uvijek bolno iskustvo – provjereno iz prve ruke! Nemojte napraviti klasičnu grešku i utovariti u auto sav pribor koji imate doma jer vam to u stvari uopće nije potrebno. Zapravo vam za morski ribolov treba vrlo malo pribora.

Dva ili tri štapa, mali podmetač te torbica u koju vam stanu tri role i nešto sitnog pribora su sve što vam treba u životu. Univerzalac kojim ćete pokriti skoro sve vidove morskog ribolova s obale je dvodijelni ili teleskop feeder štap s izmjenjivim vrhovima. S feederom ćete bez problema loviti veću ribu na pridnene postave, koristiti ga za obične ili waggler plovke, kojima ćete moći loviti i po danu i po noći, a u nekim slučajevima se pokazao i kao odličan izbor za lov varalicom s visokih lučkih molova. Uz feeder uparite rolu veličine do 4000 koja posjeduje rezervnu špulu. Za pridneni ribolov namotajte monofil 0.25 do 0.30 mm i koristite jače vrhove, dok za ribolov plovkom ili varalicom nemate potrebe koristiti najlon deblji od 0.20 mm, a poželjan je i tanji, te zamijenite jači vrh slabijim. Ako želite odmjeriti snage s velikim morskim beštijama, poput ugora, velikih orada ili postaviti živu ribu za zubaca, ponesite jaki teleskop ili dvodijelni šaranski štap jačine 3.5 libre ili do 150 grama i pripadajuću Big pit rolu s velikom špulom, na koju namotajte najlon od 0.35 do 0.40 mm debljine.

Preporuka je da ipak uzmete lakši varaličarski štap dužine 2.40 do 3 metra kojim možete loviti i na postavu, a možete njime i bacati varalice. Od sitnog pribora morate sa sobom ponijeti dosta olova za lov na dnu. Olovo je na moru potrošni materijal jer ukoliko želite uloviti veće ribe, najčešći tereni na kojima ih možete naći puni su raznih grota, kamenih ploča ili guste trave posidonije, koja u sebi krije razne zadjeve u kojima ćete redovito ostavljati svoje sisteme. Ponesite klizna olova, okrugla ili oblika suze, u težinama od 20 do 60 grama i to će vam pokriti većinu situacija i terena na kojima se možete naći. Uz olova možete ponijeti i hranilice te riblje brašno kao prihranu. Ponesite i par paketića vrtilica te gumenih perlica koje će vam služiti za slaganje najjednostavnijih kliznih sistema koji su ujedno i najlovniji. Odabiru udica posvetite malo više pažnje. Morate ponijeti manje udice dužeg vrata s kojima ćete moći loviti na plovak ribe poput ušata, bugvi, cipala i iglica i to neka budu udice u standardnim veličinama, od broja 12 do 16, dok se za pridneni ribolov mogu koristiti i znatno veće. Oradu na krupnije mamce, poput volka ili komada crva, lovite s oštrim karbonkama širokog luka u veličinama od 4 pa do 1/0, dok vam za arbune, ovčice ili fratre mogu koristiti manje udice dužeg vrata, u veličinama od 6 do 10. Plovke spremite u jednu dužu kutiju i kad sve to stavite na hrpu, vidjet ćete da vam sve stane u jednu malu torbicu koja vam stane i u inače prekrcani auto (taj dio slobodno nekoliko puta spomenite boljoj polovici).

Hranilica

Hranilice svih oblika i težina su se pokazale kao vrlo korisne i lovne u skoro svim tehnikama morskog ribolova na dnu. Obično se na kliznu hranilicu dodaje kratki prevez od fluorocarbona -monofila nevidljivog u moru, te udica čiju veličinu odabiremo ovisno o vrsti ješke i veličini željenog ulova. Odlična fora koja nam se u zadnje vrijeme pokazala jest dodavanje malih kuglica stiropora na vrat udice. Propiknete kuglicu na sredinu i navučete ju do ušice udice dužeg vrata. Koji god mamac koristili ( u ovom slučaju radi se o običnim crvićima – bigatinima), bit će vidljiviji i atraktivniji ribama ukoliko ga malo izdignemo iznad dna. Mala sitnica koja često zna iznenaditi bogatim ulovima.

Chris standing up holding his daughter Elva

Kako i gdje loviti na moru?

Koliko god bili izgubljeni na moru, u trenutku dok stignete na svoju zadanu destinaciju, nemojte se ništa brinuti. Već prva večernja šetnja otkrit će vam gdje se što lovi u gradu ili naselju gdje ste odlučili provesti svoj godišnji odmor. Ako riba radi te dane, svi lokalni ribiči i turisti bit će na obali odajući vam dobre pozicije svojim prisustvom. Obično su to vrhovi lukobrana iza marina u kojima se ne smije loviti, osvijetljena šetališta gdje se skupljaju gavuni i iza njih neizbježne ušate i mali brancini, a često su to i male zaklonjene lučice s par vezanih barki i pjeskovitim dnom, gdje se cijelu noć zadržavaju ovčice i fratri u potrazi za hranom.

Kod takvih pozicija oko naselja najzabavniji ribolov svakako je ribolov plovkom. Tu stalno nešto grize, a najčešće su to ušate, bugve i cipli. Njih možete loviti običnim plovkom od 3 do 5 grama i manjim udicama na pola mora ili ispod same površine. Ako vidite da se riba aktivno praćaka na površini, zabacite u tom smjeru i pričekajte da vidite hoće li gristi i bez bruma, a ako neće, počnite brumati. Ponekad je dovoljno baciti par komadića korice kruha da pokrenete ribu, a ako se želite dobro izguštati, zamiješajte brum s ribljim brašnom i to tako da se napravi oblak čim kugla padne u more. Takvoj prihrani morska riba jednostavno ne može odoljeti. Ako ne morate, nemojte loviti po danu jer će vas dobro opaliti sunce, ali i zbog drugog, konkretnijeg razloga – bolje ćete loviti po noći. U vrućem ljetnom periodu riba se puno intenzivnije hrani u zoru, sumrak, ali i tijekom cijele noći kad ćete, među ostalim, loviti i krupnije primjerke. Jedina razlika između dnevnog i noćnog ribolova plovkom je što ćete po noći na plovak montirati svijetleći štapić – starletu. Kad se već igrate s plovkom, nema razloga da ne zabacite i drugi štap koji možete složiti na dubinsku postavu.

Kozice

Kozica je univerzalni mamac na koji će rado zagristi svaki sparid ali i ostale vrste riba, poput brancina, pirke, kanjaca ili paukova. Najveća prednost kozice kao mamca je njena dostupnost. Ima je u cijelom Jadranu, a naći ćete ju svugdje, od javnih plaža, lučkih molova pa sve do divlje stjenovite obale. Ako imate dobar vid, sve što vam treba za njeno skupljanje je mali podmetač sitnog oka i spretne noge zbog hodanja po kamenitoj obali uz more. Ako ih želite skupiti još više odjednom, dovoljno je baciti kakav riblji otpadak u plićak i začas će se na to skupiti sve kozice koje se nalaze u blizini. Mana kozice je što je dosta krhka i mekana ali pravilnom montažom puno će duže izdržati na udici.

Montaža je vrlo jednostavna: stavite klizno olovo na osnovni najlon, montirajte gumenu perlicu i vrtilicu, te na njen drugi kraj zavežite udicu na predvezu od fluorocarbona. Sve ostale vrste montaža s olovom ili hranilicom su više-manje varijacije na temu ovog osnovnog načina lova na dnu. „Keep it simple“ – što je jednostavnije, to je ribolov ugodniji. Za noćni ribolov se kao mamac najbolje pokazao veliki morski crv kojeg škaricama možete rezati na komadiće, krenuvši od mekanog repa prema glavi oboružanoj jakim čeljustima na koje dobro pripazite jer ugriz može biti vrlo bolan. Komadići morskog crva fosforesciraju po noći te je zbog toga, kao i zbog svog laganog krvarenja u moru, vrlo atraktivan za sve morske pridnene vrste. U nedostatku crva dobro će vam poslužiti i obične smrznute Ledo lignje, kupljene u nekoj trgovini mješovite robe.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Imajte uza sebe i podmetač, jer se lako može dogoditi da vam zagrize krupnija riba poput ugora, pogotovo ako za mamac stavite srdelu ili koju drugu ribu, ali u tom slučaju obavezna je i sajla. Orade je najbolje pričekati na kamenitoj obali u kakvoj mirnoj uvali, čije je dno prekriveno pijeskom i prošarano pojasevima trave posidonije. Budite na moru prije svitanja i, prije svega, budite tihi jer se u to doba dana ribe dođu hraniti vrlo blizu obale, neometane kupačima i raznim bučnim plovilima. Opet, za ješku je najbolje koristiti komade velikog morskog crva, no i razni puževi, poput volka ili hrpe priljepaka, odlično će poslužiti kao mamac.

Osim orade, na takvim pozicijama ćete vrlo često uloviti i krupne arbune, ovčice, fratre i šarge, koji se zadržavaju na takvim terenima. Dolaskom prvih kupača i dizanjem sunca slobodno možete završiti s ribolovom jer, osim koje orade, usred popodneva ćete vrlo teško uloviti neku kvalitetniju vrstu ribe. Ako vam ipak vrag ne da mira i hoćete guštati i na plaži dok se ostali kupaju, uvijek se možete malim udicama i laganim štapom igrati s knezovima, pirkama i kanjcima kojih u Jadranu još uvijek ima u izobilju. Guštajte u godišnjem i pošaljite nam slike ulova da vidimo kako ste prošli u tim najljepšim danima u godini.

Stalci za štapove

Vječna muka na moru je gdje i kako postaviti štapove kako biste dobili što precizniju indikaciju griza, a da se ne ošteti skupi pribor uglavljujući ga u stijene. Najbolji izbor su šaranski stalci – rod podovi, kod kojih se vrlo lako namjesti i nagib štapova, a mogu se i učvrstiti elektronični indikatori ugriza – senzori. Ako vam to prilike dopuštaju, toplo vam preporučujemo njihovo korištenje na moru, a ako ne, uvijek možete odložiti štap na mol i kao indikator ugriza staviti običnu presavijenu žlicu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana