Ribolov orade u Zadru i u njegovoj okolici

12 min read
Poruka! Jedva otvorivši oči, pogledam na sat i shvativši da je 6 ujutro mrmljajući klonem nazad na jastuk i opet zaspim. Nakon kratkog vremena opet poruka. Moja bolja polovica me budi i dodaje mi mobitel... Piše: Duško Tošić

PR / Broj 14 / Svibanj / 2009.

Poruka! Jedva otvorivši oči, pogledam na sat i shvativši da je 6 ujutro mrmljajući klonem nazad na jastuk i opet zaspim. Nakon kratkog vremena opet poruka. Moja bolja polovica me budi i dodaje mi mobitel. Prisilim se pogledati i isti trenutak se razbudim. Poruka od Željka: dvije podlanice – 1 kg i 70 dkg. Odmah mi mozak počne zbrajati i oduzimati: on obično dođe oko 5 i 30, a sada je 6 i 10. Dvije orade – dobar rezultat za pola sata ribolova, štoviše, odličan. Nazvavši ga saznam da je na rivi i da su bila još dva nerealizirana griza. Bacim pogled kroz prozor te ugledam pokoji oblak, sunce je tek izašlo i puše lagani povjetarac. Izgleda točno onako kako treba. Uskačem u hlače, pritom lupivši glavom o zid, što me dodatno razbuđuje i pokušavam ništa ne zaboraviti. Pribor mi je uvijek u autu, a kanta za crva, mreža za ribu i lumprara u garaži… Pokupim crva (dan prije izvađen , treperi kao light –show , živahan i spreman za akciju), uletim u auto i žurim do rive. Sva sreća, nedjelja je, pa sav normalan svijet spava, a ja vozim brže nego inače, jer tko zna koliko će trajati riblji doručak.

Piše: Duško Tošić

Parkirnog mjesta koliko hoćeš. Spustim se na rivu i smjestim se odmah pored morskih orgulja. Željko je zaposlen ješkanjem bibija koje je jučer izvadio na samo njemu znanom mjestu (znam ga i ja, „ma ne smim reć“). Nema ih puno (15 –estak komada ), ali ima svježu srdelu i mušuna.Uz crva kojeg sam ja donio trebalo bi biti dovoljno. Naravno, Željko mi je sve opisao dok sam ja slagao prvi komplet pribora (… stari moj, to je zazujalo, kontra, mislija sam da je veća, podmetač…) x 2. Obje su uhvaćene na bibija. Složivši oba pribora (ja sam naješkao velikog crva ) napokon malo sjednem. Sunce lagano probija sad već više oblaka, čuje se zvuk morskih orgulja. Prekrasno jutro. Još ako nešto zagrize, užitak će biti potpun.
S tornja je odzvonilo 7 sati i nedugo zatim…zzzzzzzzzzzz…zzzzzzzzzzzzzzzzzz…
Kočnica proklizava, a Željko daje kontru, pridržavajući špulu koju nije stigao ni zakočiti.
Već spremno čekam sa podmetačem, a on mi govori gdje da stanem. Odjednom, najlon se opusti. Psovka pa onda procjena kolika je bila „mrcina“. Na mojim štapovima samo lagano treperenje najlona i znak da „pirane“ obavljaju svoj posao. Izvlačim prvi pribor nakon što se najlon prestao tresti. Ide lagano i odjedanput osjetim ribu. Izvlačim iglicu koja se polakomila za kožicom koja je ostala od crva. Opet ješkam sa komadom crva od 6-7 cm i još ga učvrstim sa silikonskim koncem da „piranama“ otežam posao. Izvučem drugi štap. Ista situacija! Udica gola. Na takvu se ništa ne lovi. Kod Željka opet zuji Shimanka. Kontra! I ovaj put je gore. Štap lagano pumpa, a on rutinski dovodi ribu do podmetača. Oko pola kilograma. Sad je već zadovoljniji. A kod mene pustoš. Samo mi sitna riba čisti udice, a ja ih svakih 15-tak minuta častim sa novim komadom crva. Međutim, sve im je teže, jer idući prema glavi, crv postaje sve tvrđi. Kod Željka opet zujanje kočnice.Uzima štap u ruku i čeka da mu riba počne izvlačiti najlon kroz prste. Ništa. Zbog nečega se predomislila. Izvlači bibija lagano načetog i baca ga ponovo natrag. Kod mene ništa. Možda mi sistemi leže u travi. Odlučim se prebaciti desno od njega i bacati malo bliže obali. Tu samo treba pogoditi prijelaz kamena i pijeska i valjda će nešto biti. Na jedan štap stavljam komad crva, a na drugi pola bibija. Nedugo zatim zazuji Cryptonica i ja spremam prvu oradu u kantu. Nije velika – oko 80 dkg. Zagrizla je na bibija.

Dobro je! Ovo je prva nakon duge ribolovne pauze. Željko vadi još jednu (oko 70 dkg) i to je već četvrta. Sve četiri uhvaćene su na bibija. Do tada gotovo pusta riva se napunila sa grupama stranaca.Već je 10 sati. Čuju se svi jezici (Česi, Francuzi Nijemci). Možda turistička sezona neće ni biti tako loša. Sad moramo biti pažljiviji da ne bi nekome napravili piercing sa udicama. A oni bez pitanja dižu poklopac na kantama i gledaju ribe, dvije Francuskinje se svađaju kod kante sa crvom, jedna tvrdeći da je to jegulja, a druga da je zmija. Ovu prvu još i razumijem, ali onu drugu baš i ne (šta bih ja sa zmijom u kanti?). Za kraj izvlačim još jednu od 70 dkg. Ovaj put na velikog crva. Rezultat BIBI-VELIKI CRV 5:1.Međutim, kada dođe noć i nema sitne ribe, meni je veliki crv favorit. Uskoro kupimo stvari i odlazimo. Riba više ne radi, a i gužva je prevelika.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pribor

Većina ribolovaca u Zadru koristi surf štapove, akcije do 200 g. Rijetko tko koristi jače.
Ja osobno koristim šaranske štapove Interland Carp 2 ¾ LBS, dužine 390 cm, sa rolama Quantum Crypton Surf 660. Ovakav pribor mi se pokazao više nego dobar za sva ribolovna područja gdje lovim. Uglavnom koristim najlon Quantum – surfcasting 0.30 jer je otporan na habanje, jeftin i slabo se isteže, tako da je dobar za kontru na većim udaljenostima. Međutim, deblji najloni iste marke mi se nisu pokazali dobrima. Danas ima toliko najlona da se ponekad teško odlučiti.Također kupujem i Daiwine najlone (žuti). Odlični su za noć. Ja uglavnom mijenjam najlon 4-5 puta tijekom godine. Tri špule po 300 metara. Svaka špula 35 kn. To je ukupno 420 kn samo za najlon. Puno ili malo? Brdo udica, olova i nakupi se prilična cifra .
Udice su OWNER cuting point 1/0 i 2/0, a u novije vrijeme koristim i nekoliko modela SASAME udica. Jako su oštre, po kvaliteti ne bih rekao da zaostaju za Ownerom, a recesija se odražava i na moj džep. Olova su težine od 60g do 100 g, što ovisi o kurentu (struji mora), da li je teren pjeskovit ili je dno kamenito, o veličini ješke i sl… Uglavnom koristim olova sa virblom u obliku suze, ako je more mirno i sa slabim strujanjem, ili isto takva olova sa krilcima, ako je kurenat jači. Takva olova sa krilcima bolje se drže dna i ne nosi ih kurenat. Predvez izrađujem od fluorocarbona debljine 0.26-0.30 (Yo-Zuri, Mustad, Seguar). Virble uglavnom koristim od Mustada ili Ownera.

Kod mene je pravilo-UVIJEK KLIZNI i što jednostavniji sistemi. Na osnovni najlon najprije stavim olovo provučeno kroz virblu, zatim malu gumenu kuglicu da štiti čvor, a onda predvez sa udicom. Predvezi su dužine od 40- 70 cm. Ovisno o terenu, štapove naslonim i role otvorim tako da riba može slobodno izvlačiti najlon. Koristim male šaranske signalizatore, a dobro može poslužiti i štipaljka ili savijena plastična žličica od kave. Signalizator opteretim sa kuglicom olova ili malim kamenčićem, tek toliko da ga kurenat ne može vući. Ako je kurenat prejak, lovim sa zatvorenim preklopnikom, ali sa maksimalno otpuštenom kočnicom. Neki ribiči love samo tako (moj prijatelj kaže da mu zujanje role liječi stres), ali ja sam pristalica otvorene role kad god je to moguće. Različiti su načini na koji orada grize.Ponekad grize silovito i kočnica samo proklizava, a ponekad se samo igra sa ješkom. Mala orada najčešće izvuče malo najlona pa stane, pa opet malo, pa stane. Veća malo ponese ješku pa stane, a onda krene kontinuirano. To drugo kretanje ribe je znak za kontru. U 90% slučajeva riba najprije malo povuče pa stane i onda opet krene. Kad riba prvi put povuče, treba brzo uzeti štap u ruke otpustiti još metar – dva najlona, te sačekati da opet krene. Riba ne smije osjetiti otpor pa najlon lagano držim među prstima da proklizava ili gledam kretanje najlona na površini mora. Ponovno kretanje najlona je znak za kontru. Ribu treba što prije izvući. Najlon mora uvijek biti napet jer se ponekad udica dobro ne zakači. Često puta se dogodi da se riba na obali sama otkači čim dotakne tlo. Orada je borac do kraja i nemojte se opustiti dok ju sigurno ne pospremite u podmetač.

Mamci i način ješkanja

Čime se orada hrani? Veliki crv, bibi, dagnja, srdela, gambor, volak, rakovi, krak mušuna ili lignje….Uglavnom jede sve. Kada joj otvorite želudac, naći će se i dijelova ježeva, komadići raznih školjaka, račići. Međutim, jelovnik joj se razlikuje ovisno o godišnjem dobu i lokalitetu gdje se trenutno hrani.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

1. Veliki crv

Veliki crv je odličan mamac i vjerovatno uz bibija i najčešće upotrebljavan. Kada kupujete crva, uvijek odaberite onog crvenijeg, pa ako je i kraći (ako već možete birati, a sami ih ne lovite).Ti crveniji su najčešće žilaviji, pa ih sitna riba teže skida. Mekaniji dio crva možete malo učvrstiti na udici sa silikonskim koncem, a tvrđe dijelove dovoljno je dva- tri puta “prošiti“, s tim da udica malo viri iz same ješke. Veliki crv kao ješka krvari, treperi i noću fluorescira. Što više poželjeti od mamca? Prvenstveno je dobar za noćni ribolov, ali i dnevni, ako nema previše sitne ribe.Usoljeni komadi velikog crva se isto koriste, a odlični su i za lov sitne ribe (špari, fratri, knezići itd.). Dobar je za ribolov u sva godišnja doba. Inače, čuva se na hladnom, u vodi, koju ljeti treba češće mijenjati. Zimi može puno duže živjeti (meni je jedan u tijeku zime živio mjesec dana, uz samo dva mijenjanja vode).

2. Bibi

Bibi kao ješka ravnopravno dijeli prvo mjesto sa crvom. Dajem mu prednost ispred velikog crva po danu zato što ga sitna riba teško izgrize. Međutim, dobar je mamac i noću, pogotovo na pješčanim terenima. Nadijevati ga treba pomoću igle da što duže ostane živ i pun svojih „sokova“. Bibi se može i podijeliti na dva dijela, tako da ga preko sredine stisnemo sa silikonskim koncem i prerežemo škarama. Dobijemo dva manja mamca. To nije loše ako imamo manje crva ili ako grizu sitnije orade. Na taj način ostaje sav „sok“ u novim polovicama. Inače cijena mu je 170 kn. za kilogram, dok veliki crv košta u prosjeku 70-ak kuna, ovisno o veličini. I bibije možemo usoliti ako nam ostanu nakon ribolova, najbolje dok su još živi. Također su dobri za ribolov tijekom cijele godine, ali posebno u toplijem dijelu (proljeće i ljeto). Čuvaju se u vodi koju, ovisno o temperaturi, treba rjeđe ili češće mijenjati ili zamotati u vlažne salvete na hladnom (u podrumu ili na dnu frižidera, u pretincu za povrće)

3. Gambori

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Gambori su račići koji žive u zoni plime i oseke. Relativno ih se lako vadi, gazeći po plićaku za vrijeme oseke. Rastresajući pijesak lopatom, samo ih skupljamo, dok pokušavaju pobjeći. Najčešće su veliki 3-5 cm i odličan su mamac zimi kada se najčešće i vade zbog velikih oseka. Za udicu ga se pričvrsti sa silikonom da što duže živi, a najbolje je ješkati dva do tri komada. Osim orade, rado ga uzima i ostala riba (arbun , ovčica…) Čuvaju se u kanti ispod vlažnih algi ili tek malo prekriveni sa vodom…

4. Srdela

Srdela je često korišten mamac i daje odlične rezultate, ako je svježa. Ješkaju se čitave ako su manje, ili polovice, ako su veći komadi.Učvrste se sa lažnim čvorom oko repne peraje ili sa malo silikonskog konca, da bi se mamac bolje prezentirao i da ne bi ispao prilikom zabacivanja. Za ribolov srdelom stavlja se manje okruglo olovo (10- 30 grama). Na srdelu nerijetko zagrize i brancin, ali o tome drugom prilikom. Dobra je u svako godišnje doba, ali najčešće je korištena u proljeće.

Montaža srdele

Za montažu srdele koristim udicu 1/0 ili 2/0 (najbolje OWNER-CUTING POINT) ovisno o veličini srdele. Srdela se može montirati cijela sa glavom ili bez.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

5. Dagnja

Dagnja se koristi na taj nači da se pažljivo otvori da bi meso ostalo u jednom komadu, a na udicu se stavi jedna ili dvije, ovisno o veličini. Čvrsto se umota sa silikonskim koncem i formira se kugla promjera cca 1.5 cm. Udica mora vrhom viriti vani.Odličan je mamac i ako se dobro montira ima velikih izgleda da dočeka veliku ribu. Odličan je mamac za dnevni ribolov. Puno je lakše rukovati sa tako osjetljivom ješkom po danu. Može se stavljati i čitava u ljusci malo razbijenoj, također upakirana u silikon.

Montaža dagnje

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Na kraju ovog mog malog pregleda mamaca jedan od najboljih savjeta koji vam mogu dati je – nemojte štedjeti ješku! Što je veća ješka – to je i veća šansa za ulov.

Ostali mamci se također koriste ali rjeđe, što ne znači da nisu dobri, međutim, prednost dajem gore navedenim mamcima.

Bibi – recesija

Ako ih imate malo, a taj dan orada grize baš na njih, evo načina da jednog bibija zabacite na dva štapa.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kuda na ribolov

U ovo doba orada više nije u jatima i ribolov će biti uspješan na svim terenima gdje ima školjkaša i otočića trave na pjeskovito – kamenitom terenu i blago položenim obalama do 30-ak metara dubine. Zimi ju treba tražiti na mikrolokacijama i često se prebacivati sa mjesta na mjesto, dok se ne napipa obitavalište. Svi tereni oko Zadra su dobri, počevši od Vira, preko Privlake, Punta skale, Pinije, pa sve do Zadra. Punta skala je dobar teren zimi, kada ulovi znaju biti jako bogati. Često se na istome terenu ulove i lijepi primjerci ovčica. Idući na jug, dobar je ribolov oko Sukošana (svjetionik kod nudističke plaže), pa do područja zvanog Tustica.

U samome Zadru, orada se dobro lovi na rivi i na području Borika. Dobar ribolov zna biti i na Ugljanu, kako sa vanjske strane, tako i u kanalu. Također je dobar ribolov i u samoj gradskoj luci. Ljeti treba ići u ribolov u rano jutro, do 8 sati , jer kasnije dolaze kupači, ili noću, kada se sve smiri.

Chris standing up holding his daughter Elva

Nema lovostaja???

Meni je čudno to da na oradu nema lovostaja, bez obzira što je zadnjih godina ima stvarno dosta. Čudno mi je i to da ribolovno društvo pusti u more 50 000 komada mlađi, a onda u zimi ribari nerijetko naprave izlove od nekoliko tona (4-5 tona). Izlovi se sve – i matice od 4-5 kg i ribe od 20 dkg, koje se nikad nisu mrijestile.“Vješti“ pojedinci tako znaju zaraditi i po 50 tisuća eura za jedan izlov. Ovu zimu sam osobno vidio ulov od približno jedne tone orada. Možda ima logike u svemu tome, ali ja ju ne vidim.

Kako do ješke (kada ste već u Zadru)

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ješku u Zadru možete nabaviti u dućanima ribolovne opreme. Tu prvenstveno mislim na „Big blue“, gdje možete naručiti bibije, ako ih već nemaju. Najbolje je nazvati do srijede, jer im je isporuka najčešće u petak. Velikog crva možete često nabaviti na zadarskoj peškariji, a bolje (i jeftinije) ćete proći ako nazovete 091/7942 452. Tu su crvi obavezno friški, a ima i onih tvrdih crvenkastih.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana