LOM-POBJEDNIČKA TAKTIKA

6 min read

PR / Broj 47 / Veljača / 2012.

Roly McEneaney nam pokazuje kako uspješno i sigurno loviti ribe u lomu..

PIŠE: Roly McEneaney
S engleskog preveo: Krešimir Kuri

Lomovi – zimski raj za ribu

Da su lomovi ili potopljeno drveće i granje kao i razne druge prepreke u vodi pravi raj za šarane znaju svi koji ih love, a da u njima traži zaštitu i druga, kako sitna tako i krupna bijela riba, znaju svi dobri natjecatelji koji su se ribolovom na bijelu ribu bavili zimi. Međutim, da biste uspješno hvatali ribu u lomu trebate ozbiljan ribolovni pristup…

Dobra lokacija za ribolov

Nedavno sam pobijedio na lokalnom natjecanju na jezeru zvanom Meadowlands. Ustvari, tamo sam pobijedio na zadnja dva natjecanja na kojima sam oba puta izvukao isto mjesto. Da shvatite bit dobre lokacije želio bih vam opisati mjesto na kojem sam lovio. Suprotna obala bila je udaljena oko 35 metara i zarasla u granje. Između granja je bila jedna rupa koju sam stalno gađao s hranilicom. Lomovi i potopljeno granje su idealno mjesto gdje se šarani i druga riba zimi skriva od ribolovaca, pa je ova rupa bila idealno mjesto za prezentaciju mamca i dobar ribolov. Šaran koji se nalazi u zaklonu puno je spremniji uzeti bilo kakav ponuđeni mamac. Zbog toga ga se preciznim zabacima na pravom mjestu puno lakše može uloviti.

Pratite potonuće olova

U trenutku kad je zviždaljka zasvirala, ja sam se svakim svojim slijedećim zabačajem sve više približavao granju, naravno, koliko sam se god blizu usudio loviti. Za preciznost sam koristio „line-klip“ na roli kako bih precizno markirao daljinu lova. Dubina na mjestu gdje sam lovio bila je od 1.2 -1.8 metara i na vrhu štapa sam nakon svakog zabacivanja vrlo jasno mogao očitati prizemljenje olova. Znam da puno ribolovaca to ne čini, ali praćenjem prizemljenja olova kroz dulje vrijeme možete dobiti dobar utisak o tome na kakvom dnu lovite. Iako sam na prvom natjecanju na tom mjestu lovio relativno slabo i ulovio relativno mali broj riba, drugo natjecanje mi je strašno otvorilo oči i na njemu sam jako puno naučio o ribolovu hranilicom u lomu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tik do granja

Kao što sam rekao ranije, što sam bliže lovio potopljenom granju, brže sam dobivao poteze. Zahvaljujući brojnom granju koje se obrušavalo s obale u vodu, morao sam paziti da putanja olova bude što niža, a zabac što nježniji. Uglavnom, tražio se energičan i precizan zabac. To sam uspio postići blagim spuštanjem štapa između hranilice i vrha za vrijeme zabacivanja. Generalno govoreći, što je duže spuštanje štapa, olovo putuje više, a što je spuštanje štapa kraće, putuje niže. Najlon mora biti na line-klipu role, jer jedino tako olovo neće završiti u granju.

Mamci

Izbor mamaca je bio vrlo jednostavan-mekane expander pelete na hranilici pokrio sam s jednim slojem klasične dubinske hrane. Mamac je uvijek bio mesni narezak, ali ne na udici nego na dlaci. Za to sam koristio Guru udice broj 16, tipa MWG. Do ovog sam mamca došao trijažom prethodnih i za tu sam svrhu isprobao kombinaciju svega i svačega, čak i dobru kombinaciju mini boili i kukuruza, no mesni je narezak bio nepobjediv.

Lijepljenje na feeder olovo

Za svaki precizan zabac treba se potruditi na način da se pelete vrlo fino zalijepe na feeder olovo kako bi ono i dalje ostalo aerodinamično. Ne smije se hrana na njega prejako stiskati-tek toliko da se na njemu zadrži za vrijeme leta. Idealno je ako padom u vodu s njega spadne. Kako je natjecanje išlo sve dalje, ja sam na mjestu uz granje lovio babuške i drugu sitnu ribu, a povremeno bih dobio i kojeg boljeg šarana. U jednom trenutku mi je primio strašan šaran od oko 4 kilograma koji mi je još dodatno pomagao da čvrsto izbijem u vodstvo ispred svih drugih.

Najava poteza

Kad lovite uz granje, potezi su puno su snažniji od onih na otvorenoj vodi. Vrh štapa se je svaki put savijao kao lud. Svaki put sam već unaprijed znao kad ću imati potez, jer su udarci po najlonu ribe koja se spremala uzeti mamac bili strašni. Lagani udarci i podrhtavanje vrha svaki put bili su sigurno upozorenje kako potez stiže.

Napeti ribolov

Ako namjeravate loviti uz lom, stalno morate biti na okidaču. Moje su oči neprekidno bile zalijepljene za vrh štapa jer na svaki potez morate reagirati munjevito. Ne smijete im popustiti ni centimetra. Zbog toga sam odustao od svog normalnog stila sjedenja kad lovim na ovu metodu na otvorenoj vodi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Važno je vrh štapa postaviti direktno prema olovu i lomu sa što manjim uglom, tako da budete sigurni da će vrh registrirati i one najosjetljivije drhtaje. S druge strane, ova vam pozicija omogućava da u trenutku poteza vrlo brzo možete imati direktni kontakt s ribom bez da joj dajete slobodnog najlona. U klasičnom zatezanju je malo „fore“ normalno.

Ako pazite ribolov nije riskantan

Šarani i babuške nisu glupe ribe i u sekundi će napraviti sve što je u njihovoj moći da potraže sigurnost i mir obližnjih lomova. Čim osjete udicu u ustima, krenut će nagonski prema najbližoj podvodnoj grani u borbu za slobodu. Praktično to znači u sekundi. Znači, sve je na vama. Koncentracija i učinkovita kontra i jedino ih tako možete izvući iz granja. Kad vam ovo govorim ne držim fige u džepu, jer mi je u ribolovu sigurnost ribe uvijek ispred svih mojih ribolovnih ciljeva. Zapravo ne volim ribolov „pod svaku cijenu“ i ako mislim da nešto ne mogu ostvariti, niti ne pokušavam. Znači za ovaj tip ribolova treba očima i koncentracijom pratiti vrh štapa bez odmora.

Dobra priprema

Obično još prije ribolova pripremim svoje hranilice, ali ako je ribolov tako konstantan, onda ih moram raditi „u hodu“. Kod pripreme pazite da ih ne spremate unaprijed dok je udica s feeder olovom u vodi. Ta jedna sekunda koja vam treba da pripremite olovo za zabac može značiti ribu sa sistemom u lomu. Zbog toga, ako lovite, lovite do kraja, a kad pripremate sistem za zabačaj, izvadite ga van iz vode.

Razvojem situacije za vrijeme natjecanja, ja sam stajao sve bolje i bolje i na kraju sam završio s punom mrežom šarana i druge bijele ribe (preko 30 kilograma) i samo jednom izgubljenom ribom-fantastičan rezultat za ovaj hladni dio godine. Osim pobjede na dva različita natjecanja i zadovoljstva osobnog natjecateljskog trijumfa, posebno sam bio sretan što sam spoznao mogućnosti ribolova s fedeer olovom u lomu i dodao još jednu dobro uigranu tehniku među moje osobno ribičko naoružanje.

Mamčenje hranilice

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana