PR / Broj 43 / Listopad / 2011.

Ribolov štekom svoju popularnost među natjecateljima može zahvaliti samo jednoj stvari – preciznosti

Piše: PRAKTIČNI RIBOLOV

Cijelo se ljeto spremam nastaviti serijal članaka o natjecateljskim tehnikama koji sam započeo još u lipnju no nikako da počnem. Obećavam da je ovo prvi u nizu članaka koje ću napisati pokušavajući vam prenijeti znanje koje sam usvojio u proteklih dvadesetak godina bavljenja ovim lijepim sportom. Ovaj put ću vam kratko svratiti pozornost na neke važne činjenice koje natjecatelji često smetnu s uma ili ih „zaborave“ kad natjecanje počne. Dakle, kao što ste u podnaslovu već pročitali, radi se o preciznom ribolovu štekom. Mnogi natjecatelji ribolov štekom u pričama često povezuju s guštom, no vjerujte mi, nema ničeg ugodnog u držanju štapa teškog jedan kilogram i dugog 13 metara. Naime, stvarna težina je zbog onog „sila x krak“ negdje oko šest kila. Ako još puše vjetar, stvar se pretvara u pravo mučenje. Pa zašto to onda radimo? Zbog čega ne uzmemo štap i rolu i lijepo zabacimo na željeno mjesto?

Treba vam teretana!

Odgovor je naravno u prezentaciji. Naime, ne postoji nijedna druga tehnika ribolova plovkom koja je preciznost i točnost prezentacije finim priborom dovela do savršenstva. Naime, plovak i linija ispod njega u pravim rukama može se prezentirati toliko precizno da mamac doslovno stavite ribi u usta. No da bi se ovo moglo izvesti kako valja potrebne su godine treninga i natjecanja. Naime, kako sam spomenuo, ribolov štekom nikako nije lagan, pa krenimo prvo od te činjenice. Imao sam prilike u životu gledati mnoge natjecatelje, dobre i one ne tako dobre. Koja je razlika? Osim što istrenirani natjecatelj ima sigurnost u ono što radi (dakle psihički je stabilan i ne brlja), on posjeduje i fizičke karakteristike kojima može uvijek izvesti ono što zamisli. Dakle, tijekom zimskog perioda, kad je ribolov na šteku slab ili ga nema, preporučio bih svim natjecateljima koji žele vrhunski rezultat u idućoj sezoni redovni odlazak u teretanu. Snažne ruke, noge i leđni mišići pomoći će vam da budete brži i precizniji. Na nedavnom treningu za majstorice sam pratio Vladu na Kupi u Karlovcu (fotke s treninga su uz ovaj tekst) i nakon treninga sam bio nažalost siguran da neće ući u prvih šest. Kako sam to vidio? Iako je Vlado odličan ribolovac s mnogo osjećaja i mnogo iskustva, nažalost, nije dovoljno brz a to sam mu i rekao. Shvatio sam još na tom treningu da bih ga dobio dvadesetak posto samo u brzini baratanja štekom (a i ja sam mnogo sporiji nego mladi koji dolaze). Dakle, ako niste sportaš to nije igra za vas.

Savršena preciznost hranjenja

Prednost koju ribolov štekom ima pred ostalim tehnikama je u već spomenutoj preciznosti. Bez obzira što se hranjenje rukom na daljinu od 13 metara može toliko utrenirati da su promašaji svedeni na minimum, na svjetskom prvenstvu ćete rijetko vidjeti da nakon početnog hranjenja netko baci kuglu lijepljenih crvi ili zemlje i fuja rukom. Naime, oni koji su malo više u natjecateljskom sportu znaju da je riba na natjecanjima (osobito velikim) vrlo preplašena i ne reagira na jednak način kao u normalnom ribolovu. Zbog velike količine hrane i mamaca na dnu obično se hrani samo mamcima (dakle živim mesom) dok hranu u potpunosti izbjegava ili ignorira. Zbog toga ćete na velikim natjecanjima često vidjeti da se u početnom hranjenju hrani relativno široko s velikim kuglama pokrivajući površinu dna veću i od jednog kvadratnog metra kako bi se stvorio plato na kojem će se riba hraniti. Hrani se obično dodaje i zemlja (čak i preko 50%) kako bi joj se smanjila aktivnost i hranjivost. A zatim se nakon početnog bombardiranja s pole cupom (škrabicom) spušta nekoliko manjih kugli punih živih mamaca. Ove se kugle spuštaju izuzetno precizno i oko njih se onda cijelo vrijeme natjecanja gradi ribolov. Loviti se može lijevo, desno ili iza tih kugli, ovisno o strujanju vode, a može se mamac prezentirati i direktno nad njima. Bez obzira gdje našli ribu, nakon tog početnog hranjenja dohranjivanje će opet biti s pole cupom precizno na isto mjesto. Dakle, iako ste pronašli ribu lijevo ili desno od tih kugli s mnogo mamaca i dalje ih spuštate na isto mjesto jer ste samo na taj način sigurni da će i riba biti na istom mjestu (barem dok se strujanje ne promijeni).

Chris standing up holding his daughter Elva

Ako tijekom natjecanja trebate dohraniti hranom s manje mamaca jer imate osjećaj da ribe ima jako mnogo i da joj je potrebno još hrane kako biste ju zadržali to možete napraviti i rukom. Ako je ribolov brži, mnogi natjecatelji su skloni i mamce u vidu lijepljenih crvi ili kugli zemlje s fujem bacati rukom. No ta taktika obično rezultira širenjem hranilišta i smanjivanjem preciznosti. Ne kažem da se i tada ne može uloviti riba ali da je se može uloviti manje nego ako ste precizni – to je sigurno.

Prezentacija

Napokon smo stigli do onog zbog čega je ribolov štekom u natjecateljskom ribolovu plovkom postao tako popularan. Savršenstvo prezentacije koje možete postići dugim štapom čiji je vrh jedva metar udaljen od plovka je neusporediva s bilo kojom drugom tehnikom. Uzmimo za primjer spomenutu Kupu u Karlovcu. Iako je tamo izuzetno mnogo ribe i savršena preciznost ne igra veliku ulogu, kad budete tamo sljedeći put lovili pokušajte hranu bacati rukom, a kugle lijepljenih crvi spuštati s pole cupom točno ispred sebe. Zbog laganog toka kugle bi trebale sjesti na dno oko metar nizvodno. Zatim probajte teži sistem koji možete dobro kontrolirati (znači ako Kupa teče za prolaz sa tri gramskim plovkom, vi uzmite sistem od šest grama – može to biti list ili bačvica) opremiti snažnijom ali malom udicom veličine 18 namamčenom sa samo jednim crvom i spustite sistem točno na mjesto gdje je pala kugla crvi. Lagano prištopajte plovak, zatim ga pustite centimetar ili dva po toku pa opet prištopajte. Budite koncentrirani i lovite tako na primjer pola sata spuštajući svakih sedam do osam minuta po jednu kuglu crvi na hranilište, hranu možete bacati za to vrijeme rukom i ne morate biti savršeno precizni. Brojite ribe i pamtite njihovu veličinu!

Zatim pokušajte isti taj ribolov raditi s plovkom od tri grama samo ga puštajući preko hranilišta, a bacajte hranu i crve s rukom. Taj mali test dokazat će vam da će većinom krupnija riba biti uvijek na kuglama crvi, dok će se sitnija motati okolo skupljajući komadiće. Kako sam već spomenuo, na Kupi je vrlo mnogo ribe pa razlika u ulovu i nije velika no na vodama koje su teže za ribolov (čitaj siromašnije ribom) razlika je nemjerljiva. Primjer drugi je savršena prezentacija ver de vasa nad kuglom zemlje punom fuja. Kod ribolova deverike na jezerima iskusne natjecatelje ćete često vidjeti kako vrlo polako podignu plovak i vrate ga još polakše na isto mjesto. Tad plovak vrlo često ostane „u zraku“, dakle, riba je mamac uzela za vrijeme te jednostavne prezentacije. Što se time dobiva? Dobiva se imitacija rojenja ver de vasa. Naime, ličinka koja živi u mulju na dnu jezera pri rojenju obično vrlo naglo krene prema površini trzajući se repom. U tom ju trenutku deverika najčešće aktivno lovi. Dakle, velika količina fuja na dnu nisu baš prirodna prezentacija ali svaki koji aktivno počne plivati trzajući se zauzima pažnju ribe koja se hrani. S obzirom da se ver de vas proboden udicom baš i ne kreće, laganim podizanjem sistema okomito prema površini postiže se efekt „izlaska“ živog ver de vasa iz mulja i njegovo podizanje prema površini. A tad ga deverika aktivno lovi. Pa kad spustite polagano sistem ona je već obično „zgutala do riti“. Eto, razmislite malo o tome, trenirajte i uživajte u ribolovu i natjecanjima.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana