Zabaciti (i loviti) na 150 metara! Kako?

5 min read
Pripremajući se za svjetsko prvenstvo u šaranolovu danima je hodao po teretani zamahujući šipkom za body building kao da zabacuje štapom. Ta šipka ima 10 kila… Napisao i snimio: Praktični RIBOLOV

PR / Broj 13 / Travanj / 2009.

Pripremajući se za svjetsko prvenstvo u šaranolovu danima je hodao po teretani zamahujući šipkom za body building kao da zabacuje štapom. Ta šipka ima 10 kila…

Napisao i snimio: Praktični RIBOLOV

Svi koji su probali loviti na daljinama većim od sto metara znaju da to nije lako. Mukotrpna bacanja, nepreciznost, bolovi u leđima, lomljenje štapova. Sve su to posljedice neuvježbane tehnike bacanja. Snaga? Da potrebna je i određena doza snage ali ona bez tehnike ne znači ništa. Znači odlučili smo vas naučiti kako da sa lakoćom i bez (zdravstvenih) posljedica savladate tehniku dalekog bacanja šaranskog pribora. Tehniku nam je prezentirao Denis Špoljarić na jezeru Finzula.

Pribor

Naravno pribor za daleka bacanja mora biti prilagođen. Kao prvo potrebni su vam štapovi namijenjeni za daleko bacanje. Znači 3,6m ili još bolje 3,9m i obaveznih 3,5 lb snage. Uz to moraju biti i brzi! Što to znači? Pogledajte Century Full Metal Jacket i znat ćete. Rola mora imati tvz. „surf“ oblik špule. Denis baca sa Shimano Power Aero. Na roli treba imati što tanji najlon. Denis na Finzuli koristi najlon debljine 0,25 mm sa shock leaderom dužine 7 metara. Znači svu snagu zamaha mora podnijeti upredenica dok tanki najlon stvara mnogo manje otpora u zraku i dalje leti. Opisani pribor spada u vrh kvalitete (i cijene) i nitko ne očekuje da si odmah to sve i kupite. Naime sa pravilnom tehnikom (ako je naučite) i priborom koji već imate bacit ćete mnogo dalje nego ste mislili da je moguće. Sistem, znači olovo sa udicom i mamcem moraju biti prilagođeni snazi štapa. Znači nema smisla trpati 140 gramsko olovo na štap od tri libre jer ćete ga slomiti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tehnika bacanja

Prije nego dođemo do objašnjavanja pravilne tehnike moramo napomenuti da ako je pravilno izvodite nikakvih bolova u leđima i rukama ne bi smjelo biti. No kao i svaki sportaš prije bacanja se morate razgibati. Hladni mišići i iznenadni ekspolozivni napor nisu pametna ideja. Pa krenimo redom. Pripremili ste pribor, stavili boilu, razgibali se i spremni ste za zamah. Za daleko bacanje vrlo je bitan položaj ruku. Desna ruka (ako ste dešnjak) koja drži štap mora biti potpuno ravna i takva ostaje do kraja bacanja, dok lijeva povlači dno štapa ravno prema dolje ubrzavajući vrh štapa i time olovo sa sistemom. Pogled tj. položaj glave je uvijek pod kutem od 45% na površinu vode znači lagano u zrak. Desna noga je čvrsto na zemlji dok je lijeva (dakle suprotna od one koja drži težinu štapa) spremna za iskorak. Bitno je sistem sa mamcem pustiti barem metar i pol od vrha štapa da bi i time pomogli u davanju početnog ubrzanja sistemu. Ako je obala iza ravna dajte mu i malo više „prostora“ tj. produžite udaljenost.

Sad smo spremni za zamah. Obje ruke su ispružene i štap je u vodoravnom položaju prema natrag gotovo paralelan sa obalom. Tijelo bacača mora biti ravno. Ruke se polagano „puste“prema natrag (no još uvijek su potpuno ravne). U jednom trenu osjetit ćete da vas težina štapa počinje „vagati“ i dizati vam lijevu nogu. Iz te pozicije počinje zamah. Snažno iskoračite i istovremeno lijevom rukom snažno povucite dno štapa prema dolje. Bitno je cijelo vrijeme zamaha zadržati pogled prema točci gdje želite dobaciti. Ako pogledate dolje štap će sigurno od siline zamaha udariti u površinu vode ili još gore u obalu. Desna ruka cijelo vrijeme bacanja ostaje kruta. I to je to. Ali ne sve. Ovim načinom (dakle samo iskorakom) uz dobar pribor i malo vježbe bacit ćete 140 m. A što je sa pričama da neki natjecatelji na ligi love na (i preko) 160 m. Sjećam se jednog razgovora sa jednim od naših svjetskih prvaka u šaranolovu. Ispričao mi je da je pripremajući se za svjetsko prvenstvo danima hodao po teretani zamahujući šipkom za body building kao da zabacuje štapom. Ta šipka ima 10 kila… komentar nepotreban. Znači tu ćete trebati i malo mišića te eksplozivne snage. Tehnika se ne mijenja mnogo. Znači da biste još više ubrzali olovo u početku leta morate imati malo dulju putanju tog ubrzanja (opet smo kod fizike) znači isto već opisano bacanje izvodite u trokoraku prema naprijed i to tako da sam zamah produžite tj. izvedete ga kroz sve faze koračanja.

Pokušajte! Ako se malo koncentrirate pri bacanju siguran sam da ćete uspjeti. Ako želite sve ovo vidjeti i na filmu, možete naravno na youtube-u (ali i ovdje jednim klikom na #filmicshaunaharrisona ). Filmić u tri dijela gdje poznati englez Shaun Harrison objašnjava (naravno na engleskom) ovu tehniku bacanja u detalje.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

TEHNIKA BACANJA

1

Za daleko bacanje vrlo je bitan položaj ruku. Početna pozicija – desna ruka koja drži štap mora biti potpuno ravna i takva ostaje do kraja bacanja, dok lijeva povlači dno štapa prema dolje ubrzavajući olovo. Pogled je uvijek pod 45% u zrak.

3

Sistem sa mamcem mora biti barem metar i pol od vrha štapa. Ako je obala iza ravna dajte mu i malo više „prostora“ tj. produžite udaljenost.

5

Sve dok vas težina štapa ne počne „vagati“ i dok se lijeva noga spremna za iskorak ne počne lagano dizati. Iz te pozicije počinje zamah.

6

Iskoračite i istovremeno lijevom rukom snažno povucite dno štapa prema dolje.

ZA STVARNO DALEKE IZBAČAJE

Za stvarno daleke izbačaje morate imati i kvalitetan pribor. Ovo je vrhunska bacačka rola Shimano Power Aero. Obavezan je i Shock Leader od upredenice, a na roli je najlon 0,25 mm.

Za stvarno daleka bacanja olovo je potrebno još više ubrzati. Ako to obala dopušta idealno je napraviti bacanje u tri koraka, tj. sa zaletom.

Za vrijeme dok koračate u drugom koraku morate početi spuštati dno štapa ali opet pazeći da je cijelo vrijeme desna ruka kruta.

Ponovno je bitno zadržati pogled pod 45% u odnosu na površinu vode.

Chris standing up holding his daughter Elva

U ovim filmićima poznati englez Shaun Harrison objašnjava (naravno na engleskom) ovu tehniku bacanja u detalje.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana