Izradite peškafondo – pauk

5 min read
Danas na tržištu postoji velik izbor peškafondi. Različitih su veličina, oblika i boja, a imaju samo jednu svrhu, a ta je – uhvatiti nekog glavonošca, bila to sipa, lignja ili hobotnica. Nekad izbor nije bio takav... Piše: Duško Tošić

PR / Broj 70 / Siječanj / 2014.

Danas na tržištu postoji velik izbor peškafondi. Različitih su veličina, oblika i boja, a imaju samo jednu svrhu, a ta je – uhvatiti nekog glavonošca, bila to sipa, lignja ili hobotnica. Nekad izbor nije bio takav.

Piše: Duško Tošić

Peškafonde su se uglavnom koristile „gole“, sastojale su se samo od neobloženog olova i iglica.

Olovo nakon nekog vremena oksidira i dobije tamno sivu boju. Da bi im povećali atraktivnost, lignjolovci su ih znali lagano zagrebati nožem i tako im vratiti sjaj. Također su ih u svojoj domišljatosti počeli oblagati sa raznobojnim platnima, zatim aluminijskom folijom u koju se umotavala čokolada, a kasnije i sa ribljom kožom, najčešće od pauka. Upravo ta vrsta peškafonda obložena paukovom kožom se vjerojatno zbog lovnosti zadržala i do danas.

U svakom slučaju ako poput mene imate stari kalup(e) za izradu peškafonda iz kojih dobivate „gole“ odljeve ili ako vam je neka doživjela starost, i ne izgleda baš reprezentativno, možete je nanovo obložiti sa kožom pauka na način kakao ja to radim. Kao što sam spomenuo posjedujem kalup za lijevanje olovnih peškafondi, pa ću vam oblačenje u kožu pauka prikazati na tom modelu, ali, kako sam rekao, vi to možete napraviti na bilo kojoj olovnoj peškafondi koju imate. Paukovu kožu možete u obliku trake i samo namotati oko tijela peškafonde, ali uz malo volje možete ga zalijepiti i tako da izgledom bude što sličniji ribi koju imitirate.

Pauk

Najprije treba pripremiti kožu pauka. Pauku najprije treba odstraniti leđnu peraju, a također i bodlju sa škrge, koja je kao i leđna peraja zbog otrova zaslužna za lošu reputaciju pauka. Naročito budite oprezni sa živom ribom, a nije bezazlena ni tek uginula…

Guljenje kože započinjemo tako da napravimo rez uz leđnu peraju, od repa do glave. Također rez napravimo i sa trbušne strane. Spojimo rezove kod repa, pa kožu povučemo prema glavi, najbolje tupim kliještima. To ponovimo i sa druge strane. Tako dobijemo lijevu i desnu stranu kože. Sa kože pažljivo tupim nožem skinemo višak mesa. Koža se zatim izravna i zalijepi na staklo, tako da vam je dio na kojem je bilo meso okrenuto prema vani i izloženo zraku. Staklo sa kožom stavite na tamno i zračno mjesto, dva-tri dana da se osuši. Sušenjem na staklu i u mraku koža će maksimalno zadržati prirodnu boju i izgledati kao na slici 1. Kada se koža osuši možete je čuvati mjesecima.

[box type=”info”] Skinite kožu pauku

Prije nego počnete skidati kožu škarama odstranite otrovne bodlje na leđnoj peraji i škržnim poklopcima

1. Prvo škarama zarežite kožu uz leđnu peraju, a zatim rez ponovite sa trbušne strane ribe
2. Tupim kliještima ili prstima primite za kožu i povucite
3. Očistite ostatke mesa sa kože
4. Zalijepite kožu na flašu i pustite da se osuši

[/box]

Koža i montiranje

Kada se osuši, koža je čvrsta i lako se rukuje sa njom. Da bi je što lakše zalijepili na peškafondu tj. da bi što bolje pratila zaobljenost peškafonde, trebamo je pripremiti. To radimo tako da je stavimo u malo vode desetak minuta (slika 2.). Kad omekša u vodi dobije mekoću kao da je tek skinuta sa ribe. Izmjerimo gdje ćemo je staviti, pri tom pazimo da cijelom dužinom obuhvaća više od polovice peškafonde. Kožu priljubimo uz peškafondu, (slika 3), a zatim cijelom dužinom omotamo sa vunenim koncem (slika 4 i 5).

Vuna izvlači vlagu iz kože, pa se koža brže suši. Ako nemate vunu možete koristiti i pamučni konac. Da bi se koža sasvim osušila treba nekoliko sati, ovisno o vlazi u zraku, ali možete to ubrzati sa fenom. Na taj način koža će se osušiti prateći oblik peškafonde (slika 6). Sad treba izrezati kože tako da ispravimo neravnine (slika 7). Kad priljubimo desnu i lijevu stranu, tako pripremljene kože uz peškafondu, bolje je da se na spojevima preklapaju 1 mm, nego da je kraća pa da ne prekriva peškafondu u potpunosti (slika 8).

Peškafondu prije lijepljenja prelakiramo u bijelo (slika 9). Još bolja varijanta je da se plastificira sa bijelom plastikom. Bijela boja kao podloga još više ističe boju kože. Kad smo sve pripremili lijepimo kožu. Koristimo cijanofix ili dvokomponentno epoksidno ljepilo, koje daje više vremena za namještanje kože i eventualni popravak nedostataka. Kad zalijepimo kožu to izgleda kao na slici 10 . Spoj sa donje strane, ja sam malo pošpricao sa bijelim lakom (sl. 11), ali nije neophodno. Zatim nalijepite ili nacrtajte oči, škrge, a ako imate umjetničkog dara nacrtajte i peraje, već prema želji (slika 12).

Kada ste to napravili, slijedeći je potez nanošenje epoksidnog ljepila. Ja sam koristio dvokomponentno ljepilo sa kojim sam imao pet minuta vremena za rad. Najzgodnije ga je stavljati sa špatulicom koju dobijete uz ljepilo (sl. 13). Da bi izašao poneki mjehurić zraka, može se malo sa strane (ali ne direktno) zagrijati upaljačem (sl. 14). Gotova peškafonda (sl. 15.)

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana