Lagana panula na tradicionalno-moderan način

5 min read
Od svih tehnika ribolova iz plovila najdraža mi je nekako panula - ribolov u pokretu, bilo da se radi o panuli sa živim mamcem ili varalicama. Panula je dinamična tehnika u kojoj prelazimo mnogo terena i tako upoznajemo teren... Piše: Marin Hlobik

Broj 39 / Lipanj / 2011.

Od svih tehnika ribolova iz plovila najdraža mi je nekako panula – ribolov u pokretu, bilo da se radi o panuli sa živim mamcem ili varalicama. Panula je dinamična tehnika u kojoj prelazimo mnogo terena i tako upoznajemo teren, pogotovo ukoliko na plovilu imamo ehosonder i GPS uređaj bez kojih je danas sve manje plovila. Tema ovog teksta je lagana panula varalicama, a ulov koji možemo očekivati su uglavnom šaruni i ušate, ribe koje najčešće love u jatima i veoma su borbene jednom ulovljene na udicu. Osobno u ribolovu volim pojednostavniti stvari što je više moguće jer od pretjeranog kompliciranja nikad nema velike koristi. Isto tako, uvijek su me fascinirale neke stare, ajmo reći, tradicionalne metode i tehnike ribolova koje su uglavnom jednostavne i meni savršeno odgovaraju uz laganu prilagodbu ili možemo reći modernizaciju. No krenimo redom i u nastavku teksta ćemo obraditi temu gdje, kada i kako loviti laganom panulom.

Piše: Marin Hlobik

Tereni za ribolov laganom panulom i pravo vrijeme za ribolov

Kao što sam rekao, ulov koji možemo očekivati u ovom ribolovu su uglavnom šaruni i ušate, ribe iz jata, što je garancija za obilan ulov. Najbolje su pozicije oko otoka i hridi i isto tako na isturenim rtovima. Razlog zbog kojeg su ovo naj pozicije je jaka morska struja što u ribljem svijetu znači hranu. Šaruni i ušate dijele ove pozicije, no rijetko ćemo loviti podjednako i jednu i drugu vrstu, ali o tome nešto kasnije. Što se tiče same pozicije, najboljim su se pokazala mjesta s tvrdim hridinastim dnom gdje dubina ne prelazi deset metara. No najbitnije za kvalitetan ribolov je pravo vrijeme. Nedavno sam pisao o ribolovu šaruna sabikijem i da se taj ribolov može prakticirati tijekom cijelog dana ukoliko nađemo šarune na brakovima. Što se panule tiče, ribolov se svodi na zoru i sumrak, no i to je sasvim dovoljno vremena da se zabavimo i lijepo nalovimo, jer kad se recimo u zoru sunce visoko digne, šaruni i ušate kao da nestanu iako su samo desetak minuta prije lijepo udarali naše varalice. U sumrak naravno lovimo samo do mraka, ali kako sam rekao, to je i više nego dovoljno za dobar ribolov. Sad da se vratimo na temu, to jest pitanje, zašto je teško loviti podjednako šarune i ušate na jednom mjestu iako znamo da ove dvije ribe dijele isti teren? Možemo reći da to ovisi o vremenskim uvjetima iako ribe nisu meteoropati. Šarune ćemo najbolje loviti kad je vrijeme lijepo i sunčano bez vjetra, takozvana bonaca ili po lagano namreškanom moru, dok je kod ušate situacija skroz obrnuta. Ušata je riba koja je veoma oprezna i plaha te ribolov za lijepog dana, kad je more bistro, nije nikako povoljan i nećemo imati dobre rezultate. Stoga, ako nam je cilj uloviti ušate tada je u ribolov najbolje krenuti za oblačnog dana s laganim jugom koji lagano zamuti more što tjera ušate da popuste na oprezu i krenu u potragu za hranom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nešto o varalicama, opremi i taktici ribolova

Prvo da kažem nekoliko riječi o opremi koju koristim za laku panulu. Naravno i uvom ribolovu koristim spin opremu koju čine štap dužine od 2.40 m do 3.00 m i do 40 grama težine bacanja. Uz ovakav štap najbolje mi se je pokazalo koristiti role veličine 4000 na koje je namotan klasičan najlon debljine od 0.20 do 0.25 mm. No kao i uvijek, svaki ribolovac preferira opremu na kakvu je navikao, stoga ne treba oko toga previše razbijati glavu. Došlo je vrijeme da obznanim o kakvim je varalicama riječ. Kao što sam rekao, ovdje se radi o jednoj staroj tradicionalnoj varalici, a to je u biti slamčica. Iako zvuči smiješno, radi se o veoma lovnoj varalici, no nekad nije bilo plastičnih slamčica već su stari ribolovci lovili koristeći pero od galeba i to naravno bez perja – samo ,,stapku”. Danas nemamo potrebe za čerupanjem galebova, niti za skupljanjem perja već jednostavno iskoristimo cjevčicu od štapića za uši, lizaljke, soka ili slično. Nabolje je sa sobom ponijeti u ribolov više boja jer na neke ribe više reagiraju. Najuniverzalnije su bijela, plava i crvena, no svakako treba imati i druge boje koje možete nabaviti. Slamčicu s jedne strane odrežemo pod kutom od 45 stupnjeva, dok je s druge strane bolje da kut bude nešto veći i na tu stranu umetnemo udicu vezanu na fluorokarbonu. Najbolje su se pokazale udice veličine 4, ali obavezno moraju biti ravne, to jest, da im vrh nije zakrivljen u stranu, odnosno, na vrat udice. No tu dolazimo do problema jer je ova varalica veoma laka i bez otežanja nije upotrebljiva.

Izradite „slamku“

Osim ove klasične slamke kod koje su vrlo važni kutovi rezanja, jer na taj način slamka dobije karakterističnu akciju voblera (mrda repom), oni spretniji mogu na nju dodati malo lamete koja će joj u moru dati dodatni bljesak i uloviti ribu više. Evo kako se ona radi:

Chris standing up holding his daughter Elva

Nekad su stari ribolovci cijeli sistem otežavali s više manjih olovca rapoređenih u određenom razmaku, no u ribolovu štapom je to nemoguće. Iz tog razloga ja prije cjevčice montiram malog Ragloua dužine 6.5 cm montiranog na olovnoj glavi težine od 3 do 7 grama. Prvi razlog zbog kojeg to radim jest da otežam cijeli sistem, a drugi je tandem panula koja daje odlične rezultate. O lovnosti Raglua na moru znaju već i ptice na grani ili bolje da kažem ribe u moru. Što se tiče taktike ribolova, veoma je jednostavno, kad pronađemo jato šaruna ili ušata treba se vrtjeti u krug ili osmicu. Zanimljivo je da najprije lovimo najkrupnije primjerke, a kasnije manje ribe, moram priznati da se nakon nekoliko krugova ribe uvijek malo pomaknu te ih treba slijediti. Ako se par krugova ništa ne događa treba krenuti u potragu za novim jatom.

To bi trebalo biti sve što trebate znati da biste uživali loveći laganom panulom, sad samo treba krenuti na more i vjerujem da ćete se ludo zabaviti, samo imajte granica jer čovjek se zaboravi kad riba intenzivno ”radi”.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana