Panulom na lignje u proljeće

7 min read
Znate kako kaže ona pjesma: proljeće je, a u meni nemir, i mislim da se tako osjeća svaki ribolovac na moru. Istina, zima i nije baš pokazala zube ove godine, ali pred nama je vrijeme kada se sav život pod morem budi. Kao i uvijek, prvi su vjesnici proljeća sipe, ušate, šaruni, a i orade su se ove godine počele ranije loviti što se pripisuje visokoj temperaturi mora za ovo doba godine. No što je s lignjama, uvriježeno je mišljenje da je sezona lignjolova prošla, no istina je sasvim drugačija. Naime, lignje se mogu loviti cijele godine, no problem je što je sada lignja u punom mrijestu, iako smatram da se i mrijest lignji odvija preko cijele godine. No, ima jedan čimbenik koji pokazuje da se u ovom periodu lignja intenzivno mrijesti, a to je da je, iz meni nepoznatog razloga, lignja izrazito mekana, mislim na njezinu strukturu mesa, a isto tako i krakova, što je veoma važan podatak za naš lignjolov, no o tome nešto kasnije... Piše: Marin Hlobik

PRM / Broj 4 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2014.

Znate kako kaže ona pjesma: proljeće je, a u meni nemir, i mislim da se tako osjeća svaki ribolovac na moru. Istina, zima i nije baš pokazala zube ove godine, ali pred nama je vrijeme kada se sav život pod morem budi. Kao i uvijek, prvi su vjesnici proljeća sipe, ušate, šaruni, a i orade su se ove godine počele ranije loviti što se pripisuje visokoj temperaturi mora za ovo doba godine. No što je s lignjama, uvriježeno je mišljenje da je sezona lignjolova prošla, no istina je sasvim drugačija. Naime, lignje se mogu loviti cijele godine, no problem je što je sada lignja u punom mrijestu, iako smatram da se i mrijest lignji odvija preko cijele godine. No, ima jedan čimbenik koji pokazuje da se u ovom periodu lignja intenzivno mrijesti, a to je da je, iz meni nepoznatog razloga, lignja izrazito mekana, mislim na njezinu strukturu mesa, a isto tako i krakova, što je veoma važan podatak za naš lignjolov, no o tome nešto kasnije.

Piše: Marin Hlobik

Znači, dragi lignjolovci i svi oni koji volite ovu krakatu beštiju, sada je odlično vrijeme za lignjolov, iako mnogi smatraju da nije tako. To govorim zbog dva razloga, prvi je taj da sada lovimo isključivo samo veće lignje, iako moramo imati na umu da je u ovom slučaju za dva sata ribolova ulov od tri-četiri lignje odličan ulov, a onaj meni važniji razlog je taj da ćemo u većini slučajeva biti sami na moru, jer se velika većina ribolovaca okrenula nekim drugim vrstama i tehnikama. Tako da sada bez straha možemo voziti i istraživati do mile volje. Znači ovako, sada se lignje mogu loviti isključivo na dva načina, sa obale ili iz plovila panulom. Ovo je tekst o lignjolovu panulom koja se u ovom periodu vuče na plićim terenima.

Gdje i kada

Rekli smo da su lignje u mrijestu, što nam govori da ih trebamo potražiti na plićim terenima gdje ima mnogo zaklona i rupa, prirodnih ili umjetnih. Što se same dubine tiče, iz iskustva mogu reći da ćemo lignje sada najlakše pronaći na dubinama od 1.5 do 3 metra. Kao mjesta bih preporučio lukobrane ili mjesta na kojima ima dosta kamenih gromada jer su upravo to mjesta kakva lignja traži za svoj ljubavni čin. Na takvim mjestima tijekom dana možemo vidjeti malene ženke kako ulaze i izlaze iz odabrane rupe, ali i velike mužjake kako lagano idu za ženkama i zavodljivo mijenjaju boje na tijelu. Nemojte ih tada niti pokušavati uloviti jer uspjeh će zasigurno izostati, samo ćete se iznervirati njihovom nezainteresiranošću. Pravo vrijeme za ovaj ribolov je sumrak i zora, točnije, sat prije i sat poslije sumraka, odnosno zore. Može se doduše loviti i dulje u noć ukoliko imamo pomoć mjeseca, to jest mjesečine, no nemojte očekivati bog zna kakve rezultate. U ova dva sata se može, za vrijeme sumraka i zore, najbolje loviti i bolje je to vrijeme iskoristiti najbolje što se može nego navlačiti panulu satima na raznim terenima, što je odlična taktika u kasnu jesen i početkom zime.

Ukoliko govorimo o lunarnoj prognozi, najbolji se rezultati postižu od mlađaka do uštapa, dok je od uštapa do mlađaka lignjolov nešto lošiji, pogotovo u zadnjem kvartu, od zadnje četvrti do mlađaka, kada je bilo kakav ulov odličan ulov. Iako se lignjolov u ovom periodu ograničava na vrijeme oko sumraka i zore, nije naodmet pratiti i izmjene plime i oseke. Ukoliko nam se sa sumrakom ili zorom poklopi takozvana šeka, trenutak kada je oseka na najnižoj točki i kreće plima, možemo očekivati odličan ulov, naravno, ako smo sve uklopili kako treba. Najvažnije je mjesto, kao i taktika i varalice, o čemu nešto kasnije. Naravno i vremenske prilike ovdje imaju utjecaj, no ne toliko kao u nekim drugim ribolovima ili lignjolovu u drugo doba godine. Činjenica je da je u ovo doba godine more izrazito bistro, stoga neka naoblaka ne može pogoršati naš rezultat. Ukoliko je vjetar jači, pogotovo iz južnog kvadranta, trebalo bi loviti na mjestima koja su barem malo zaštićena ili loviti malo dublje jer izgleda da lignje nisu lude za valovima.

Varalice i oprema za proljetnu panulu

Kod panulanja lignji varalice koje su stekle legendarni status su svakako Rapala Squid Jig, i većina lignjolovaca je vjerna ovim varalicama zbog lovnosti i cijene. Osobno jako volim ove varalice no za ovaj lignjolov mi nikako ne odgovaraju, najviše zbog toga što su tonuće i zbog toga što dosta duboko zaranjaju. Stoga za lignjolov u ovom periodu preferiram velike plutajuće varalice poput DTD-ovih Jumbo Calamari 130 i Maria Princess Calamari 120. Istina, ove su varalice nešto skuplje i izgledaju ogromno, i sam sam bio pomalo skeptičan, no ispostavilo se upravo suprotno jer sam na ove varalice znao uloviti lignje koje su bile manje od same varalice. Što se dekora tiče, najbolje su mi se pokazali DTD Natural Smelt i Green-Yellow, a kod Marie PC6, PC8 i PC12. Znači, varalice su plutajuće i zaranjaju od 1.5 do 1.80 metara, ovisno o brzini povlačenja, koliko smo pustili varalice iza plovila, jačini morske struje i slično. Već sam spomenuo da je u ovom periodu more izrazito bistro i logično bi bilo da prirodni dekori daju najbolje rezultate, no više sam se puta uvjerio da lignje ne dijele isto mišljenje. Zato uvijek na jednom štapu vučem varalice prirodnog dekora dok na drugom vučem varalice življih pa i kričavih boja. Nekad bolje love jedne, nekad druge, a nekad podjednako, zato mislim da je ovo najbolja kombinacija.

Što se opreme tiče, ovdje preferiram mekše štapove, što bi rekao moj frend Zoka, linjave, upravo zbog mekanih krakova lignji u ovom periodu, ne bismo li gubitak ulova sveli na minimum. Najbolje mi se pokazao Shakespeare Ugly Stick dužine 2.70 i gramaže 30-60 grama. Što se tiče role za ovu vrstu ribolova preferiram role sa slobodnim hodom špule jer mi uvelike olakšavaju lov. Pogotovo sada kad se love mekane lignje, to je recimo neophodno, zato ja koristim Pennove role, model Live Liner 560. Također u ovom periodu prednost dajem klasičnom najlonu iz već poznatog razloga, i to debljine 0.30-0.35 mm te na kraju vežem vrtilicu s kopčom na koju montiram varalicu.

Taktika ribolova i ulov

Taktika ribolova je i jednostavna i zahtjevna, sav se ribolov odvija veoma plitko, na dubinama od 2 do 3.5 metara, što znači da ćete nekad biti u neposrednoj blizini obale. To može biti opasno ukoliko ne poznajete teren kako treba, stoga ukoliko mislite loviti na nepoznatom terenu dobro je u ribolov krenuti ranije i provozati se preko željenog terena ne bismo li shvatili kako je teren položen, gdje je moguća opasnost i slično. Naravno da nam je u ovom ribolovu ehosonder od velike pomoći, kao i GPS uređaj, jer ćemo moći vidjeti gdje smo lovili i vratiti se po istom tragu, a i točno ćemo vidjeti kojom brzinom panulamo. No sada o taktici ribolova… na mjesto na koje smo došli spustimo varalice u more, neka nam budu 25-30 metara iza plovila. U početku, dok još ima svjetlosti, ukoliko lovimo u sumrak, vučemo panulu nešto dublje, a kako se sve više mrači prebacujemo se u plići teren. Ukoliko lovimo u zoru postupak je obrnut. Brzina povlačenja neka bude oko 2.5 čvora, no treba se i s brzinom malo igrati, to jest smanjivati brzinu i pojačavati ne bismo li lignju natjerali na napad. Kočnicu role treba podesiti na mekano da ne bismo lignji prekinuli krakove dok ju izvlačimo, dok slobodni hod špule namjestimo tako da odmah reagira kada se lignja ulovi. U kasno jesenskom i zimskom periodu lovimo na drugačiji način, tamo gdje ulovimo jednu lignju ostajemo još dosta vremena jer se tada lignje nalaze u jatima, većim ili manjim. No sada su lignje uglavnom u parovima, stoga ne treba previše gubiti vrijeme na jednoj poziciji, prođemo nekoliko puta u jednom i drugom smjeru na željenoj poziciji i bez obzira na ulov idemo na drugu poziciju tako da pretražimo što više terena. Vjerujte, ukoliko je lignja u blizini brzo se baca na našu varalicu, stoga ne gubite dragocjeno vrijeme, jer zora i sumrak su magični periodi dana ali veoma kratki.

Lignja se na varalicu uvijek ulovi sa dugim krakovima koji joj služe za lov, u najboljem slučaju se ulovi sa oba kraka, a u najgorem samo na jedan krak. Inače, u drugim periodima lignjolova barku nikada ne zaustavljam kada dođe do ulova, no zbog mekoće krakova lignji u ovom periodu je bitno zaustaviti plovilo i polako privlačiti ulov. Iz tog razloga su plutajuće varalice imperativ, jer kada stanemo sa plovilom i privlačimo lignju, druga će varalica na drugom štapu isplivati na površinu te nećemo strahovati od njenog gubitka. Ulovljenu lignju je najlakše i najsigurnije prihvatiti podmetačem.

Eto, mislim da sam sve rekao o proljetnoj panuli na lignje, istina je da treba imati dosta strpljenja i živaca no rezultati neće izostati ukoliko sve posložite kako treba. Uživajte u lignjolovu i pošaljite nam sliku kapitalki, jer sada je velika vjerojatnost ulova kapitalnih lignji. A i na tanjuru je lignja velika poslastica, jedna od najboljih u našem plavom Jadranu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana