Rogozničko Zečevo – carstvo grota, zmija i obilja riba

8 min read
Razlog zbog kojeg je nastao ovaj članak sa opisom lokacije je vrlo jednostavan, raznoliko bogatstvo riba kao potencijalnog ulova, a ujedno i mjesto koje nikad ne zakaže. Lokacija Zečevo je mjesto između Primoštena i Rogoznice... Piše: Aleksandar Žmara

Broj 38 / Svibanj / 2011.

Razlog zbog kojeg je nastao ovaj članak sa opisom lokacije je vrlo jednostavan, raznoliko bogatstvo riba kao potencijalnog ulova, a ujedno i mjesto koje nikad ne zakaže. Lokacija Zečevo je mjesto između Primoštena i Rogoznice, mnogima poznatije i kao lokacija sa udarnih vjesti na HTV-u u vrijeme ratnog vrtloga koji je bjesnio na području Hrvatske. Ima li ikoga tko nije čuo za onu“OBA DVA,OBA DVA,OBA SU PALA“. Tako je 21.rujna 1991.god vikao danas pokojni Filip Gaćina, dok su sa neba padala dva miga JNA. Taj je događaj postao kasnije simbol domovinskog rata. Danas, 20 godina kasnije, kao podsjetnik onoga što se tad zbilo svjedoče izloženi ostaci srušenih zrakoplova kraj ulaza u vojarnu u Zečevu.

Piše: Aleksandar Žmara


Lijeva strana

Prvo što zapazite kad krenete lijevom stranom obale je da je konfiguracija terena na ovom dijelu potpuno drugačija od konfiguracije na desnoj strani obale. Ovo je plići dio prosječne dubine 15-25 m. Dno je prošarano kamenom i pijeskom, poprilično obraslo travom (posidonijom). Ovo je tipičan teren od orade. Prošle godine u ovo vrijeme (početak svibnja), loveći na ovoj poziciji imao sam griz orade kakav se rijetko doživljava. Normalno, kao što to većinom biva u takvim situacijama, bio sam poprilično udaljen od štapa na kojem sam imao griz. Dok je orada bez prestanka izvlačila najlon sa špule, ja sam izvodio vratolomije trčeći po obali ne bih li nekako stigao do štapa i kad sam ga se napokon dočepao, onako uspuhan, opalio sam kontru ko sivonja i uspio zategnuti nešto što je prije sličilo na zakvačeni fapov kamion nego na ribu. Normalno, u cijeloj strci i zbrci uopće nisam registrirao da mi kočnica na roli nije bila naštimana, te je moj nesuđeni ulov uz jak prasak puknutog najlona spasio živu glavu. I danas kad se sjetim tog nesretnog događaja ne mogu prežaliti svoju nespretnost i dekoncentriranost.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kao što sam već prije spomenuo, ovo je tipičan teren od orade, ali isto tako je velika vjerojatnost i za ulov ostalih vrsta šparida, prvenstveno kantara i arbuna, kao što se vidi na jednoj od slika ulova. Ovakav kantar se rijetko viđa. Pribor za lov na ovom mjestu je sljedeći. Štapovi su dužine 3.60-4.50 m, najbolje surf. Ovakva dužina štapova je potrebna zbog neophodnog dalekog izbačaja. Daleki izbačaj je ovdje potreban ne iz razloga da bi se dobacilo do dubljeg terena (jer već na 20-30 metara od obale dno postaje ravno sa kontinuiranom dubinom od 20-tak metara i tako se nastavlja cijelom svojom dužinom), već zbog činjenice da je, izuzev par čistih fleka, ostatak dna potpuno obrastao travom. Čista područja bez trave treba doslovno napipati, a ona su na udaljenosti od 50-80-tak metara. Iz ovog razloga je potrebno koristiti duže štapove i tanje osnovne najlone. Osnovni najlon neka bude debljine 0.30-0.33 mm, na kojem će biti montirano klizno olovo, sasvim je svejedno kakvu vrstu montaže koristite, težina olova je 60-80 grama. Za ‘predvez koristite fluorocarbon nešto manje ili iste debljine kao i osnovni najlon. Udice su nešto manje veličine od 4-1/0. Idealna ješka za lov na ovoj lokaciji je komad velikog morskog crva montiran preko igle za bibije te omotan filom elasticom. Dobra ješka je i bibi ali ovdje je crv u prednosti u odnosu na bibija iz više razloga. Jedan od njih je daljina izbačaja. Daljina izbačaja sistema na kojem je naješkan komad velikog morskog crva je 20-30% veći od onog naješkanog bibijem.

Još jedan jako bitan razlog zašto je morski crv bolji na ovoj poziciji je taj da je ovo mjesto na kojem u ovo doba godine ima jako puno poteza ribe.

Na ovoj poziciji je velika koncentracija različitih vrsta riba, ponajviše arbuna, kantara i orada. Zato je lov s bibijem potpuno besmislen, jer kad arbuni krenu, oni rasturaju ješku brzinom munje, tu jednostavno nema pomoći, jedino rješenje je promjena lokacije, jer selekcija grizeva upotrebom veće i tvrđe ješke kod njih ne pali. Jedino što biste ovdje postigli loveći na bibije je to da ostanete bez ješke u vrlo kratkom vremenu.

Dakle, bibija slobodno zaboravite, opskrbite se s jednim ili dva morska crva, što će vam pokriti cjelodnevni ribolov. Samo oprez, nemojte pretjerivati s vremenom provedenim u ribolovu, jer proljetno sunce zna biti jako, a na ovoj poziciji o hladu možete samo sanjati.

Iz ovog razloga slobodno možete koristiti i tanje osnovne najlone, kao i predveze.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ukoliko zagrize veći komad orade, ne morate razbijati glavu da će vam potrgati sistem u grotama, jer je dno ovdje pretežno čisto, jedina mogućnost zapinjanja je prilikom zamaranja ako se riba zapetlja u gustoj travi.

Desna strana

Totalna suprotnost. Već se po konfiguraciji terena obale vidi da je ovo težak i zahtjevan teren, ispresijecan grotama i naglim prijelazima dubine. Ovo je teren na kojem prvenstveno treba obratiti pažnju na vlastitu sigurnost prilikom dolaska na lokaciju. Obuća koju koristimo obavezno mora biti prikladna za hodanje po teškom terenu (čitaj-dobre i ugodne gojzerice koje će štititi zglobove od izvrtanja, a ujedno će imati velik utjecaj na psihološki faktor u vašoj glavi vezan za vječiti problem mnogih ribolovaca – zmije.)

Pošto sam ovim načeo ovo pitanje, malo ću objasniti na što sam konkretno mislio. Proljeće kao kalendarsko doba godine je sinonim za buđenje svih živih bića u prirodi, kako biljnog tako i životinjskog. Među ove druge spadaju i čovjekova vjerojatno najomraženija stvorenja, a to su zmije. E sad, zašto u ovo doba godine treba razmišljati o ovakvoj vrsti opasnosti više nego inače? Razlog proizlazi iz činjenice da one nakon duge i hladne zime tromo leže na suncu, za razliku od ljetnog perioda kad su apsorbirale veliku količinu sunčeve svjetlosti i bježe na svaki šušanj. Dakle, bolje je da imamo visoku odjeću koja će nas štititi od neželjenog ugriza. No vratimo se mi temi…

Dobre pozicije za lov su u dužini 300 – 400 m od otočića. Dno je puno grota i uglavnom čisto, bez trave. Ovo je i puno dublji teren od susjednog no kao i na susjednoj lokaciji i ovdje je ješka broj 1. veliki morski crv, s tim da na ovom dijelu obale nije potrebno njegovo bandažiranje filo elasticom, jer ovdje nećete imati toliki broj grizeva sitne ribe. Ovdje su grizevi puno rjeđi, ali zato kad tresne – tresne pravi komad. Ujedno, ovo je jedina lokacija na kojoj sam lovio (a lovio sam na puno mjesta), gdje na jednom mjestu možete ostvariti ulove različitih vrsta riba. Ovdje sam lovio škrpinu, oradu, fratre, arbune, kavale, a na većim daljinama postoji mogućnost i za pagra i zubaca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Noć je vrijeme od ugora koji znaju biti veličine špigete, do onih koje nisam mogao izvući na obalu. Ovako nešto rijetko sam gdje sam doživio. Ovdje zaboravite na light štapove i tanke najlone. Ovdje vam u ribolovu s obale igraju jaki štapovi (nije nužno da budu i dugački, težine bacanja od 150-200 gr, sa osnovnim najlonom između 0.40-0.50 mm)

Predvezi su debljine 0.35 – 0.40 mm. U noćnom ribolovu obavezno je koristiti čelične sajlice zbog učestalih grizeva ugora. Udice su veličine 1 – 2/0, a daljina na kojoj trebate bacati ovisi o vrsti ribe koju namjeravate loviti.

Obično jedan štap zabacim nešto bliže obali, na nekih 20-tak m udaljenosti, gdje je približna dubina od 15-25 m. Tu tražim oradu i fratra, dok drugi štap bacam na daljinu od 50-tak metara i očekujem ulove škrpine ili kavala, a ni zubonje nisu rijetkost. Podmetač je obvezatni dio pribora, po mogućnosti sa što dužom drškom kako bismo mogli izvući naš ulov poviše grota.

I jedna i druga lokacija su bogate raznim vrstama riba, a ono što ih čini posebnijim od ostalih mjesta je to što u ovo doba godine ima malo izdašnih pozicija na kojima se može uloviti veća količina ribe. To je iz razloga što se more još uvijek nije dovoljno ugrijalo za ozbiljniji ribolov. Sama konfiguracija terena i zabačenost ovih pozicija ima isto tako velik značaj za količinu ulova.

Naime, ove pozicije spadaju u mjesta na kojima se rijetko lovi, odnosno, nisu pod stalnim pritiskom obalnih ribolovaca, kao ni podvodnih ronioca, zbog velike dubine u obalnom pojasu i surovog krajolika. No velika raznolikost ribljih vrsta i bogatstvo ribe svake me godine iznova vraćaju na ovu poziciju. Nadam se da ćete se i vi povesti za mojim primjerom. Želim vam puno uspjeha.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

[box type=”info”] Put do lokacije[/box]

Put do mjesta lova moguć je iz dva smjera. Ako dolazite iz pravca Šibenika, put vas vodi Jadranskom magistralom D 8 u smjeru Splita. Nakon skretanja za marinu Kremik, prvo sljedeće skretanje je za mjesto Zečevo. Tu se skreće s magistrale i vozi se nekih 3-4 kilometra prema mjestu Zečevo. Na samom ulazu u mjesto Zečevo asfaltirana cesta se odvaja lijevo i vodi prema kućama. Nakon nekih 300-400 metara prestaje asfaltirana cesta i počinje makadamski put. Makadamskim putem se vozi još nekih dvjestotinjak metara nakon kojih više nema ceste već se nastavlja tzv. kozji put, odnosno, put između dva kamena zida (suhozida) – kozji put koji vodi sve do mora. Samo hodanje putem traje 10-15 minuta. Ako dolazite iz smjera Splita, vozite se Jadranskom magistralom D8, te nakon što prođete skretanje za Rogoznicu, skrećete lijevo na prvom sljedećem skretanju za mjesto Zečevo. Dalje je put isti kao i iz smjera Šibenika. Kad ste došli kozjim putićem do mora imate stazicu uz more kojom se može ići lijevo u pravcu Rogoznice i desno u smjeru marine Kremik. Ispred vas se nalazi uski morski prolaz (vrata Jaza), koji dijeli kopno od nasuprotnog otočića pod imenom Jaz. Dobra lovna područja su 50 m lijevo i 300-400 metara desno u odnosu na nasuprotni otočić.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana