Osnove šaranskog ribolova (Prvi dio)

14 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Piše: Praktični RIBOLOV

Većina šaranskih tekstova u ribolovnom tisku zahtijeva neko predznanje, tj. svi pišemo o mamcima, prezentacijama i raznim (često ekstremnim) situacijama na koje smo naišli u ribolovu te mogućnostima njihova rješavanja. No kako se u tome snalaze mladi ribolovci i/ili ribolovci koji su do sada lovili drugim načinima ili druge ribe? Za sve koji se žele početi baviti šaranskim ribolovom na moderan način te one koji tek počinju sa šaranskim ribolovom, pokrećemo ovu malu školu šaranskog ribolova. Pokušat ćemo vam približiti sve vezano uz ovaj, danas najpopularniji, oblik slatkovodnog ribolova i objasniti što sve spada u šaranski pribor, mamce, prihranu, te što vam od toga (stvarno) treba i kako sve to koristiti. Mnoge od spomenutih stvari olakšavaju ribolov no nisu neophodne. Zbog toga uvijek imajte na umu da će samo pravilna prezentacija dobroga mamca na dobrom mjestu donijeti uspješan ribolov. Riba zasigurno neće bolje gristi onome koji spava u šatoru sa duplom stjenkom i ima štapove i role vrijedne desetak tisuća kuna ako ne zabaci tamo gdje ribe ima. Jednako tako možete se fantastično naloviti i loveći samo jednim štapom na jedan mamac, sjedeći na običnom stolčeku, pod uvjetom da znate što, kako i gdje zabaciti. No ribolovna industrija je proizvela toliko toga da nam olakša boravak u prirodi i sam ribolov tako da jednostavno moramo početi ovu malu školu šaranskog ribolova upravo sa opremom koja je (često) potrebna.

Osnovni pribor

Počet ćemo sa najvažnijim komadom pribora – šaranskim štapom. Šarani se mogu loviti na teleskopske, dvodijelne i trodijelne štapove. No kako su teleskopske i trodijelne inačice prvenstveno proizvedene da bi se (kompromisom) zadovoljilo ribolovce kojima je važnija transportna dužina od performansi štapa, opisat ćemo štapove koji su danas određeni standard u modernom šaranskom ribolovu, a to su naravno dvodijelni štapovi. Dvodijelni štapovi za ribolov šarana danas se najčešće proizvode u dužinama od 12 stopa (oznaka 12 ft, ili najčešće 360 cm te u dužini od 13 stopa (13 ft), ili najčešće 390 cm. Tu morate uzeti u obzir da je jedna stopa duga 31 cm pa bi štap od 12 ft trebao biti dug 372 cm a od 13 ft 403 cm. Naravno ribolovna industrija je tu malo šarala pa je stopa kod njih duga 30 cm. No naći ćete (i vrhunske) šaranske štapove drugih dužina. Osim dužine tu su i libraže tj. oznake snage štapa, najčešće se nailazi na štapove od 3, 3.25 i 3.5 lb. Oni koji su malo upoznati sa engleskim mjerama znaju da je libra 1 lb = 453.59237 grama. Da ne biste pomislili da sa štapom od 3 lb možete bez problema bacati (3 x 453 grama) opterećenja teška gotovo kilu i pol, morate znati da ta oznaka nije akcija štapa već oznaka njegove snage. Pa kako se ona mjeri? Dakle snaga štapa u librama mjeri se tako da se donji dio štapa metne u čvrsti držač vodoravno na podlogu i zatim se štap opterećuje sve dok špica štapa ne postigne okomiti položaj u odnosu na dno štapa. Tako određen koeficijent krivulje kod grafitnih štapova je oznaka njegove snage. Akcija šaranskih štapova nije iskazana no za štap snage od npr. 2.5 lb ona iznosi 87.3 grama

Uz to, razlikujemo i nekoliko akcija šaranskih štapova: meki (parabolik), tvrđi (polu parabolik) i extra tvrde (vršne akcije). No danas se sve češće pojavljuju i štapovi progresivne akcije – to je u stvari odgovor na konstantan zahtjev za štapom koji je mek pri umaranju a brz i tvrd pri bacanju. Koliko u tome proizvođači uspijevaju obično se vidi u krajnjoj cijeni gotovog proizvoda.

Šaranski štap birate po vlastitim predispozicijama i potrebama. Šaranski štapovi se danas proizvode u raznim varijantama no kod kupovine nećete pogriješiti ako birate između dvije osnovne varijante koje pokrivaju većinu situacija: Prva je štap dužine 3.6 m i snage 3 lb, on odlično pokriva ribolov na manjim vodama sa olovima do 80 grama i lov na daljinama do 100 m. Važno je spomenuti da je izvrstan i za umaranje ribe i lov sa manjim udicama i tankim predvezima. Druga opcija je štap dužine 3.9 m i snage 3.5 lb. Ovaj komad pribora prvenstveno služi za ribolov na daljinama preko 100 m uz uporabu PVA kompresa i teških method hranilica. No njime je zamaranje ribe sa finim priborom vrlo teško. Sve ostalo su varijacije na temu i potencijalni šaranaš si prije kampanje mora postaviti nekoliko pitanja.

Ako na primjer mislite da trebate štap od 3.9 i snage 3.5 lb – prvo pitanje koje se nameće je fizička predispozicija da tim štapom i baratate. Naime zamahnuti tim štapom i biti dovoljno dalek i precizan mnogo je teže nego sa štapom dugim 3.6 m i snage 3.5 lb. Drugo važno pitanje kod kojega griješe i najbolji šaranaši je trebate li baš tri ista štapa? Prvi primjer koji će vam dati na razmišljanje je, na primjer, ribolov na nekom jezeru na kojem ste našli mjesto i napravili hranilište na kojemu lovite sa dva pribora na oko 80 m daljine. No riba se konstantno okreće na oko 140 m i ne prilazi hranilištu. Sad bi vam samo jedan brzi bacački štap od npr. 4 lb bio odličan alat da prebacite svoje hranilište i ulovite kojeg od tih šarana … Raznih situacija ima na pretek pa razmislite o tome kakav vas ribolov očekuje prije kupovine

Šaranska rola i najlon

Nakon odabira dobrog štapa potrebna nam je i dobra rola. Izbor rola na tržištu je golem, tako da nećemo nabrajati proizvođače i raditi reklamu, već samo napomenuti što je važno. Šaranske role razlikujemo po veličini, kvaliteti, vrsti materijala i, naravno, performansama. Rola za šaranski ribolov mora biti snažna, velika i sa većim promjerom špule. Prijenos role neka bude oko 4.5:1, što je neka zlatna sredina. Rola sa prijenosom 3.8-1 je spora ali i vrlo snažna, dok recimo, brza rola sa prijenosom 5.4:1 neće imati tu snagu i izdržljivost.

Naravno obratite pozornost i na kočnicu role, koja je vrlo važna. Na klasičnim rolama kočnica se nalazi na špuli. No, modernizacijom ribolova proizvođači su ponudili role sa slobodnim hodom. Radi se o rolama sa dvije kočnice. Jedna kočnica služi za kontrolu izvlačenja prilikom drila a druga za kontrolu tzv. slobodnog hoda prilikom griza ribe. Na roli postoji obično preklopnik kojim ukapčate taj slobodni hod dok se on u većini slučajeva prebacuje na kočnicu za dril jednim okretom ručice. U zadnje vrijeme sve je više ozbiljnih šaranolovaca koji sistem slobodnog hoda ne koriste već zbog trajnosti i izdržljivosti biraju velike surf role sa gornjom kočnicom, gdje prilikom poteza rukom primamo špulu i dajemo kontru. Pri izboru role za ribolov pazite na svaki detalj. Ručica role ne smije imati slobodnog hoda prilikom okretanja, preklopnik role mora raditi precizno a kočnica (kočnice) mora biti savršena.

Kada smo pribavili štap i rolu, moramo se odlučiti koji najlon (ili špagu) ćemo namotati. Kod odabira najlona, probajte znati unaprijed kakav vam najlon treba i za koji teren. Kod ribolova na težim terenima, sa mnogo prepreka, gdje ne treba loviti daleko, lovite sa debljim i krućim najlonima. S druge strane, na jezerima gdje se ribolov odvija daleko na sredini jezera, no bez prepreka, savjetujemo vam tanji i mekši najlon pogodan za daleka bacanja.

Vječita dilema ribolovaca: koristiti špagu ili najlon? Teško je presuditi jer ribolov najlonom se totalno razlikuje od ribolova špagom. Špaga (upredenica) se ne isteže pa prilikom umaranja ribe prijenos sile štapom do udice mnogo je veći i snažniji. Špaga ima svoje prednosti i mane. Prednost špage prilikom zabacivanja i kontre je velika, no isto tako, ne pridržavajući se nekih “pravila“, lov s špagom će vam se zgaditi. Petljanja, podmotavanja, pucanja, čvorići, klizanje čvorova…sve su to sitnice koje imaju svoje “zašto i zato“! Zbog toga, za početak uzmite kvalitetan najlon i njime ćete biti najzadovoljniji, a upredenicu ostavite za specijalne situacije u godinama koje dolaze.

Hranjenje

Ovisno o mjestu na kojem lovite odabrat ćete kako i čime prihraniti. Na manjim daljinama hranjenje obavljamo praćkom, lopaticom za hranjenje pa čak i rukom. Na većim daljinama hranimo raketom i kobrom. Kobra je ravan ili zakrivljen šuplji plastični štap, različitog unutarnjeg promjera. On može biti ravan ili zakrivljen. Kobre su prvenstveno namijenjene dalekom izbacivanju okruglih boila te s njima uvježban ribič može precizno hraniti i na preko 100 m udaljenosti. Na većim daljinama za hranjenje koristimo spod štap i raketu. S raketom možemo izbacivati boile i kukuruz ali i kuhane sjemenke (partikl).

Spod štap

Evo još jednog komada pribora bez kojega se ne može zamisliti moderni šaranski ribolov. Naime, plivanje, plovljenje ili bilo koji drugi način hranjenja iz vode su zabranjeni na većini naših jezera. Zbog toga je bacanje većih količina hrane za šarane na hranilište moguće jedino ovim načinom. Kod odabira spod štapa vrlo važno je koristiti štap koji odgovara vašim predispozicijama. Dakle nemojte forsirati bacanje sa tvrdim štapovima ukoliko vam to tijelo (i razina uvježbanosti) ne podnosi jer ćemo vas ubrzo naći na traumatologiji.  U ribolov idete radi sebe, zbog toga lovite sa priborom koji vam paše i uživajte u njemu. Spod štapovi se po konstrukciji razlikuju od lovnih, prvenstveno zbog parabolične (bacačke) akcije i imaju snagu od 4-6 lb. Također ima dugih 3.6 m i 3.9 m i ovdje je još važnije procijeniti koji će vam od njih odgovarati. Na spod obično montiramo šaransku rolu sa većom špulom na koju je namotana upredenica. Upredenica je ovdje važna prvenstveno radi bolje kontrole rakete i njenog okretanja oštrim trzajem kad jednom padne nad hranilište prepuna hrane za šarane. Obratite pozornost da rola na spodu bude snažna kako vam se ne bi raspala nakon prvog hranjenja.

Marker štap

Ovo je komad pribora koji većina šaranaša izbjegava kupiti pa za marker koriste jedan od lovnih štapova ili, još gore, spod štap. Marker štap služi za ispitivanje dubine te vrste i konfiguracije dna na mjestu na kojem namjeravate loviti. Na roli za markiranje mora biti namotana upredenica jer samo sa krutom upredenicom možete saznati (osjetiti) sve potrebne informacije. Pravilnim markiranjem saznat ćete kakav je teren u vodi, postoje li kakve skrivene prepreke, razni ne/vidljivi sprudovi, interesantne kosine. Mirnom i osjetljivom rukom prepoznat ćete da li lovite na mulju, šljunku ili recimo pješčanom području. Ako lovite na jezerima, marker štap se obvezno mora naći u vašem ribolovnom priboru no za rijeke vam je on nepotreban jer vam struja vode onemogućava markiranje. Marker štap mora biti brz, krut i osjetljivog vrha kako biste osjetili i razlikovali kretanje olova po dnu.

Rod-pod – stalak za štapove

Kako boravak na vodi u šaranskom ribolovu obično ne traje sat-dva, štapove baš i nije zgodno držati u ruci. Vrlo jednostavno zamišljen i savršeno praktičan “stalak za štapove“, ili, kako ga većina šaranša zove engleskim imenom, rod-pod, odlično će vam poslužiti. Rod-podovi mogu biti svakakvih oblika, veličina i izrađeni od raznih materijala. Pri odabiru važne karakteristike su stabilnost i čvrstoća. Znači rod-pod ne smije poletjeti u vodu pri šaranskom grizu na malo jače stegnutoj kočnici slobodnog hoda niti ga smiju težinom prevaliti druga dva štapa u trenutku zatezanja na trećem. Također mora biti stabilan da ga ne okrene jači vjetar.

Dakle, birajte čvrste rod-podove, obvezno sa opcijom dodavanja dodatnog otežanja u vidu olovne kugle. Uporabom težih i kompaktnijih rod-podova vaš će pribor sigurno stajati čekajući potez ribe. Svrha svih je ista, držanje štapa u vodoravnom (ili okomitom) položaju do griza ribe. Druga, također izvrsna opcija je korištenje bank-stick-ova (u prijevodu, šipka za obalu). Svaki se štap postavlja na dva bank-sticka zabijena u obalu, na koje su naprijed zavrnuti indikatori a na zadnji gumeni rod-clip, gumeni držač u koji se donji dio štapa „klikne“ i čvrsto stoji i pri najbržem šaranskom grizu. Funkcija bank-sticka je ista kao i rod-poda ali se sa njime često dobije više prostora i mogućnost različitog smještanja štapova. Bank-stickovi se proizvode u duljinama od 40 cm do 130 cm i izrađeni su od različitih materijala. Prednost dajte inox bank- stickovima jer duže traju i puno su kvalitetniji od ostalih. Jedina mana im je vrlo teško korištenje na šljunkovitom terenu gdje je težak i stabilan rod pod-ipak u prednosti.

Električni signalizatori

Na rod-pod ili prednji bank-stick montirat ćemo signalizatore. Signalizatori su električni uređaji koji reagiraju na prolaz najlona i javljaju ga svjetlosno – zvučnim signalom. Danas ih većina radi odlično i za početnika bit će dobri i oni najjeftiniji. Naravno, kao i kod svog ostalog pribora i ovdje postoje razlike pa tako skuplji modeli nude štimanje osjetljivosti, volumena i tona zvuka (neki čak i sviraju razne melodije ili laju) te imaju mogućnost daljinskog javljanja (ako se na ribolovu prošećete po obali, znat ćete na kojem štapu imate griz (a ako je griz na sva tri – netko vam vjerojatno krade štapove). Ovisno o kvaliteti, indikatori mogu izdržati sve vremenske ne/prilike (sunce, kišu, vjetar, snijeg) te visoke i niske temperature. Montiranje na navoj rod-poda ili bank-sticka je lagano jer su navoji univerzalni za sve signalizatore.

Swinger i hanger

Iako je početniku naizgled nepotreban, swinger i/ili hanger je izuzetno važan komad opreme za stacionarni ribolov. Naime, za indikaciju griza ribe, ovdje se gotovo isključivo oslanjate na zvuk indikatora. Funkcija swingera ili hangera je napinjanje najlona i indikacija griza ribe koja je povukla mamac prema obali na kojoj lovite i samo opustila najlon. Naime, kada riba bježi od obale, indikator će svakako zabilježiti pomak najlona dok će u suprotnom bez uporabe swingera ili hangera ostati tih jer će se najlon samo opustiti. Osnovna razlika između Swingera i hangera je u njihovoj konstrukciji i osjetljivosti. Swingeri imaju čvrstu osnovu i mogu se pomicati samo gore-dolje te, ovisno o modelu, mogu vrlo jako napinjati najlon. Pogodni su i za ribolov na velikim daljinama, za ribolov na tekućicama i za ribolov po jakom vjetru. Hangeri (u prijevodu visuljci) vise na mekom spoju (najčešće metalni lančić) i vrlo su osjetljivi. Najbolje ih je koristiti kod ribolova na manjim daljinama, po mirnom vremenu i pri korištenju kliznih sistema

Šator, ležaljka, vreća i stolac

Od gore nabrojanih stvari za moderni šaranski ribolov teško biste se mogli odreći bilo koje od njih, a da ne štetite uspjehu samoga ribolova. No stvari koje ćemo sada opisati, važne su isključivo za ugodan boravak u prirodi. U principu, možete spavati i u autu a da ipak dobro lovite, no to ribolov pretvara u mučenje umjesto u ugodan sport.

Krenimo od šatora. Većini modernih šaranaša nezamislivo je boraviti na vodi nekoliko dana bez kvalitetnog šatora. Današnji šaranski šatori su kvalitetni, prostrani i sigurni. Skoro svi proizvođači ribolovne opreme više ne proizvode šatore sa mekanim fiberglas šipkama koje su se provlačile kroz platno. Takvi šatori su prečesto pucali i savijali se na vjetru. Današnji šatori imaju čvrstu konstrukciju od aluminijskih šipki koje napinju platno. Koristeći takav tip šatora, dobit ćete na vremenu prilikom podizanja kampa, kao i na stabilnosti, koju niti najjači vjetar neće uništiti. Većina šatora je izrađena od kvalitetnog dišućeg materijala koji podnosi padaline i niske temperature a s druge strane, propušta količinu vlage van šatora kako ne bi došlo do kondenziranja u prostoru. Pri kupnji obvezno tražite i “winter skin“- vanjsku prekrivku koja dodatno štiti od kiše i snijega te daje jedan sloj više nad glavom. Zrak koji struji između prve i druge stjenke šatora služi kao izolator topline po ljeti i izolator hladnoće zimi.

Unutrašnjost šatora popunit ćemo šaranskom ležaljkom, na kojoj ćemo se odmarati dok čekamo potez. Ležaljke su prijeko potrebna stvar te moraju biti udobne, stabilne i dovoljno velike. Na tržištu postoje deseci različitih modela, a koji ćete odabrati, stvar je ukusa i dubine vašeg džepa. No najvažnije od svega je da ležaljka bude udobna i dovoljno čvrsta.

Boravkom na vodi u hladnim mjesecima obvezno si osigurajte i toplu vreću za spavanje kako se ne biste smrznuli. Danas postoje vreće u kojima vam neće biti hladno niti po najhladnijim danima. Važno je birati “dišuće“ vreće u kojima će vam biti toplo i da, pod svaku cijenu, izbjegnete kondenzaciju. Kondenzacijom u vreći tijelo se vlaži i prilikom istrčavanja na hladno (da, i po hladnom grizu ribe) može doći do prehlade, što vam nije potrebno, jel` tako?

Šaranski stolac mnogi kupuju prije šatora, ležaljke i vreće. Pogodan je za kraće ribolove i za boravak po danu. Kao i ležaljka, on mora biti ugodan i noge mu se moraju razvlačiti kako biste na svakome terenu mogli ugodno i ravno sjediti. Model sa ili bez naslona za ruke birajte prema vlastitim afinitetima. Eto, toliko za ovaj put. Slijedeći put pozabavit ćemo se mnoštvom različitih torbi za pribor i prihranu te kutijama za sitni pribor koje šaranaši koriste.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana