Pet savjeta za izradu proljetne boile

11 min read
Mnogi se ribolovci pri izradi mamaca uglavnom uvijek samo bave slaganjem komponenti, ne osvrćući se na godišnje doba i same specifičnosti vode na kojoj love. Topla, ljetna i još prohladna voda u proljeće zapravo su dva potpuno različita svijeta. Da biste što bolje razumjeli te razlike, u ovom... Piše: Krešimir Kuri Snimio: Denis Belavić

Broj 38 / Svibanj / 2011

Mnogi se ribolovci pri izradi mamaca uglavnom uvijek samo bave slaganjem komponenti, ne osvrćući se na godišnje doba i same specifičnosti vode na kojoj love. Topla, ljetna i još prohladna voda u proljeće zapravo su dva potpuno različita svijeta. Da biste što bolje razumjeli te razlike, u ovom broju Praktičnog Ribolova navest ću vam par primjera i objasniti kako bih ja od komponenti koje dobro rade tijekom čitave godine napravio dobar i učinkovit proljetni mamac

Piše: Krešimir Kuri
Snimio: Denis Belavić

Slaganje smjese za određenu vodu

Kad god krenete u slaganje smjese za izradu boili, treba unaprijed sakupiti neke osnovne informacije o nadolazećem ribolovu. Pošto nas u ovom trenutku prvenstveno zanima boila za proljeće, to znači da ćemo samo koristiti komponente koje dobro rade tijekom cijele godine (i u toploj i u hladnoj vodi). Druga važna stavka je točno odrediti lokaciju na kojoj vodi ćemo loviti. Nije svejedno da li su mamci za jezero ili za rijeku, za šljunčaru ili za glinokopno jezero te koliko u njemu ima sitne ribe i koje su to. Ako u jezeru ima američkih somića tad je nužno izbjegavati mamce i arome na bazi ribljeg brašna. Ako je puno druge bijele ribe (babuške, plotice, žutooke, klenovi…) treba koristiti veće i nešto tvrđe mamce. Jednako tako, vrlo je važno koliko se često na njemu lovi i sa čime je dosad ta riba mogla doći u kontakt. Velika je razlika ako radite smjesu za, na primjer, Šumbar ili za Kupu. Kako svaka voda ima neke svoje specifičnosti, bilo bi ih dobro unaprijed detaljno proučiti i prilagoditi im se izborom određenih komponenti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Struktura i tekstura mamaca

Osnova slaganja svake smjese je njezina gruba struktura. Svaka smjesa mora imati bazne sastojke, vezivne sastojke i dopunske komponente. Bazu uglavnom čine komponente koje su šaranima jako privlačne i nutricionistički značajne. Na primjer, to može biti: ptičja hrana, riblje brašno, mesno brašno, jetreno brašno, proteini mlijeka. Za proljetni ribolov najbolje je koristiti sve vrste ptičjih hrana (žuti i crveni jajčani biskvit, Robin Red, mljevenu konoplju, mljevenu prženu konoplju, mljevene sjemenke hrane za papige, kanarince, mljevenu hranu za hrčke i zamorce…) u kombinaciji s mliječnim proteinima (kazein, Na-kazeinat, Ca-kazeinat, laktalbumin, protein sirutke…) i lako probavljivim ribljim brašnom (LT-94 i Predigest riblje brašno).

U vezivne komponente spadaju albumin jaja, kukuruzna krupica, pšenična krupica, pšenične klice, kazein, Na-kazeinat… Kao što ste možda dobro primijetili nije baš uvijek lako precizno odvojiti bazne sastojke od vezivnih, jer neke komponente, kao na primjer kazein, zapravo su jedno i drugo (nutricionistički vrlo kvalitetne i istovremeno dobro vežu). Druge slične komponente su zamjensko mlijeko za teliće i janjad. One također dobro vežu, još uz to nose dobar proteinski sastav mamca, i topive su u vodi.

Dopunski sastojci često određuju strukturu i granulaciju samog mamca i pomažu kod dobivanja odgovarajuće teksture. Tipična dopunska komponenta ovog tipa je, na primjer, sojino brašno, koje zbog svoje fine granulacije dobro veže, i bogato je drugačijim tipom bjelančevina od animalnih.

Najbolje komponente za proljeće

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
  • Robin Red je već godinama jedan od najpopularnijih proljetnih sastojaka i na neki način je stalan sastojak velikog broja komercijalnih smjesa za izradu mamaca. Šarani ga jako vole, ponajviše zbog vrlo ugodnog okusa i mirisa, kao i za njih vrlo korisnog sastava (u sebi sadrži određene vrste mljevene paprike, neke začine i karofil red). U proljeće se dodaje u smjesu do 10%.
  • Žuti i crveni jajčani biskviti su prvenstveno proizvodi predviđeni za prehranu i uzgoj ptica, pa su zbog toga vrlo nutricionistički vrijedne komponente, bogate vitaminima i mineralima. Šaranima su ugodnog, slatkog okusa i mirisa, a dodaju se u smjese od 10 do 30 %. Nije zanemariva ni njihova vizualna komponenta, jer se žuta i crvena boja obično u mamcu u hladnoj i bistroj proljetnoj vodi vrlo dobro vide.
  • Mlijeko u prahu je još jedna od komponenti koje su vrlo nutricionistički povoljne, jer imaju dobar proteinski, masni i ugljikohidratni sastav. Mlijeko u prahu je dobro topivo u void i ugodnog okusa i mirisa. Ako mu još uz to dodate snažna vezivna svojstva, dobit ćete zapravo jednu odličnu komponentu, koja se u suhu smjesu dodaje u količini od 10 do 30 %.
  • Kazein je protein mlijeka koji je šaranu vrlo atraktivan i po pitanju mirisa i okusa, te dobro veže. Nutricionistički je također vrlo kvalitetna hrana. Postoje podjele prema granulaciji. Na primjer mesh 30 je grublji, a mesh 100 je vrlo fin. U smjesu se dodaje obično od 10 do 30%, s maksimalno granicom do 40%.
  • Na-kazeinat i Ca-kazeinat su soli kazeina, vrlo lagane, bijele do žućkaste boje, dobro topive u vodi. Dobro se kombiniraju sa svim vrstama ptičjih hrana i ribljeg brašna i dodaju se u smjesu uglavnom od 5 do 10 %. Kako su to lagane komponente, kod miješanja s ptičjom hranom ne treba pretjerivati da se ne dobije plivajući ili lebdeći mamac.
  • Sojino brašno je sastojak vrlo fine granulacije (kao najsitnija prašina), dobrog okusa i mirisa. Postoji masno i bezmasno sojino brašno, a glavna mu je karakteristika da ima oko 45 % biljnih proteina i još uz to dobro veže. U smjesu se može dodavati od 10 do 30 %. Postoje i sojini izolati i to oni sa 70 % i s 90 % proiteina koji se mogu koristiti kod izrade plivajućih smjesa, ali kod klasičnih s njima treba biti vrlo oprezan da vam boila ne bi proplivala.
  • Riblja su brašna nastala mljevenjem i sušenjem riba ili nekad samo njihovih dijelova (fileta), a imaju šaranu jako privlačnu nutricionističku komponentu, jer sadrže visoke postotke masti i proteina. Posebnim načinom izrade na niskoj temperaturi danas se proizvode neka vrlo kvalitetna riblja brašna koja su šaranu probavljiva i u uvjetima nešto hladnije proljetne vode. Tako na primjer, LT-94 ima vrlo ugodan okus i miris, ali i veliku probavljivost koja ide čak do 50%. Još bolja verzija je pred probavljeno riblje brašno (Predigest), verzija koja je još dodatno enzimatski tretirana. Ima vrlo visok postotak proteina, šarani ga jako vole, a optimalna je doza u smjesi negdje od 10 do 40 %.
  • Kukuruzna i pšenična krupica su odlična veziva koja su pretežno ugljikohidratnog sastava, a mamcu daju tvrdoću i gumenu konzistenciju te dobro nose arome. Dodaju se u smjesu od 10 do 20 %.

Dva dobra recepta

Izrada recepta za proljeće nije baš uvijek jednostavna, ali nije niti neki bauk. Prvo treba izabrati komponente i nakon toga ih složiti tako da se dobiju sve karakteristike dobrog mamca. Dobar mamac mora kao prvo privlačiti ribu, dobro se vezati kako bi se ribolovcu što više olakšala ionako mučna izrada mamaca, treba poštivati osnove ribljeg nutricionizma i na kraju biti ekonomičan. Vodeći se svim ovim zahtjevima donosim vam dvije verzije višestruko provjerenih proljetnih suhih smjesa za izradu boili. Prva je nešto jeftinija, a druga malo skuplja, ali i kvalitetnija. I jedna i druga u odgovarajućim okolnostima bez problema mogu izvršiti svoju zadaću, odnosno, uloviti ribe, pa čak i iz onih najtežih voda.

RECEPT 1:

15% mlijeka u prahu (obezmašćenog)
5% pržene mljevene konoplje
10% brašna tigrovog oraščića (Tigernut Meal)
5% pred probavljenog ribljeg brašna (Predigest)
5% LT-94 ribljeg brašna
20% pšenične krupice
20% kukuruzne krupice
20% sojinog brašna

Kostovit 1 jušna žlica
Kuhinjska sol 1 jušna žlica

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tekući dio:
Aroma jagode 5 –7 ml/kg (Strawberry Starbaits)
Eterično ulje Bergamot 10 kapi/kg
Nutramino (Nutrabaits) 30 ml/kg
Corn Steep Liqour 10 ml/kg
Maslinovo ulje 30 ml/kg
Nutrasweet (Nutrabaits) 4 ml/kg

Po skuhanim boilama posipati betain u prahu.

RECEPT 2:

10% Robin Reda
5% žutog jajčanog biskivita
5% crvenog jajčanog biskvita
10% pred probavljenog ribljeg brašna (Predigest)
10% LT-94 ribljeg brašna
10% kazeina
10% Na-kazeinata
20% kukuruzne krupice
20% pšenične krupice

Kostovit 1 jušna žlica
Kuhinjska sol 1 jušna žlica

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tekući dio:
Aroma lignje i hobotnice 5 ml/kg (Squid and Octopus Solar)
Eterično ulje crnog papra 10 kapi/kg
Multimino (Nutrabaits) 15 ml/kg
Nutramino (Nutrabaits) 15 ml/kg
Lososovo ulje 30 ml/kg
Nutrasweet 4 ml/kg

Po skuhanim boilama posipati betain u prahu.

Da bi brže radila i bolje otpuštala arome i aditive, preporučljivo je ovakvu boilu kuhati na pari (iznad velikog lonca s kipućom vodom). Boile s velikim postotkom mliječnog proteina koji se na visokim temperaturama brzo koagulira kuhaju se puno kraće.

Arome za proljeće

Proljeće je vrijeme kad je voda još uvijek relativno hladna, ali svaki se dan sve više zagrijava. Razvojem biljnog i životinjskog svijeta polako se povisuje njezin pH. Baš zbog toga se u tom dijelu godine preporučuje koristiti mamce visoke i niske pH vrijednosti koji poprilično odskaču od pH vrijednosti vode. Zbog toga vam donosim tablicu pH vrijednosti 16 aroma jedne engleske kompanije, čisto da dobijete dojam o tome koja aroma na toj listi gdje spada. Odnosi pH vrijednosti drugih kompanija su slične s mogućim manjim ili većim odstupanjima kod nekih aroma.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
AromapH
Banana5,3
Rasperry (kupina) 3,7
Watermelon (lubenica)5,2
Cream (vrhnje)5,5
Apricot (marelica)6,1
Pineapple (ananas)5,6
Peanut (kikiriki)4,4
Butter-caramel (maslac-karamel)5,1
Spice mix (smjesa začina)5,1
Strawberry (jagoda)2,8
Nugat (lješnjak)4,2
Pistache (pistaciji)5,4
Honey (med)5,4
Tutti-Frutti4,9
Squid & Octopuss (lignja i hobotnica)10,0
Chocolate5,5

Kao i ljeti, mislim da je dobro imati nekoliko različitih mirisnih komponenti s različitim nosačima. Tako je, na primjer, uz svaku klasičnu aromu dobro malo umiješati nekog eteričnog ulja koje je dobro za hladnu vodu (ulja citrusa i crni papar). U proljeće su mi se najbolje pokazale arome na bazi alkohola i estera, ali mi se čini da je važnija od izbora samih aroma bila aminokiselinska komponenta.

Iako se pod pojmovima aroma uglavnom misli na tekuće arome, postoje i praškasti aditivi koji se mogu izravno ubacivati u suhu smjesu ili koristiti nakon kuhanja za posipanje po mamcima izvana. Suhi dipovi su zapravo sve u vodi dobro topive komponente s jakim mirisnim signalima, tako da se kao vanjski suhi dip može koristiti: betain u prahu, pred probavljeno riblje brašno (Predigest), ekstrakt velikousne školjke (Green Lipped Mussel Extract), ekstrakt morskih trava (Kelp) kao i samo mirisne komponente različitih aditiva (jagoda, vanilija, tutti-frutti…).

Izbor ulja

Masti su, uz proteine i ugljikohidrate, jedna vrlo važna komponenta u mamcima za šarane, jer su u proljeće oni u mrijestu, i u to im vrijeme zbog toga treba puno više energije nego inače. Zbog sezonskog pojačanog aktiviranja i rasta spolnih žlijezda pojačano trebaju i građevne komponente. U proljetnom dijelu sezone uvijek sam izbjegavao korištenje klasičnih ribljih ulja, uz jedinu iznimku lososovog ulja. Naime, šaran ga može probaviti puno lakše od ostalih. Od ostalih, dobrim su mi se pokazala konopljino, maslinovo, suncokretovo i kukuruzno.

IZRADA MAMCA ZA PROLJEĆE

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Oponašanje prirodne hrane

Najbolji način za izradu dobrih mamaca je oponašanje prirodne hrane šarana. Ako znate da se šarani u proljeće najviše hrane krvnim crvima, onda je svaka bolja aroma, koja dobro radi u uvjetima hladne vode, odličan izbor. Arome i ekstrakti krvnih crva svakako su dobrodošle komponente za proljetni ribolov, i kao sastojci u mamcu iznutra, kao i dodaci izvana.

Uvijek treba pokušati istražiti koja je najčešća prirodna hrana riba na vodi gdje mislite loviti . Ako se ona sastoji, na primjer, od školjki, šarani će tamo sigurno rado uzimati veće mamce. Kad, za razliku od njih, više uzimaju puževe i krvne crve, učinkovitiji će biti manji mamci. Posljednji je moderni trend u industriji mamaca za šarane proizvodnja mamaca koji rade jednako dobro kroz cijelu godinu. Stvar je samo u izboru dobre kombinacije komponenti, aroma i aditiva koji jednako dobro rade po svim temperaturama vode. Potpuno je razumljivo da mamci koji rade dobro po hladnoj vodi, radit će dobro i po toploj, ali se za obrnutu situaciju ne može uvijek garantirati. Kad radite boilu za proljeće uvijek se dobro raspitajte kolika je temperatura vode na jezeru ili rijeci gdje namjeravate loviti. Neki put ćete možda trebati birati posebne komponente, a neki put ne, jer se plića jezera i manje rijeke puno brže zagrijavaju. Sve u svemu, izrada dobrog proljetnog mamca danas više nikome ne bi trebao biti neki bauk. Podaci o mnogim domaćim vodama su nam svima stalno na raspolaganju, kvalitetnih komponenti ima u skoro svim boljim ribičkim trgovinama, znači, treba se samo malo više zainteresirati i potruditi i duboko vjerujem kako konačni rezultati neće izostati.

Chris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana