Poslije-mrijestni blues

10 min read

PR / Broj 27 / Lipanj / 2010.

Vjerojatno najćudljivije vrijeme za lov na bassa

Piše: m®VA

Vrijeme poslije mrijesta je definitivno vrijeme kad nikako sa velikom sigurnošću nemožemo reći što će bass raditi u danom trenutku i na koje će varalice najbolje reagirati. U prilog tome ide i činjenica da poslije-mrijestni period samo uvjetno možemo nazvati tako jer se određena količina bassa se još uvijek mrijesti ili čuva podmladak. Dakle, imamo tri skupine basseva u različitim fazama, to su mužjaci koji čuvaju gnijezda i ženke koje se nalaze blizu njih, druga su mužjaci koji čuvaju mlađ, a ženke su otišle na prijelaz u dubinu pored kakve prepreke i treća skupina su bassevi koji polako prelaze u ljetnu shemu, tj skupljaju se u jata i prate jata kedera ili zauzimaju busije na dobrim pozicijama, ako jezero nema izraženu dubinu ili vrstu kedera koji se jate u otvorenoj vodi. Pokušajte se suzdržati od ribolova mužjaka na gnijezdu ili mužjaka koji čuvaju svoju mlađ i neka vaš primarni cilj budu…

Bassevi na otvorenom

Ove ribe je najlakše uloviti jer su one sad gladne i konačno spremne za hranjnje. Koliko su spremne na hranjenje neka vam kaže činjenica da nakon zimskog posta i kratkog perioda poslije ulaska u plićake (da bi im sazrela ikra gdje su ponešto i čvaknuli), al više onako iz navike, preko samog čina mrijesta, bolovanja i čuvanja ikre i mlađi (što je fakat iscrpljujući posao), konačno su obavili svoju roditeljsku dužnost i sve su svjesniji svoje rupe u želucu. Nakon što su odbolovali, bassevi se skupljaju u manja jata i odlaze u potragu za konkretnom hranom. Jata crvenperki, babuški, bjelkica i klenova su idealni poligoni za napad velikim gladnim ustima. Kedere je najlakše grupirati na otvorenoj vodi i onda ih iz dubine tjerati na površinu te tamo masakrirati. U ovo vrijeme su učestali raubovi na površini poprilično daleko od obale na otvorenom.

To je dobar znak da jato gladnih basseva rastura pod površinom. Iako jata basseva tjeraju kedere ka površini, većina akcije se događa ispod površine, tako da varalice koje su tipično površinske (zare, poperi i torpeda) dosta često slabo ili nikako ne donose ulov. Šteta, jer Megabassov Giant Dog X bez problema dobacimo na većinu mjesta gdje raubaju bassevi. No, svejedno prvo probam s tim površincem. Ako naiđem na nikakav ili slab interes, onda prelazim na dalekometne voblere tipa Team Daiwa 1091 ili Megabass Ito Vision 110. Važno je da prebacite jato koje rauba i kratkim trzajima utwitchate varku u zonu udarca. Ako dođe do kontakta, tj. ako ulovite bassa, spustite štap do vode i sa par brzih okreta rolom probajte ulovljenu ribu što prije odvojiti od jata. Ako počnete odmah sa drilom tamo gdje je bass zagrizao, postoji mogućnost da ga dobar dio ili cijelo jato doprati do obale i fešti je kraj. Dakle, prije nego se bass i snašao, ispumpajte ga iz jata i onda slobodno zamarajte kako treba. Ne brinite, bit će dovoljno užitka jer vam je ionako primio dosta daleko vani. Znam da su predložene varalice dosta velike i dogodit će se situacija da bez obzira što ste odlično prebacili jato i što ste odlično proveli vobler kroz zonu, udarac izostane. To je iz jednostavnog razloga što je mamac prevelik u odnosu na veličinu kedera kojim se bassevi trenutno hrane ili se bassevi hrane babuškicama pa im ne odgovara profil.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za prvu situaciju je rješenje Jackall Bros Water Monitor. Mali dalekometni bombonček od 8 cm je idealna imitacija crvenperki ili kedera koji su česta meta naših velikoustih razbojnika. Način vođenja je isti kao i kod twitch voblera, dakle, kratkim cimanjem varalicu vodimo lijevo-desno kroz raub. U slučaju da su meta bassevima babuške, odličan mamac je SPRO BBZ Shad. Maleni višedijelni swimbait super realistično pliva i oponaša ribicu šireg profila. Daleko se baca, što mu je još jedna prednost, a hiper-realistične boje samo upotpunjuju sliku ove savršene varalice. I još su kod nas jeftiniji nego u svijetu, tako da ih ne morate naručivati preko neta.

Možda će vas brinuti jedna trokuka, ali realizacija je začuđujuće velika s obzirom na oblik varalice i na činjenicu da ima jednu trokuku. Ja ju (dakle trokuku) obavezno mijenjam za broj veću da bi malko dublje tonula. I uvijek mora biti super oštra. Vodi se jednoličnim povlačenjem jer se kod cimanja ne dobiva se ništa pametno. Odlična varalica je i mali Salmo Slider. Njega jednostavno brzim namotajima privlačite sebi i slobodno cimnite koji put. Realizacija je slabija zbog širokog tijela i malih trokuka, a ako stavimo veće troce, onda to više nije ribičija već haklanje. Ako su raubovi toliko daleko da ne možete dobaciti, probajte nekom dalekometnom artiljerijom. Castmaster, Strata spoon, DTD Gavun i slični pilkeri znaju ugodno iznenaditi. Probajte, ionako nemate kaj izgubiti. Imao sam genijalan Cultivin pilker koji je kod tonjenja zavodljivo lelujao lijevo-desno, da ga sad nađem kupio bi sve što ima!

Potraga za aktivnim jatom basseva je vrlo zanimljiva i dinamična jer nikad se ne zna gdje će jato stjerati kedere na površinu. Ali zato kad ih nađete nagrada je izdašna. Od pribora razumljivo je da vam treba dulji štap, 2.70 kao neki optimum, a optimalna gramaža je nekih 30-40 grama. Moj Norstream Stage od 9 stopa i 5-28 grama je štap stvoren je baš za ovakav ribolov. Osjetljivi vrh i puno snage u srednjem i donjem dijelu za forsiranje i najvećih riba iz jata. Čest gost prilikom ovakvog ribolova su i boleni i štuke, bilo je i smuđa i ostriža, ali pravo čuđenje vam može izazvati šaran divljak od (recimo) 5 kg! Tako je lijepo sašio Water Monitora i krenuo u bijeg da me još uvijek prođu trnci kad se sjetim. Mislio sam da imam bassa života!

Potapanje brodova

Naravno da sve što je lijepo kratko traje, tako i ovi cugovi aktivnosti bassa na površini nisu nešto što se događa cijeli dan. A možda je i još prerano za tu shemu. Sigurniji ulov, ako baš moramo uloviti ribu, jest da tražimo one basseve koji boluju nakon mrijesta. One jadnike na gnijezdu i one koji čuvaju mlade bih ipak ostavio neka se nasamo bore s vodenim dosadama, imaju oni previše brige i bez nas. Dakle, traže se prve dubine i prvi ozbiljniji zakloni koji se nadovezuju na područje gdje su se bassevi mrijestili. Moramo imati na umu da su bassevi na tim pozicijama upravo obavili mrijest i čuvanje mladih, da ih hormoni polako počinju napuštati i da su iscrpljeni. Naravno da su u takvim uvjetima više skloni napadu iz zasjede pa zato i biraju takva mjesta, kao što su panjevi, krošnje drveća, polja trave i podvodne stijene. Bass je i inače oportunist no sad je to posebno izraženo.

Trenutno mu ne pašu veliki zalogaji (znate i sami da nekome tko je gladovao ne smijete dati odmah hrpu hrane!) tako da se okreće onome do čega je najlakše doći. Dakle, neće jurcati kedere po otvorenoj vodi (bar ne dok ne dođe k sebi) već će rokati po sunčarima, ostrižićima i rocerima u plićaku i travi. Sretna okolnost je ta da na istim pozicijama gdje se mrijestio bass sad se mrijesti njegov rođak sunčar koji jednako kao i bass ima naviku da brani svoje gnijezdo, pa tako postaje lak plijen predatorima. Ovu činjenicu trebamo uzeti u obzir kod izbora boje za varalicu koja treba podsjećati na malog ostriža ili sunčara. Fire Tiger je odlična boja koja može donijeti puno uspjeha ne samo u ovom periodu. Još jedna odlična boja je i Baby Bass. Koliko ironije ima u tome da donedavno tako brižni roditelj sad napada i vlastito potomstvo. Priroda zna često biti vrlo sarkastična. No, meta bassevskih napada su ipak nešto starije jedinke iste vrste, jer one tek izlegle ne predstavljaju pametan obrok, znači na meti je prošlogodišnji i prvi ovogodišnji mrijest. Dakle, plitkoronećim i srednjeronećim voblerima gađajte oko strukture (panjevi, drveće, kanal starog toka, polja trave) i vodite neravnomjerno varalicu. Na jednak način lovite i spinerbaitom koji je također odličan mamac, pogotovo u mutnjikavoj vodi.

Chris standing up holding his daughter Elva

Drugi jako efikasan način ribolova zovem «potapanje brodova» jer je jako sličan ovoj igrici. Fino se namontiram pored prereke za koju smatram da ima bassa i bacam bass jig sa trailerom ili Yamamoto Fat Iku na velikoj Wide Gape wormici drito uz panj. Ako puše vjetar uvijek (ako je izvedivo, naravno) prvo zabacim u stranu u koju puše vjetar i puštam da tone do dna. Ako se ništa ne dogodi, jignem pa pustim da opet potone i nakon kraće pauze ponovim. Ako se ništa ne dogodi, bacam iza panja i ponavljam isto. Za kraj ostavljam bočne strane koje odradim jednako. Dakle, pipam gdje bi se riba mogla nalaziti. Ako je prepreka veća, više puta zabacujem oko nje sa manjim razmacima. Ako je prepreka serija panjića kakve sad imamo na Trakošćanu (ha-ha), uvijek prvo odradim vanjske rubove sa spinnerbaitom ili chatterbaitom pa tek onda pređem na Texas ili jig i unutrašnjost panjeva. Na ovaj način prvo maznete ful aktivne ribe kojima nije problem izletjeti i tri metra za mamcem, a tek onda napadate one kaj su se stisle uz drvo i nisu baš sigurne dal bi papale danas. Takva dva mjesta na Trakošćanu i imate 5 dobrih riba za ligu. Na Ivancu budete ipak morali bacati u džunglu jer teško da će se puno toga događati na rubovima, treba baciti uz stablo.

I u poljima trave se kriju dobre ribe, a do njih je najlakše doći sa gušterom na wormici. Bez otežanja ćemo koristiti kad želimo loviti na plićem dijelu spuštajući uz rub trave i u rupe. Yamamotovog lizarda montirajte na Wide Gape udicu tako da vrh udice bude skriven u mamcu. Na taj način će lizard tonuti prirodno, glavom prema naprijed i bit će zanimljiv bassu koji vreba. Pustite da varalica potone do dna i tamo ju ostavite par trenutaka. Nakon kraće pauze jednostavno odižući štap pomaknite lizarda nekoliko desetaka centimetara i tako dalje. Griz može biti u svakom trenutku tako da trebate biti spremni. Kontra je ista kao i uvijek sa gumom, dakle, ne treba se žuriti već pričekati par trenutaka da bass dobro primi varku i okrene se. Onda nema fulanja. Pogotovo ako je kontra momačka jer ipak trebamo osloboditi vrh udice iz mamca i zabiti udicu bassu u usta. Ako je voda dublja, ispred lizarda jednostavno stisnemo olovce kakvo koriste plovkaroši na nekih 20-30 cm od varalice. Ovakva «priručna» Carolina prolazi kroz travu bez problema. Takvog lizarda možemo i swimati iznad trave kao vobler, dakle, bez da dodiruje dno, ova prezentacija je odlična kad je ispred nas veliko polje trave bez nekih jasno vidljivih izraženih mjesta. I mali Rapalin Shad Rap ili Monarch-Dok Vera 6 cm su odlični na ovakvim mjestima i slobodno katkad malo i zapnu za travu, pa moramo cimati da oslobodimo. I mali chatterbait nije loš za ove situacije kao ni Berkley Blade Dancer. Za gume i džunglu obavezno treba koristiti kratki i kruti štap s kojim možemo doslovce isčupati ribu iz granja i neki dobar najlon otporan na habanje, minimalno 0.25 milimetara debljine. Vidio sam kod nekih dečki iz Bass lige Okumine štapove upravo idealne za ovu tehniku. Oni ne budu imali problema na Ivancu ko neki «manekeni», hehe.

Nadam se da sam vam barem malo pomogao da prebrodite ove zeznute dane, pogotovo ove godine sa stalnim kišama i variranjem vodostaja. No, još malo pa će ljeto i sve bude opet kako treba! Izaći će i lopoč, bassevi će biti nabrijani i svatko će ih moći uloviti… dok ne postane prevruće i bass ode u dubinu… ali i onda ćemo vam odati par fora da ni tad ne ostanete bez ulova! Puštajte ribe!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana