Ribolov na jedinoj

6 min read
Još su ju davno rimski legionari zadivljeni njenom ljepotom nazvali „Una“ - jedina... Piše: Ivo Begović

Broj 41 / Kolovoz / 2011.

Još su ju davno rimski legionari zadivljeni njenom ljepotom nazvali „Una“ – jedina

Piše: Ivo Begović

Ljetne vrućine srpnja su nakratko prestale presječene ciklonom i hladnijom frontom pa smo Vlado i ja odlučili otići do Anija na Unu. Glavni plan je bio snimiti ribolov bijele ribe na Uni, a kad dođe večer, naravno, pokušati malo bacati mladici (kad smo već tu), iako nije top sezona. Kao i na svakoj čistoj rijeci ribolov bijele ribe ljeti zna biti izuzetno zahtjevan i težak, naime, Una je prepuna prirodne hrane. Podusti iznad i ispod slapova i preljeva stružu mladu algu sa kamenja, dok su plitice više zabavljene skupljanjem ličinki kukaca koji se u ovo doba intenzivno razvijaju i roje. Prema onom što smo vidjeli, Una je prepuna života i uloviti ribu u ovim uvjetima neće biti nimalo lako. Ponijeli smo i hranu i crve iako nismo baš bili uvjereni da bi takav pristup mogao „odraditi“.

Nakon što smo malo porazgovarali s domaćim ribolovcima shvatili smo da svi oni sada love isključivo na algu. Koriste dva tipa alge. Prva je kladofora sa slapova na kakvu smo i mi navikli loviti na Kupi ili Dobri, a za ribolov podusta neki koriste i vlaknastu algu koju Una nosi u busenima. Ukratko, uspjeli smo uloviti nekoliko lijepih podusta. Kao što smo i očekivali, riba na hranjenje crvima (dozvoljeno samo nizvodno od revira u Krupi) i/ili hranom uopće ne reagira, kao što je to slučaj u jesenskom i zimskom ribolovu: Ako budete pokušali ribolov bijele ribe na Uni, osim dobre alge, najvažnija će svakako biti lokacija. Pa kako ovdje naći ribu? Top pozicije su svakako plitki preljevi iznad slapova. Ovdje voda ubrzava i ribama nosi dosta kisika i prirodne hrane. Podusti će vam svoje prisustvo tijekom cijelog dana pokazivati izbacivanjem na površinu. Nije to onaj klasičan zimski skok nego više izgleda kao da se podust podigao sa dna da pokupi nešto te zaparao površinu vode leđima. Kad to vidite na laganom plovku (mi smo koristili bačvice nosivosti od 2-3 grama) i dugom tankom predvezu (0.10 mm dug oko 35 cm) pustite algu na jakoj, srednje velikoj udici (Owner ili Sasame Iseama veličine 12 ili 14) da polako dođe u područje gdje se zadržavaju ribe. Kad je plovak došao među ribe najbolje nam se pokazalo lagano prištopati da se udica sa algom lagano odigne od dna i zatim ju ponovo pustiti da potone. Ako ste sve uradili kako treba griz bi trebao uslijediti istog trena kad pustite najlon nakon štopanja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Druga situacija je ribolov među sedrama. Ovaj način ribolova je nešto popularniji na kupalištu u Dvoru na Uni sa hrvatske strane. Naime, rijeka Una je prošarana mnogobrojnim sedrama među kojima ona tvori brzake i slapiće. Za vrijeme ljeta svi ti prolazi između sedri idealno su stanište za krupnu bijelu ribu, a zbog brže vode ovdje je ribu i mnogo lakše prevariti. Lovi se tako da stanete na neku od sedri u rijeci i puštate sistem sa plovkom namamčen algom da prolazi po sredini toka. Vrlo je važno da nosivost plovka i težina olova bude dovoljno velika da spusti udicu sa algom uz samo dno. Eto toliko za ovaj put. Posjetite Unu i uživajte u njenoj ljepoti.

Smještaj, vođenje i ribolov

Svi ribolovci koji su dosad posjećivali ovaj jedinstveni dio Une kod Bosanske Krupe u sljedećim će posjetima biti još zadovoljniji. Naime, Anes Halkić Ani, poznati ribolovni vodič bez kojeg mnoge stvari u reviru i ne bi bile tako savršene kao što jesu, ove je godine napravio kuću za smještaj ribolovaca. Kuća se nalazi u šumi iznad rijeke Une. Ima ukupno četiri spavaonice sa po dva kreveta i veliki dnevni boravak sa kuhinjom. Također je ispred kuće i mjesto za parking i velika terasa idealna za druženje prije i poslije ribolova. Osim ribolova mladice na Uni u ponudi je i mušičarenje pastrva i lipljana na Krušnici o čemu smo već pisali. Moguć je naravno i lov bijele ribe kojom je Una prebogata. Vrlo zanimljiva nam se učinila i ponuda raftinga kroz kanjon Une kojeg je također moguće organizirati po vrlo ugodnim cijenama (to moramo vidjeti). Uglavnom, za sve oko ribolova i raftinga na ovom dijelu Une obratite se Aniju na telefon 00387 611 45 952 ili na mail [email protected]

Sve ostale informacije možete pronaći i na stranici www.una-discovery.org

Kraljica

Chris standing up holding his daughter Elva

Kraljica Une

Udruženje sportskih ribolovaca „Krušnica“ Bosanska Krupa i ove je godine organiziralo tradicionalno natjecanje u ribolovu mladice pod nazivom „Potraga za kraljicom Une“. Ukupno je nastupilo 48 natjecatelja od kojih je 13 ostvarilo ulove mladice. Ulovljeno je 14 mladica, a iako je većina riba bila ispod mjere, pobijedio je Goran Vukosavljević sa mladicom od 85 cm teškom 5450 g.

No ovaj put vam neću pričati kako je bilo na natjecanju, samo ću vam reći da pokušate sljedeće godine doći i sudjelovati u ovom izuzetno ugodnom ribičkom druženju i ljepoti rijeke Une. Malo ću se više osvrnuti na ribolov mladice u ovom ljetnom periodu. Naime, kao što vam je vjerojatno već poznato, jedan dio rijeke Une pod upravljanjem USR „Krušnica“ iz Bosanske Krupe je proglašen ulovi i pusti revirom. Revir je pod posebnim režimom tako da bez ribolovnog vodiča nije ni moguće loviti u njemu, a količina mladica koje u njemu žive je iznimno velika. Samo natjecanje je održano početkom srpnja kad je voda već bila topla i prepuna sitne ribe. Većina mladica u ovom periodu ulovi se na velike voblere, uglavnom ručne radove bosanskih i srpskih majstora. Također se dobro lovi i na silikonske glavinjare koje su izuzetno popularne na Uni jer se mogu brzo spustiti pod sedre do samog dna. Naime, u večernjim satima (a lovili smo od 21 h do 1 iza ponoći) mladica kao pravi noćni grabežljivac izlazi u lov. Večernje iskakanje bijele ribe i pastrvino natjeravanje večernjih mušica tada obično naglo prestane. Mladica se, ako ste tihi, lako može uočiti, naime, vrlo često se izbacuje i pokazuje na samoj površini. To je vrijeme voblera! Čini se da je za ovakve uvjete ribolova najbolje koristiti velike drvene voblere sa jakom vibracijom. Mladica ih ako je u lovu obično gađa već u prvom prolazu kroz njeno stanište. Ako se ništa ne dogodi prvih par bacanja, najbolje je napraviti pauzu, zamijeniti vobler za dublji ili plići i ponovo napraviti par zabačaja. Ako ni to ne urodi udarcem bolje je promijeniti mjesto i vratiti se kasnije nego biti uporan. Naime, mladica je strašan grabežljivac od koje strepi sve što živi u Uni ali isto tako i vrlo plaha životinja koja će netragom nestati čak i ako se glasnije nakašljete u čamcu ili prevrnete kamen na obali. Naravno, sa dolaskom jeseni i hladnijih dana i ona mijenja navike pa ju je tada i lakše prevariti. Kako nam je naš domaćin pričao, u zadnje je vrijeme iznimno popularan i lov mladice mušičarskim štapom i velikim strimerima. Po njegovom je mišljenju ovaj način lova mladice vrhunac sportskog ribolova i umijeća. Inače, tereni iznad i ispod revira na Uni su također bogati mladicom i pastrvom, a svake se godine ulovi barem jedna mladica koja prijeđe magičnu granicu od 20 kg. Lovostaj na mladicu na ovom dijelu Une traje od 1.2 – 1.5, a mladica se smije loviti do 23 h na otvorenom dijelu Une, a u reviru uz prisustvo vodiča do 1 sat iza ponoći.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana