PR / Broj 57 / Prosinac / 2012.

Zima je, po svim pitanjima lova šarana, najzahtjevniji dio godine uglavnom rezerviran za one najzagriženije. Dvije najvažnije stvari koje vam trebaju za ribolov u tako teškim uvjetima su volja i samopouzdanje. Kad kažem volja, onda mislim na onu ludu želju da ponekad pokušate ostvariti nemoguće. A kad spomenem samopouzdanje, da imate u sebe toliko povjerenja da znate kako je to ponekad moguće, ali jedino ako ste dovoljno uporni da svoj plan sprovedete u djelo. Međutim da bi i jedno i drugo iskoristili trebate poznavati osnove izrade zimskih mamaca, a prvi korak u tome je poznavanje zimskih aroma…

PIŠE: KREŠIMIR KURI

Kakve su to zimske arome?

Danas je među modernim mamcima već neko vrijeme prisutna tendencija da se izrađuju univerzalni mamci, prikladni za ribolov u svim godišnjim dobima. Neke arome u zimi rade bolje, a neke lošije. O čemu to najviše ovisi? Svaka se aroma sastoji od otapala koji je nosač, i arome koju nosi. Kako će određena aroma raditi u zimskim uvjetima najviše ovisi o tome kako će u hladnoj vodi raditi nosač arome. Četiri najčešća nosača aroma koji se danas koriste za izradu aroma za šarane su propilen glikol, isopropil alkohol, etanol i glicerol. Većina njih je preuzeta iz prehrambene industrije, pomno testirana i posebno prilagođena našim ribolovnim potrebama. Za potrebe zimskog ribolova tražio se je nosač koji će na najbolji mogući način širiti aromu u hladnoj vodi i tako najbolje privlačiti šarane. Neki tipovi alkohola koji su se koristili u izradi današnjih najpopularnijih napitaka, pokazali su se odličnim i za izradu zimskih aroma. Miješanjem nekoliko različitih alkohola stvorena je nova baza iz koje se i u hladnoj vodi arome i atraktori puno brže šire nego s klasičnih baza od glicerola i propilen glikola. Šarani, a to se je pokazalo dugogodišnjim testiranjem, nekako najprirodnije prihvaćaju arome na bazi glicerola i etilnog alkohola, s time da ako cijelu stvar isključivo promatramo kroz naočale zimskog ribolova, izbor se sve više sužava na etilni alkohol. Jednako tako su se zimi dobre pokazale neke arome na bazi estera, jer se i oni u vodi otapaju jednako brzo kao etilni alkohol. To što neke od ovih aroma s određenom bazom bolje rade zimi, ne znači da one ne rade dobro i tijekom toplijih mjeseci. Arome na bazi „bržih“ otapala koje djeluju trenutno, dobro je ponekad upariti s onim klasičnim, koje su nešto sporije, jer tako s vašim mamcima odašiljete dvojake signale ribama. One trenutne, brže, i one polagane dugoročnije. Poznata je zimska serija aroma Rod Hutchinsona H. A. H. L. (high alcohol high leakage), što znači da su to arome s većom količinom alkohola kao nosača i posljedično boljim otpuštanjem same arome u vodu.

Čemu zimske arome služe?

Glavna funkcija zimskih aroma je povećati atraktivnost mamca u najhladnijem dijelu godine, kad ispod površine vladaju malo drugačija pravila, a to se postiže otpuštanjem raznih signala iz mamca u vodu. Ugrubo, sve arome možemo podijeliti na dvije vrste. Visoko koncentrirane umjetne ekstrakte i koncentrirane prirodne arome. Put do otkrivanja aroma koje najbolje rade zimi, i doza u kojima najbolje rade, nekad je vrlo mukotrpan, i sastoji se od velikog broja testova tipa pokušaja i pogrešaka, stoga svi ozbiljni proizvođači obično na bočicama svojih aroma napišu doze. Nekad ih izražavaju u mililitrima arome na pola ili kilogram suhe hrane, dok je još praktičniji način doziranja direktno u jaja. Zima je u jezerima vrlo specifičan dio godine kad se šarani moraju loviti na mjestima gdje se nalaze, i zbog toga mamce, koji se za vrijeme ribolova najčešće ubacuju u vrlo malim količinama moraju dobro odraditi svoj posao. To znači da morate odabrati mamac s aromom koja se dobro otpušta i brzo u svim smjerovima putuje hladnom vodom odašiljući tako ribama signale o hrani.

Doziranje aroma

Ako koristite samo jednu aromu, onda je kod izrade zimskih mamaca preporučljivo koristiti njenu preciznu dozu koju je proizvođač napisao na bočici. Ako se, međutim kombinira dvije ili više aroma, njihova se ukupna količina mora podudarati s preporučenom dozom za samo jednu. Bazično, zimske mamce možemo podijeliti na dvije vrste. Mamce za ribolov na duge staze, odnosno one s kojima prije, i poslije ribolova možemo prihranjivati mjesto, i one koje koristimo samo za lov.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Razlika je u samom sastavu mamca (suhe smjese), ali i u količini i izboru aroma i atraktora u njima. Teži se da su mamci za ribolov na duge staze po svome sastavu nutritivno kvalitetniji, jer se njima šarane prije ribolova prihranjuje s namjerom da se na njih naviknu. Doze aroma u njima su uvijek minimalne, jer pošto su dugo u vodi, riba ima dovoljno vremena da ih nađe. Mamci, koji se koriste samo za lov su obično malo niže nutritivne kvalitete, i grublje granulacije. One u sebi sadrže veću količinu aroma i drugih dodataka, ali i imaju bolju mogućnost njihovog otpuštanja u vodu. Na neki način kad ih zabacite, od njih se očekuje što brža reakcija, i što bolje otpuštanje hranidbenih signala. Prihranjivanje s takvim mamcima nema smisla, jer su u njima često najviše preporučene doze, a nekad i višestruke doze određenih aroma i atraktanata, koje su šaranima privlačne samo dok ih prvi puta ne uzmu. A ako ih nekoliko uzmu, moguće da ih zbog prevelikih doza aroma vrlo brzo počnu zaobilaziti. Prihranjivanje ovakvim mamcima prije ribolova nije preporučljivo, i moglo bi proizvesti učinak suprotan od željenog, odnosno da ih ribe uzimati.

Kako to izgleda praktično?

Da bi vam to praktično pokušao objasniti, napisat ću vam dva provjerena zimska recepta jednog i drugog tipa mamca, i na njima ukratko objasniti izbor i doziranje aroma i aditiva, ali i suhih komponenti.

Recept 1:

Pred probavljeno riblje brašno 15 %
Kazein 10 %
Na –kazeinat 5 %
Robin Red 5 %
Crvena jajčana ptičja hrana 5 %
Pržena mljevena konoplja 5 %
Sojino brašno 15 %
Kukuruzna krupica 20 %
Pšenična krupica 20 %
Rod Hutchinson arome u dozi za 1 kg suhe smjese:
H.A.H. L Monster Crab 3 ml
Monster Crab (klasični) 3 ml
Amino Swan Mussel 10 ml
Protaste Plus 5 ml
Intense Sweetner 5 ml.

U suhoj je smjesi zastupano kvalitetno pred probavljeno riblje brašno (predigest), u kombinaciji s mljevenom prženom konopljom i Robin Redom, kao izvorom arome iz komponenti. Kazein je odlično vezivo, ali i odlično nosi i zadržava arome u mamcu, dok su sojino brašno i kukuruzna i pšenična krupica odlični vektori aroma (brzo se vežu i otpuštaju). Na kazeinat je brzo topljiv u vodi, jako se dobro slaže s ptičjom hranom, i zbog toga pojačava brzinu djelovanja ovakvog mamca.
Kombinacija H.A.H.L. Monster Crab arome s klasičnom Monster Crab aromom u minimalnoj dozi, te puna doza Amino Swan Mussel amino kiselnskog pripravka, uz dodatak sladila (Intense Sweetner), te pojačivača okusa (Protaste Plus) nije uopće napadna i odlična je za dugoročno prihranjivanje i ribolov na duge staze.

Recept 2.

Pred probavljeno riblje brašno 10 %
Kazein 5 %
Na-kazeinat 5 %
Robin Red 5 %
Crvena jajčana hrana 15 %
Sojino brašno 20 %
Kukuruzna krupica 20 %
Pšenična krupica 20 %
Rod Hutchinson arome u dozi za 1 kg suhe smjese:
H.A.H. L Monster Crab 10 ml
Amino Swan Mussel 20 ml
Protaste Plus 5 ml
N.H.D.C. Sweetner 7 ml.
Solutein 5 ml.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Smanjivanjem količine pred probavljenog ribljeg brašna i povećanjem doze crvene ptičje hrane, dobiven je odličan vektor za nošenje tekućih aroma i aditiva. Ovaj mamac ima malo manju unutarnju snagu prirodnih aroma, ali zato sadrži više tekućih aroma i aditiva, zbog čega ih brže otpušta i u hladnoj vodi brže radi.
Zimska verzija Monster Craba se brže širi iz mamca u vodu od obične, a viša doza aminokiselina s dodatkom betaina (Soluteina) također još dodatno ubrzava i „nabrijava“ rad boile, te pojačava odašiljanje hranidbenih signala u okolinu.

Budite sretnik!

Čini se kako su nepovratno prošla vremena kad su ribolovci bili prisiljeni improvizirati i koristiti određene proizvode iz prehrambene industrije za izradu mamaca, i s njima raditi pokuse. Danas, kad postoje specijalizirane arome koje su višestruko kvalitetnije, koncentriranije i napravljene za posebno određenu namjenu (zimski ribolov), prava je šteta ne raspitati se čemu služe , i ne iskoristiti ih kao svoje adute u teškim zimskim ribolovnim uvjetima, i tako si povećati šansu za ulov zimskog šarana. Na taj način štedite vrijeme koje bi potrošili na svoja mala istraživanja, i koristite ga za ribolov. A ako vam se jednom posreći pa da osjetite draž držanja velike ribe u rukama u hladno zimsko jutro, i njenog puštanja natrag u vodu u zoru, kada crvena sunčana kugla izranja iza šume i počinje svoj svakodnevni put, shvatit ćete zbog čega oni najluđi ribolovci ostavljaju topli krevet i mijenjaju ga tokom zimskih noći za vrlo hladne i zaleđene obale naših jezera.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana