Humminbird – tehnologija budućnosti

4 min read

Humminbird sonari od konkurentnih se proizvoda razliku po jednoj ključnoj karakteristici: izrađeni su isključivo za ribolov, a razvili su ih ribiči koji znaju što jedan dobar sonar mora nuditi. To znači da je svaki, i najmanji aspekt ovih sonara precizno i detaljno razrađen kako bi ribiču omogućio bolji, ugodniji i na kraju uspješniji ribolov. Kvaliteta koju Humminbird nudi prepoznata je diljem zemaljske kugle, a tempo kojim dečki unaprjeđuju tehnologiju i mogućnosti svojih sonara toliko je intenzivan da današnji uređaji praktički nemaju ograničenja: vodene površine više nisu misterij, već zagonetka čiji ključ leži u Humminbid uređajima.

One Boat Network

Ultimativni cilj ekipe iz Johnson Outdorsa koja je odgovorna za razvijanje Min Kote, Humminbirda i Canona jest umrežavanje sve elektroničke opreme na brodu u svrhu pojednostavljivanja ribolova. Zašto bismo s jedne strane prčkali po elektromotoru, s druge strane tipkali po sonaru, a s treće podešavali downrigger? Do sada je odgovor glasio, zato što ne može drugačije. No taj je problem riješen stvaranjem One Boat mreže koja podrazumijeva umreženje svih ključnih dijelova opreme: sonar je spojen i s Minn Kota elektromotorom i Canon downrigerrom, uređaji međusobno dijele podatke, a ribolovac može obavljati sve zadatke koji bi mu inače uzimali dragocjeno vrijeme potrebno za ribolov. Jer, na kraju krajeva, kada isplovimo brodom, želimo loviti ribe – a Humminbird nam omogućuje upravo to! Svoje vrijeme na brodu posvetite ribama, a elektronici pustite da vaš posao radi umjesto vas!

Novosti u 2019.

Već smo navikli da nam Humminbird svake godine isporuči neke nove mogućnosti i opcije za istraživanje voda pa je tako i ove godine pristiglo nekoliko novosti. Najzanimljiviji su definitivno novi Mega Imaging + i Dual Spectrum Chirp pa evo i nekoliko riječi o tome:

Mega Imaging +

Koliko dobro poznajete vodu na kojoj lovite? Ne tako dobro kao što mislite. Od obale do obale i bilo gdje između, sve više ribolovaca pronalazi strukture i ribe za koje nisu znali da postoje, zahvaljujući razlučivosti MEGA Imaginga stvorenog u Huminnbirdu i ugrađenog u odabrane SOLIX I HELIX modele. Uporabom ovog visoko frekventnog sonara lako možete raspoznati ribu od strukture, uočiti smjer u kojem su ribe pozicionirane ili čak ciljati pojedine vrste. A s novim MEGA Imaging+ više ne postoji mjesto gdje se riba može sakriti, prvenstveno zahvaljujući povećanom rasponu pokrivenosti i dubine, plus 20% više detalja nego kod MEGA Imaginga. Odaberite MEGA Side Imaging+ za nevjerojatan pogled s lijeve i desne strane broda ili odaberite MEGA Down Imaging+ za kristalno jasnu sliku ispod broda.

Side i Down Imaging – povećan raspon i dubina

Proširivanjem područja potrage, povećava se i stopa ulova. Sada ćete imati pokrivenost od 70 metara s obje strane broda uz pomoć MEGA Side Imaging+™ i 70 metara ispod broda zahvaljujući MEGA Down Imaging+™. Kako biste sondirali još šire i dublje, upotrijebite 455 kHz snop tradicionalnog Side Imaging® i Down Imaging® kako biste dosegli dubine od 150 metara, odnosno raspon od 150 metara sa svake strane broda.

Dual Spectrum Chirp

Uporabom nove, Low Q CHIRP sonde, Dual Spectrum Chirp sonari predstavljaju ogroman korak u razvoju mogućnosti novih uređaja. Naime, nova sonda posjeduje nevjerojatne mogućnosti koje doista prave ogromnu razliku prilikom očitavanja podataka na ekranu. Ono što je do sada bio plod nagađanja temeljenog na iskustvu, sada je jasno iscrtano i lako shvatljivo čak i amaterima, a profesionalcima će ribolov postati još veća zabava nego što je bio do sada!

Bilo da je riječ o raspoznavanju pojedinih, većih riba u jatu ispod broda ili pak preciznom lociranju riba koje se kriju iznad samoga dna, Dual Spectrum Chirp ponudit će vam sve ono što ste oduvijek htjeli vidjeti na ekranu. Zahvaljujući visokom omjeru signala i buke, omogućuje stvaranje savršeno definiranih objekata uz minimalan šum i veću mogućnost da je objekt na ekranu identičan objektu pod površinom. Superiorna razlučivost omogućit će razaznavanje plijena i predatora, prepoznavanje razlike između strukture i vegetacije, a na kraju će i savršeno definirati i omogućiti prepoznavanje riba koje se nalaze pod brodom. Dostupan je na odabranim SOLIX i HELIX uređajima.

Uređaj može raditi na dva načina: Wide (široki) način omogućuje maksimalnu pokrivenost, i idealan je za pronalaženje dubine, ribe, vegetacije i struktura čije je lociranje prijeko potrebno za uspješan ribolov. S druge strane, uski način rada omogućuje uočavanje malih detalja koji mogu napraviti razliku između dobrog i lošeg ribolova. Bilo da želite ciljati pojedine ribe pod brodom ili pak odvajati ribe od pridnenih struktura doslovno laserskom preciznošću, ovo je alat koji će vam pružiti upravo ono što trebate.

S obzirom da su mogućnosti rada s Humminbird sonarima gotovo beskrajne, na ostale ćemo se aspekte osvrnuti i u narednim brojevima. A ukoliko ste u potrazi za sonarom, svakako bacite pogled na ove uređaje!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana