Lov ljetne lignje sa DTD-om

4 min read

PRM / Broj 5 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2014.

Iako je većina nas navikla lignje tražiti zimi kad „prsti zebu“ trendovi se mijenjaju uče se nove tehnike i usvajaju novi načini lignjolova

Piše: PRAKTIČNI RIBOLOV

Lov ljetnih lignji u stvari nije ništa novo, strastveni panulaši su ih uvijek znali uhvatiti kako bi ih sljedećeg jutra provozali u potrazi za zubacem ili gofom. No razvojem umjetnih mamaca i korištenjem dovoljno finog pribora mnogi su shvatili da se iako mala veličinom, ova lignja da uhvatiti za solidnu večeru.

Iako mnogi čak tvrde da se radi o posebnoj vrsti liganja koje se pojavljuju krajem lipnja i traju do kraja kolovoza uvjereni smo da je to samo mala lignja izmriještena u proljeće, a koja se u jatima hrani uz obalu gdje je relativno sigurna od brojnih grabežljivaca i ima obilje hrane.

Gdje je potražiti

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Lignje koje se love masovno u ovom dijelu godine zadržavaju se na terenima dubine 10 do 12 metara najčešće iznad miješanog dna. Važno je spomenuti da ne vole jake kurente pa ćete ih prije pronaći iza kakvog otočića na strani suprotnoj od one u koju udaraju morske struje nego u prolazima i na mjestima sa jakim kurentima. Jata ovih liganja uvijek se drže ispod jata gavuna i ostale sitne plave ribe kojima se hrane. Većina uhvaćenih liganja u ovom je periodu teška od 5 do 8 dkg što znači da za kilogram trebate uhvatiti dvadesetak komada.

Pribor

S obzirom na veličinu ovih liganja i još više na veličinu njihovog plijena DTD je razvio posebno dizajnirane male peškafonde Flash Gavun težine 10 i 14 grama. Da biste s njima učinkovito lovili pokazalo se da je najbolje koristiti tanke najlone promjera do 0.26 mm ili još bolje upredenice do 0.15 mm sa fluorocarbonskim predvezom kako bi se olakšalo propadanje peškafonda do željene dubine. Uz to primijećeno je da se najbolji rezultati postižu upotrebom peškafonda i jedne male skosavice veličine 1.0 i 1.5. Ili pak meke skosavice poput DTD mekog kanjca opet u veličini 1.0 i 1.5. Iako se može dobro loviti i samo sa peškafondom čini se da tandem od peškafonda i skosavice mnogo brže privuče pažnju lignji pa je i ulov obilniji. Iako biste pomislili da se i na ovu gornju skosavicu ulovi jedan ozbiljniji dio ukupnog ulova lignji iskustvo je pokazalo da je peškafondo lovan u 95% slučajeva, dok se na gornju skosavicu zna uhvatiti pokoja krupnija lignja ako je u blizini.

Peškafndo DTD Flash Gavun

Flash Gavun proizviodi se u veličinama 10 i 14 grama te u tri boje ( zelena, narančasta i crvena). Olovno tijelo mu je presvučeno hrapavom tkaninom koja u sebi ima upredena sedefasto reflektirajuća vlakna koja se pod morem ljeskaju poput ribljih krljušti. Sve boje peškafonda Flash Gavun postaju intenzivnije kad se varalica namoči u more. Važno je spomenuti i vrlo tanke i oštre iglice ovog peškafonda koje sa lakoćom kvače lignju i izvlače je bez ispadanja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Prezentacija

Iako se lov liganja čini jednostavan kod ljetnih je lignji vrlo važno pronaći sloj mora u kojem najbolje primaju. Naravno i ovdje radi klasika – doći do dna sa peškafondom i zatim ga podići pola metra iznad dna i skosati. No, također pokušajte sa sistemom pretražiti i više slojeve mora. Ukoliko posjedujete sonar pratite u kojem se sloju mora zadržavaju sitne ribe i pokušajte loviti neposredno ispod njih. Također stalno podizanje i ponovno zabacivanje sistema je učinkovito osobito ako zabacite malo dalje od barke i pustite da kontrolirano propada uz stalne trzaje. Sitna lignja odlično reagira na peškafondo koji se kreće pa to pri lovu nemojte zaboraviti.

Vrijeme lova

Za razliku od zimskog lova koji uglavnom počinje u sumrak i zna potrajati čitavu noć ove ljetne lignje se love u popodnevnim satima dok još ima sunca. Neobično je ugodno loviti lignje u kratkim rukavima za vrijeme ljetnog popodneva dok vas hladi uobičajeni lagani maestral. Sezona ljetnih liganja je upravo na svom početku pa ako imate priliku nabavite nove male peškafonde Flash Gavun i okušajte se u lignjolovu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana