Na orade sa rakom

4 min read

PRM / Broj 9 / Srpanj / Kolovoz / Rujan / 2015.

U ljetnom periodu zbog obilja sitne ribe u priobalju uvijek treba birati tvrđu ješku, a rak je jedna od najboljih

Piše: Duško Tošić

Orada, podlanica, komarča, najdraži ulov svih ribolovaca koji vole baciti odmet s obale. Velika lukavica i veliki borac. Da biste ju dočekali morate upotrijebiti ješku koja će izazvati pažnju sitne ribe, a u isto vrijeme biti toliko velika i tvrda da ju samo kraljica može samljeti svojim tvrdim čeljustima. Ovaj puta podsjećamo vas na jednu od najboljih ljetnih ješki koja ispunjava sve navedene zahtjeve – raka!

Rak je odlična ješka. Vole ga sve ribe, a za oradu (i to veliku) je jedna od najboljih ješki. Postoji više vrsta rakova sa kojima možete loviti i svi su jednako dobri. Međutim, najčešće korišteni su grmalj (kosmej ili žbirac) ili rak šuša (brzica, rak cestar). Kod mene se kao ješka uglavnom koristi šuša jer ga je puno lakše uloviti, a i ima ga više. Rakovi se najlakše love noću uz pomoć baterijske lampe i obične dječje mrežice za plažu. Ja ih obično lovim rukama, a mrežicu koristim samo za one koje s rukom ne mogu dohvatiti. Lov izgleda tako da lampom pretražujete kamenje uz more bilo da se radi o umjetnim nasipima bilo da se radi o prirodnim stijenama. Nijedan rak nije prevelik tako da možete sakupljati rakove kojima je tijelo u promjeru od 2 cm pa do 6-7 centimetara. Ne brinite, ni ovi najveći nisu preveliki, prije bih rekao veliki rak – velika riba. Ulovljene rakove treba čuvati u 2-3 cm vode na mračnom i hladnom mjestu (najbolje nekakav podrum). U takvim uvjetima mogu preživjeti i po nekoliko dana.

Kako naješkati raka

Veličina udice treba biti primjerena raku. Najčešće korištene su 1/0 , 2/0 i 3/0. Ja koristim Owner Cutting Point i Sasame Beak. Da bismo dobro naješkali raka treba ga malo „frizirati“. Najprije krenemo od prednjih nogu tj. kliješta. Neki ribolovci ta kliješta otkinu tj. otrgnu cijele prednje noge na kojima su kliješta. Po mom mišljenju dovoljno ih je onesposobiti na taj način da se odsječe pomični dio kliješta. Rak će prirodnije izgledati, a bit će i manje ranjen nego da mu odsiječemo kompletne noge. Također, raka će napadati i sitnija riba, a što je više ranjen bit će lakši plijen.

Sljedeća stvar koju treba napraviti je to da mu se odsijeku „nokti“ tj. šiljasti vrhovi nožica. To će ga donekle smiriti da se ne zavlači pod kamenje i u procjepe među kamenjem ako lovite na kamenitom terenu. Nakon svih ovih zahvata ostat će i dalje pokretan taman toliko da svojim kretnjama privuče ribu. Napokon otrgnemo raku jednu od zadnjih nogu. U taj zglob zabijamo udicu koju ćemo dodatno učvrstiti sa nekoliko namotaja silikonskog konca. Ponekad se može dogoditi da orada zagrize i polomi raka, a udica ispadne. Nekoliko namotaja silikona može to spriječiti.

Ješkanje raka

Prezentacija

Prezentacija ovisi o vrsti terena. Prvi je pješčani teren, naime, ako se lovi na prijelazima kamena i pijeska treba koristiti klasičan sistem sa kliznim olovom i predvez duljine 25-30 cm centimetara te zabacivati na pijesak. Tako će rak imati radijus kretanja od 50-tak centimetara što će biti dovoljno da ga riba uoči. Olovo neka bude dovoljno teško da onemogući raka u kretanju i naravno da s njime možete zabaciti do željenog mjesta. Pošto rak već sam ima priličnu težinu olovo bi trebalo biti teško 20- 50 grama.

Na tvrdom kamenitom terenu raku treba onemogućiti preveliku šetnju. Ako mu je radijus kretanja prevelik veće su šanse da pronađe rupu ili kamen pod koji će se skloniti ili pritajiti. Ovdje se koristi predvez dužine oko metar, ali olovo nije na osnovnom najlonu već na predvezu (vidi sheme). Kad se zabaci raka se dovuče do olova pa se tada može samo micati bez šetnje i mala je mogućnost da se negdje zavuče. I ovdje je težina olova ista s tim da je i tu potrebno prilagoditi težinu ovisno o veličini raka i kurentu. Orada koja napada raka najprije ga ubije jakim čeljustima, a zatim ga guta. Zato treba malo pričekati sa kontrom ako se radi o većem raku. Međutim, ni to nije uvijek pravilo. Velikoj ribi od nekoliko kila rak od 3-4 cm je kao čips. Ubija ga i guta u jednom potezu. Čim primijetite da se nešto događa uzmite štap u ruke i čekajte potez.

Na raka se love orade od pola kile pa nadalje (ovisno o veličini ješke). Nerijetko se ulovi i veliki fratar, ako se koristi manji rak.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana