Oslić zimska riba

6 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Oslićev griz se na štapu vidi kao lagano savijanje špice bez trzaja. Na najmnanji pomak špice mora se reagirati snažnom i brzom kontrom, a zakvačenog oslića treba izvlačiti bez taktiziranja.

Piše: Praktični RIBOLOV

Sportski ribolov oslića je vjerojatno jedan od najboljih načina da provedete mirni zimski dan na moru. U ovo vrijeme oni formiraju veća jata i na mnogim terenima prilaze bliže obali i traže hraniu i na nešto plićim terenima od uobičajenih. No bio bi red da da krenemo sa uobičajenim terenima na kojima se oslići nalaze. To je redovito pješčano-muljevito ravno dno koje osim oslića u najvećem broju nastanjuju škampi i moli. Najčešće se zadržava na dubinama od preko pedeset metara, a tereni gdje ga sportski ribolovci najviše love je svakako podvelebitski kanal koji obiluje ovom ribolm. No svatko ko se tamo zaputi na more mora vrlo pomno proučiti prognozu jer je naglo dizanje bure na tom terenu vrlo česta pojava. Poznate su također i pošte na zapadnoj punti otoka Škrde te sjeveroistočni dio ispred otoka Oliba i Sjeveroistočni dio ispred Morovnika. Naravno najveća naselja oslića su na otvorenom moru. U sportskom ribolovu se najčešće love oslići teški od 30-40 dkg no ponekad se zalomi primjerak težak i 3 – 5 kilograma.

Način ribolova

Oslić se lovi na dva načina. Prvi je sidrenje na terenima gdje po iskustvu (ili sonaru) vidite da ima ribe. Kod sidrenja uspješnost lova se svakako povećava ako brumate. S obzirom na relativno veliku dubinu lova brum je potrebno spustiti do zone u kojoj se jata oslića zadržavaju. Za to koristimo dva načina brumanja. Prvi je brumanje specijalnom teškom inox hranilicom u koju odjednom stane i pet kila srdela, a koja viseći na konopu s broda iskorištava ljuljanje barke da bi polagano noževima sjeckala i usitnjavala srdelu koja polako ispada iz nje. Ovo se usitnjavanje može pospješiti i povremenom trešnjom cijele hranilice.

A u nedostatku iste može se jednostavno na konop sidra zavezati vreća od krumpira puna usitnjene srdele. Drugi način ribolova je puštanjem barkom niz kurenat. Ovim se načinom lako pretražuju veći tereni, a kad na nekom terenu imate dobar ulov lako se možete pod motorom vratiti i ponovo proći po istom mjestu. Naravno možete se i sidriti bez brumanja na terenu na kojem znate da se oslići zadržavaju no obično treba dugo vremena da primjete vaše mamce na udicama pa i ulov ovim načinom često nije zadovoljavajući. Mi obično lovimo sidreći se uz upotrebu bruma. Vrlo često nam se dešava da na sonaru iako smo se usidrili na poznatom terenu bogatom oslićima ne vidimo ni ribice. No u vrlo kratkom vremenu oslići privučeni brumom dođu (što se na sonaru lijepo vidi) i nakon toga ih samo treba znati uloviti.

Chris standing up holding his daughter Elva

Brumanje

Brumanjem se osjetno poboljšava ulov oslića. Najbolji način brumanja usitnjemom srdelom je svakako uz pomoć ove hranilice izrađene od inoxa. U ovu hranilicu bez problema stane i pet kila srdele. Ona se spušta na željenu dubinu (najbolje oko 5 metara iznad dna) i u toku ribolova je treba koji puta naglo zatresti kako bi noževi iskidali srdelu čiji komadići ispadaju kroz hranilicu mameći ribu. Drugi nešto način hranjenja je vezanje vreće od krumpira pune komadića srdele za konop od sidra. Vreća se opet veže oko 5 metara iznad sidra, a nakon sidrenja se pusti da korenat okrene brod i zatom je najbolja pozicija za ribolov iza krme. Konop na kojem je vezana vreća sa srdelom također treba povremeno zatresti.

Pribor

Krenimo prvo od navažnije stvari u ribolovu oslića. Zbog njegovih usta oboružanih sa mnogobrojnim sitnim zubićma nama se najbolje pokazalo loviti ih sa udicama dugog vrata. Konkretno najbolja udica koju smo našli za ribolov oslića je Sasame Worm ST 0715 veličine 1/0 – 3/0. Ova lagana i jaka udica na vrhu dugog vrata ima dvije kontrakuke koje omogućiju bolje držanje mamca čak i kad lovite na dubinama većim od pedeset metara. Za predvez treba koristiti deblji najlon ili fluorocarbon od 0.40 – 0.50 mm koji oslić ipak ne može pregristi. No nakon svakog ulova dobro je predvez prekontrolirati i po potrebi zamijeniti.

Zbog dubine na kojoj se lovi dobro je koristiti i „T“ žicu koja će predvez dužine do 20 cm držati na udaljenosti od glavnog najlona i time sprječavati petljanje dok spuštate ili dižete sistem. Za ribolov je najbpolje koristiti štapove akcije 100 – 200 grama, a preporučljivi su svakako moderni boat štapovi sa savitljivim multikolor indikatorskim špicama. Dužina štapa od 2 do 2.5 m je optimalna. Upotreba ovakvih štapova se preporuča zbog načina na koji oslić uzima ješku. Naime on je samo poklopi svojim vllikim ustima i bez trzaja nastavlja plivati. Ako skuži otpor zna i pustiti. Njegov griz se na štapu vidi kao lagano savijanje špice bez trzaja.

Na najmnanji pomak špice mora se reagirati snažnom i brzom kontrom, a zakvačenog oslića treba izvlačiti bez taktiziranja. Upotreba upredenica na rolama se preporuča jer svojom neistezljivošću omogućuju bolju detekciju griza ribe i učinkovitiju kontru. Role trebaju biti velike i robusne kako bi izdržale podizanje teškog olova i ulova sa većih dubina. Zanimljivo je spomenuti da oslić nije riba dna nego se njegova jata uvijek drže u sloju od metar do pet metara iznad dna. Zbog toga se pri vezanju sistema obično donja udica postavlja na jedan i pol metar iznad olova, a gornja još pola metra iznad nje (vidi shemu).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Mamci

Dvije najbolje ješke su svakako lignja izrezana na trakice (najbolje jadranska) i komadi srdele. Kod ješkanja lignje treba je izrezati na trakice širine 1 – 1,5 cm i mamčiti je probadanjem kroz sredinu tako da kraj trakice od lignjinog mesa uvijek ostane visiti na kraju luka udice kako bi svojim lelujanjem dodatno mamio ribu. Srdelu se može koristiti tako da ješkamo polovice probadanjem kroz kičmu poput ješkanja udica na parangalu, no mnogo je bolje malo se potruditi i ješkati udice filetima srdele učvršćenim silikonskim koncem kako to vidite na našim slikama. Uz ova dva mamca odlični su i friški gavuni koje naravno ješkamo cijele. Ako tokom ribolova imate mnogo sitnih nerealiziranih grizeva ili ulovite mola možete biti sigurni da oslića nema u blizini. U tom slučaju možete promijeniti mjesto ribolova ili smanjiti broj udice na koju lovite i staviti manju ješku i dobro se naloviti mola. Sad je naime i njihovo vrijeme.

Ješka

Meso o komadi strdele su jedan od najboljih mamaca za oslića. A ako mu mamac samo malo leluja prije će ga uzeti u svoja velika usta. No srdela je vrlo mekan mamac koji se lako skida s udice pa ju je najbolje na udicu postaviti uz malo silikonskog konca.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana