OLOVNICE ZA PLIĆAK

4 min read

PR / Broj 36 / Ožujak / 2011.

Od kada se tehnike plitkog lova intenzivnije prakticiraju, prsluk s olovnicama postao je neizostavan dio opreme svakog podvodnog ribolovca. Radi se o jednostavnom pomagalu koje će znatno olakšati prikradanje lubinima, komarčama, ciplima i drugoj ribi iz plićaka. Gotovo svaki proizvođač nudi nekakvu koncepciju prsluka, pa ćete zasigurno naići na različite izvedbe. Svi oni se razlikuju po materijalu od kojeg su izrađeni, te mogućnosti podešavanja količine olovnica i nihovoj ukupnoj težini…

Napisao: Petar Prkić

Do sada smo više puta govorili o važnosti dobrog rasporeda olovnica tijekom izvođenja tehnike plitkog prikradanja. U svemu tome posebno se naglašavala uloga dobro prilagođenog prsluka s olovnicama. Naime, ribolovac prilikom prikradanja plitkim obalnim pojasom mora biti maksimalno dobro izbalansiran. Pravilnim rasporedom težine osigurat će sebi negativnu plovnost već na vrlo malim dubinama. To će mu omogućiti da bez suvišnih pokreta s lakoćom zaroni i zadrži mirnu poziciju čak i pri vrlo snažnim valovima i nemirnom moru koje često prati takvu vrstu ribolova. Ukoliko ne bi koristio spomenuti prsluk gotovo sva težina bila bi koncetrirana na donjem dijelu leđa, a to prilikom višesatnog lova može stvarati neugodnosti. Iritirajuća bol i pritisak u leđima ostavit će traga i na kvalitetno odrađivanje prikradanja, a samim time i na ostvarivanje boljeg ulova. Ukoliko sumnjate u to, brzo će vas razuvjeriti činjenica kako količina olovnica, u zavisnosti od debljine odijela i stanja mora, može dosegnuti čak i do 20 kg. Takvo opterećenje zasigurno mora biti pravilno raspoređeno. U protivnom teško vama. Upotrebom dobrog prsluka dio težine prebacitt će se i na gornji dio tijela rasterećujući lumbalni dio kralježnice. Naravno, prednosti takvog rasporeda olovnica nećete osjetiti ukoliko ronite sat ili dva, ali nakon cjelodnevnog ronjenja sigurno hoćete.

Različite izvedbe

Gotovo svaki proizvođač nudi nekakvu koncepciju prsluka s olovnicama, pa ćete zasigurno naići na različite izvedbe. Svi oni se razlikuju po materijalu od kojeg su izrađeni, te mogućnosti podešavanja količine olovnica i konačnoj težini prsluka. Tako će neki nuditi modele koji na sistemu gumenih pojaseva imaju fiksiranu veću olovnu ploču i nekoliko manjih olovnica na posebno dizajniranim gumenim remenima. Ukupna težina se na takvim prslucima uglavnom ne može naknadno regulirati. Postoje i neke neobičnije varijante u kojima su olovni utezi “zaliveni” vulkaniziranom gumom. No, u posljednje vrijeme najpopularniji su prsluci izrađeni od neoprenskih materijala koji s unutrašnje strane posjeduju džepove s olovnim pločicama, kojima po potrebi možete kombinirati ukupnu težinu prsluka. Udobnost takvih prsluka je znatno veća zbog mekoće i elastičnosti neoprena. Mislilo se i na ljubitelje maskirne opreme, jer u ponudi se nalaze i maskirne varijante koje se vrlo dobro uklapaju u različite konfiguracije terena, a to u šuljanju može biti od velike pomoći.

Prihvatljiva cijena

Iako prsluci s olovnicama nikako ne spadaju u kategoriju noviteta među ronilačkom opremom, ne tako davno mnogi su podvodni ribolovci sami izrađivali olovne ploče i prsluke. U usporedbi s modernim inačicama mogli bismo reći kako se radi o prilično neudobnim i primitivnim rješenjima. Relativno prihvatljiva cijena od 250 do 700 kuna, u zavisnosti od modela i maksimalne težine, i bogat izbor danas bitno umanjuju potrebu za izradom u vlastitom aranžmanu. Uostalom ne radi se o nekakvom dijelu opreme koji se kupuje baš svaki dan. Uz minimalno održavanje, iole kvalitetniji prsluk će vam sigurno potrajati niz godina.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Prilagođen prsluk

Za dobar odabir prsluka nužno je definirati njegovu namjenu. Misli se poglavito na vrstu prikradanja koja se namjerava prakticirati. Zbog toga se nude teže i lakše varijate. Zimski lov će zbog debljine odijela i male dubine zahtijevati prsluk koji podržava barem 6 ili više kilograma olova, dok će za proljetno prikradanje dobro poslužiti i one “light” verzije do 4 kg. Lakši prsluk će poslužiti i za neke druge tehnike poput dubokog šuljanja ili ljetne čeke. Prilikom odabira prsluka najvažnije je da bude prilagođen vašoj građi, te da posjeduje kopče za brzo i jednostavno otpuštanje i podešavanje. Kopče mogu biti plastične ili na sistem čičak trake. Treba obratiti pozornost na položaj plastičnih kopči koje ne smiju otežavati jednostavno napinjanje puške. Mnogi prsluci također imaju i mogućnost kvačenja stražnjeg donjeg dijela o ronilački pojas kako prilikom zarona prsluk ne bi klizio prema vratu i glavi, te nepotrebno ometao ronioca. Proklizavanje prsluka bit će najizraženije pri okomitim zaronima koji u plitkom lovu nisu izraženi kao kod dubog ronjenja, pa se sistemom kvačenja zimi, kada se lovi u samom plićaku, i ne treba pretjerano zabrinjavati.

Sloboda pokreta

Što se tiče načina oblačenja prsluka ono mora biti jednostavno, a otvori za ruke dovoljno veliki da ih bez većih problema provučete. Dimenzije moraju biti što manje tako da prsluk pristaje tik uz tijelo i u što manjoj mjeri ograničava slobodu pokreta. Za prsluk bi bilo bolje da svojom građom omogućava da koncetracija težine bude što više na leđima, jer će nepotrebni džepovi postavljeni preko trbuha ronioca prilikom prikradanja često zapinjati i strugati po morskom dnu. Koliko će prsluk biti težak prvenstveno će ovisiti o njegovoj konstrukciji. Uglavnom je riječ o modelima čija konačna težina iznosi od 4 do 9 kg, iako težine mogu biti i znatno veće. Uglavnom se za reguliranje težine koriste olovnice od 0.5 do 2 kg.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana