PROLJETNI LOV ORADE

8 min read

PR / Broj 36 / Ožujak / 2011.

Lovite na dubljim pozicijama, mijenjajte ih u toku samog ribolova, lovite sa što lakšim priborom i manjom ješkom, budite stalno u pokretu, tražite ribu, prezabacujte sisteme što češće…

Piše: Aleksandro Žmara

Dok započinjem pisanje ovog teksta nikako nemogu iz glave izbaciti misao koja mi se neprestano mota po njoj. Dižem se sa stolice i bacam pogled kroz prozor na more.Vani bura puše već tri dana bez prestanka, more pjeni, a na ulici nema ni pasa.Razmišljam ima li uopće smisla pričati o ikakvom ribolovu. I najveće neznalice po pitanju ribolova sa prvim pogledom na vrijeme vani dolaze do zaključka da svaki pokušaj ikakvog ribolova sliči više na lov u bunaru, nego na išta drugo. No je li sve baš tako crno? Naravno da nije. Činjenica je da se ribolov u ovo doba godine po rezultatima ne može usporediti sa ribolovom u ostatku godine. Više je razloga zašto je tako. Jedan od njih je taj da se nalazimo na početku godine (pritom ne mislim na početak kalendarske godine), već na početak ribolovne sezone. Riba se sa prvim većim zahlađenjem povukla u dubine dalje od obale, na mjesta sa konstantnom temperaturom mora. Takvo stanje je trajalo cijelu zimu, a u tom periodu svi ribolovni pokušaji svodili su se na lov liganja.

Rijetki su oni koji su pokušavali loviti nešto drugo osim liganja pritom odlazeći na bliže brakove gdje se lov odvijao na dubinama većim od 30 m. Ostatak ribolovne mase orjentirao se na razgovor o sezoni koja je pred nama. Razmišljanja su se svodila na priču još je rano, barem mjesec dana ne vrijedi ić na more. I sam sam bio svjedok takvih razgovora, vidno iznerviran prionuo sam na kopanje svoje arhive tražeći nekakav članak o ribolovu u ovo doba godine. Za oko mi zapada natpis u jednom od starih časopisa.U PO MARČA SIPA I KOMARČA. Razmišljajući o pročitanoj izreci, mislim si u glavi ako orada radi ko što sipa trenutno radi, a što je ravno nuli, onda mi je bolje ostat kući na toplome. Međutim po glavi mi se mota misao – pa nisu valjda naši stari bili glupaci kad su napisali takvo nešto. Dilemu rješava moja bolja polovica kojoj sam očito dodijao prevaljujući se po kauču. Mogao bi izvesti pse u šetnju i baciti štapove usput umjesto da se crvaš u kući. Bezvoljno se dižem i spremam ribolovni pribor koji sam pritom maksimalno reducirao na što manju mjeru, jedan štap, par rezervnih olova, udice i to je to. Vozeći se autom razmišljam gdje da odem, zaključujem što bliže to bolje i obavezno negdje gdje sam zaštićen od bure. Stižem u Šibenski kanal i zabacujem štap sa usoljenim komadom morskog crva kao ješkom. Sunce mi tuče po tintari nemilo. Oko mene nigdje nikoga mir i tišina, mislim si u glavi – napokon malo mira i tišine. Da skratim priču taj dan sam imao desetak poteza ribe od kojih san uspješno realizirao njih pet. Pet ulovljenih orada prosječne težine između 30 i 50 dkg.

Ovaj događaj se zbio prije 3 godine, od tada se moje razmišljanje o lovu orada jako izmjenilo i puno toga sam naučio. Inače nemam običaj pričati ovakve priče, povod ovome je bio taj da ponukam veliku većinu ribičke populacije da izmjene svoje poglede i zaborave predrasude o tome da je svaki ribolov u ovo vrijeme unaprijed osuđen na neuspjeh.

Chris standing up holding his daughter Elva

Vrijeme posta i vrijeme hranjenja

Krenimo redom. Dugogodišnja praksa u lovu orada za posljedicu je imala spoznaju da su vremena posta koja su bila pravilo u prošlosti, potuno promjenjena. Danas je situacija potpuno različita od one unazad desetak do petnaest godina. Svjedoci smo globalnog zatopljenja i drastičnih klimatskih promjena što za posljedicu imaju jednu bitnu stvar za nas, a ta je da se more puno prije zagrijava u odnosu na godine iza nas. U stvari zadnjih par godina oradu gotovo da možete loviti cijelu godinu osim neka dva mjeseca najljuće zime. Ako ovo primjenimo u praksi, dolazimo do prve stvari bitne za uspješan lov. To je pozicija na kojoj ćemo loviti. Pozicija je naravno presudna za uspjeh. Pa gdje onda tražiti oradu u ovo doba? Praksa mi je pokazala da su uspješne pozicje u početku sezone imale svoju „šprancu“. Redovito su to bile pozicije sa većom dubinom uz obalu. Obično između 20 i 30 metara koja je prelazila u dubinu od desetak metara kako bi se prilazilo obali. Dno je obično mješovito između kamena i pjeska, ponekad obraslo sitnom travom i sa večom količinom školjaka, uglavnom dagnji.

Ovakve pozicije su totalna suprotnost od pozicija na kojima se orada zadržava u ostatku godine. Pri tome treba imati na umu da se orada na ovakvim mjestima sa većom dubinom zadržava većinu svog vremena, dok kratki dio vremena napušta ove pozicije da bi obavila kratko hranjenje, pritom prilazi obali u manju dubinu. Ovaj period traje kratko, a vrijeme hranjenja se redovito poklapa sa smirivanjem vremena, ili u okretanju vjetra u južne smjerove. Stvar je u stvari vrlo jednostavna. Oradu sada ne lovimo na način da ju čekamo, sad je moramo tražiti. Iz ovog razloga pribor moramo prilagoditi ovakvom ribolovu. Sada koristimo lakši pribor, štap sa manjom gramažom, što lakši da nam olakša često mjenjanje pozicija lova. Ja koristim Trabucco Oracle Surf teleskope gramaže do 100 gr i dužine 420 cm. Rola neka bude što lakša sa brzim prijenosom.Osnovni najlon je dovoljan 0,25-0,30mm. Za predvez standardno koristimo fluorokarbon debljine 0,25-0,30 mm.U ovom proljetnom periodu koristimo manje udice i to veličine od 4 – 8, po mogućnosti da su nešto tanje nego inače.M anje veličine udica koristimo iz razloga što lovimo sa manjim ješkama nego inače.

Sistemi su standardni, sa klizećim olovom, nije bitno kako će te ga montirati, bitno je da olovo bude što manje gramaže kako bi stvaralo što manji otpor prilikom izvlačenja sa veće dubine. Što se tiče ješke na koju ćemo loviti, za mene nema nikakve dileme, crv, crv i opet crv. Na bibija kojeg inače preferiram slobodno zaboravite iz više razloga. Prvi je taj da do njega vjerojatno nečete moći doći. Drugi razlog je taj da je ovo jedan od rijetkih slučajeva kada bibi kao ješka nema svoju prednost pred ostalim ješkama. Stvar je vrlo jednostavna, bibi je tvrda ješka, koja se ne skida lako s udice, iz ovoga proizlazi njegova uspješnost. Sitnoj ribi treba dosta vremena da bi ga skinula sa udice, a njegova veličina garantira nam da će čak i nakon napada sitneži ostati popriličan komad na našoj udici, koji će dočekati pravu ribu. Njegova tvrdoća sada je štetna jer orada sada preferira mekše ješke, a uostalom koncentracija sitne ribe je gotovo nikakva tako da možemo bez straha koristiti mekšu ješku. Jedan od razloga zašto je crv trenutno bolji od bibija je taj da je lako dostupan, a i njegovo čuvanje je puno lakše i on u ovom periodu duže živi,što je jako bitno, jer naš ribolov sada se ne svodi na slobodne vikende, već prvenstveno ovisi o vremenskim prilikama. Dizanje juga i/ili prestanak bure je vrijeme koje trebamo iskoristiti, jer takav period traje jako kratko, i zato nam je jako bitno da u tom trenutku imamo spremnu živu ješku. Drugim riječima, sada igraju lako dostupne ješke, koje prilikom izbačaja i povlačenja mamca ne stvaraju prevelik otpor, a samim time se daju i odbaciti na veću daljinu. Iz ovog razloga je moj odabir ješke broj 1. crv. Loveći sa njime ostvarujem daleke izbačaje, lako i brzo se montira na udicu, a njegovo čuvanje je jednostavno i dugotrajno. Crva montiram na udicu pomoću igle, s time da ga ne omotam filoelasticom iz jer za to trenutno nema potrebe radi već navedenih razloga.

Moj savjet je da koristite nešto manje komade crva nego što je uobičajeno, dužine od 3-5 cm.Ukoliko ste našli poziciju sa oradama i one su počele raditi, nastojte vrijeme potrebno za vađenje vašeg sistema i ponovno ješkanje skratiti što je više moguće, slobodno izbacite ješkanje preko igle ako niste vješti u toj radnji i crva samo prošijte 2-3 puta na udicu. Ovo je jako bitno, jer skračujući period prezabacivanja vaših sistema, povečavate broj oradinih grizeva,zašto je tako.Zato jer period oradine aktivnosti na određenom području traje jako kratko ponekad tek 20-30 min, i zatim slijedi stanka od sat do dva vremena kada se ne javlja. Iz ovog razloga proizlazi i sam način ribolova. Često čak lovim samo sa jednim štapom, bez signalizatora i rodpodova. Većinu vremena štap mi se nalazi u ruci, zato je poželjno da njegova težina bude što manja.Ukoliko ste na poziciji na kojoj vam se riba ne javlja,odmah ju mijenjajte. Zapamtite, orada se sada ne čeka, ona se sada traži. Što se tiče samog griza, on je u ovo doba potpuno drugačiji od onoga na što ste navikli. Orada sada grize mlako, nisu to njeni energični potezi kao u jesensko vrijeme u kojima iznese po 10-ak metara najlona sa špule. Grizevi su isprekidani, ona samo primi ješku, potegne 2-3 puta i stane, i tako opet ispočetka. Sama kontra je stvar procjene. Bitno je da štap držite u ruci, a najlon između prstiju, te da vaše kontriranje bude munjevito. Realizacija grizeva u ovom periodu često puta je jako frustrirajuća, prilikom svake kontre budite svjesni činjenice da je sada grizeva puno manje nego inače, zato pokušajte biti maksimalno koncentrirani jer bi se u suprotnom vaš ribolov mogao se svesti samo na priče:-„ Imao sam je ali sam uranio ili zakasnio sa kontrom“.

Na kraju da još jednom ponovimo najvažnije stvari vezane za proljetni ribolov.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Lovite na dubljim pozicijama, koje čete često mjenjati u toku samog ribolova, lovite sa što lakšim priborom i manjom ješkom, budite stalno u pokretu, tražite ribu, prezabacujte sisteme što češće, koristite tanje najlone jer se ne morate brinuti da čete imati ribu života u ovo vrijeme. Velike mame orade grizu početkom svibnja, krajem rujna i početkom listopada sada rade samo njihovi praunuci. Želim vam puno uspjeha i ne gubite nadu, jer čak ako ništa i ne ulovite, barem čete provesti lijepe trenutke u prirodi, miru i tišini bez mase brodova i hordi stranih turista. Bistro.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana