PRITAJENA OPASNOST

5 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Iako ozljede u podvodnom ribolovu nisu učestale, opreza nikad dovoljno. Najčešće se radi o slučajevima samo-ozljeđivanja, koji su u najvećem broju posljedica nespretnosti, nesmotrenosti ili nestručne uporabe ronilačke opreme. No, ozljede se mogu nanijeti i drugima, a to u uvjetima podvodnog ribolova može biti itekako opasno…

Napisao i snimio: Petar Prkić

U nekoliko prethodnih brojeva, podosta smo govorili o važnim pretpostavkama sigurnosti u podvodnom ribolovu. Pri tome smo se prvenstveno usredotočili na preventivne mjere koje bi trebale eliminirati mnoge opasnosti i prije negoli se one uopće dogode. Pravilna priprema zarona, izbjegavanje hiperventilacije ili ronjenje u paru, samo su neki od temeljnih preduvjeta sigurnog boravka pod vodom. Kada ronilac u potrazi za ribom konačno krene u modre dubine, situacija se samo još dodatno komplicira. Opasnosti koje vrebaju podvodne ribolovce su mnogobrojne, a jedna od njih je i mogućnost ozljeđivanja. No, ozljede se mogu nanijeti i drugima, tako da opreza nikad dosta. U podvodnom ribolovu takve su se stvari događale, čak i više nego što bi se u prvi mah reklo. Još uvijek se dobro sjećam bizarne anegdote sa među-županijskog natjecanja, na kojemu je jedan od natjecatelja zbog loše vidljivosti, zabunom pogodio nogu drugog podvodnog ribolovca. Misleći kako se radi o lovini, odapeo je strijelu prema lovcu, koji se nalazio skriven u posidoniji. Srećom, udaljenost je bila nešto veća, pa je strijela napravila tek manju ogrebotinu. Iako sve to zvuči nevjerojatno, čak pomalo tragikomično, ipak se dogodilo. Slični scenariji događali su se i prije. Po jednom od njih nesretni ribolovac pogođen je ostima. Ne shvaćajući da je umjesto ribe pogodio drugog ribolovca, ronilac sa puškom nastavio je sa druge strane stijene povlačiti konopac. Nakon što je uvidio da se ne radi o plijenu kakvom se nadao, u posljednji trenutak je popustio i priskočio u pomoć. Iako se radi o rijetkim slučajevima, sasvim je jasno kako je podvodni ribolov sportska aktivnost u kojoj mora biti povećanog opreza. Oodgovornosti prema sebi, ali i prema drugima mora biti, jer i jedan izgubljeni život je previše. Ovakve situacije lako bi se mogle dogoditi i u privatnom lovu. Morate biti svjesni kako danas gotovo da i nema lokacija na kojima ćete se naći potpuno sami. Sa brzom brodicom sve je postalo dostupno, a mogućnost da će vam iza nekog kamena ili punte izviriti drugi podvodni ribolovac, posljednjih je godina višestruko povećana.

Splet okolnosti

Ozljede koje podvodni ribolovci mogu nanijeti sebi i drugima, uglavnom su plod nespretnosti, nesmotrenosti ili nestručne uporabe ronilačke opreme. Kada se još poklope i nesretne okolnosti, posljedice mogu biti i po život opasne. Najbanalnije što vam se može dogoditi je da dobijete po prstima, jer vam metalna potkova nije dobro sjela u utor na strijeli. Ne bi bilo prvi put da netko ostane bez kožice na jagodicama prstiju, a to zna biti dosta neugodno, pogotovo ako ne nosite rukavice. Čak ni igla, koja je sastavni dio niske za ribu, nije bezopasna. Lako može skliznuti dok njome pokušavate dokrajčiti ribu i završiti zabodena u drugoj ruci. Ista stvar vrijedi i za ronilački nož. Također, ne zaboravite da se u spletu nesretnih okolnosti možete nabosti na iglu, dok vam je nataknuta pod ronilački pojas. U najboljem slučaju proći ćete sa rupom na ronilačkom odijelu. Nepravilno rukovanje ulovljenim ribama također je čest uzrok ozljeda. Naime, kirnja svojim bodljama na leđnoj peraji i škržnim poklopcima može zadati bolne ubode. U tu kategoriju pripadaju i druge ribe, poput škarpine, goluba, murine ili pauka.

Opasna puška

Najopasnije ronilačko pomagalo zasigurno je podvodna puška. Osnovno pravilo koje kaže da ju uvijek morate natezati dok ste u moru, ne smijete nikada zanemariti. Mnogi podvodni ribolovci, prilikom premještanja na slijedeću poziciju, znaju u gumenjaku držati napetu pušku i nepotrebno se izlagati opasnosti. Ispali li puška dok ste na brodici, strijela privezana za konopac mulinela, poput bumeranga će vam se vratiti. Kakve posljedice to može prouzročiti, lako ćete zaključiti i sami. Uostalom, dovoljno je da vam strijela u povratnom udaru probije gumenjak pa da se nađete u prilično velikom problemu. Dogodi li vam se to na poštama udaljenima od obale, budite sigurni da će to biti jedan od onih doživljaja koje ćete dobro upamtiti. Sličan incident svojevremeno se dogodio podvodnom ribolovcu u akvatoriju Splita. Napeta zračna podvodna puška okinula je u brodici, a strijela sa peterozubom zarila se u grudi nesretnog ribolovca. Nakon pružene liječničke intervencije, ronilac je ipak spašen.

Efekt bumeranga može se dogoditi i u moru. Ako pucate na maloj udaljenosti od kamenitog dna, strijela neće moći u potpunosti izaći iz puške, pa bi vam povratni udarac mogao razbiti masku ili nanijeti ozljede glave. Jednako tako, čak ni u šali, ne biste smjeli usmjeriti napetu pušku prema drugom podvodnom ribolovcu. Iako je izdržljiv, mehanizam za okidanje podložan je habanju, pa nitko ne može garantirati da baš u tom trenutku neće popustiti. Na taj način možete se i sami ozlijediti, dok plivate sa puškom položenom uz nogu. Otkaže li okidač iz bilo kakvog razloga, strijela vas lako može pogoditi u stopalo. To i više nego dovoljno govori o tome kako o održavanju opreme sa razlogom treba voditi brigu i nikada ne koristiti neispravnu podvodnu pušku.

Trenutak neopreznosti

Slučajevi ozljeđivanja ne događaju se samo početnicima. Okolnosti u kojima se ronioci mogu zateći, nerijetko su iznenadile i one sa više iskustva. Danak nesmotrenosti znali su platiti i prekaljeni podvodni ribolovci. Najsvježiji slučaj koji se dogodio na ovogodišnjem pojedinačnom prvenstvu, održanom u Malom Lošinju, najbolje govori o tome. Naš provjereni reprezentativac, Antonio Buratović, pretrpio je značajnu ozljedu ruke, koja ga je stajala visokog plasmana i udaljila od ribolova na gotovo dva mjeseca. No, sve se moglo završiti i mnogo gore, jer se incident dogodio na 28 metara dubine. Buratović je pogodio velikog ugora i pokušavao ga izvući iz rupe, kada mu je palac ostao zarobljen između najlona i dvije strijele. Siloviti ugor u agoniji se počeo otimati, izvrćući Buratovićev prst. Nakon žestoke borbe, Buratović ga je posljednjim snagama konačno iščupao iz rupe i krenuo prema površini, gdje su mu liječnici ubrzo pružili prvu pomoć. Trenutak nepažnje koštao ga je loma palca, istrgnutog nokta i dobre poderotine prsta, koju je trebalo kirurški obraditi.

Svi koji se naoružani ronilačkom puškom i punim plućima odluče u podvodnu avanturu, moraju biti svjesni rizika kojemu se izlažu. Od činjenice kako u podvodnom ribolovu postoje latentne opasnosti, ne treba bježati. Jednostavno valja naučiti prihvaćati rizik, pridržavajući se osnovnih pravila sigurnosti u podvodnom ribolovu. Zaključak je jednostavan, u podvodnom ribolovu treba razmišljati preventivno, jer kada se problem dogodi, tada je možda već prekasno.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana