BALANSIRANJE OLOVNICAMA

8 min read

PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Hladna zima natjerat će podvodne ribolovce na presvlačenje u deblja ronilačka odijela, a to će, osim bolje termičke izolacije, za posljedicu imati i povećan uzgon prilikom ronjenja. Upravo zbog toga, balansiranje olovnicama neizostavan je dio ribolovne rutine bez koje bi lov plitkim prikradanjem bio neizvediv. Dobar raspored opterećenja omogućit će svladavanje pozitivne plovnosti i pravilno izvođenje zahtjevnih tehnika plitkog lova…

Napisao: Petar Prkić
Snimio: Petar Prkić i arhiva Omersub

Do sada smo u opisima izvođenja plitkog prikradanja više puta napominjali važnost pravilnog balansiranja olovnicama. Iako bi mnogi pomislili kako se i ne radi o posebno važnom detalju, iskusniji podvodni ribolovci itekako dobro znaju kako je pravilan raspored opterećenja jedan od ključnih preduvjeta uspješnog lova na malim dubinama. Nepravilan balans ribolovca u presudnom trenutku može koštati vrijednog ulova. Bilo kakvo prikradanje nemoguća je misija, ukoliko čitav zaron i približavanje plijenu nije napravljeno sa što manje buke, koja bi odala prisutnost lovca. Da bi to bilo moguće, ronilac sa puškom mora biti pravilno otežan. Samo tako će moći nečujno kliznuti pod površinu, bez suvišnih zamaha perajama, te osigurati sigurnu poziciju na morskom dnu, čak i za veoma valovitog mora. Za to će mu trebati i pozamašna količina olova, koju ne može rasporediti bilo kako. Podvodni ribolovci za tu namjenu koriste posebno dizajnirana ronilačka pomagala koja će im već na vrlo malim dubinama osigurati laganu negativnu plovnost. Upravo zbog toga, potanko ćemo se osvrnuti na način i opremu potrebnu za pravilno balansiranje.

Dobar raspored

Koliko je olova potrebno koristiti u plitkom lovu, svaki pojedinac mora odrediti sam, imajući u vidu mnogobrojne čimbenike, poput debljine odijela, primijenjene tehnike ili vlastite plovnosti. Opće poznato nepisano pravilo, koje nalaže da ronilac već od 10 metara dubine treba biti pozitivno plovan, ovdje se ne može primijeniti. Glavni razlog je mala radna dubina. Također, sigurnost je u plićinama bitno povećana, jer se lovac ne izlaže opasnostima koje kriju duboki zaroni, tako da nema potrebe za dodatnim uzgonom u posljednjim metrima izrona. U lovu koji se odvija na nekoliko metara dubine, lovac na dnu mora biti savršeno izbalansiran. Nedostaje li mu olova, neprestano će se držati za dno, kako poput čepa ne bi isplivao na površinu. U takvim uvjetima, delikatno šuljanje prema opreznim ribama unaprijed je osuđeno na neuspjeh. S druge strane, pretjera li sa viškom kilograma, ronilac će biti pretežak za elegantno kretanje tik uz dno, bez suvišnog grebanja i stvaranja buke. Rezultat će biti nervozne kretnje male ribe koje će većim komadima jasno signalizirati nadolazeću opasnost.

Bolovi u leđima

Ukupna količina ronilačkih utega može dosegnuti i do 20 kg. Kada bismo sve to postavili oko struka, već nakon nekoliko sati, pojavili bi nam se neizbježni neugodni bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice. Uostalom, opterećenjem koncentriranim na jedno mjesto, ne bismo imali dobar balans prednjeg, stražnjeg i donjeg dijela tijela. Neravnomjerno raspoređeni utezi uzrokovat će da se pojedini dijelovi tijela neprestano uzdižu, izbacujući lovca iz prijeko potrebne ravnoteže. Stoga je mnogo praktičnije težinu rasporediti na više mjesta. Obično se olovnice postavljaju na leđa, oko struka i na gležnjeve. Težina se tako raspoređuje po čitavom tijelu, što znatno olakšava višesatno ronjenje. Svaka neravnoteža će nepotrebno tošiti dragocjeni kisik i remetiti nužnu usredotočenost na lov. Količina olovnica ovisit će i o stanju mora. U izrazito plitkom i valovitom moru stavlja ih se nešto više, kako bi lovac zadržao mirnu poziciju. No, pretjerivanje nikako nije poželjno, jer je u uvjetima valovitog mora boravak na površini prilično otežan. Dobar orijentir za pravilno opterećenje je pozitivna plovnost sa punim plućima, dok na dubini od 3-4 metra, plovnost mora biti neutralna ili blago negativna. U svakom slučaju, budite strpljivi, jer je za idealan raspored potrebno ponešto prakse i iskustva, kako bi svaki pojedinac mogao odrediti što mu najbolje odgovara.

Gumeni pojas

Kao i obično, u širokoj ponudi ronilačke opreme, valja znati odabrati pomagala koja će najbolje poslužiti svrsi. Nudi se sve i svašta, pa je lako zalutati u moru dopadljivih proizvoda. Osnovni način reguliranja plovnosti izvodi se pomoću pojasa. U ponudi svakog proizvođača ronilačke opreme mogu se pronaći različite varijante ronilačkih pojaseva. Bez obzira kojom se vrstom ronjenja bavili, to će vam ronilačko pomagalo biti neophodno. U ronjenju na dah i podvodnom ribolovu, koriste se isključivo pojasevi izrađeni od gume. Naime, tijelo ronioca je prilikom zaranjanja u dubinu stlačeno, uslijed djelovanja hidrostatskog tlaka. To znači da se smanjuje volumen zraka u plućima, a dijafragma se podiže prema prsnoj šupljini, podižući sa sobom i unutrašnje organe koji se nalaze u trbušnoj šupljini. Sve to za rezultat ima smanjeni obujam trupa. Neelastični pojasevi koji su se nekada koristili, okretali bi se oko struka i neprestano klizili prema prsnom košu. Stariji podvodni ribolovci zasigurno se dobro sjećaju tih muka. Ako to do sada niste sami iskušali, radije nemojte ni pokušavati, prilično je frustrirajuće.

Najobičniji gumenii pojas lišit će vas nepotrebnih neugodnosti. U potpunosti će slijediti i najmanje promjene volumena tijela prilikom zarona, a to ima brojne prednosti. Kao prvo, moći ćete se potpuno koncetrirati na izvođenje tehnike, koja je sama po sebi dovoljno zahtjevna. Najmanje što vam treba je da se u nadmudrivanju sa lovinom opterećujete ronilačkom opremom. Također, dijafragmalno disanje će biti olakšano, jer vas pojas neće neugodno stezati oko struka. Time ćete zasigurno dobiti na količini udahnutog zraka, što nije zanemarivo. S obzirom da će nepomično stajati na kukovima i odijelo će još kvalitetnije brtviti. Svaki prodor prilično hladnog zimskog mora itekao zna biti neugodan. Gumeni pojas ima i svoje nedostatke, a oni se prvenstveno očituju u nemogućnosti postavljanja veće količine olovnica. Pretjerate li sa težinom olovnica, pojas će se previše istegnuti, pa ga nikako nećete moći dobro pritegnuti. Takav problem najlakše ćete riješiti postavljanjem još jednog gumenog pojasa, čime ćete dobiti bolji raspored težine i kvalitetnije prijanjanje pojasa.

Hidrodinamičan oblik

Što se olovnica tiče, možete naići na svakojake oblike i težine. Najčešće će to biti one od pola, jednog ili dva kilograma. Kada je o oblicima riječ, važno je samo da su olova kompaktna i zaobljena, bez oštrih rubova i kutova. Moraju što bolje pratiti liniju tijela ronioca, sa nakanom da u najmanjoj mjeri narušavaju njegovu hidrodinamičnost. Naravno, to će na malim dubinama biti zanemarivo. No, kako će vam ista olova služiti i za dublji lov, najbolje odmah kupiti ona koja će vam pružiti bolju hidrodinamiku. Postavljanje je uglavnom isto na svim modelima i prilično jednostavno. Pojas treba provući kroz dva otvora koja se nalaze na olovnici, a mogućnost klizanja olovnica po pojasu može se isključiti postavljanjem plastičnog stopera.

Praktični prsluci

Na tržištu možete pronaći i različite izvedbe prsluka. Razlikuju se po materijalu od kojeg su izrađeni, po konstrukciji, dezenu, mogućnosti podešavanja količine olovnica i po konačnoj težini prsluka. Tako možete koristiti modele koji na sistemu gumenih pojaseva imaju fiksiranu olovnu ploču i olovnice koje možete regulirati. Tu su i prsluci izrađeni od neoprena ili najlona. Težina se regulira pomoću posebno izrađenih olovnih pločica, koje se umeću u džepove sa unutrašnje strane prsluka. Sve to obogaćeno je i maskirnim uzorkom, koji će dobro doći u plitkom prikradanju. Za one koji ne žele gotov proizvod, prsluk i olovna ploča se daju izraditi i u vlastitom aranžmanu. Ipak, valja naglasiti da prihvatljiva cijena i bogat izbor, danas bitno umanjuju potrebu za eksperimentiranjem. Prsluci obično podržavaju od 4 do 8 kilograma olova, što će zadovoljiti sve potrebe lova u plitkom.

Jednostavno održavanje

Održavanje navedene opreme ne zahtijeva preveliki trud. Jednom uložena investicija u dobar pojas, prsluk i olovnice, sigurno će se isplatiti. Takva oprema poprilično će potrajati. I dok će neoprenski prsluk služiti godinama, gumeni pojas zbog utjecaja sunca, soli i zamora materijala, ipak ima ograničeni vijek trajanja. Zbog toga bi bilo uputno u ribolov nositi rezervni pojas, kojim ćete izbjeći moguće neugodnosti uslijed pucanja ili gubitka pojasa, što može gotovo u potpunosti onemogućiti daljnji lov. Pojas zbog učestale uporabe i eventualnih oštećenja gubi svojstva elastičnosti. To zači da će oni koji intenzivno odlaze u ribolov tijekom čitave godine, pojas češće mijenjati. No, cijena ionako nije pretjerano velika, tako da vam kupovina novog pojasa neće pretjerano opteretiti novčanik. Sve zajedno dobro je povremeno prekontrolirati, kako biste ustanovili ima li oprema novonastalih oštećenja. Nakon ronjenja vrijedi staro pravilo, kako je najbolje sve isprati u slatkoj vodi.

Neugodno proklizavanje

Jedna od važnijih stvari na koju morate obratiti pozornost prilikom odabira prsluka je veličina. Prsluk mora biti prilagođen vašoj građi. Mora skladno prijanjati na odijelo i imati kopče kojima se brzo i jednostavno može otpuštati i podešavati. Ne smije na bilo kakav način ograničavati pokrete ni stezati prsni koš. Za prsluk bi bilo bolje da svojom građom omogućava da koncetracija težine bude što više na leđima, jer će nepotrebni džepovi, postavljeni preko trbuha i grudi ronioca, prilikom prikradanja često zapinjati i strugati po morskom dnu. Na sebi obično imaju nekoliko plastičnih kopči ili sistem “čičak” trake. Ukoliko je riječ o kopčama, treba obratiti pozornost na njihov položaj, jer nikako ne bi smjele ometati jednostavno napinjanje puške. Za prsluk je važno i da ima mogućnost kvačenja stražnjeg donjeg dijela o ronilački pojas. To će spriječiti da prsluk u zaronima ne bi klizio prema vratu i glavi. Valja naglasiti da je proklizavanje prsluka najizraženije pri izrazito okomitim zaronima u dubinu, koji su u plitkom lovu nešto rjeđi.

Olovnice za noge

Pozitivna plovnost nogu rješava se posebno dizajniranim olovnicama, koje se izrađuju u varijanti od 0.5 do 1 kilograma. Postoji nekoliko modela. To mogu biti zakrivljene olovne pločice ili sačma presvučena neoprenom. Na noge se mogu kvačiti plastičnom kopčom ili velcro trakom. Noge se mogu dodatno opteretiti pomoću kratkih neoprenskih hlača, koje na sebi imaju džepove za olovnice. Tako osim dodatne termičke izolacije, možete još bolje rasporediti opterećenje.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana