PRILAGODBA I TEHNIČKA PRIPREMA PREDVEZA

14 min read

PRM / Broj 11 / Siječanj / Veljača / Ožujak / 2016.

Piše: Ivan Galzina

Dragi čitatelji Praktičnog ribolova, natjecatelji i ribolovci, kako sam i najavio u zadnjem broju Praktičnog ribolova more br. 10, koji je izašao u listopadu, u ovom članku se nadovezujem na temu prethodnog (Izrada, izbor i primjena predveza u natjecateljskom ribolovu). Obzirom da je zima i ribolovna natjecanja nisu još na vidiku, pravo je vrijeme da se kvalitetno pripremite za nadolazeću sezonu u 2016. godini. Bitno je naglasiti da je sad pravo vrijeme kako bismo nešto testirali i kako bismo bili sigurni da funkcionira te da ništa ne morate mijenjati pred samo natjecanje. Dakako, kad govorim o zimskoj pripremi za natjecanja mislim svakako na izradu predveza, nabavu olova, izradu vrhova, pregled ostale opreme, itd. No sada ćemo se držati svakako predveza i njihove izrade, a o pripremi ostale opreme ćemo u nekim drugim člancima. Mnogi me često pitaju koji je rok trajanja predveza i zašto ih radim toliko puno ako najlon stari. U mom slučaju odgovor na to pitanje bi bio da ih prije potrošim nego što najlon ostari, iako se zna ponekad dogoditi da imam predveze i po nekoliko godina stare za koje stavljam ruku u vatru da su savršeno očuvani. Vrlo bitno je da predveze, kako sam i u prošlom broju pokazao, čuvate u prozirnim folijama spremljene u plastificirane registratore kako biste ih zaštitili od sunca, vlage i soli. Tako pohranjeni predvezi vam bez problema mogu biti korisni i nekoliko godina bez straha da će, ukoliko ih lijepite, ljepilo popustiti.

U ovom broju Praktičnog ribolova more objasnit ću vam neka pravila temeljena na iskustvu kod izrade predveza, kada i s kojim predvezom započinjem natjecanje te koji predvez koristim u pojedinim situacijama. Ono što je bitno naglasiti je da će vam gotovo svi savjeti u izradi predveza pomoći bilo da se radi o privatnom ribolovu ili natjecanju jer cilj je isti – izraditi pravilan i funkcionalan predvez, a na vama je da stavite deblji ili tanji najlon odnosno manju ili veću udicu.

Pravilan razmak na predvezu

Postoji čitav niz nepisanih pravila kod izrade predveza, oni su uvijek bazirani na iskustvu ili preporuci jer neke od savjeta koje ću vam napisati gotovo da nigdje niste mogli pročitati ili vidjeti jer jednostavno do sada nisu bili napisani. Prvo bitno pravilo kod izrade predveza je svakako razmak između udica. Razmak između udica se računa kao udaljenost između dvije križne perle koji mora biti veći od dužine samoga pica na kojemu se nalazi udica. Međutim, razmak između udica nema samo ulogu sprječavanja da se udice međusobno ne zapletu već on mijenja cijelu tehničku strukturu predveza. Razmakom možete prilagoditi predvez da bude duži pa samim time i pretražujete veći dio terena. Također razmakom ćete odvojiti udicu od kamena ili trave kako bi vam manje zapinjalo. Ipak u natjecanjima postoji situacija kada ćemo razmak između udica svesti na minimum. Minimalan razmak između udica ili od olova do udice koristimo najčešće u dvije situacije; kod lova u škrapama ili lova jatne ribe.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kod lova u škrapama na natjecanju razmake svedemo na minimum kao i dužinu samog predveza kako bismo udice pozicionirali na što manjem terenu kako nam ne bi zapinjalo, a i u lovu sitne ribe u škrapama poželjno je da su sve tri udice „zgusnute“ jedna do druge, tako da nam u tim situacijama čitav predvez ne bude duži od pola metra. U svakom slučaju dat ću vam jedan koristan savjet u izradi predveza za škrape. Uvijek od zadnje najgornje udice pa do omče predveza ostavite nešto veći razmak (minimalno 70-tak centimetara). Taj razmak stavljam iz razloga što sa obale lovim direktno na upredenicu pa kad bih predvez položio unutar rupe ili procijepa moglo bi doći do direktnog oštećivanja upredenice ili slučaja da ista i zapne što opet stvara neželjene tehničke probleme ako dođe do pucanja jer morate ponovo vezivati kopču što vam uzima previše vremena. U svakom slučaju razmak od udice do omče je u jednu ruku preventivna zaštita upredenice na roli, a i manje ćete plašiti ribu.

U ribolovu jatne ribe (poput bugve, menule ili bokadora) minimalan razmak između udica daje na gustoći predveza te ćete više puta loviti po tri ribe odjednom nego u situacijama kada su vam udice previše razmaknute i samim time udaljenije od ribe. Razmak koji se u takvim situacijama povećava je kontra od onoga za škrape, a to je onaj od olova do prve udice. Razmak od olova do prve udice ili takozvani produžetak podiže predvez na željenu visinu kako biste se približili jatu ribe koja je često podignuta nekoliko metara od dna. U svakom slučaju bitno je napomenuti da predvez s produžetkom ne smije biti duži od štapa (što u mom slučaju iznosi pet metara). Često (pogotovo u ribolovu iz brodice) natjecatelji kombiniraju ribolov s klasičnim predvezom ispod udice, ali sa ekstra produženim razmacima između udica. Taj predvez najčešće se koristi pri prvim zabačajima i ispitivanju nepoznatog terena. Takav predvez izgleda tako da na piceve od 60 cm stavite razmak od jednog metra, a skratite razmak od zadnje udice do omče kako vam predvez ipak ne bi bio predugačak za podbačaj. S takvim predvezom najbolje ćete pretražiti dno i pokriti najveću kvadraturu terena što je ponekad i nužno, ali vam je također potreban štap od pet metara.

Tehnička priprema predveza

U izradi predveza za natjecanja postoji već provjerena skupina materijala kojima vjerujemo i koji nas nikad nisu iznevjerili bilo da se radi o udicama, najlonima, perlama ili kopčama. Dosta ribolovaca potrošili su puno novaca ili živaca kako bi pronašli ono odgovarajuće. Da bi ribolovac bio spreman za pojedino natjecanje važne su dvije stavke; poznavanje terena i velik broj različitih predveza s kojima ćemo se prilagoditi ribolovu. Kad kažem tehnička priprema predveza mislim na samu izradu te stvari o kojima treba voditi računa prilikom izrade. Predvez gotovo uvijek započinjem vezivanjem kopče ili vrtilice za olovo. Zatim nanižem sve potrebne perle, križne i sabie koje blokiraju križne, da se slobodno kreću u željenim gabaritima, zatim na kraju vežem ili zalijepim omču ovisno o kojem modelu predveza se radi. Najčešće omču lijepim ako se radi o izrazito tankim osnovama koje je potrebno baciti nešto dalje jer tehnikom lijepljenja ćemo očvrsnuti predvez i samim tim moći ćemo koristiti tanji predvez za veću gramažu olova i time biti manje uočljivi u moru. Nakon vezivanja omče, predvez polegnem na držače ili stalak za lijepljenje, rasporedim križne i perle za blokiranje na željene razmake te drvenom čačkalicom namočim maleni sloj ljepila kako bi bolje ušlo ispod perle i samim time bolje fiksiralo. Nakon prve kapi ljepila dodajem i završnu kojom napravim suzu i pustim da se osuši oko 45 minuta.

Kod tehničke pripreme predveza najvažnije je napraviti plan pripreme odnosno vezivanja pa je bitno popisati što imate i što još trebate nabaviti pa tek onda prionuti poslu. Ukoliko je početak godine i nema nekakvog izbora, tada najčešće krećem sa izradom klasika, a to su 40 i 50 centimetara dužine piceva u 10 centimetara većim razmacima te u nekoliko debljina i veličina udica. Vrsta predveza nije samo ako vam je predvez s tri udice iznad olova ili s jednom ispod, već se svaka vrsta predveza dijeli na veličinu udice i debljinu najlona pa tek onda ribi kojoj je namijenjena. Nakon izrade klasika vezujem predveze za lov jatne ribe, bugve i menule, pa zatim sve tanje i duže piceve koji su namijenjeni kad riba baš i nije aktivna. Naravno, vezuju se još tu predvezi i za škrape, travu s većim razmacima, ali njih nije potrebno imati u velikom broju već samo da se nađe ukoliko zatreba. Predvez također možete podesiti da bude i multifunkcionalan, s tim da takav predvez može biti samo kao predvez za ispitivanje i pronalaženje ribe koji skidate i stavljate ciljani. Znači predvez možete prilagoditi na način da na njemu postavite nekoliko pozicija za Stonfo Clip Beads, to je brzomontirajuća perla s rezervnim picom koja se postavi na predvez u svega nekoliko sekundi. Pozicije za montiranje takvih perli napravite vrlo jednostavno na način da prethodno zalijepite sitne perlice sabie koje služe za blokiranje križnih perli, samo što križnu perlu ne postavite. Pomoću tih pozicija za montiranje Clip Beads perle možete u trenu prilagoditi, na primjer predvez za lov bugve na način da uklonite donju udicu, a pic sa brzo izmjenjivom perlom postavite neposredno blizu omče na za to već prilagođeno mjesto, i u trenu oka dobijete predvez s tri udice iznad olova na koji dodatno možete montirati i produžetak ako je potrebno. Produžetak predveza je jednostavan dodatak najlona s kopčom na jednom kraju i omčom na drugom kako biste povećali predvez i udaljili udice od dna, oštrih kamenja ili trave. Produžetke najčešće koristim iz broda za lov bugve koja se nalazi visoko podignuta od dna i koristim najlon debljine 0,18 mm, a pravim ih u više dimenzija, od 0,50 cm do 2,00 m.

Brza izmjena predveza

Prvo i osnovno, rezervni predvez uvijek mora biti nadohvat ruke, ali vama, ne kolegama. To govorim zato što natjecatelji često ostave predveze na svakojakim mjestima i u tom svemu se pogube i izgube na vremenu. Kad trenirate, uvijek stavljajte stvari na isto mjesto kako biste instinktivno mogli doći do njih, kako se kaže i u mraku. Samo takvim načinom percepcije bit ćete 100% u igri, a to možete vježbati i u svakodnevnom životu ostavljajući stvari na za to predviđenim mjestima (što je dobra kvaliteta i u privatnom životu). Kad mijenjate predvez to učinite prije negoli izvučete stari van iz mora. Kod nas na natjecanjima s obale imate pravo ješkati neograničen broj predveza na suhom te ga po želji zamijeniti. Na natjecanjima s broda samo jedan predvez smije biti naješkan i to onaj s kojim lovite i koji je na štapu. U svakom slučaju dozvoljeno je da rezervni predvez pripremite odnosno da ga izvučete iz fascikle ili s rodula te ga lagano prostrite kako ne biste smetali drugim natjecateljima, a sve kako biste bili brži. Kad izvučete stari predvez iz mora s njega morate skinuti svu ješku ili ga baciti u kantu s ribom, naravno, s namjerom da ga više nećete niti možete koristiti. U svakom slučaju, svaka ušteda vremena, pa tako i kod izmjene predveza, na natjecanju je od krucijalne važnosti. Kopči na štapu također treba posvetiti pažnju. One moraju prije svega biti čvrste, male, dobro rotirajuće i lake za otvaranje i umetanje omče na predvezu. Osobno koristim Cormoran kopče koje nose 15 kila i to provjereno, ne otvaraju se već se omča umetne, okrene i sjedne na svoje mjesto (kao što je prikazano na slici).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Kad i kakav predvez?

Ovaj podnaslov morao sam nazvati ovako jednostavno prostim rječnikom jer su upravo to pitanja koja me mladi natjecatelji najčešće pitaju na temu predveza. E pa, dragi moji, postoji tu čitav splet životnog iskustva koje ponekad ni sam sebi ne mogu objasniti, valjda je to neka vrsta intuicije ili štogod. Međutim, pokušat ću vam ovako pismeno pomoći i odati neke svoje praktične detalje koji su bili nagrađeni ulovom, što i je svrha. Prvo ćemo se držati ribolova iz broda, dakle, nikad ali baš nikad nemojte započeti ribolov kratkim predvezom. Pod pojmom kratki smatram sve ispod 50 centimetara dužine piceva, što je u protuvrijednosti iznos od 1,80 m dužine predveza, odnosno osnove ako radimo razmake od 60 centimetara. Prvi zabačaj na natjecanju, govorim o lovu uz broda, najčešće je provjera stanja na dnu i ispitivanje terena, kad je svakom ribolovcu cilj dobiti griz, a još bolje i uloviti ribu. Ima jedan mali trik prilikom prvog spuštanja predveza na natjecanju kad svi to učine istodobno, pustite „laško“ prilikom pada olova na dno, čak ni nemojte zatvoriti preklopnik role, neka riba ima vremena, a vi dok obrišete ruke i nategnete višak upredenice riba je već ulovljena ukoliko je dolje. To svakako nije pisano pravilo no ja ga volim provesti u djelo i jednostavno ne pitajte zašto već se uvjerite i sami.

Na natjecanju iz broda startam s predvezom tri puta 55 centimetra dužine piceva s tim da mi je razmak između donje udice i srednje minimalan, svega 5 cm više od 55 cm, a od srednje do treće i najviše nešto veći od 85 centimetara. Takav predvez optimalan mi je da mogu podbaciti i ujedno pretražiti ciljani dio terena. Najloni na tom predvezu su 0,21 mm za osnovu te 0,16 mm za piceve i udica veličine 7. Kako se bliži kraj natjecanja tako i riba sve slabije grize pa je potrebno i češće mijenjati predvez, stoga do kraja natjecanja nerijetko završim i sa picevima od tri puta 80 centimetara, a ponekad koristim i duže (ali s dvije udice kako bi predvez bio kraći da mogu lakše podbaciti). Predvez s tri udice uglavnom ne koristim ukoliko se ne pojavi jatna riba ili ju planiram pronaći pa stavim produžetak tako da mi predvez nerijetko bude i do 4,5 metara dužine. Kod izvlačenja ribe na tako dugom predvezu dozvoljeno je da izvučete samo udice na suho kako biste skinuli ribu i naješkali ga, dok olovo i ostatak predveza mogu biti u moru (s tim da kompletna dužina predveza ne smije prelaziti dužinu cijelog razvučenog štapa). Duži predvezi svakako će vam pomoći da lakše ulovite ribu iako je s njima nešto teže rukovati, pogotovo jer su još i tanji od kraćih (iako iz broda nikad ne stavljam predvez tanji od 0,14 jer mi se jednostavno nije pokazao učinkovit). U ribolovu s obale lov je više orijentiran na više izbačaja, lovite dalje od mjesta gdje se nalazite pa je potrebno raditi i poneke promjene. U svakom slučaju, ako mislite da ćete koristiti iste predveze za obalu i brod, varate se jer to jednostavno tehnički nije moguće.

Predvezi za obalu rađeni su prvenstveno s manjim udicama, puno tanjim najlonima i nešto debljim osnovama zbog bacanja, a nerijetko su i nešto kraći. U ribolovu sa obale obično počinjem s klasičnim predvezom dužine 40 cm piceva sa udicom ispod olova i razmacima od 50 cm, što znači da je dužina osnove 1,50 m. Debljina osnova se proteže od 0,20 do 0,40, ovisno o namjeni predveza, ali za početak koristim 0,23 i 0,15 debljinu piceva, dok za udicu stavljam br. 9. U ribolovu s obale je bitno kao i sa broda pretražiti teren i zabaciti na svaku mikrolokaciju unutar svoga sektora s mogućnošću ponavljanja istog zabačaja. Kad sam bio dijete od nekih 15-tak godina sjećam se riječi svog legendarnog trenera Miće _ „Lovi, lovi, baci livo, baci desno, imaš osam metara širine sektora puta sto koliko baciš, to je osamsto kvadrata, da li znaš koliko riba tu živi?“ U svakom slučaju, nije da sam pesimist, ali ponekad jedva i jedna riba da živi, a nekad se zna i puno više uloviti. U svakom slučaju, kako povećavate daljinu izbačaja, tako morate podebljati i osnovu zbog težeg olova i sprječavanja pucanja. Obično u ribolovu s obale ne koristim predveze duže od 60 centimetara piceva jer najčešće nemamo mjesta za izbačaj pa se moramo prilagoditi, a i gubi se puno više predveza pa predugi picevi nekad samo odmažu.

Vezivanje pica sa Stonfo Clip Beads brzomontirajućom perlom

U natjecateljskom ribolovu često dolazi do pucanja ili oštećivanja predveza, stoga ih je potrebno zamijeniti. Pomoću Stonfo brzomontirajuće perle možete ubaciti samo udicu koja nedostaje ili dodati veću bez da koristite novi predvez, što uvelike olakšava i daje na vremenu. U ribolovu bugve često se dogodi da pomoću svojih oštrih zubi pregrize najlon pa bez prethodno pripremljenih piceva sa Stonfo perlom bolje da ni ne započinjemo ribolov. Stonfo perla se vrlo jednostavno montira u nekoliko koraka:

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nekoliko tehničkih savjeta

Prilikom izrade predveza za bugve, vodite računa da nije kraći od 40 cm dužine piceva jer kraći nisu jednako lovni te je za njih specifičan razmak između udica koji treba biti minimalno 10 cm duži od pica jer je bugva ovalnog oblika pa vam repom može zamrsiti udicu ispod sebe. Koristite udice dužeg vrata, meni su omiljene VMC 7051 NI i Sasame Edo. Olovo bijele boje zainteresirat će bugvu više od bilo koje druge boje, razmak od olova do prve udice neka je minimalno 80-100 cm pa po želji možete dodati produžetak. Debljinu piceva koristim 0,15 mm, a najbolji mi se pokazao Riverge s krajnjim podebljanjem od 0,23 Seaguar FXR. I na kraju jedna od najvažnijih stvari je da imate dovoljan broj rezervnih piceva montiranih na Clip Beads Stonfo perli kako biste brzo zamijenili odgriženu udicu koja je česta pojava u ribolovu na bugve.

Kod dugih predveza koristite isključivo Stonfo križne perle sa odvojenim rupama kako bi se picevi bolje rotirali i manje mrsili. Za piceve koristite Seaguarov FXR ili ACE najlon jer su nešto žilaviji od ostalih pa samim time i bolje stoje na predvezu i manje se mrse. Na kamenitim terenima gdje gubite puno predveza dodajte mali umetak od tanjeg najlona od svega desetak centimetara kako biste prilikom zapinjanja olova izgubili samo njega a ne cijeli predevez, a time i ribu. U svakom slučaju, dosta novih ideja dolazi iskustvom, ponekad čak i da niste svjesni jednostavno radite neke stvari , što svakako možemo prepisati iskustvu.

Nadam se da ste u ovom članku dobili dobre temelje za početak izrade svojih prvih natjecateljskih predveza i da će vam moje iskustvo uvelike pomoći. U svakom slučaju, natjecateljski serijal članaka se nastavlja i dalje, ponekad ćemo se ponovo vraćati na izradu predveza, iako oni neće biti glavna tema, ali su u svakom slučaju, uz ribolovca, glavni nositelj ribolova.

Do idućeg broja, sretno sa zimskim pripremama.

Chris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana