Proljetni ribolov iz brodice

7 min read
Poštovani čitatelji Praktičnog ribolova, pred nama je još jedno novo izdanje posvećeno moru u kojem ću pisati o ribolovu koji se prakticira u ovo doba godine. Iako smo u proljeće ušli s nešto lošijim vremenom nego početkom ožujka ne znači da nam vrijeme neće ići na ruku te da nećemo ostvariti lijepe proljetne ulove. Proljeće je svakako početak nove ribolovne sezone te možemo očekivati da će riba svakim tjednom obitavati u nešto plićim dubinama... Piše: Ivan Galzina

PRM / Broj 4 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2014.

Poštovani čitatelji Praktičnog ribolova, pred nama je još jedno novo izdanje posvećeno moru u kojem ću pisati o ribolovu koji se prakticira u ovo doba godine. Iako smo u proljeće ušli s nešto lošijim vremenom nego početkom ožujka ne znači da nam vrijeme neće ići na ruku te da nećemo ostvariti lijepe proljetne ulove. Proljeće je svakako početak nove ribolovne sezone te možemo očekivati da će riba svakim tjednom obitavati u nešto plićim dubinama. U ovom broju pisat ću o proljetnom ribolovu iz brodice i svim preduvjetima kojih se morate držati da bi ribolov u ovo doba godine bio što uspješniji. Svakako je važno naglasiti da su na repertoaru najčešće arbuni, fratri, kantari te pokoja orada. Isto tako, govorit ću vam kakav predvez izraditi, oko kojih detalja voditi računa te nešto o izboru najlona i udica te težini i boji olova. Vrlo je važno posvetiti se izboru ješke koja u ovo doba ne mora biti raznovrsna već pogođena te ću vam pokazati kako ješkati dvije vrste ješke na istu udicu i čemu to služi.

Tekst: Ivan Galzina
Fotografije: Marin Jambrek

Sidrenje i brumanje

U današnje vrijeme mnogi ribolovci posjeduju sonder ili GPS uređaj kojim će moći lakše pronaći ribu ili se pak dovesti do neke svoje omiljene “pošte“. Kad odredimo poziciju vrlo važno je odrediti smjer puhanja vjetra i kurenta. Smjer vjetra je lako vidljiv, a kurenat možemo odrediti spuštanjem samog olova ili predveza iz neusidrenog broda te ćemo po položaju olova ili predveza vrlo lako zaključiti u koju stranu “ nosi“ kurenat. Kod samog sidrenja važno je da se sidrite prije same pozicije kako biste se usidreni mogli pustiti niz konop na željenu poziciju. Ukoliko u ribolovu koristite brum preporučam da ga nikako ne spuštate sa sidrom već na posebnom konopu niz provu kako bi se hrana nošena kurentom kretala u smjeru krme.

Za brum svaki ribolovac koristi sebi već provjerenu hranu iako smatram da je vrlo dobra kombinacija sljedeća tri sastojka: srdela, mljevene dagnje i kruh. Svaka od te tri ješke ima svoju funkciju. Tako srdela, koja u ovom slučaju ne mora biti svježa, ima specifičan miris i ako ju režete na komadiće jedina otpušta krv. Mljevene (stučene) dagnje neodoljivo otpuštaju miris i okus jedne od najomiljenijih ješki svih sparida. I na kraju, kruh koji miješamo isključivo bez kore kako bi otpuštao granule natopljene mirisom i okusom dagnje i srdele. Sve sastojke bruma je poželjno pomiješati neposredno prije samog odlaska u ribolov kako bi se kruh natopio te okus i miris svih sastojaka sažeo u jedno. Brum se može spuštati hranilicama (stonfo) a može i u mrežastoj vreći sa utegom koju poslije ribolova izvučemo.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Uloga ješke

Neupitna je važnost svježe i dobro pripremljene ješke. U hladnijim danima nekima omiljena, a nekima zadnja ješka, lignja, ima svoju veliku ulogu. Zimi i u rano proljeće riba jednostavno obožava bijelu ješku, što ne znači da drugu ne treba koristiti već treba napraviti dobru kombinaciju.

Lignja svakako mora biti oguljena, istučena i filetirana na duže trakice kako bismo ju mogli pravilno ješkati na udicu. Mali trik kod ješkanja lignje na udicu je u tome da lignju nabodete na udicu svega dva puta, zatim ju podignete iznad čvora udice na najlon kako bi čvor i ušica udice spriječila “proklizavanje“ lignje i otkrivanje udice. Nakon što ste lignju podigli iznad čvora udice nastavljate s probadanjem lignje kako biste došli do samog vrha udice te na kraju ostavili “repić“ da titra i privlači ribu. Tako pripremljena lignja je gotovo neodoljiva većim kantarima, paucima i nerijetko arbunima.

Kod ješkanja dagnje važno je da ne nanesete puno filo elastica (silikonskog konca) kako dagnja ne bi bila bespotrebno tvrda. Isto tako dagnju možete koristiti u “sandwich“ kombinaciji s lignjom, na način da prvo naješkate dagnju na nekih 70 posto udice te na vrh ješkate lignju i ostavite ju da visi jedan do dva centimetra. Ta kombinacija ješkanja je dobra iz više razloga; riba ima mogućnost odabira draže ješke, udica je skrivenija i dobro napunjena te prilikom ugriza na viseći dio ješke riba ne osjeća udicu i bez straha guta cijelu ješku.

Pri početku ribolova vrlo često koristim srdelu na srednjoj udici na način da jedan filet naješkam, a drugi lagano nabodem tako da prilikom udara predveza o dno ili prilikom dodira ribe jedan filet se otpušta od udice i na taj način dodatno privlači veću ribu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Iako postoji mnogo vrsta ješki smatram da su ove tri nabrojene neizostavne.

Izbor predveza

Svakom ribolovu , dobu godine i ribi treba prilagoditi predvez. Obzirom da se u proljeće kod nas temperatura mora kreće između 13 i 15 stupnjeva, riba obitava na nešto dubljim terenima i u manjim formacijama. Za neke ribolovce predvez dužine 60 –70 centimetara svake vezane udice je nezamisliv ali osobno tvrdim da bez tako izrađenog predveza nema dobrog ulova.

U izradi predveza za proljetni ribolov nije potrebno koristiti ekstra tanke najlone iz razloga što će dolaziti do neželjenog mršenja i pucanja najlona. Debljina osnove kreće se od 0,26 – 0,28 (ovisno o strukturi terena) te debljina piceva od 0,20 do 0,23. Iskreno savjetujem da nije potrebno koristiti tanje, a pogotovo deblje najlone za ribolov arbuna, fratara, kantara i ostale bijele ribe koja rijetko prelazi težinu od jednog kilograma. Kod izbora udica za ovu vrstu ribolova izbjegavajte kovane inox udice te po mogućnosti koristite udice bez okice (rupice na vrhu) jer su najčešće takve udice debele i teške pa se samim time teško ješkaju i riba ih jednostavno osjeti.

Slamatore (štapić za vađenje udica iz ribljih usta)

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Izbor težine olova prilagođavamo kurentu, terenu i dubini, najčešće su to težine od 60 do 100 grama. U ovakvom ribolovu boja olova uvelike utječe, jer (uz miris ješke) boja je ta koja dodatno privlači ribu. Najčešće koristim žutu za dubine iznad 20 metara te crveno-bijelu za pliće terene.

Nikad ne zatežite na prvu

U ovo doba godine najčešće nećete osjetiti energično trzanje ribe prilikom prvog spuštanja predveza na dno, kao što je to slučaj u ljetnim mjesecima, pa trebate biti strpljivi. U ribolovu iz brodice vrlo je bitno pretraživanje terena koji je neograničen za razliku od ribolova sa obale pa samim time i imamo priliku prikupiti veći broj riba. Vrlo je važno da ako pri prvom spuštaju ne dobijemo griz ne odustajemo već probamo par puta kako bismo zainteresirali ribu i natjerali ju na griz. Isto tako, spuštajući više puta na isto mjestu na neki način brumamo ostavljajući komadiće ješke i poželjno je nekad zabaciti u već probano mjesto. U proljetnom ribolovu riba najčešće grize vrlo nježno i oprezno, stoga nikako ne preporučam trzati na prvi ugriz već popustiti i sačekati više uzastopnih ugriza kako bismo bili sigurni da je riba progutala udicu.

Nikako ne držite štap napetim već popustite do te mjere da vam vrh stoji ravno bez obzira na težinu olova, ali isto tako da prilikom i najnježnijeg ugriza osjetite promjenu. Da biste lakše osjetili ugriz ribe možete koristiti upredenicu koja puno bolje prenosi ugriz ribe jer se ne rasteže, uz obavezan shock leader, koji u ovim slučajevima bude duži i od 15 metara. Ako lovimo na dubini iznad 40 metara, 15 metara shock leadera umanjit će vibraciju koju stvara upredenica te amortizirati izvlačenje ribe. Iskreno se nadam da su vam neki od ovih praktičnih savjeta pomogli i da ćete ih isprobati i ubuduće redovno koristiti. Do sljedećeg broja, uživajte u ribolovu.

Chris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana