UVOD U NATJECATELJSKI RIBOLOV NA MORU

12 min read

PRM / Broj 8 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2015.

Izbor opreme br.1

Piše: Ivan Galzina
Fotografije: Ivan Galzina

Poštovani čitatelji, sezona pravog ribolova i natjecanja je pred vratima, stoga ću ovaj i sljedećih nekoliko članaka posvetiti natjecateljskom ribolovu. Napominjem da će ovaj serijal članaka o natjecateljskom ribolovu na moru sa obale i brodice biti dostupan samo u izdanju Praktičnog ribolova MORE jer će tema biti dosta precizna i poučna što iziskuje više vremena za pripremu. Naslov tog serijala članaka zvat će se „Uvod u natjecateljski ribolov“ a obuhvaćat će sve potrebne preduvjete koje morate ispuniti da biste postali dobar i kvalitetan natjecatelj, a na kraju krajeva i ribolovac…

U člancima koji slijede pokušat ću vam prenijeti sve svoje znanje i iskustvo vezano za sportski ribolov za koje se ne stidim reći da je dosta veliko a i povećava se svakim novim ribolovom i odlaskom na more. Pisat ću o opremi, predvezima, ješki, pripremama i treninzima, pomoćnim alatima i to sve bez tajni i cenzure, što je i osnova ovog članka. Svi članci će biti popraćeni velikim brojem slika iz različitih perspektiva kako biste što lakše i preciznije mogli saznati o čemu se tu sve i na koji način radi. Često ću stavljati izvješća sa natjecanja koja su pred nama, kako domaća tako i međunarodna. Kako se sredinom svibnja i po prvi puta u Hrvatskoj održava Svjetsko prvenstvo klubova u ribolovu iz brodice na kojem također nastupam, to će biti i prvo veće natjecanje o kojemu ćete moći čitati i vidjeti što se sve lovilo i na koji način. Sljedeći članci na ovu temu bit će namijenjeni svima koji žele postati ribolovci, natjecatelji ili pak usavršiti svoje već stečeno znanje. Obzirom da sam direktno uključen u rad sa djecom i vođenje škole ribolova u jednoj od najvećih “tvornica“ ribolovaca u Hrvatskoj, a slobodno mogu reći i na svijetu, a to je u zadarskom sportsko ribolovnom klubu „Zubatac“, vidim i gotovo sam siguran da će neki savjeti uvelike pomoći upravo mlađim naraštajima koji se tek uključuju u natjecateljski ribolov. Baš iz razloga što pratim i gledam te mlađe naraštaje koji imaju želju i volju za ribolovom, a kad u današnje vrijeme netko pokaže volju za nečim što nema veze s tehnikom, onda mi nije teško i smatram da svakako mi iskusniji trebamo podržati i usmjeriti mlađe na pravi način. Pisat ću kako se pravilno i kvalitetno pripremaju razne vrste ješki, a ponajviše ću se držati onih koje se koriste na natjecanjima, kako pravilno izabrati opremu, naravno, vodeći računa i da za relativno malo novaca možete dobiti nešto što će vam trenutno koristiti. Pisat ću o tehnici bacanja, pomoćnoj opremi poput torbi, kutija za opremu pa do raznoraznih držača i stalaka za štapove i ješku te ću prikazati njihovu bitnu ulogu u natjecateljskom ribolovu.

Predveze ću razraditi do samog kraja bez ikakvih tajni i susprezanja tako da svima bude dostupan način, tehnika, materijali i alati koji su se koristili prilikom izrade točno onako “imenom i prezimenom“ kako biste ih lakše pribavili i koristili. Bit će tu svega, odabira olova, oblika, gramaže, boje pa do raznoraznih situacija u kojima treba pravovaljano postupati. Još jednom napominjem da će ovi članci uvelike pomoći i amaterima i svima koji žele poboljšati svoj uspjeh u ribolovu jer će svatko moći pronaći nešto što dosad možda nije nikad ni vidio, a možda i jest vidio samo nije koristio. Cilj svega ovoga je pomoći i ubrzati učenje koje će vam biti preneseno isto onako kako je i meni bilo od starijih i iskusnijih kolega samo na jedan mnogo lakši i brži način.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Izbor štapa

Kad se spomene natjecateljski ili sportski ribolov prva asocijacija svakako je štap ili rola, zar ne? Krenut ćemo sa pričom oko izbora opreme odnosno o čemu voditi računa kad kupujete, nabavljate ili pak prilagođavate već postojeći komad opreme. Za temu prvog članaka ovog serijala o natjecateljskom ribolovu uzeo sam upravo problematiku izbora štapa i role iz razloga što ih većina ribolovaca danas i posjeduje što je ujedno i prvi preduvjet da se počnete baviti ovim sportom. Pojasnit ću kakav to štap i rolu je potrebno imati kako bi olakšali sebi i bili uspješniji u ribolovu. Nekad za relativno malo novaca možete sebi olakšati ribolov i biti zadovoljni sa svojim komadom opreme. E da, i da nešto definitivno razjasnimo na samom početku, moja teorija je da štap ne lovi sam već vi, isto tako smatram da je u ribolovu faktor sreće bitan ali ne i presudan u većini slučajeva. Kako sam već vidio kod nekih da vole ribolov svesti na postotke, tako bih i ja svoje uvjerenje definirao na sljedeći način: znanje i iskustvo 70%, oprema 20% i sreća 10 %, s napomenom da sreću definitivno treba izazvati, a opremu je nužno imati dobro prilagođenu.

Štap iz broda kratak, a za obalu nešto duži?

Ne, to nikako nije istina. Ponekad za lov iz broda čak koristim i duže štapove nego sa obale. Što je štap duži dalje ćete zabaciti ješku ali u praksi se pokazalo da ni to nije uvijek presudno jer dužina štapa u sportskom, pogotovo u natjecateljskom ribolovu, ima više funkcija koje ću vam kasnije i pojasniti. Razlika između sportskog i natjecateljskog ribolova ipak postoji jer u natjecateljskom postoje ograničenja i pravila samog natjecanja kojih se morate pridržavati, dok u sportskom niste toliko ograničeni, osim naravno poštivanja prava koja ostvarujete kupnjom ribolovne dozvole. Nego da se mi vratimo i na samu temu, a to je izbor štapa. Ne postoji univerzalan štap i svakako da ćete ih morati imati nekoliko, ali u početku, ako govorimo o najmlađoj populaciji ribolovaca, ipak je dovoljan samo jedan. Štap se uvelike može prilagođavati ribolovcu ali ipak postoje neke provjerene osnove. Mora biti sastavljen od karbonskih vlakana kako bi bio što lakši da tijekom četiri ili pet sati (koliko traje natjecanje) ne bi dodatno umarao ruku i tako dekoncentrirao ribolovca. Svakako za prvi štap ili štap sa kojim ćete loviti ili bacati čak i preko 80 metara preporučam teleskopski. Teleskopski štapovi su štapovi koji imaju više sekcija ili dijelova uvučenih jedan u drugi kako bi bili lakši prilikom transporta.

Ukoliko kupujete novi štap svakako gledajte da nije kraći od četiri metra ili u slučaju da se radi još o mladom ribolovcu koji tek želi postati natjecatelj onda izgled i funkcija štapa nije toliko bitna, bitno je samo da zavoli taj sport i nauči osnove. Četiri metarske štapove preporučam ribolovcima tek iznad deset godina jer u protivnom će ih samo sputavati i imat će suprotan efekt. Sad ću vam pojasniti prednosti dugog štapa. Prvo što svima pada na pamet je dalji izbačaj sa što većom polugom, što u globalu i postignete iako je sama tehnika bacanja važnija. Četiri ili sve češće pet metarski štapovi, koji su i zadnja granica u natjecateljskom ribolovu jer tako pravila nalažu, imaju funkciju i lakšeg izvlačenja ulova. Kako se na natjecanju, a i u privatnom ribolovu sa obale često lovi na neuređenoj obali prožetoj kamenitim ili travnatim dnom na kojemu često gubite predveze, ribolovci duljim štapovima podižu ribu i predvez od dna pa samim time i smanjuju rizik od zapinjanja. Često se tijekom natjecanja vidi kako ribolovci visoko podižu štap i ubrzano namataju rolu upravo iz razloga da ne ostanu bez dragocjenog ulova, a u čemu će im duži štapovi itekako dobro doći. Isto tako jedna vrlo bitna stavka u natjecanju je dužina predveza. Dužina predveza ne smije biti duža od dužine štapa a ponekad moramo koristiti izrazito duge predveze kako bismo ulovili pojedine vrste riba poput bugve, gire ili iglice. O takvim predvezima ćemo u nekom od sljedećih brojeva posvećenim upravo toj temi. Isto tako, kad već lovimo sa dugačkim predvezima od dva a ponekad i tri metra neizbježno je zabacivanje odraditi štapom od četiri do pet metara jer u protivnom predvez nećemo moći napeti, podignuti od tla i na kraju zabaciti. To su svakako odgovori na korištenje dužih štapova iako ih postoji još poput uspravno podignutog predveza dok se nalazi u moru, itd.

Prilagođavanje štapa

Prilikom odabira štapa vodite računa da on posjeduje dužu „polugu“. To se odnosi na dio štapa od držača role pa samoga dna. Sa štapovima sa dužom polugom ne samo da ćete lakše i preciznije zabacivati već će vam bolje ležati u ruci. Štapovi sa polugom dužine od 50 do 70 cm puno bolje su izbalansirani jer je veći dio štapa naslonjen pod pazuh ribolovca pa samim time i manje povlači ili pada prema dolje, što u cjelodnevnom ribolovu ostavi traga na ribolovčevom zglobu ruke. U lovu iz broda štapovi imaju nešto kraću polugu iz razloga da ne smetamo jedni drugima dok lovimo u pet metarskim brodicama na natjecanju. Prilagodba same poluge štapa je individualna jer se može pomicati tako da ju ribolovac po sebi može namjestiti na udaljenost kakvu želi. U praksi se poluga povećava na štapovima koji su namijenjeni za dalji izbačaj tako da tih par centimetara ponekad može puno značiti ali to naravno stječete iskustvom. Najvažnija stvar kod prilagođavanja štapa je njegov vrh odnosno najtanji dio štapa koji je indikator ugriza.

Štapovi sa izmjenjivim vrhovima spadaju u viši rang pa su samim time i dosta skuplji. Takvi štapovi većinom se koriste u natjecateljskom ribolovu, rjeđe kod amatera, a uvelike pojednostavljuju ribolov. Ako ste početnik, amater ili tek budući natjecatelj nije nužno izdvajati velik novac kako biste dobili štap sa izmjenjivim vrhom već ga morate samo prilagoditi. Ako se već odlučite uštedjeti nešto novca pa kupiti štap koji ćete tek prilagoditi i napraviti po svojoj želji onda vodite računa o sljedećim stvarima: zadnja sekcija štapa u koju ulazi vrh ne smije u najtanjem dijelu biti tanja od četiri milimetra, najidealnije je pet, gledajte da drška štapa ima dovoljno mjesta da podignete nosač kako biste dobili veću polugu i zadnja stvar je da vodilice na štapu obavezno moraju biti duple i motane, nikako klizne, kako biste lakše mogli popraviti štap u slučaju oštećenja vodilice. Kad kupite štap koji u najtanjem dijelu nije uži od četiri milimetra odnosno poziciji u kojoj se spaja štap i vrh onda ćete vrlo jednostavno prilagoditi vrh i dobiti štap sa izmjenjivim vrhovima. Izmjenjivi vrhovi na štapu uvelike olakšavaju ribolov jer najčešća oštećenja su vezana za vrh što znači da lomljenjem vrha ribolov ne prestaje već je samo potrebno zamijeniti vrh ili pak u slučajevima kad koristite teža olova nego inače ili lovite veću ribu onda postavite i nešto tvrđi vrh i imate sasvim drugačiji štap.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Uloga vrha

Natjecateljski rečeno vrh je točka u koju neprestano gledate pet sati tijekom odvijanja natjecanja, stoga sa sigurnošću možemo reći da ima važnu ulogu indikatora ugriza. U natjecanju se koriste vrhovi dužine od 60 do 80 centimetara (ovisno o želji ribolovca). Duži vrhovi su češće i nešto mekši pa se više i savijaju prilikom izvlačenja ribe. Svaki profesionalni natjecatelj vrhove postavlja i prilagođava sam nakon što kupi nemontirani vrh, a vodilice postavlja ovisno o tome kakvu funkciju želi da ima njegov vrh. Najčešće se koristi od pet do deset vodilica na samom vrhu koje mu daju na snazi a postavljaju se na točkama savijanja kako bi vrh bio što kompaktniji i kako bi smanjile mogućnost neželjenog pucanja. Vrhovi se najčešće proizvode u jarkim bojama kako bi bili uočljiviji ribolovcu, dok nekolicina ribolovaca sami farbaju vrhove najčešće u fluorescentne boje kako bi ga bolje uočili i naravno vidjeli ugriz ribe. Štapovi namijenjeni za daleke izbačaje nemaju izmjenjive vrhove, već im je vrh izrađen kao najtanja sekcija, iz razloga što su izmjenjivi vrhovi koje sami napravimo previše mekani za olova koja se koriste u takvim izbačajima, a ona nerijetko teže i preko 100 grama.

Izbor role

Kad smo definirali kakav štap i vrh moraju biti onda je svakako i vrijeme da detaljno pojasnimo ulogu role odnosno o čemu voditi računa pri odabiru iste. Iako štapova i rola postoji nebrojeno vrsta i tipova, mi ćemo se držati samo onih koje ćemo koristiti u sportskom i natjecateljskom ribolovu. Kao što sam rekao, prvi štap jako kratko traje jer ćete ga vrlo brzo prerasti i poželjeti imati bolji i kvalitetniji pa je ista stvar i kod role. Nije potrebno odmah imati najskuplje i najbolje jer sjetite se teorije postotka role odnosno opreme u ribolovu koja iznosi tek 20 % u odnosu na znanje i iskustvo. U sportskom i natjecateljskom ribolovu role bih podijelio u tri osnovne kategorije a to su: mala i lagana rola za lov sa obale na malim udaljenostima, velika rola za daleke izbačaje i rola za lov iz brodice. Svaku od ovih pojedinih rola karakteriziraju određene mogućnosti i specifikacije. Kod odabira role za lov sa obale na manjim udaljenostima vodite računa da nije preteška i da vam leži u ruci jer najčešće nju i najviše koristite. Prilikom kupovine natjecateljske role vodite računa da ima metalnu špulu, prednju kočnicu – nikako zadnju, jer se kod jeftinijih rola to vrlo brzo pokvari, a nije potrebno u natjecateljskom ribolovu. Također izbjegavajte role sa slobodnim hodom špule jer lovite direktno bez dužeg popuštanja.

Isto tako izbjegavajte role teže od 350 grama za tu kategoriju. Naravno da role za daleki izbačaj teže puno više, birajte role koje jednim namotajem ručice namataju minimalno 90 centimetara upredenice ili najlona. Dužina namotavanja najlona je vrlo bitna kod sitnije natjecateljske ribe jer brže namotava pa ste brži, a i lakše izvlačite ribu iz kamenitijih terena. Role koje koristite za daleki izbačaj, popularnog naziva surfcasting, svakako su većih dimenzija i samim time puno i teže. Takve role nerijetko teže i do 700 grama zajedno sa štapom – dok je predvez u moru često ih odlažemo na stalak da malo rasteretimo ruku i primirimo predvez da riba mirnije i sigurnije prilazi ješki. Kod izbora role za daleki izbačaj vodite računa da posjeduju plitku metalnu i po mogućnosti konusnu špulu. Takve špule smanjit će trenje prilikom odmatanja špage ili najlona sa špule i produžiti vaš izbačaj. Ove role same po sebi namataju veću količinu najlona jednim namotajem ručice zbog veličine svoje špule ali svakako gledajte da to nije ispod jednog metra kako biste brže i efikasnije namotali zabačeni najlon ili upredenicu (ovisno što koristite u tom trenutku). Također vodite računa da takva rola posjeduje minimalno četiri ležaja kako bi bolje i lakše obavljala svoju dužnost. Kod odabira role za lov iz brodice vodite računa da se ne radi ni o premaloj ni prevelikoj roli kako biste imali snagu ali opet i optimalno tešku rolu. Prijenos role ne mora biti velik jer se često love i ponešto veći primjerci riba pa je potrebno lagano namatati rolu. Što se tiče natjecateljskog ribolova iz brodice pravo nastupa ostvarujete tek sa 21 godinom pa ćete do tada vrlo dobro znati sve prednosti i nedostatke pojedinih rola, dok se natjecateljski dio do 21 godine odvija isključivo s obale.

Poanta ovog članka nije bila predstaviti vam vrhunske svjetske brendove, provjereno dobre i skupe komade opreme, već samo objasniti osnove kojima biste se trebali voditi prilikom nabavke osnovne opreme jer svatko zna kupiti dobar i skup komad opreme kada za to ima i mogućnosti. U sljedećim člancima na ovu temu još ću pisati kako o rolama tako i štapovima jer su svakako neizostavan dio natjecateljske opreme. Pisat ću kad i zašto koristim pojedinu rolu i štap, sve u svrhu vašeg napretka i usavršavanja u ovom sportu. Čitajući ovaj i sljedeće članke uvjeren sam da ćete steći jedno bogato iskustvo koje ćete s guštom primijeniti u ribolovu i dobiti vrlo dobre rezultate, jer kako sam i naveo, sve je ovo bazirano na dugogodišnjem trudu i iskustvu.

Uživajte u odabiru i prilagođavanju vaše opreme, do idućeg broja, lijep pozdrav!

Chris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana