Montaža mrtve iglice i kako sam izraditi sistem

7 min read

PRM / Broj 8 / Travanj / Svibanj / Lipanj / 2015.

Iglica se vrtjela oko svoje osi kao propeler. Izvukao sam sve vani, premontirao i opet spustio iza sebe. Opet ista stvar. Dodao sam još jedno olovo ispod glave iglice i opet u vodu. Bilo je malo bolje, ali nezadovoljavajuće. Ne mogu vam opisati slijedećih pola sata i sve kombinacije koje sam isprobao. Već na kraju živaca pronađem u priboru talijansko olovo „Vedete Pescevivo“ koje sam dobio od prijatelja, a izrađeno specijalno za montažu iglice…

Piše: Duško Tošić

U zadnje dvije godine gotovo stalno panulam. Skoro sve ostale načine ribolova sam zapustio. Svaki izlazak na more je novo iskustvo i nova škola. Osim literature i metode „vlastite kože“, puno su mi pomogla i iskustva nekolicine drugih zaljubljenika u panulu koji su mi dali savjet ili nesebično pokazali poziciju za ribolov. Međutim ipak sam najviše naučio sam, jer priča je priča, ali dok ti sam nešto ne iskusiš nije to to.

Jedan dan ostao sam duže na poslu, a nestrpljenje je sve više raslo, jer ako padne mrak neću uloviti iglicu što mi je omiljena ješka kad je u pitanju panula. Ako ne stignem uloviti živu iglicu, kući u hladnjaku imam četiri iglice ulovljene dan ranije. Nisam baš bio presretan ali bolje išta nego ništa. Nikad do tada nisam panulao s mrtvom iglicom ali za sve postoji prvi put. Znao sam gdje se vrte strijelke i lice pa sam odlučio probati kojoj prije mraka doći glave. Super sam ja to zamislio ali na brodu je došlo do prvog problema. Kako montirati mrtvu iglicu a da se kreće prirodno? Kroz glavu su mi proletjele slike iz knjiga i časopisa pa sam odlučio nešto iskombinirati. Već sam imao gotove kombinirane predveze za lov strijelke na živu iglicu propisno montirane na komadić sajle i fluorocarbon pa sam odlučio njih iskoristiti. Uz malu preinaku i dodatak lagane olovnice, sav sretan sam pustio predvez u more. Isti tren razočarenje. Iglica se vrtjela oko svoje osi kao propeler. Izvukao sam sve vani, premontirao i opet spustio iza sebe. Opet ista stvar. Dodao sam još jedno olovo ispod glave iglice i opet u vodu. Bilo je malo bolje, ali nezadovoljavajuće. Ne mogu vam opisati slijedećih pola sata i sve kombinacije koje sam isprobao. Već na kraju živaca pronađem u priboru talijansko olovo „Vedete Pescevivo“ koje sam dobio od prijatelja, specijalno izrađeno za montažu iglice. Namontiram ju, spustim predvez u vodu i gle čuda iglica radi skoro kao da je živa.

E, sad možemo krenuti. Točno sam znao gdje se ribe kreću. Prvi prolaz, odmah udarac i zujanje multiplikatora. Dam kontru i izvučem iglicu pregriženu na dva dijela točno na sredini između udica. Odlučim uzeti predvez sa tri udice, nešto gušće vezane. Složim sve ispočetka, malo zategnem rolu, napravim krug i doslovce na istom mjestu opet griz. Dam jaku kontru i vidim da na drugoj strani imam dobru ribu koja mi se nakon par sekundi i pokazala skočivši van vode. Procijenio sam ju na 4-5 kila. Povukao sam ju još par metara, međutim, i ova se otkvačila. Gubim živce. Priča dalje ide ovako. Prošao sam još dva puta i svaki put sam imao griz s tim da sam u trećem prolazu ulovio ribu od dvije kile. Zaključak je slijedeći – mrtva iglica je odličan mamac ako se dobro montira.

Chris standing up holding his daughter Elva

Dakle, najbolja stvar za montažu mrtve iglice je talijanski proizvod koji proizvodi Vedete. Nazvali su ga Pescevivo (ili živa riba), a osmislio ga je poznati talijanski ribolovac G.Giannini. Radi se o komadu koso rezanog olova, dvi brokve (čavla) i komadića plastike koji pomaže u učvršćivanju istoga gumicama. Osim iglice na njega možete montirati i drugu mrtvu ribu (ciple, šarune, skuše, lokarde). Jedini problem je što toga kod nas nema za kupiti, a kada je i bilo koštalo je preko sto kuna. Sto kuna za komadić olova i plastike?

Sva sreća, ovo pomagalo za montažu mrtve ribe mamca je ustvari vrlo jednostavno za izraditi. Potrebno vam je jedno olovo od 80 grama poput ovog na slici, komadić žice od inoxa ili dva čavla (2 mm debljine), jedan inox vijak za drvo i komad plastične cijevi (slika br.1.). Ja sam koristio plastičnu cjevčicu crvene boje. Na nju je inače namotan papir koji dolazi u POS- aparate ili kase. Možete te role papira kupiti u papirnicama ako se ne snađete sa nečim drugim. Bitno je da plastika bude mekana i savitljiva, a ne kruta. Boja također nije važna.

Od alata vam treba bušilica, svrdlo – 2 mm, turpija ili brusilica, skalpel i dvokomponentno ljepilo.

Korak po korak

Važno je ići korak po korak pa ćete ovaj odličan dodatak vašoj ribolovnoj kutiji moći napraviti za pola sata ili brže.

Najprije bušimo olovo

Najbolje je to raditi stolnom bušilicom s malim brojem okretaja jer olovo se „lijepi“ za svrdlo čim se malo zagrije. Bušite pomalo i provjeravajte dubinu. Kad dođete na dva milimetra do suprotne stjenke stanite. Prvu rupu bušite pokraj crte koju je ostavio kalup prilikom lijevanja olova. Drugu rupu bušite na osamnaest do dvadeset milimetara od prve (slika br.2.). Postupak je isti kao sa prvom rupom. Zatim točno na sredini između ove dvije rupe bušimo rupu za vijak. Svrdlo koje koristite neka bude za pola mm uže od vijka, da bi vijak čvrsto držao. Dubina rupe neka bude kao vijak.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Brušenje

Širi dio olova treba obrusiti pod kutom od 45° u odnosu na podužnu os olova (slika br.3.). Koji stupanj gore ili dolje nije bitan. Najbolje je olovo staviti u škripac i oturpijati ga grubom turpijom. Ako to radite brusilicom zaštitne rukavice i naočale su obavezne jer komadići olova kod brušenja lete kao mali projektili. Olovo je još potrebno skratiti i sa suprotne uže strane. Tu ga odrežite 1 – 1,5 cm. Konačno sve treba izgledati kao na slici 4. Na taj način ćete imati različite težine pojedinih olova i posljedično ćete moći loviti na različitoj dubini. Brušenjem pojedinih dijelova olova skinut ćete 20-30 grama .

Stavljanje čavala (ili brokvi)

Ove brokve je najbolje izraditi od inox žice jer neće u moru brzo zahrđati. One cijelo vrijeme panulanja drže iglicu u položaju. Dužina brokvi odredi se prema dubini izbušenih rupa. Neka svaka brokva viri dva centimetra izvan rupe. Zašiljite ih brusilicom. Ne moraju biti oštre kao igla da se ne biste ozlijedili prilikom rukovanja i montaže ribe. Dio koji dolazi u rupu malo ogrubite da ga ljepilo bolje drži. Rupe napunite dvokomponentnim ljepilom i unutra gurnite iglice. Pazite da iglice budu paralelne kao i da uzdužno leže u istoj ravnini (slika br. 5).

Obrada plastike

Cjevčica treba biti dužine 5 cm. Ako je duža skratite ju. Ako se radi o plastičnoj cjevčici koju sam vam predložio potrebno je napraviti slijedeće. Potopite cjevčicu u vrelu vodu, nakon petnaestak sekundi ju izvadite i odmah ju pritisnite komadom daske ili nečim sličnim desetak sekundi. Dobit ćete cjevčicu koja će nakon ovog zahvata imati elipsasti presjek. Prerežite ju skalpelom uzduž po rubu elipse. Ako vam rez ne bude u potpunosti ravan malo ju izbrusite (slika br.6).

Montaža plastičnog dijela

Probušite rupe na plastičnom dijelu tako da plastika (kad ju stavite na iglice) podjednako viri i naprijed i nazad. Orijentirajte se prema fotografijama (slika br.7). Probušite plastiku iznad mjesta gdje dođe vijak. Ako ste sve pažljivo i precizno radili plastika će dobro ležati na olovu. Nakon što ju zavijete treba ju dalje obraditi. Meni je to najlakše napraviti kad ju već montiram na olovo. Skalpelom režete po iscrtanim linijama i u mjerama kao na crtežu (slike br. 8 i 9).

I eto, dobili ste olovo koje će uvijek i bez greške vašu mrtvu iglicu u panuli držati savršeno ravno. Plivat će bolje nego živa jer ju olovo koje oblikom podsjeća na kljun voblera tjera da radi i bljeska, a težinom olova možete s lakoćom regulirati i dubinu na kojoj ju vučete. To osobito vrijedi kada iglicu vučete na plićim terenima za licu i strijelku i kada na predvezu nemate dodatnog otežanja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Montaža mrtve iglice na originalni Vedete Pescevivo sistem

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana