Panulanje brancina zimi

9 min read

PR / Broj 22 / Siječanj / 2010.

Piše: Marin Hlobik

Na spomen kralja Jadranskog mora gotovo svi ribolovci odmah pomisle na brancina, kojeg duž naše obale nazivaju još i luben, vuk. Brancin je veoma lukava i prepredena riba koju nije nimalo lako uloviti, a pogotovo ne kapitalne primjerke. Iako se lovi na svakakve mamce i svakakvim tehnikama brancin se ne da tako lako prevariti stoga se ribolovac mora posebno pomučiti da bi uspio nadmudriti lukavog kralja. Kako je prošla godina bila veoma neobična što se tiče vremenskih uvjeta i sve su vrste riba kasnile sa dolaskom na poznate pozicije tako smo tek sada počeli kvalitetnije loviti brancina, dok su u prosincu kada bi ovaj ribolov trebao biti u punom jeku ulovi bili gotovo nikakvi. Kao što sam rekao postoje razne tehnike za ribolov bracina, a ja ču vam u ovom tekstu objasniti jednu od mojih najdražih koje osobno prakticiram. Radi se o ribolovu u pokretu sa umjetnim mamcima ili laički panula sa varalicom. Moram u ovoj priči spomenuti i prijatelja Roberta Sošića kojeg smatram učiteljem i mentorom koji me je velikodušno puno toga naučio što se tiče panule za lov brancina, a i ostalim tehnikama ribolova. Proveo sam nekoliko dana u ribolovu sa Robijem gdje smo se uvelike zabavili i imali lijepe ulove kao dobar početak jedne nove ribolovne godine. U tim sam ribolovima poprilično naučio o panuli za brancina jer je Robijevo iskustvo i znanje zavidno te ču vam u ovom tekstu pokušati prenjeti stečeno znanje.

Gdje i kada ih potražiti

Najvažniji faktor za uspješan ribolov je mjesto na kojem lovimo i vrijeme kada lovimo. Uzalud je satima panulati sa svojim varalicama favoritima ukoliko na mjestu na kojem lovite nema brancina ili vučete svoje varalice u krivo vrijeme. U lovu na brancina sreća je najmanji faktor i ukoliko idemo u ribolov sa stavom ,,ako je on gladan baciti če se na varalicu, tada nam je bolje da se zabavimo sa nekom drugom ribom jer kod brancina vrijede neka druga pravila. Pa, koja to pravila treba ispoštovati ukoliko se mislimo ozbiljno uhvatiti u koštac sa brancinom. Brancin je sada u jatima zbog mrijesta i postoje određena mjesta na kojima se brancini sada okupljaju, radi se o mjestima na kojima je dubina od dva do petnaest metara. Idealan teren je mješano dno to jest pjeskovito-kamenito dno uz obavezne kamene gromade u pličem djelu prema obali u kojima se brancini skrivaju noću.

To su uglanom uvale koje se produžuju u ne jako isturene punte. U traženju jata brancina od velike pomoći nam je ehosonder jer ujedno pratimo kakva je konfiguracija dna te da li ima koncetracije riba, u našem slučaju jata brancina. U ovo doba godine na ovim plitkim priobalnim terenima nečete naći jata neke druge vste i ukoliko na sonderu vidite mrlje koje se nalaze pri dnu ili u donjem sloju vode možemo reči da se najvjerojatnije radi o jatu brancina. Terene koje brancini najradije biraju za mrijest su po otocima ili na udaljenim mjestima gdje se mogu u miru prepustiti ,,ljubavnom činu,,. Stigli smo i do pitanja kada potražiti kralja, i tu ima nekoliko strogih pravila kojih se moramo pridržavati. Kao i sve ostale vrste i brancin je veoma aktivan u zoru i sumrak i tada varalice obavezno moraju biti u moru ukoliko se nadamo ulovu. Brancin je kao niti jedna druga vrsta ovisan o mijeni plime i oseke. Najbolje je loviti kada nastupi plima jer je po plimi iz nekog razloga brancin nevjerojatno agresivan. To naravno ne znači da za vrijeme oseke ribolov loš no obavezno treba voditi računa o tim promjenama plime i oseke. Na Internetu možete nači grafikone plime i oseke za sve veće gradove na Jadranskoj obali tako da znate točne podatke za mjesta na kojima mislite loviti. Ukoliko krenete u ribolov kada se pogodi da je promjena u zoru ili sumrak garantiram lijepe ulove, naravno uz činjenicu da na mjestu kojem lovite ima brancina. Što se vremenskih prilika tiče, naravno ima i ovdje nekih pravila i smjernica za kvalitetan ribolov. Ukoliko je more mutno i južni vjetar razbija valove u obalu stvarajuči pjenu tada je brancine najbolje potražiti na plitkom terenu od 1.5 do 3 metara dubine.

Naime brancini u toj pjeni koju stvaraju valovi love gavune, kozice i ostale bespomočne ribice. Kada je voda nešto bistrija i nema prejakog vjetra najbolje je vuči varalice u srednjem sloju od 3 do 5 metara dubine. U slučaju kada je more izrazito bistro i vrijeme sunčano bez vjetra brancini se povlače u nešto dublje vode i tada varalice vučemo duboko točnije od 5 do 10 metara dubine, a ponekad i dublje. Moram napomenuti da sam najuspješnije ribolove imao u danima punoga mjeseca no i za dane bez mjeseca ,,škure,, brancini su veoma aktivni i ulov ne bi trebao izostati. Za prve i zadnje četvrti ribolov je veoma slab no ne znači da ne treba pokušati, jer svakim izlaskom na more u svakom slučaju stečemo iskustvo i bolje upoznajemo teren na kojem lovimo. Iako se panula na brancina izvodi uglavnom danju, u noćima sa jakom mjesečinom brancina možemo loviti i pod okriljem noći. Tada brancina tražimo na terenima na kojima prevladavaju masovne stjene i kamene gromade. Ovdje se brancin postavi u zasjedu i vreba na svoj plijen. Ukoliko su noći oblačne ili nema mjesečine nikako ne treba forsirati panulu jer če fosforesencija koja se stvara oko najlona i varalice samo otjerati brancine.

Pribor za ribolov brancina panulom

Brancin nije veliki borac iako nas poneke ribe znaju ugodno iznenaditi svojim divljanjem nakon što se prevare i zakvače na naše varalice. Stoga za ovaj ribolov koristim pribor srednje jačine što je sasvim dovoljno za borbu i sa kapitalnim brancinom. Kod odabira štapa preporučam spin štapove do 60 grama težine bacanja. Moj frend Robi koristi odlačan štap Shimano Technium DF 20-50 gr. dužine 2.70 m. Što se mene tiče ja i dalje vjerujem Ugly Sticku od 30-60 gr i 3.00 m dužine. Kod odabira role moramo obratiti pozornost na finoću i preciznost kočnice jer nam je podešavanje jačine kočenja u ovom ribolovu od veoma velike važnosti. Najbolje su se pokazale role veličine 4000 to jest role na čiji kalem stane stotinjak metara najlona debljine 0.40 mm. Odličnim su se pokazale Shimanove role Exage i Seido koje su i cijenom veoma pristupačne, a kvalitetom ne zaostaju niti za mnogo skupljim modelima. Ovo je pribor koji ja osobno koristim za panulu no to ne znači da ukoliko nemate baš taj pribor ne možete koristiti pribor koji imate i koji je karakteristika kao i ovaj koji sam prethodno opisao. U ribolovu brancina najbolje nam se pokazalo korištenje klasičnog najlona zbog istezljivosti i manje vidljivosti nego kod upredenice što je veoma bitno ukoliko želimo prevariti lukavog i opreznog kralja brancina. Bilo koje varalice da koristimo najbolje nam se je pokazao najlon debljine 0.25 mm te tu debljinu koristimo kao univerzalni najlon za sve tipove varalica neovisno na kojoj dubini ih vučemo. Od proizvođača najlona najčešće se odlučujemo za Colmic Norge, Fendreel, Asso Discovery i Godzzilla. Još nam je potrebna vrtilica sa kopčom na koju montiramo varalicu i spremni smo za ribolov. Od vrtilica sa kopočom preporučio bih one od Rapale veličine broj 1 koje i sam koristim.

Varalice naše svagdašnje

Naravno bez varalica nema niti ovog ribolova. Robi i ja koristimo uglavnom Rapaline voblere koji daju odlične rezultate i nemamo potrebe za drugim varalicama s kojima moramo sve ispočetka eksperimentirati i tražiti modele i dekore koji su produktivni. Ipak se u naše Rapaline voblere infiltrirao i jedan Japanac. Radi se Magabassovom Ito visionu 110 mm, koji se i više nego dobro iskazao u ribolovu brancina na plitkim terenima do 2.5 metara dubine. Vobler je nevjerojatno izrađen i dekori su fenomenalni.

Ono što me se posebno dojmilo kod ovog voblera je što odlično radi i kod ultra sporog povlačenja, a ipak izdrži i savršeno radi i na jako velikim brzinama povlačenja ( 5 Nm/h). Drugi vobler koji je uvijek u mojoj kutiji je Rapalin Original dužine 13 cm u boji S ili B. Ovaj je vobler odličan za terene do 2 metara dubine i diljem Jadranske obale mislim da je apsolutni rekorder u broju ulovljenih brancina. Original ne trpi velike brzine no nekad baš spora panula potakne brancina na napad. Drugi Rapalin vobler koji morate nabaviti je Husky 13 cm. Radi se o starom vobleru kojeg je Rapala nekad davno prestala proizvoditi no prije dvije godine su se smilovali i na našu radost počeli ponovno proizvoditi ovu seriju. Husky je odličan vobler sa srednje dubine od 3 do 5 metara i podnosi sve brzine povlačenja. Boje koje su najproduktivnije su BM, S, B, MD i BP. I kao šećer na kraju varalice koje na žalost više ne možemo tako lako pronači jer se več dugooo vremena ne proizvode no ukoliko imate negdje zalihu u podrumu ili šupi svakako ih ponesite u ribolov jer su veoma lovne. Radi se o Rapali Magnum 13 CD, tonučoj varalici sa metalnim spojlerom koja je idealna za duboko povlačenje u sloju od 5 do 7 metara dubine. Podnosi jako velike brzine i preporučljivo je vuči ovu varalicu nešto večom brzinom jer joj je tada efikasnost največa. Najbolje boje koje koristimo su BM, GM(stari), B, GM(noviji), OCG i SFC. Ovo su varalice koje Robi i ja koristimo za ribolov brancina i vjerujte da su veoma lovne, ukoliko vi imate neke druge veoma lovne favorite ili ih u budučnosti pronađete svakako nam javite.

Tehnika panulanja

Tehnika panulanja je pomislit če mnogi veoma jednostavna no kod ribolova brancina se ipak treba puno više potruditi. Panulu je nabolje pustiti 30-35 metara iza čamca i tada krenemo sa povlačenjem. Dok povlačite treba sa vremena na vrijeme promjeniti brzinu povlačenja to jest naglo ubrzati te opet smanjiti gas na uobičajenu brzinu povlačenja, a to bi bilo od 2.5-3.5 Nm/h ovisno o varalici koju vučemo. Moj je prijedlog da vučete jedan štap u početku i bilo bi najbolje da ga držite u ruci. Na taj način možemo s vremena na vrijeme podiči špicu štapa i tako promjeniti dubinu varalice kako bi potaknuli brancina na napad. Dobar trik je i svako toliko zajerkati štapom i na taj način varalica če promjeniti rad što če brancinu itetako biti veoma privlačno. Trik koji sam nedavno naučio od Robija je više nego produktivan i sada ču vam objasniti o čemu se zapravo radi. Brancin jako voli kada se varalica kreče kontra struje i tada su udarci zbilja siloviti. Trik je najbolje izvoditi sa Rapalom Original, znači vozimo kontra struje brzinom od 2.5 Nm/h i tada oduzmemo motoru gas. Čamac če se gotovo zaustaviti i tada opet krenemo prijašnjom brzinom. Varalico se tada uzgonom lagano diže prema površini ali još uvijek ima dobar rad i vibraciju i tada ju brancin udara bez previše razmišljanja. Ovo su trikovi koje mi koristimo no svaki izlazak na more nam nosi novo iskustvo i pokazuje koliko bracin ima nepredvidljivu čud, stoga probavajte sve i svašta jer nikada se ne zna koja vibra i brzina toga trena njegovom Veličanstvu najviše odgovaraju.

Želim vam sve najbolje u Novoj Godini i puno lijepih ulova!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana