PR / Broj 21 / Prosinac / 2009.

Mi smo polako trgali komade srdele i bacali ih niz struju. Uskoro smo po smjeru u kojem su komadići odlazili, shvatili kuda trebamo bacati naše montirane ribe. Jednostavno bismo ih zabacili oko tridesetak metara od čamca, zatvorili role i uključili slobodni hod. Srdele na udici su polako tonule, te kad bi potonule u trag komadića srdela kojima smo hranili, obično bismo dobili griz.

Piše: Ivo Begović

Za uspješan ribolov morate imati dvije stvari. Pravu informaciju o tome gdje i kada riba grize i znanje da tu ribu i ulovite, kad se već nađete na pravom mjestu u pravo vrijeme. Mi smo krajem studenog otišli do Malog Lošinja i nalovili se palamida. Pravu informaciju dao nam je Dalibor Novoselec, koji je tamo lovio samo desetak dana ranije. Ukratko, rekao nam je da na molu u Malom Lošinju moramo biti već prije svitanja, jer inače nećemo dobiti mjesto. Također nam je naglasio da se sa čamca mnogo bolje lovi, jer se jato palamida samo do dolaska plivarica drži uz obalu, a nakon toga plivaju po cijeloj malološinjskoj vali. Preporučio nam je i da kao ješku koristimo šaruniće i plavice koje ribari bacaju preko palube, jer su tvrđe i mogu se dalje baciti, a i duže odolijevaju napadima ušata, koje poput pirana napadaju svaku ribu koja polagano tone, kao da je bačena sa broda, a i da za prvi ribolov uzmemo par srdela u Zagrebu, da imamo sa čim loviti prije nego što dođu plivarice.

Snimanje situacije

Poučeni iskustvom, u Premacy smo natrpali gumenjak, motor, sav pribor i mamce i krenuli iz Zagreba oko tri ujutro. U Mali Lošinj smo došli nešto poslije sedam. Još nam je petnaest minuta trebalo dok smo našli cestu koja vodi do mola sa kojeg se love palamide. I kad smo stigli, shvatili smo da palamide grizu! Naime, svaki je ribič iza sebe na molu imao jednu ili dvije ribe. Svi su lovili jedan do drugog na prostoru od samo desetak metara, zabacujući svoje mamce i puštajući ih da polako tonu. Ubrzo smo uvidjeli i problem. Svaki mamac je već nakon samo minute u vodi bio toliko izgrižen da je trebalo staviti novi. Ogromna jata krupnih ušata su na ovome mjestu čekala dolazak plivarica i svaka je riba, koja polagano tone prema dnu, bila potencijalna meta. No, to nas nije obeshrabrilo. Svaki smo složili po jedan štap, napravili predveze od fluorocarbona, montirali srdele, koje sam ja prethodni dan kupio u Zagrebu, lagano nasolio i smrznuo u novinskom papiru, kako bi im on popio višak tekućine i kako bi bile malo tvrđe. Vlado je već nakon desetak minuta ribolova imao prvi griz. Najlon je samo krenuo sa role i nastavio bez stajanja. Borba je bila odlična. Ustvari, mislili smo da se radi o mnogo većoj ribi, s obzirom koliko se borila. Do dolaska prve plivarice, na obali se ništa više nije događalo. No, mogli smo promatrati lijepu predstavu nekoliko barki, koje su usidrene oko pedesetak metara od obale, svako malo imale borbu sa palamidom.

Šarunići i plavice mukte, a za srdelu lova

Kad si negdje novi, onda gledaš što rade drugi. Tako je cijela ekipa sa mola zamolila ribare da im pri čišćenju ulova ostave sitniš koji bacaju u more. Svakome su dali po par kila šaruna, lokardica, skušica. U Zagrebu bi mi u ribarnici za to uzeli bar dvadeset kuna po kili…. Evo i mene s kantom.. – Dečki, treba mi za ješku. Uskoro je i u mojoj kanti bila hrpa ribe. Ne mogu vjerovati da se to baca. Dajem još 50 kuna da mi daju par kila srdele, jer, po iskustvu znam da je ona odlična ješka, jer je masna i mirišljava, a i riba ju voli. Ribar mi puni do vrha kantu od 17 litara. Je da je pola kante već bilo onih šaruna i skuša ali… strašno! Pa koliko im plaćaju na otkupu?

Bez brumanja nema ribolova

Ribolov iz čamca na palamide je ustvari vrlo jednostavan, samo treba stalno raditi. Znači, kad se jednom usidrite sa čamcem, pustite da vas struja okrene i počnite hraniti komadićima srdele. Srdelu možete rezati škarama i bacati komadiće, a možete ju i trgati rukom. I jedan i drugi sistem ima svojih prednosti i mana.

Napokon ribolov

Sad napokon imamo sve. Vadimo čamac i daske iz auta, pumpamo ga i za desetak minuta smo naš gumenjak bacili u more. Pribor je jednostavan. Svaki ima dva varaličarska štapa, dvije špule fluorocarbona, vrećicu udica i role sa slobodnim hodom. Sidrimo se u liniji sa ostalim čamcima. Dubina je oko trideset metara. Dok slažemo pribor, plivarice i dalje ulaze u Mali Lošinj, čisteći ulov i brumajući. Ekipa oko nas na čamcima ima griz za grizom! Ludilo! Stalno netko drila. Osnovni najlon na rolama je 0.35 mm Trilen Big Game i predvez Sasame Fluorocarbon, debljine 0.35 mm. Udice su Owner Cutting Point 5111-051 veličine 1. Predvez dužine oko dva metra smo spojili duplim uni čvorom. Srdelu smo montirali na način kako je to prikazano na shemi i počeli smo loviti. Vidjeli smo da oni koji su lovili iz barki i hrane bacajući cijele ribe pored svojih mamaca. Mi smo polako trgali komade srdele i bacali ih niz struju. Uskoro smo po smjeru u kojem su komadići odlazili, shvatili kuda trebamo bacati naše montirane ribe. Jednostavno bismo ih zabacili oko tridesetak metara od čamca, zatvorili role i uključili slobodni hod. Srdele na udici su polako tonule, te kad bi potonule u trag komadića srdela kojima smo hranili, obično bismo dobili griz.

Montaža srdele za palamidu

Iako većina ribolovaca koji love u Malom Lošinjuj kao mamac koriste male šarune i lokarde jer su kompaktniji, duže traju i dalje se bacaju, nama su se ipak najbolje pokazale srdele, koje su mekše, sporije tonu i palamida ih mnogo radije uzima.

Luda riba

Palamida je izraziti predator, koji svoj plijen grabi bez mnogo okolišanja. Obično baitrunner krene i riba bez stajanja izuzetno brzo izvlači najlon. Kad ju kontrirate, palamida obično i na dobro zakočenoj roli, nastavlja izvlačiti najlon istom brzinom. Svako izvlačenje palamide trajalo je i preko desetak minuta, a već nakon prve smo naučili da ostale štapove treba brzo izvući van, jer će ih palamida u borbi sigurno sve pokupiti i ispetljati. Mi smo lovili iz laganog gumenjaka, tako da su nas obično znale i kompletno okrenuti. Druga je „opasnost“ ako ostavite ostale štapove u vodi, da vam zagrize još jedna riba, a tek tada imate problem. Neke od njih su nam se omotale oko sidrenog konopa i strgale najlon, a najveću, tešku oko pet kila, uspjeli smo izvući nakon što smo cijeli štap dva puta provlačili ispod konopa.

Što je važno znati

Legalni ribolov i rent a plovilo

Za ribolov u Malom Lošinju morate imati valjanu dozvolu za ribolov na moru. Najbolje ju je kupiti još prije polaska. Policija tamo redovno kontrolira dozvole i piše kazne onima koji ih nemaju. Ako se, poput nas, odlučite povesti svoj čamac, barem jedan od ribolovaca mora imati dozvolu za voditelja brodice. Isto vrijedi i ako želite iznajmiti čamac (tamo smo vidjeli table „rent a boat“ i broj telefona onoga tko ih iznajmljuje). Ukratko, bez dozvole je najbolje loviti sa kraja, jer je Mali Lošinj prometna luka i u slučaju policijske kontrole biste bez valjanih papira mogli nadrapati.

Najvažnija stvar koju trebate pratiti je prognoza i mjesečeve mijene. Plivarice izlaze samo ako je more mirno i ako nije pun mjesec. Ako plivarice ne dođu, palamide se svejedno mogu loviti, no, za uspješan ribolov, trebate minimalno pet kila srdele za brumanje, po danu ribolova. Naime, onda vi morate glumiti plivaricu koja čisti ulov. Ako je more potpuno mirno i bez vjetra, za pretpostaviti je da nema ni morske struje. Kod takvog mrtvog mora, grizevi su jako rijetki ili ih nema, ma koliko brumali. Na moru takvo mirno vrijeme obično ne potraje dugo, pa je najbolje otići na obalu prošetati, nešto pojesti i biti spreman kad zapuše.

U naša dva dana ribolova, naučili smo i da je kod ribolova sa rolama koje imaju slobodni hod vrlo važno da je taj hod izuzetno lagan. Koristili smo dvije vrste rola, na onima sa tvrđim slobodnim hodom, bilo je dosta fulanja, jer je palamida nakon početnog natezanja ispljunula srdelu.

Put putujemo

Prije puta obvezno provjerite kad vam kreće prvi trajekt Valbiska-Merag. Nema nikakvog smisla krenuti iz Zagreba u ponoć, pa onda u Valbiski čubiti dva sata u autu. Red vožnje Jadrolinije lako ćete naći na internetu. Budite pametniji od nas i odmah si isprintajte i red vožnje u suprotnom smjeru, da ne biste kao mi, mrtvi umorni na povratku, gledali kako trajekt izlazi iz Meraga u trenutku dok se vi spuštate niz brdo. Iz Zagreba je najbolje ići auto-putom za Rijeku i prije Rijeke skrenuti desno za otok Krk. Dalje put vodi preko krčkog mosta (mostarina u oba smjera je 30 kn), cestom do Valbiske. Ukupno je to oko 2 sata vožnje. Ako krenete 2,5 sata ranije, sigurno stižete. Trajekt u oba smjera za auto i dva putnika je 250 kn, a vožnja traje oko 20 minuta. Kad se iskrcate u Meragu, imate još 67 kilometara prilično dobre nove ceste, samo jedan dio se još radi, pa je tu promet u jednom smjeru. S obzirom na zimski red vožnje, jutarnji ribolov vam obično propada. Imate šansu kao i mi uloviti jednu ili dvije palamid,e ali samo pod uvjetom da ste mamce ponijeli iz Zagreba, jer vam ih prije dolaska plivarice nitko neće ponuditi.

Ako ste došli u Mali Lošinj i palamida nema ne očajavajte. U tu valu osim njih za plivaricama ulaze i oslići i orade i kapitalni brancini, a love se i veliki ugori. Kako? Čitajte u slijedećim brojevima.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana