Feederom na šarane

6 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

Uloviti ribu tešku blizu dvadeset kila na osnovni najlon promjera 0.20 mm, to je izazov kakav si rijetko možete priuštiti, osim ako lovite na pravom mjestu i tehnikom koju vam opisujemo

Piše: Ivo Begović

Ovaj mjesec sam svratio do jezera Juš na Rakitju da vam prenesem priču o vrlo uspješnom, zabavnom i brzom ribolovu. Naime, nakon vrlo ugodnog proljeća i prvog dijela ljeta ušli smo u razdoblje velikih vrućina i suše. Vrijeme stvarno nije bilo ugodno za višednevne šaranske kampanje, naporno raketiranje i daleko zabacivanje. Treba li se zbog toga odreći ribolova i čekati ugodnije vrijeme? Naravno da ne! Nekolicina dobrih prijatelja šaranaša su pronašli mnogo ugodniji način da uživaju u sportu i love velike ribe bez mnogo napora i prethodne pripreme. Jedan od njih je i moj prijatelj Gruu koji mi je za ovaj broj Praktičnog u detalje pokazao ovu zanimljivu tehniku.

Priprema

Gruu se za ovaj ribolov priprema vrlo kratko. Osnovni pribor mu je feeder štap Shimano Catana, rola je Shimano Stradic veličine 3000 na koju je namotan tonući najlon promjera 0.20 mm. Na kraju najlona Gruu veže shock leader od upredenice dugačak oko osam metara i na kraju je obična šaranska hranilica složena klizno. Važno je spomenuti da na kraj upredenice (dakle ispod hranilice) veže vrtilicu s kopčom za brzu izmjenu predveza, a na samom predvezu koji je vrlo kratak (8 cm) je navučena kratka gumica koja se nakon kvačenja predveza navuče na kopču te sprječava petljanje predveza.

Gruu je hranu pripremio od mješavine TTX i dvije kile hrane Mosella Manic Carp Method Mix i Mosella Manic Carp Fishmeal Mix Black, a u hranu je dodao i pofurene mrtve crve te kukuruz šećerac. Kaže da je za hranu važno da na hranilici ne stoji kao beton što se obično prakticira u ribolovu method feederom, nego hrana mora cijelo vrijeme na dnu polako otpuštati čestice kako bi mamila šarane.

Chris standing up holding his daughter Elva

„Mnogi od šarana koji žive u jezeru su već više puta ulovljeni na boile i klasične šaranske sisteme no brašnastu hranu rijetko tko baca i na nju se uvijek daju prevariti. Neki od njih su tako veliki da sam siguran da cijelu kuglu hrane, ali i hranilicu, uzmu u usta kad se jednom počnu hraniti“- kaže Gruu.

Prihrana za hranilicu

Gruu je prihranu vrlo pažljivo pripremio. Prvo je namočio oko dvije kile TTX-a sa oko dvije litre vode i pustio da TTX dobro upije vodu. Zatim je u njega umiješao jednu kilu Mosella Manic Carp Method Mix-a i jednu kilu Mosella Manic Carp Fishmeal Mix Black-a. Prva hrana dosta dobro lijepi dok je druga tamnija i s velikim postotkom ribljeg brašna – a to šarani vole. U hranu je još umiješao kukuruz šećerac i pofurene crve. Ova hrana je dovoljno ljepljiva da ostane na hranilici i prilikom dalekih bacanja no otapa se dosta brzo oslobađajući mirisni „oblak“ čestica pa je svakih pola sata potrebno prezabaciti.

Gruu je odabrao mjesto točno ispod doma na Rakitju, kaže da mu je tu najugodnije a i hladni napici su u blizini. Na oko 70 metara od obale, između dva spruda, napraćkao je oko trideset kugli hrane i zatim zabacio hranilicu. Nakon pola sata počela su prva podrhtavanja finog osjetljivog „Quiver Tip“ vrha feeder štapa no nikako da se dogodi pravi griz.

„Taj scenarij se ponavlja svaki put. Šaranima je ovdje potrebno oko sat vremena da uđu na hranilište i počnu se hraniti. Vrlo su nepovjerljivi ali obično brašnastoj hrani ne mogu odoljeti. Prije šarana na ovakvom ribolovu ulovim često po par lijepih velikih deverika a i babuške su po dvije kile. Svaka od tih riba na ovom finom priboru pruži mi lijepi dril i užitak bez mnogo opterećenja u ove vruće dane.“

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Mamci

No ovaj put sve je bilo drugačije. Naime, već prvi griz bio je šaran! Krenuo je oštro desno, a hranilica je počela poskakivati po plitkim šljunčanim sprudovima dok se riba pokušavala osloboditi udice. Nakon dvadesetak minuta uzbudljivog drila Gruu je u rukama držao krasnog golaća teškog po procjeni oko pet kila. Nakon kratkog slikanja i puštanja Gruu je opet počeo loviti.

„Prije nego ponovo zabacim ispucat ću još desetak kugli hrane da im dam jesti i da ponovo steknu povjerenje u hranilište. Obično se događa da malo stanu kad im velika riba na udici projuri kroz hranilište. No i to ovisi o danu, ponekad se hrane toliko intenzivno da im ni to ne smeta ako redovno hranim.“

Shock leader je obavezan

Gruu kaže: -„Kad smo počeli loviti feederom na keču pokazalo se da zbog mnogobrojnih šljunčanih sprudova najlon od 0.20 mm kojim sam lovio često strada i potpuno se iscufa u borbi. Pokušao sam sa ovom Spiderwire Ultracast upredenicom kao shock leaderom i on se pokazao mnogo otporniji za dugotrajni dril velikih riba.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Nakon hranjenja Gruu je ponovo stisnuo hranu na hranilicu i mamac na par sekundi umočio u dip. Zabac je bio dalek i točan, a slijedeći šaran je napeo feeder i prije nego je hranilica dotanukla dno. Već po prvom bijegu znali smo da se radi o velikoj ribi, naime, šaran je izvukao preko pedeset metara sa špule bježeći prema suprotnoj obali, a zatim stao kao ukopan. Kako mu taj manevar nije uspio, on je krenuo desno, prevlačeći sistem preko sprudova i povremeno se dižući dok mu je leđna peraja parala površinu. Veliki ljuskaš! Borba je trajala gotovo sat vremena, a Gruu ga je već u prvom prilasku obali spremio u podmetač. Vaga je s podloškom pokazala dvadeset kila! Znači, ulovio je prekrasnog ljuskaša teškog sigurnih 18 kila dokazujući koliko je ribolov hranilicom i feederom zabavan i učinkovit čak i u vrlo teškim uvjetima tople i vrlo niske vode kakva će na Rakitju biti sve dok ne počnu prve jesenske kiše.

Držači štapa Stonfo

Gruu koristi držače štapa Stonfo. Na njima je moguće s lakoćom mijenjati nagib, a ležište za štap obloženo je gumom pa se štap ne kliže i ne oštećuje. No bez obzira na držače, kočnicu role treba potpuno otpustiti kad štap odložite na njih jer su grizevi često vrlo agresivni i brzi pa se može dogoditi da vam šaran odvuče sve u vodu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana