Odra- turopoljski biser

5 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

Rijeka Odra (potez do utoka u kanal Sava-Odra) je najzdraviji vodotok u okolici Zagreba koji naprosto buja životom. Količina, raznolikost i ljepota riba koje žive u njoj je fascinantna. Pridružite nam se u šetnji s laganim priborom i malim varalicama ovim biserom prirode udaljenim svega 20-tak kilometara od Zagreba…

Tekst: Dalien
Foto: Dalien, Tomislav Segedi

Na Odri vrijeme kao da je stalo. Ako ste se naslušali priča kako su nekad vode bile pune riba i kako je sve skupa „bilo bolje“ ovdje možete osjetiti barem djelić tog starog vremena. Počevši od čistoće rijeke, pataka na vodi, smiješnih plovila lokalaca ili starog drvenog mosta koji postane centralni trg Čičke Poljane u ljetnim predvečerima. Sve loše strane modernog gospodarenja vodama ovdje ne postoje. Nema previše ubačenih alohtonih riba, pa su dominantne „stare“ vrste, poput linjaka, crvenperke, žutooke, grgeča i naravno štuke…

Obzirom da nema amura vodena vegetacija ima prirodni godišnji ciklus. To znači da je Odra u toplijem dijelu godine potpuno zarasla kao što možete vidjeti na slikama. Vodena trava čuva i hrani ribe koje ovdje žive. Trava pruža zaklon svim ovim ribama, održava vodu bistrom i služi kao farma za uzgoj hrpi malih organizama koji podržavaju cijeli sistem. Ako podmetačem zagrabite u odranski mulj, on će vrvjeti sitnim pužićima, račićima i ostalim organizmima! Ovakav vegetacijski ciklus s prirodnim procesom eutrofikacije se prije događao na gotovo svakoj našoj stajaćici i profil ribljih vrsta je bio drugačiji nego danas.

Odra fly fishing

Kada god sam u blizini, navratim na stari drveni most u Čičkoj Poljani kako bih uživao u pogledu s mosta. Uvijek se nešto zanimljivo može vidjeti u vodi. Ovaj put je zanimljivost bila na obali u vidu mušičarske strune. Netko maše na Odri? Iz daljine sam prepoznao Segija koji je također zaljubljenik u Odru i sad uživa u ribolovu klenova suhom muhom! Samo gledam i skupa s njim uživam u konstatnoj akciji na suhu muhu. Klenovi i pokoji bolen svako malo agresivno kupe muhu s površine. Iako su u prosjeku do pola kile, Segi kaže da mu svako malo veći strga predvez u travi. U razgovoru Segi spominje kako je Odra puna grgeča koji napadaju sve živo na rubu trave i kako najbolje rade u jutarnjim satima.

Grgeči na rubu trave

Dolazimo u zoru i prvi zabačaj SG Rotex leptira br 1. na rub trave donosi odrešit udar i kratko pumpanje u stranu – grgeč! Par zabačaja još jedan i još jedan. Pa grizu kao na traci! Segi se gušta sa ručno rađenim jigom i također vadi jednog za drugim. Nisu veliki, ali napadi su vrlo atraktivni u plitkoj vodi. Nakon nekoliko uhvaćenih riba prestaju raditi. Segi kaže da promijenim varalicu jer su ju prokužili ili je na mjesto došla štuka. Stavljam Nail mikro žlicu i evo još nekoliko udara. Kada prestanu gristi (a nije zbog štuke), dovoljno se pomaknuti do sljedećeg prolaza u travi i evo opet akcije. Na plitkim platoima prošaranim travom tako su dobro kamuflirani u travi da se čini kao da ničeg nema u vodi. Međutim, kada provučeš varalicu, samo se odnekud stvore brazde koje jure prema njoj! Jutro je prošlo u hipu.

Grabežljive sunčanice

Narednih dana smo uživali u ribolovu grgeča koji su više-manje primali svaki dovoljno mali mamac. Posebno ih je atraktivno bilo hvatati na male topwater varalice. Odličan je prizor gledati dva tri fakina kako prate i šamaraju varalicu, sve dok se jedan iz bande ne zakvači. Jedno popodne smo na omanjem platou vidjeli nekoliko riba koje su prilično agresivno napadale vobler. Bili su to nekakvi čudni ostriži sve dok se jedna riba nakon dužeg praćenja voblera nije odlučila na napad i kod kontre se jako zazelenila – sunčanica! Ali kakva, 18 cm! Sve ostale iz tog revira su bile isto tako velike pa ih je bilo više nego zanimljivo nagovarati na griz. Taj dan je Segiju na mušičarac i suhu muhu primio šaran, ali ga nije uspio izvući van iz trave!

Twitchanje leptira

Grgeči nisu toliko izbirljivi što se tiče varalica, ali koju god koristili, pokušajte unijeti što više nepravilnosti u vođenju. Jednostavno obožavaju nagle promjene u radu varalice, pogotovo ovi manji koji se drže u manjim jatima i kod kojih postoji određena konkurencija za hranom. Za male voblere, žlice i jigove to je relativno uobičajen način vođenja, međutim, prekidima i trzajima možemo povećati efikasnost i leptiru.

Mali leptir je klasika koja nikada nije niti neće iznevjeriti. Ravnomjerno povlačenje je oduvijek bio jedini način na koji se vodi ova varalica, ali leptir može puno više od toga. Trenutak kada se krilce prestane okretati i leptirić počne tonuti ima isti efekt kao i trzaj u ravnomjernom vođenju recimo voblera. Promjena u vibraciji i izgledu odbljeska je definitivno okidač za napade. Ribe koje vrebaju ili samo prate varalicu će napasti leptir nakon trzaja, međutim i u pauzi ( propadanju). Ovom tehnikom vođenja Savage Gear Rotex leptira koji izvanredno reagira na ponovno povlačenje nakon pauze i trenutno započinje vrtnju imao sam definitivno najviše uspjeha. Dobra stvar kod ovog leptira u veličini #1 su ekscentrično postavljene kuglice koje smanjuju rotaciju osovine tako da sam tankom upredenicom i fluourocarbonskim predvezom lovio bez uvrtanja strune!

UL Mania

Pretjerao sam u zadnje vrijeme sa UL ribolovom. Begi mi kaže: „ Pa dobro, jel može više neki normalan tekst s normalnim priborom na normalne ribe?“, ali moram priznati da sam se potpuno navukao!

Ja sam još uvijek blagi slučaj jer poznajem dečke koji isključivo love ovakvim priborom. Tko je pravim UL štapom do 5 grama akcije i 0,16 mm debelim predvezom probao hvatati ribe na varalicu zna o čemu pričam. Osim gotovo konstantne akcije u bilo kojoj situaciji, uz upotrebu ovakvih laganih i paraboličnih štapova (konkretno Savage Gear Trutizimo 0-5 gr) čak ćemo i na ultra male varalice s mini trokukicama uspjeti izvući ozbiljnije ribe. Zbog akcije štapa ribe se ne otkvačuju, a drilovi bonus riba koje redovito uzimaju male varalice u vidu velikog gregeča, klena ili bolena dugo se pamte. Morate probati, pogotovo na vodi kao što je Odra!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana