KAKO NAPRAVITI DOBAR MAMAC ZA PROLJEĆE?
12 min readPR / Broj 61 / Travanj / 2013.
Kad krećete u izradu mamaca za proljetni ribolov šarana, dobro je prije toga ispitati kakvi su u tom trenutku uvjeti u vodi na kojoj želite loviti, koja je temperatura, i u kojoj su fazi svog života šarani, koji u njoj žive. Ako vrlo precizno odgovorite na ova tri pitanja, dobit ćete jedan vrlo koristan skup informacija na osnovu kojeg se puno lakše odabiru kako suhe komponente za izradu smjese, tako i tekuće komponente za konačno oblikovanje mamaca.
PIŠE: KREŠIMIR KURI

Hladna godina
Otkada znam za sebe lovim ribe i najviše zbog njih uvijek pažljivo pratim vrijeme, vremensku prognozu i vodostaje lokalnih rijeka. Premda sam nedavno zagazio u četrdesete, mogu vam reći da ne pamtim ovako dugu zimu s ovoliko visokih voda. Od početka prosinca, pa sve do početka travnja izmjenjuju se periodi zime, snijega i kiše, naravno, popraćeni vrlo visokim vodostajima… S nestrpljenjem sam cijelu zimu čekao proljeće, i što sam ga više želio, to je zima bila duža i prgavija, i nije ga puštala da dođe. Priroda je nepredvidiva, i makar si ljudi utvaraju kako je dobro poznaju, ona nas uvijek pomalo iznenađuje. A nisu sve zime iste. Neke se zamaskiraju, pa se gotovo uopće ni ne pokažu, dok druge kad zasjednu, ne popuštaju.



Temperatura i vodostaj
Mnogi će se pitati kakve veze imaju duljina zime i visoki vodostaji s proljetnim mamcima za šarane. Možda nemaju direktnu vezu s mamcima, ali imaju itekakvu s proljetnim ribolovom. Na rijeci, temperatura vode i vodostaj strašno utječu na ribolov. Pri temperaturama vode ispod 10°C, šarani se ponašaju drugačije, nego kad temperatura pređe tu za ove ribe „kritičnu točku“. Na neki način to je temperatura kod koje se voda pri niskom vodostaju počinje dobivati onaj poznati „štih“, kada ciprinidi napuštaju zimovnike, i kad se šarani počinju nešto aktivnije hraniti. Kad je vodostaj Kupe na primjer 7 metara iznad normale, voda masovno plavi polja i zbog obilja novog vodenog prostora je vrlo teško predvidjeti gdje bi se šarani mogli nalaziti, pa je ribolov u takvim prilikama najčešće, ako ne nemoguć, onda vrlo otežan. Situacija na jezerima je slična. Svaki novi snijeg, koji padne u proljeće uvijek nanovo rashlađuje vodu jezera i vraća zimu na njen početak. Sjećam se godine kad smo već početkom drugog mjeseca na Šumbaru velikim kantama punim partikla hranili i lovili šarane. Neki sam dan ove godine, krajem ožujka, poželio otići u ribolov. Imao sam u sasvim slučajno u tjednu jedan slobodan dan, pa sam dan ranije namočio i skuhao kilogram partikla i napravio nekoliko kilograma boili. Na dan koji sam trebao ići u ribolov, temperatura je naglo pala prema nuli, zapuhao je snažan sjeverac praćen kišom, koja se nakon nekog vremena pretvorila u snijeg. Na žalost, moji štapovi su po tko zna koji put ostali kod kuće, i bio sam prisiljen čekati „bolje dane“. Šarani, koji su cijelu zimu proveli u polu pasivnom stanju, svakim novim sunčanim danom su sve bliže trenutku kad će malo aktivnije krenuti u potragu za hranom. A svaki ih novi snijeg praćen zahlađenjem i hladnim vjetrom ponovno vraća na početnu poziciju-mirovanje i minimalno uzimanje hrane.




Izbor komponenti za proljeće
Proljetni ribolov je zapravo vrlo širok pojam, i vjerujte da nije isto ako u ribolov krećete početkom travnja, kad je godina ovako hladna ili početkom lipnja (što se još uvijek ubraja u proljetne mjesece, a kad na vodi već obično vladaju ljetne temperature). Postoje komponente koje odlično rade tokom cijele godine, koje odlično rade već godinama, i na koje ćete, sasvim sam siguran, još dugi niz godina moći pristojno loviti šarane. Poznavanje takvih sastojaka vam može biti vrlo velika pomoć pri izradi kako proljetnih mamaca, tako i ljetnih i jesenskih mamaca. Iako ste vrlo vjerojatno već za mnoge od njih čuli ili ih koristili, kratka rekapitulacija prije nove sezone ne može nam naškoditi.
Robin Red
Jedan od takvih je Robin Red, komercijalna hrana za hranidbu malih kaveznih ptica, koju se negdje krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih prvo masovno počeli koristiti, a kasnije i sve više prisvojili, ljubitelji šaranskog ribolova u Engleskoj. Tamno crvena boja, vrlo ugodan začinski miris i okus, šaranima je sasvim dovoljno, da je gotovo svakodnevno uvrste u svoj meni. Baziran je na mljevenoj paprici, šećerima, biljnim uljima i kombinaciji visoko atraktivnih začina, a u ribolovnim mamcima koristi se kao dodatak u suhu smjesu, paste, klasičnu dubinsku hranu ili u dipove. Najbolji, odnosno originalni, Robin Red je onaj od Haith’sa. Razne druge verzije mogu poslužiti, ali kad jednom nabavite svježi Robin Red i pomirišite ga, taj se miris više ne zaboravlja. Od koncentriranih proizvoda najbolji mi se je pokazao Robin Red koncentrat od Nash Baitsa. Osnovna je razlika ova dva proizvoda je količina koja se koristi u njegovoj upotrebi, jer se originalna komponenta obično u smjese dodaje u dozi od 5 do 20%, dok se koncentrat dodaje u puno manjim količinama (na primjer 200 grama na 10 kg). U proljeće je zbog relativno hladne vode probavni sustav šarana još uvijek spor, i kad se ove ribe tek počinju intenzivnije hraniti najviše im odgovara lako probavljiva hrana. Kad govorimo o lako probavljivim hranama, tu prije svega mislimo na razne vrste ptičjih hrana. Žuta i crvena biskvitna hrana, Megablend, Nectarblend, Red Factor, prženi mljeveni kikiriki, Sluis Clo i Sluis Blo, te pržena mljevena konoplja, samo su neki od vrlo poželjnih sastojaka u proljetnoj boili. Probavljivost komponenti je vrlo važna karakteristika mamaca koji dobro rade tokom cijele godine, i o tome posebno voditi računa na početku sezone.
Mljevena pržena konoplja
Iako danas najveći broj ribolovaca najradije ode u trgovinu i kupi što im treba, meni osobno nema bolje komponente od mljevene i pržene konoplje pripremljene u vlastitoj režiji. Prošlih je godina zbog suše u zemljama gdje se proizvode cijena ovih šaranima iznimno dragih sjemenki jako skočila, pa je shodno tome među našim ribolovcima pomalo i pala njihova upotreba. Ove se je godine cijena ponovno stabilizirala, pa se kilogram svuda kod nas ponovno može nabaviti po cijeni znatno ispod trideset kuna. Zrnje konoplje se najlakše samelje u „štapnom“ mikseru na način da dio zrnja sameljete do kraja, a dio ostavite u polovicama i trećinama (grubo mljevenje), kako bi što bolje otvaralo mamac i u vodi otpuštalo ulje. Nakon toga se mljevena konoplja jednostavno stavi na teflonsku tavu i kroz 10 do 20 minuta uz stalno miješanje dobro isprži (poput crne kave) sve dok ne ispusti vrlo intenzivan i ugodan miris. Takva termička obrada, osim što pojačava mirisnu komponentu konoplje, istovremeno i olakšava njezinu probavu. Konoplja se može koristiti u suhoj smjesi za izradu boili, u dubinskim hranama, u izradi pasti ili kao suhi dip. U suhe smjese je možete dodavati u omjeru od 5 do 50%. Posebno se dobro slaže u kombinaciji s uljem konoplje. Međutim, tu je potreban stanovit oprez jer velike količine pržene mljevene konoplje u smjesi i ulja mogu dovesti do problema s vezanjem prilikom izrade mamaca, pa u takvim slučajevima treba intervenirati pojačanim dodatkom veziva (albumin jajeta, kazein, Na-kazeinat, laklabumin…).



Mliječne bjelančevine
Tko je lovio šarane za vrijeme devedesetih godina i sam radio mamce, zna koliko se teško onda dolazilo do ovih dragocjenih sastojaka. Pamtim da sam po kvalitetan kazein ne jedanput znao otići čak u Austriju. Danas se kvalitetnog kazeina može kupiti i u našim trgovinama. Kazein je najvažnija bjelančevina mlijeka koja čini oko 80% svih njegovih bjelančevina i oko 20% bjelančevina mliječnog seruma ili sirutke. Kazein je tvar na čijem se zgrušavanju zapravo bazira proizvodnja sira (caseus latinski znači sir). Po svom aminokiselinskom sastavu kazein je bogat esencijalnim aminokiselinama, i nutritivno je vrlo kvalitetna komponenta. Zbog toga se najčešće koristi za oplemenjivanje suhih smjesa, čemu je najbolja potvrda da u sebi ima najviše prolina i glutaminske kiseline, a još uz to i dosta leucina, valina i lizina. Prema načinu proizvodnje kazeini se dijele na kisele (acid casein) i lužnate (rennet). Prema granulaciji na grublje (mesh 30) i finije (mesh 90). Druga bjelančevina mlijeka vrlo važna za izradu mamaca je laktalbumin. To je albumin koji se dobiva preradom sirutke, a koji je također vrlo povoljnog aminokiselinskog sastava. Njegovim raspadom (razgradnjom u organizmu)nastaju aminokiseline koje kasnije mogu služiti za obnovu tkiva. Na i Ca- kazeinati su soli kazeina čija je glavna karakteristika da su dobro topivi u vodi. Vrlo su lagane komponente, ugodnog okusa i jako se dobro slažu s svim vrstama ptičje hrane. Mlijeko u prahu može na tržište doći kao obrano ili punomasno, a dobiva se sušenjem pasteriziranog mlijeka. Ima jako veliku upotrebu u prehrambenoj industriji, i može se koristiti u izradi suhe smjese, kao dodatak partiklima ili za formiranje vodenog oblaka kod ribolova zigom. Sastoji se od mliječne masti, laktoze i mliječnih proteina (kazeina, laktalbumina i laktoglobulina). Punomasno mlijeko u prahu ima po svom sastavu oko 25% proteina, dok obrano ima čak 35%, i puno bolje je kao komponenta za izradu suhe smjese za boile.




Hrane na bazi insekata
Korištenje ptičjih hrana na bazi insekata u smjesama najbolje se pokazalo u kombinaciji s klasičnim ptičjim hranama, ali i ribljim brašnom. Šarani jako vole ove tipove hrana, i najbolje ih je koristiti u omjeru od 5 do 15%. Osim u suhim smjesama „insektne“ ptičje hrane su odlični dodaci dubinskim hranama, pastama, ali i u hranu za ribolov zigom. U vrijeme dok sam još kao dijete bavio natjecateljskim ribolovom, na dobrom glasu za ribolov krupne ribe je bila hrana koju smo u našem ribičkom žargonu zvali „buba“. Sastojala se je od cijelih insekata i dolazila je kao mljevena. Cijele smo „bube“ znali stavljati u platnene vreće za crve i tući ciglama sve dok ih ne bi zdrobili u prihvatljivu nam granulaciju, i sjećam se kako su kao dodatak dubinskim hranama bile za ribolov krupnije ribe zbilja nenadmašne.




Slaganje tekućih komponenti
Slaganje tekućih komponenti za boilu za proljetni ribolov je u osnovi vrlo jednostavno, i previše se ne razlikuje od onog za ostala godišnja doba. Sve što vam treba je jedna (ili više) dobra aroma, jedan (ili više) aminokiselinski dodatak, sladilo, pojačivač okusa i po mogućnosti neki dodatak za mamce nakon kuhanja (nakon spremanja u vrećicu). U ovom slučaju ja sam se odlučio za Big Strawberry aromu od Nash Baitsa, jer je stara stvar da je jagoda zbog svoje niske pH reakcije zapravo odlična proljetna aroma. Od aminokiselinskih pripravaka uz jagodu odlično ide Carpmino. Mnoge sitne životinje (školjke, puževi, kozice, rakovi…) koje i inače žive u vodi svakodnevno u nju otpuštaju aminokiseline, i po njihovu ih tragu šarani najčešće i traže. Ako to znate onda vam je vjerojatno jasno koliko vam u mamcu mogu pomoći ovakvi proizvodi. Sladila se u tekući dio mamca stavljaju da bi neutralizirali, često ljuti okus određenih aroma, a od sladila do sladila je obično vrlo velika razlika. Znam da to vjerojatno nije previše pametno i da se nije s time za hvaliti, jer na svakoj bočici piše da nije za ljudsku upotrebu, ali ja sam osobno jezikom isprobao skoro sva sladila koja sam koristio za ribolov. I nakon svega toga mogu vam reći da nije svako sladilo jednako dobro, i da sam s vremenom došao do zaključka kako su sladilo renomiranih firmi, koja su obično nešto skuplja i bolja jer imaju puno ugodniji okus.


Oprezno s dozama
Ono što je vrlo bitno kod aroma, sladila i apetiti stimulatora je da se treba uvijek držati preporučenih doza. Mnogi se ribolovci često povode „šusterskom logikom“ i po onoj bolje više nego manje s ovim proizvodima znadu pretjerati. Meni je iskustvo pokazalo da su sve preporučene napisane doze zapravo „gornje“ doze i da neke arome u stvarnosti puno bolje rade u ponešto smanjenim dozama od onih preporučenih. Obično su doze aroma po kilogramu od 5 do 10 ml, doze aminokiselina 20 do 30 ml, doze sladila i apetit stimulatora od 2 do 5 ml. U hladnijem dijelu godine ulja su zbog usporenog metabolizma šarana manje preporučljiva za korištenje, međutim kad temperatura vode jednom pređe 10°C, s 20 do 30 ml ulja konoplje na kilogram suhe smjese nećete imati nikakvih problema.


Pravilo tri pravca
Kod slaganja tekućih komponenti uvijek je dobro koristiti pravilo tri pravca širenja aroma. Neke se arome šire samo po dnu, neke idu prema površini (uljaste komponente) a neke idu u svim pravcima. Zbog toga je i povrh stavljanja svih ovih tekućih komponenti u jaja, dobro prije ribolova složiti još malo dipa (umaka) od više različitih komponenti i nekoliko sati prije ribolova ga umiješati u vrećicu s mamcima. Takvi će mamci puno snažnije otpuštati razne hranidbene signale u vodu i tako dodatno privlačiti šarane u tri potpuno različita pravca.


Ne žurite kod izrade boili
Jedna od glavnih greški koje mnogi ribolovci početnici kod izrade boili rade je da se uvijek nekud žure. Osnovno pravilo kad radite mamce je da si uzmete vremena koliko vam za njih doista i treba. U žurbi se često događaju greške kod slaganja smjesa, kod doziranja tekućih komponenti, greške tehničke naravi kod same tehnologije proizvodnje mamaca. Kad se u jaja dodaju sve tekuće komponente i međusobno s jajima sve pomiješaju, dobro ih je ostaviti dvadesetak minuta da se međusobno dobro povežu. Jednako tako kad u te tekuće komponente dodajete suhu smjesu, sve prvo treba dobro kuhačom pomiješati, pa nakon toga izgnječiti rukom, i na kraju kad se sve dobro izmiješa opet ih je dobro pokriti najlonom da ne gube vlagu i ostaviti dvadesetak minuta da se tekuće i krute komponente dobro zajedno sljube. Nakon takve dobre pripreme, puno manje ćete imati „tehničkih problema“ prilikom izrade mamaca. Najgore od svega je kad s dobrom voljom krenete raditi mamce, u njih uložite svoj novac i vrijeme, a kad sve krene naopako. Zbog toga se kod svake izrade mamaca uvijek treba dobro unaprijed pripremiti, oboružati strpljenjem, te osigurati mir i dovoljno slobodnog vremena. Kad vam se sve jednom dobro posloži, i kad uspijete kod izrade mamaca postići ono što ste na početku poželjeli, na dobrom ste putu da tako završite i u ribolovu. Ne znam kako je vama, ali ja sam sve svoje najljepše ribolovne trenutke proživio upravo u situacijama kad sam se za dobar ribolov trebao i dobro pomučiti. Čini mi se da nije tako samo u ribolovu, tako je i u svim drugim sferama života. Ljudi koji sve dobiju „na gotovo“, obično u tome uopće ne znaju uživati.







