KAKO NAPRAVITI JETRENU BOILU?

7 min read

PR / Broj 63 / Lipanj / 2013.

U vrijeme kad šarani završavaju mrijest i kad su ih ljubavne igre izmorile i iscrpile, pravo je vrijeme za jetrenu boilu. Ako ju nikad dosad niste radili, evo nekoliko praktičnih savjeta iz mog iskustva koji vam u tome mogu pomoći …

Piše: Krešimir Kuri

Što je jetreno brašno?

Jetreno brašno se dobiva preradom jetara domaćih životinja, a karakterizira ga specifična smeđa jetrena boja kao i vrlo svojstven miris. Jetra je najveći unutarnji organ domaćih životinja i služi im za deponiranje korisnih i neutraliziranje štetnih tvari. Jetreno brašno ima oko 60 % proteina i šarani ga jako vole. Svojim aminokiselinskim profilom i sastavom spada među najbolje iskoristive bjelančevine za šarane i zbog toga je gotovo idealan sastojak za izradu mamaca. Uz to je i dobar izvor nekih vitamina, pogotovo iz skupine B kompleksa (B1 i B2), kao i folne kiseline te minerala poput željeza. Jetrena su brašna prilično skupa i u mamce ih se obično stavlja 10-30 %. Iako ih se može staviti i manje, za šaranske mamce bi se moglo preporučiti jednako pravilo koje vrijedi u proizvodnji jetrenih pašteta, a to je pravilo optimalne količine. S deset do trideset posto udjela jetrenog brašna, uz kasniji dodatak neke tekuće jetrene komponente u jaja prilikom izrade boila, dobit ćete najbolju kombinaciju mirisa i okusa mamca. Manji postotak ovog brašna ili tekućih komponenti dat će vam slabiji miris, a veći postotak jetrenog brašna (ovisno od čega je) može dovesti do neugodnog, gorkog okusa, što je nama u ribolovu jako važno, jer mamac ribama može postati odbojan.

Kako se i od čega radi?

Jetreno brašno može se raditi od goveđe, juneće, teleće, svinjske ili jetra peradi. Princip izrade je vrlo jednostavan. Potrebno je prvo jetra nožem ili škarama nasjeći na male komadiće promjera dva do tri milimetra i nakon toga ih staviti u sjeckalicu i dobro samljeti. Tako samljevena jetra se može staviti na metalnu tacu na koju se prije nje stavi aluminijska folija i stavi u pećnicu na temperaturu 55-60 °C kroz četiri sata. Pritom ju treba kontrolirati i paziti da ne zagori. Taj postupak se zove dehidracija, jer se visokom temperaturom iz jetara izvlači vlaga. Nakon što smo ju termički obradili i „osušili“, dobiva se kruta masa koja se samelje i spremi u vrećice. Može se odmah kao svježa koristiti za izradu mamaca ili zamrznuti. Jetreno brašno se proizvodi i tvornički i kao takvo se može i kupiti. Cijena kilograma je prilično visoka i kreće se, ovisno o kvaliteti, čak od 20 do 30 Eura.

Tekuće jetrene komponente

Iako danas na ribolovnom tržištu postoji velik broj različitih tekućih pripravaka na bazi jetara, najboljim su mi se pokazale one najpoznatijih i renomiranih proizvođača, pogotovo ako su svježe. Kod svih komponenti (krutih i tekućih) za mamce, ali i aroma, svježina proizvoda je proporcionalna s njihovom djelotvornošću, a kod jetara je to još više naglašeno. Najbolji proizvodi su zapravo čisti ekstrakti jetara, ili, još bolje, aminokiselinski proizvodi na njenoj bazi. Razgradnjom bjelančevina jetara nastaju šaranima vrlo dragocjene aminokiseline koje su im vrlo snažan i direktan signal kako je hrana tu, pred njihovim nosom, a to je za naše mamce, morate priznati, neprocjenjiva reklama. Uz dodatak 30 mililitara jetrenog ekstrakta i 10 mililitara aminokiselinskog pripravka uz korištenje 10 % jetrenog brašna, dobiva se jetreni mamac kojem doista više nije potrebno dodavati nikakve mirise. Danas je u izradi mamaca sve jači trend proizvodnja mamaca od čisto prirodnih aroma, bez dodataka klasičnih mirisa. Postoji nekoliko razloga zbog čega je to tako, a jedan od glavnih je da šarani u rijekama i jezerima (gdje ih se dosta lovi) bolje prihvaćaju mamce čija je aroma sastavni dio krutih i tekućih komponenti i dolazi iz same baze mamca, nego one čije su arome potpuno drugačije od bazične smjese i naknadno se u njih dodaju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Frape od pilećih jetara

Jedan vrlo jednostavan i relativno jeftin, a opet učinkovit način korištenja prirodnih pripravaka, može se zorno objasniti opisom izrade frapea od pilećih jetara. Kupite u trgovini pola kile pilećih jetara, nožem ih nasijecite na male komadiće i sameljite u sjeckalici. Tome dodate dvije čajne žličice soli i 100 ml (jedan decilitar) vode pa sve zajedno dobro sameljite. Dobit ćete preko pola litre vrlo guste tekućine vrlo intenzivnog okusa i mirisa koja se može koristiti kao tekuća komponenta za izradu jetrenih boili, ali i kao sirup za tretiranje mamaca izvana. Ona je masna i dobro se lovi za suhe mamce i kad padnu u vodu još neko vrijeme ostaje na njima i polako se iz njih ispire. Jedini joj je nedostatak što nije postojana, pa se može koristiti svježe napravljena (najbolja opcija) ili smrznuti u staklenoj teglici. Ako ju smrzavate, obavezno u teglici ostavite zraka da prilikom smrzavanja ne pukne.

Izrada suhe smjese

Jetreno je brašno vrlo masno i u mamcu ga treba povezati, pa ga je zbog toga uvijek dobro kombinirati s kazeinom. Gledajući profile aminokiselina (koji su u jetrima vrlo kvalitetni), moram dodati kako se prilikom izrade smjesa jetreno brašno fantastično slaže s ribljim brašnom, a dobro ga je još kombinirati i s Robin-Redom ili brašnom raka, ali s tim da ove dvije komponente ipak umiješate u nešto manjim postocima (oko 5 %).

Ako biste to pokušali pretočiti u neke recepte, to bi praktično izgledalo ovako:

Recept 1.

Suha smjesa:
10 % jetrenog brašna
10 % kazeina
10 % pred probavljenog ribljeg brašna
10 % LT-94 ribljeg brašna
5 % Robin Reda
15 % sojinog brašna
20 % pšenične krupice
20 % kukuruzne krupice
tri jušne žlice soli
Čajna žličica crnog papra (na kilogram suhe smjese)

Tekuća komponenta (ide u jaja):
30 ml Pure Liver Extracta (Nash)
10 ml Amino Liver Stimulansa (Nash)
2 ml Protaste Concentrated Sweetner (Nash)
2 ml Intense Sweetner (Nash)

Chris standing up holding his daughter Elva

Recept 2.

15 % jetrenog brašna domaće izrade (pileća ili juneća jetra)
10 % kazeina
10 % bijelog ribljeg brašna
5 % brašna raka
20 % sojinog brašna
20 % pšenične krupice
20 % kukuruzne krupice
tri jušne žlice kuhinjske soli
čajna žličica luka
čajna žličica češnjaka (na kilogram suhe smjese)

Tekuća komponenta:
40 ml/ kg suhe smjese frapea od pilećih jetara iznutra i jednako toliko politi po kilogramu boili
2 ml Protaste Concentrated Sweetner (Nash)
2 ml Intense Sweetner (Nash)
Osim kuhinjske soli, papra, luka i češnjaka, u jetrenim mamcima se od začina još mogu koristiti kim, korijander, muškatni oraščić, klinčić i još neke druge mirodije. Bitno je u svemu naći mjeru i ne pretjerati. Kako je u medicini upravo doza lijeka ona nijansa što jednu tvar čini u isto vrijeme i lijekom (ako ju date u malim preporučenim količinama) i otrovom (ako ju date u dozi nekoliko desetina ili stotina puta većoj dozi), tako je prilikom izrade mamaca upravo u dozama začina, aroma i različitih drugih dodataka tajna zbog koje neki mamac radi bolje, a drugi lošije, dok treći možda uopće ne radi.

Sezonski mamac za krupnu ribu

Jetrene su boile zbog svog sastava na neki način prvenstveno mamac toplijeg dijela godine, odnosno sezonski mamac. Zbog veće količine masnih komponenti u njoj, takva je boila lakše razgradiva u toplijem dijelu godine, kad je zbog viših temperatura tijela i metabolizam šarana puno intenzivniji. Jetreni su mamci odlični za ribolove na duge staze s prethodnim prihranjivanjem. Naime, ribe koje ih jedu nekoliko dana za redom, nakon toga od njih se osjećaju dobro i gotovo sigurno dolaze po još. A to se posebno odnosi na starije i veće šarane koji su nama ribolovcima i zanimljiviji. Zbog toga jetreni se mamci u kombinaciji s prihranjivanjem mogu koristiti i kao ciljani mamci za lov većih riba. Naravno, bilo bi glupo tvrditi kako su to čudotvorni mamci koje mali šarani ne jedu, jer ih jednako tako vole i oni, ali pažljivim strategijskim pristupom u odabiru veličine mamaca, pozicija za prihranjivanje i vremena za ribolov, njima su tijekom proteklih godina ulovljene mnoge vrlo velike ribe pa ih svakako možemo ubrajati u mamce zanimljive većim ribama. Ako dosad nikad niste lovili jetrenom boilom, sada je pravo vrijeme da to započnete. Za napraviti svaki kvalitetan mamac treba dosta truda, ali se obično taj trud u pravilu višestruko vraća kroz ulov lijepih riba. Meni je osobno najveći užitak prevariti velikog šarana mamcem kojeg sam smislio i napravio. Glavni smisao lova šarana je opustiti se na vodi i uživati, a u tome vam ovi mamci uvelike mogu pomoći.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana