Kuda na ribolov? – „Gavrilović“

5 min read
Svi stariji ribolovci sjetit će se kanala „Gavrilović“. Prije rata su se na njemu godinama lovile ogromne ribe i u velikom broju. Mnogi se još sjećaju ogromnih jezova, klenova, deverika i velikih somova, koji su se lovili kroz cijelu godinu. Ovo mjesto je ponovo odlično za ribolov, iako je ispust iz Gavrilovićeve klaonice danas samo blijeda slika nekadašnjeg... Piše: Praktični Ribolov

PR / Broj 13 / Travanj / 2009.

Svi stariji ribolovci sjetit će se kanala „Gavrilović“. Prije rata su se na njemu godinama lovile ogromne ribe i u velikom broju. Mnogi se još sjećaju ogromnih jezova, klenova, deverika i velikih somova, koji su se lovili kroz cijelu godinu. Ovo mjesto je ponovo odlično za ribolov, iako je ispust iz Gavrilovićeve klaonice danas samo blijeda slika nekadašnjeg.

Piše: Praktični Ribolov

Ovaj mjesec smo u potrazi za krupnom bijelom ribom otišli na kanal „Gavrilović“ u Petrinji. Stariji ribolovci se sjećaju ribolova na tom kanalu, gdje su dolazili iz cijele Hrvatske. Iako je nakon rata klaonica ponovo proradila, strogi zakonski propisi ograničili su ispuštanje krvi i svih otpadaka direktno u Kupu. Rijeka Kupa je godinama nosila pijesak i šljunak i dno je na izlazu kanala postalo preplitko za ozbiljnu ribu. No prošle godine, korito rijeke je produbljeno i riba se vratila, pa je danas kanal „Gavrilović“ ponovo vrhunsko mjesto, ako želite uloviti kapitalnu ploticu ili deveriku, a viđaju se i somovi.

Na kanal smo otišli sa petrinjskim ribolovcem Dadom Markovićem, koji nam je pokazao kako se na kanalu lovi. Dado je ovaj put zbog visokog vodostaja lovio iz čamca. No i ribolov sa obale, kad je vodostaj normalan, izuzetno je dobar. Obale Kupe na tom dijelu su pristupačne, kada je vodostaj Kupe u Jamnici ispod +150. Dado je za ovaj ribolov pripremio dva štapa. Jedan je bolognese kojim lovi plotice na puštanje, a drugi kratki feeder, za lov deverika koje ovdje grizu cijelu zimu. O ribolovu na kanalu Dado kaže: – Iako sam prije rata malo lovio na kanalu „Gavrilović“ sjećam se koliko je zagađenje Kupe bilo tada. Rijeka je bila puna iznutrica i stalno prepuna zgrušanih komada krvi. Obale su bile prepune štakora. No i ribe je bilo stvarno mnogo. Danas je kanal potpuno drugačiji. Iako se i sad Kupa ponekad zacrveni od krvi, sve što izlazi iz kanala je vrlo usitnjeno i ribe to obično brzo pojedu, te se rijeka očisti već nakon par stotina metara. No i ta manja količina hrane, uz novo produbljeno dno, ribama je savršeno mjesto za život, prepun visokoproteinske hrane. Ovdje se love ogromne plotice i velike crne kupske deverike. Često se dogodi da somovi raubaju usred bijela dana, a tada ih je i najlakše uhvatiti. Danas je vodostaj stvarno visok, tako da se kanal ni ne vidi. Ali ribe su sigurno tu na prijelazu mirne vode i matice. Pokušat ću na tom prijelazu loviti bolognesom, a tu uz čamac ću zabaciti i jedan sistem sa laganim olovom i dužim predvezom na dno. Ovim sistemom se ovdje odlično love velike deverike, koje najbolje grizu na sitne crvene stajske gliste.

Lov na „bijelo“

Na kanalu „Gavrilović“ često ćete od lokalnih ribolovaca čuti da love na „bijelo“. Iako se u prvi čas izdaleka čini da love na pahulju kruha, ubrzo ćete shvatiti da im ta pahulja traje i traje… Daljnji logičan bijeli mamac su crvi. No oni ovdje apsolutno ne rade. Najbolji domaći mamac na Gavrilović kanalu su fileki. Komadić fileka koji uzmete u mesnici i sitno mu „isčijate“ vlakna sa unutrašnje strane, te ih stavite na udicu, mamac je kojega je ovdje nemoguće pobijediti.

Dado je prvo zabacio feeder sa glistama, a zatim pripremio bolognes sa plovkom, nosivosti 5 grama. Sistem je bio vrlo jednostavan. Torpilla i par olova bili su spušteni tik uz vrtilicu na koju je montirao predvez. – Pokušao sam ovdje na kanalu loviti sa razvučenim olovima, no pokazalo se da riba mnogo više voli mirniji mamac i sporo vođenje mamca uz dno. Iz tog razloga, sva olova na sistemu moraju biti grupirana uz predvez. Na kanalu se plotice love raznim mamcima, no pokazalo se da je ribolov „na bijelo“ najučinkovitiji. Radi se o sitno isčijanim vlaknima fileka koji se namotaju & nabodu na udicu. Naime, kad bolje pogledate vodu koja izlazi iz kanala, u njoj se primjećuju baš takve sitne bijele čestice loja koje riba skuplja.

Uskoro je Dado, puštajući po rubu struje, zategnuo prvu ribu. Pokazalo se da je to velika plotica, već iskićena mrijesnim pjegama. Riba je bila sigurno teška blizu dvije kile. No Dado je zaključio da se radi o prosječnom primjerku. – Ovakva plotica ovdje je čest ulov. Najveću je ove jeseni ulovio Tomo, a bila je 3.2 kg teška. E, to je plotica! Nakon nje, Dado ih je ulovio još par u sam sumrak. Deverike toga dana nisu htjele.

Eto, ako poželite loviti krupnu bijelu ribu, otiđite na kanal „Gavrilović“ u Petrinji i nauživajte se ribolova.

Kako doći na kanal „Gavrilović“

Kad ste došli u Petrinju, potražite ulicu Mile Vood, koja se od glavne vraća lijevo prema rijeci Kupi. Tom ulicom se treba voziti do kraja, do bivšeg doma za starije u nemoćne osobe, u čijem prostoru sada radi firma „Abramović“. Tu parkirajte auto i dalje vas vodi utabani put preko polja koji ide ravno na kanal. Put i okolica su razminirani i bezbroj puta pregaženi, samo se držite utabanih staza i potpuno ste sigurni. Kada izbijete na Kupu, kanal je ravno ispred vas, a nizvodno od njega su utabana mjesta sa kojih se lovi.

ŠRU Štuka Petrinja

Ribička udruga „Štuka“ iz Petrinje ima preko 250 članova. Vrijedni ribiči ove udruge brinu se o rijeci Kupi, od ušća rijeke Gline do Vurota. Ako želite loviti na kanalu „Gavrilović“, za dozvole se treba telefonski javiti ribočuvaru Predragu Masariju na broj GSM 098/9235371, a dozvole se također mogu nabaviti cijelu godinu i na gradskom kupalištu. To vam je usput, čim prijeđete most preko Kupe u Brestu – prva ulica lijevo. Javite se samo gospodinu Željku Grčiću, koji je čuvar kupališta. Od njega ćete dobiti i informaciju kako doći i da li riba grize.
Cijena dnevne dozvole je 60 kn.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana