Kuda na otvorenje mušičarske sezone

5 min read
Zima još nije završila, ali nama mušičarima je 01.03. datum kada počinje proljeće. Još par dana do otvorenja nove sezone. Za mene je taj dan oduvijek nešto posebno, prilika da se posjete stari dobro poznati reviri i pokuša uloviti onu staru debelu potočaru, koju nisam uspio prevariti u prošloj sezoni. Mnogi su navezali (kupili) nove muhe pa jedva čekaju da ih isprobaju, a neki samo žele udahnuti friškog zraka i sresti stare prijatelje po štapu, te proslaviti kraj duge zime uz dobro druženje. Kako god bilo, sve nas muči isto pitanje - kuda na taj prvi ribolov? Iako ni ja nisam siguran kuda ću krenuti, prisjetio sam se nekoliko voda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje će za otvorenje sigurno biti pune riba, a na vama je da odlučite gdje ćete... Piše Praktični Ribolov

PR / Broj 11 / Veljača / 2009.

Zima još nije završila, ali nama mušičarima je 01.03. datum kada počinje proljeće. Još par dana do otvorenja nove sezone. Za mene je taj dan oduvijek nešto posebno, prilika da se posjete stari dobro poznati reviri i pokuša uloviti onu staru debelu potočaru, koju nisam uspio prevariti u prošloj sezoni. Mnogi su navezali (kupili) nove muhe pa jedva čekaju da ih isprobaju, a neki samo žele udahnuti friškog zraka i sresti stare prijatelje po štapu, te proslaviti kraj duge zime uz dobro druženje. Kako god bilo, sve nas muči isto pitanje – kuda na taj prvi ribolov? Iako ni ja nisam siguran kuda ću krenuti, prisjetio sam se nekoliko voda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, koje će za otvorenje sigurno biti pune riba, a na vama je da odlučite gdje ćete.

Piše: Praktični Ribolov

Dobra i Vitunjčica

Prošlu sezonu smo otvorili u Ogulinu i bilo je odlično, pa vam za ovu godinu kao prvu destinaciju preporučujemo Vitunjčicu i Dobru. Dečki iz ŠRD Ogulin obećavaju da će biti dobro kao i prošle godine i da će vode biti dodatno poribljene pred otvorenje, a nova vijest je da se radi na poribljavanju novog revira na Dobri od brane na Jelačkom(od slikara), pa uzvodno do Mirić mosta u Ogulinskom Hreljinu, gdje je uveden režim ribolova samo mušičarskim štapom sa jednom udicom i sve ribe koje se ulove moraju se pustiti.

Dobre vijesti stižu i iz Ličke Jasenice, gdje je otvoren revir „ulovi i pusti“ od mosta u Jurjevoj dragi do Knežević brane, koji je poribljen ribom iz uzgojnih potoka, a u planu je i dodatno poribljavanje potočnom pastrvom. Cijena dnevne karte je i dalje 150 kuna, a za one koji žele postati članovi, upisnina je 400 kn, dozvola 400 kn i članarina 100 kn. Dodatne informacije možete dobiti na telefon ŠRD Ogulin 047-531-160, a ako želite prespavati, preporučujemo restoran „Ive“, na jezeru Sabljaci, gdje je noćenje za ribiče 100 kuna. Tereni na kojima se dobro lovi na otvorenju nalaze se oko ribogojilišta na Vitunjčici i u brzacima ispod drvenog mosta. Naime, sa dolaskom jeseni pastrve migriraju uzvodno i sve se sparkiraju u brzacima ispod mosta, jer je tu brana i riba ne može dalje uzvodno, a prvih mjesec dana proljeća tu i ostane. Brzaci znaju skrivati pastrve duge i po 90 centimetara. Nekad se tako dobro skrivaju u grmlju i brzacima da sam znao po par dana loviti i ne vidjeti ni jednu kapitalku, a već na idućem ribolovu, na potezu od pedesetak metara znalo je biti osam do deset riba, od preko 60 centimetara.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Ribolov u tim brzacima zna biti vrlo dobar, ali nekada nije lako prevariti ribu, zato vam preporučamo jednu neobičnu imitaciju kojoj ogromne kalifornijske pastrve ne mogu odoljeti.

Gacka

Gacka je uvijek bila destinacija koja garantira dobar ribolov i dobro druženje. Dečki iz Otočca srdačno pozivaju mušičare da dođu na otvorenje i za tu priliku pripremaju feštu na ušću Kostelke. Ribolov na dan otvorenja je za sve besplatan i na cijelom toku rijeke vrijedi režim „ulovi i pusti“. Dečki su za ovu sezonu pripremili i 4 tone pastrva, koje će uskoro plivati rijekom Gackom, a dobre vijesti stižu i sa izvora Kostelke, gdje je nedavno otvoren Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova, u kojemu je izvršen prvi mrijest autohtone Gacke pastrve i ti malci će uskoro plivati ličkom ljepoticom. Na rijeci Gackoj, počevši od prošle godine, vrijede nova pravila, a ta su da je ribolov pastrve dozvoljen od 1. ožujka do 30. rujna, a za one koji žele doći u listopadu, studenom i prosincu, mogu loviti lipljane u lipljanskom reviru, od Tonković vrila do crkve Sv. Franje u Ličkom Lešću, ali tu se neće moći loviti od 1. siječnja do 15. svibnja. Cijena dnevne karte je 250 kuna, a sve potrebne informacije oko kupnje karata i smještaja možete dobiti kod Željka Grgurića, na telefon 091/6701-954.

Od mamaca za otvorenje sezone predlažemo sve vrste teških nimfi i kućica tulara ukrašenih zlatnom glavom. Nikako nemojte zaboraviti Gacku grbicu, koja radi praktički cijele godine. Naš prijedlog za otvorenje je dobro otežan zeleni gamarus, vezan na većem broju udice.

Unac

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Otvorenje svojih voda pripremaju i u susjednoj državi Bosni i Hercegovini, a srdačni domaćini preporučuju Unac. Rijeka Unac izvire u blizini Drvara i ulijeva se u Unu sa njezine desne strane u mjestu Martin brod. Revir je dugačak 10 kilometara. To je rijeka vrlo brzog toka, a obiluje kalifornijskom i potočnom pastrvom, dok uzvodno u kanjonu ima i kapitalnog lipljana. Dubina rijeke varira od 0.5 pa do 4 metra i skoro cijelim tokom možete hodati po njoj. Cijena dnevne karte je 65 km, odnosno 260 kuna.

Dozvoljen je ribolov mušičarskim štapom, a možete loviti potezankom, svim vrstama suhih i mokrih mušica. Možete zadržati jednu kalifornijsku pastrvu preko 45 centimetara, a ako želite uzeti potočnu pastrvu, to će vas koštati dodatne 2 km po centimetru. Ako do sada još niste lovili u Bosni, očarat će vas gostoljubivost domaćina koji su uvijek raspoloženi za dobro druženje i ribolov.

Kako je Unac rijeka brzog toka, ovdje rade sve vrste teških nimfi sa zlatnim glavama. U proljeće su sve vode visoke i lagano zamućene, pa nemojte loviti sa suviše sitnim nimfama, ni sa tankim predvezima, jer ovaj revir obiluje kapitalnim kalifornijskim i potočnim pastrvama, koje će u ovo doba bez problema pokupiti nimfu vezanu na udicama 10-14. Mi preporučujemo strimere svih vrsta u crnoj i maslinastoj boji.

Klokot

Klokot je revir udaljen od grada Bihaća 10 kilometara. Dužina revira je 3 kilometra. Domaćini preporučuju ovaj revir zbog velikog broja kapitalnih primjeraka kalifornijske i potočne pastrve. Ribolov je dozvoljen od 01.03 do 31.12. Cijena ribolovne karte za strane državljane je 65 km(260 kn), a možete uzeti jednu kalifornijsku pastrvu preko 45 centimetara. Ukoliko želite zadržati trofejnu potočnu pastrvu, morat ćete platiti dodatnih 2 km po centimetru. Ribolov je dozvoljen sa svim vrstama suhih, mokrih mušica, potezanki i EGG jaja. Revir ćete lako naći ako idete iz smjera Slunja prema Bihaću. Prije ulaska u Bihać ima tabla za revir Klokot. Informacije oko Unca i Klokota, te smještaja na ovim revirima, možete dobiti u Ribolovnom udruženju Bihać, na telefon 00387-3731-1531.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Što se ribolova na Klokotu tiče, preporuča se lov u brzacima ispod ribogojilišta. Od mušica preporučaju sve vrste nimfi za zlatnom glavom, kućica tulara i strimera Prošlo proljeće se dobro lovilo i na sivu kućicu sa bakrenom glavom. Bistro u novoj sezoni.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana