Lov pastrva malim imitacijama mušica

4 min read

PR / Broj 40 / Srpanj / 2011.

Nije sve baš tako jednostavno, naime, veličina nimfi i suhih mušica kojima se pastrve hrane danju u ljetnim mjesecima najčešće je vrlo mala. Veličina odraslog insekta je, ovisno o vrsti, svega 3-12 mm. To većini neiskusnih vezača mušica predstavlja velik problem jer je jako teško zavezati kvalitetnu imitaciju na udicama veličine 18 pa čak i do 24…

Piše: Marko Petrušić

Kraj srpnja i kolovoz je po mnogima najteže vrijeme za ribolov pastrva. Velike temperature tijekom dana i jako sunce, osim u jutarnjim i večernjim satima, uvelike otežavaju cjelodnevni ribolov. Ribama također nije lako, no one su već naučile da je sredinu dana najbolje provesti sakriven u hladovini dubokog grmlja nadvijenog nad vodom ili u velikim dubinama. Te ribe, iako su skrivene, cijeli dan jedu sitne jedva vidljive nimfice čije je imitacije jako teško prezentirati metar ispod grmlja ili u dva tri metra duboke jazove u rijeci. Velika većina mušičara se u ovo vrijeme zbog toga opredjeljuje za lov lipljana, a pastrvu stavljaju u drugi plan, iako morate priznati da bi bilo puno ljepše imati više voda sa debelim i borbenim pastrvama.

Čak ako su i kalifornijske koje su ove godine uz potočare na Gackoj sve ljepše i deblje. Ribolov pravih pastrva u kolovozu svodi se na jutarnji i večernji ribolov i mnogi će se mušičari složiti da nema ljepšeg ribolova od večernjeg skoka i lova suhom mušicom. U tih sat vremena često se nadoknadi slab ribolov preko dana. Zabacivanje velikog sedža i njegovo povlačenje kako bi se izazvao napad pastrve gotovo je jedina situacija kad u mušičarenju suhu muhu smijete povući, a da to pastrvu ne uplaši već izazove napad.

Ovakvu uzavrelu situaciju na vodi često promijeni koji oblačan dan ili ljetna kiša koja se na našim pastrvskim revirima ipak češće pojavi čak i ljeti (nije to plaža na Hvaru nego Gorski kotar). Za takvih je dana, kad se temperatura zraka spusti za koji stupanj, i ribolovcima puno lakše provesti cijeli dan na vodi. U cjelodnevnom ribolovu ipak se može ponešto uloviti. No voda je još uvijek topla i pastrve se danju hrane sitnim imitacijama jer je pravo rojenje rezervirano za jutarnji i večernji termin. No ljetno zahlađenje odgovara i ribama koje su za vrijeme oblačnih ljetnih dana više izložene, a i puno aktivnije, stoga će ribolovcu biti puno lakše prezentirati svoju imitaciju. Na rijekama s grmljem nad vodom ribe će se pojačanim hranjenjem nimfama više izlagati pogledima i češće izlaziti na sredinu vode, a u dubokim rijekama ćete primijetiti da je velika većina riba tik ispod same površine i pomahnitalo se hrani nimfama u takozvanom filmu (npr. karakteristično kupljenje grbice na Gackoj).

Najinteresantnije je to da će pastrve pri takvom pojačanom hranjenju u većini slučajeva bez puno razmišljanja pokupiti i suhu mušicu. No nije sve baš tako jednostavno, naime, veličina tih nimfi i suhih mušica najčešće je vrlo mala. Veličina odraslog insekta je, ovisno o vrsti, svega 3-12 mm. To većini neiskusnih vezača mušica predstavlja velik problem jer je jako teško zavezati kvalitetnu imitaciju na udicama veličine 18 pa čak i do 24. S nimfama je situacija nešto lakša, ali za dobru i kvalitetnu imitaciju suhe mušice je potrebno malo veće vezačko iskustvo. Kod vezanja suhih mušica nemojte puno komplicirati s materijalima. Rep neka bude iz vratnog pera pijevca, recimo, boje grizli ili Coq De Leon. Za tijelo će odlično poslužiti antron od svijetlo-maslinaste do tamno-maslinaste boje, a može biti čak i malo smeđe-maslinaste ili maslinaste s dodatkom jedva primjetnih svjetlucavih niti. Krila ćete najlakše imitirati s dva pera CDC-a i to je to. Ne komplicirajte s nožicama jer su na tako malim imitacijama nepotrebne. S nimfama je što se boje tijela tiče ista stvar – možete zavezati i koju sa sivkastim štihom raznih nijansi (Gacka Grbica).

Naravno, zbog još uvijek vrlo niskih vodostaja debljina predveza ne smije prelaziti 0.10-0.12 mm, jer će u protivnom vaša imitacija već pri samom padu u vodu biti otkrivena i riba ju neće ni pogledati. Mi smo u ribolovu na Gackoj zbog vrlo tankih predveza koristili štapove klase 4 i nismo imali nikakvih problema sa izvlačenjem riba do 50 cm, a veće nismo ni prevarili. Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana