Mini muhama na makro ribe

6 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Piše i snima: Danijel Kučan – Predator fishing team

Sunce peče, sparina visi uzraku a vaša je najomiljenija riječica ili gorski potok skoro presušio i jedva se nazire u malim prolazima između kamenja i uskog kanjona… Osim nedoraslih primjeraka, pastrvama ni traga, a lipljani se tromo kreću uz dno ne pokazujući nikakav interes za klasične otežane imitacije svih mogućih i nemogućih buba iz vaše kutije. Da vam olakšam – ne događa se to samo vama. U ljetnom se periodu, pogotovo tijekom kolovoza, aktivnost raznih vrsta voden-cvijetova, tulara i sedževa te kamenjarki pomiče na rane jutarnje ili kasne večernje sate dok se tijekom dana ribe gotovo i ne hrane. Miruju uz dno i tu i tamo lijeno pokupe pokojeg rakušca ili ličinku koja se nađe u njihovoj neposrednoj blizini tj. samo im upadne u usta.

Mikro sedž

Za dobru i lovnu imitaciju važno je da uz primjeren izgled ima i dobre plovne osobine. I potopljeni sedž ponekad može imati dobre lovne osobine, no najbolji se rezultati postižu taktikom suhe muhe, laganim priborom i finom prezentacijom. O sedžu ne moramo ništa posebno pričati jer smo ga već spominjali u prošlim brojevima. Jedan je od najraširenijih kukaca kojih ima više od dvije stotine vrsta i njihove su imitacije lovne tijekom cijele godine.

Velike pastrve se probude tek nakon što sunce počne zalaziti, a prava im je gozba baš tada kad je ribolov zabranjen – noću. Ipak i sada se te lijene ribe daju prevariti i uloviti, pogotovo nakon kakvog ljetnog pljuska koji malo zamuti vodu i obogati ju kisikom, što automatski pokrene ribu na hranjenje. Kada se voda razbistri, ribe ćemo naći i u brzaku i u mirnijem toku, na plićacima i u dubljim virovima, tamo gdje se na dnu nalazi vodena vegetacija ili samo goli kamen. U tim trenucima primat će na standardne stvari no sunce i vrućina će se brzo vratiti i ribe će opet postati lijene i inertne. Povremeno ćemo moći vidjeti živahno skakutanje riba po površini koje tada na jelovniku najvjerojatnije imaju mrave ili manje sedževe koji su se počeli rojiti u predvečerje. Mravi su ribičima mušičarima najznačajnija skupina kopnenih kukaca zato što nakon parenja u zraku padaju na površinu u velikim rojevima i tada postaju hrana za lipljane i pastrve koje ih nemilosrdno kupe s površine.

Prezentacija je (uvijek) najvažnija

U ljetnom ribolovu sa imitacijama kopnenih kukaca poput mravca ili klasične muhe, poput mikro sedža, vrijede nešto drugačija pravila nego u ostatku sezone, kada je ribolov puno lakši. Koračanje po vodi mora biti poput šuljanja kako ne bismo unaprijed upozorili ribu na svoje prisustvo, a prezentacija mora biti sa što manje nepotrebnog mahanja i lupanja po vodi. Riba je izbirljiva i vrlo brzo će odustati od sumnjivog zalogaja. Mravca bacajte dosta uzvodno i pasivno ga puštajte niz vodeni tok, bez nepotrebnog cimanja vrhom štapa, te izbjegnite bilo kakvo zatezanje strune koje će neprirodno ubrzati muhu na površini. Sedža ili koju drugu imitaciju isto bacajte uzvodno i pasivno ga puštajte iznad ciljane ribe. S nimficom pokušajte gađati ribu ravno u usta i zaštopajte imitaciju neposredno ispred nje kako bi se ona počela dizati i ušla u vidokrug ribe koja se hrani.

Ribič koji se u tom trenutku nađe na vodi s pravom imitacijom, može se izloviti do mile volje ali na takve prizore se ne nailazi svaki dan. Zato, znajući da će ribe kao prvi izbor pokupiti sedža, mravca ili nimficu u pridnenom sloju vode, na njih stoga treba i loviti. Postoji samo jedna važna razlika između proljeća, jeseni i ljeta – sada trebate loviti na ekstremno male imitacije, navezane na vrlo malim udicama te prezentirane na tankom najlonu. Ove tri imitacije koje ćemo vam predstaviti u ovom broju vrlo su jednostavne za navezati na većim udicama dok se morate poprilično namučiti kako biste ih kvalitetno napravili na udici broj 20 ili 22. Prije svega, dobro se naoružajte živcima, popijte si kakav hladni sok ili pivicu te u hladovini polako pokušajte navezati par mikro muhica s kojima ćete loviti velike kolovoške ribe.

Gumica čuva tanki predvez

Za jako finu prezentaciju morate se prilagoditi uvjetima na vodi i koristiti fini pribor klase 3-4 i tanke predveze od 0.08 pa do 0.12 milimetara. Kako se ne bi dogodilo da vam veća riba prekine tako tanki najlon, možete koristiti improvizirani „shock apsorber„ napravljen od gumice za šteku spojene sa žnorom i predvezom pomoću malih ringova namijenjenih za šaranski ribolov.

Mini grbica

Stojeći u vodi često možete sa svojih neoprenskih čizama skinuti razne larvice koje nosi tok vode. Takve male larvice su lipljanima i pastrvicama prava poslastica što možete primijetiti protresete li malo nogom po travi ili prevrnete li koji kamen na dnu rijeke i promatrate kako se ribe brzo skupe ispod oblačića koji ste napravili. Navezane male grbice – nimfice lovne su tijekom cijele godine a pogotovo ljeti, kada ćete, budete li dovoljno uporni, s njom uspjeti prevariti svaku pa i najoprezniju ribu.

Mravac

Ovisno o vrsti, mravci mogu biti crne, smeđe ili riđe boje, dugački od par milimetara pa do preko centimetra dužine. Osim na veličinu i boju, pri izboru ili izradi imitacije obratite pozornost i na njihov oblik te na mala krilca koja su uočljiva čim kukac padne na površinu. Vežemo ih na malim udicama od broja 20 pa čak i do broja 24, stoga koristite tanki konac kako bi imitacija ispala što vjernija.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana