Rijeka Una kod Kuljana

4 min read

PR / Broj 17 / Kolovoz / 2009.

Spojiti obiteljsko kupanje, roštiljanje i dobar ribolov na većini je mjesta nemoguće. Obično morate izabrati samo jedno od toga za ljetni vikend, no na rijeci Uni kod Kuljana možete uživati u svemu navedenom do mile volje

Napisao i snimio: Dario Hrenar
Lovio: Dino Hrenar

Rijeka Una kod Kuljana već je godinama omiljeno ljetno kupalište svih koji uz Unu žive ili na nju dolaze. Brzaci koji se probijaju između sedri tvore mnogo malih otoka na kojima je moguće ispeći roštilj ili se odmoriti nakon kupanja. Najbolje mjesto za kupanje je kod starog mlina. Tamo iz vode vire stari drveni piloti, dno je pjeskovito i voda vrti. A tu su postavljene i drvene klupe te mjesta za roštiljanje. No dosta o kupanju, znači smjestili ste obitelj i vrijeme je da se posvetite ribolovu. Ja ovdje dolazim već desetak godina i najbolji ribolovi su usred ljeta kad je Una mala. U to vrijeme sedre su obvezno pune krupne bijele ribe. Kroz polarizacijske naočale lako je locirati ribu jer veliki podusti svako malo bljesnu stružući algu se sedre. Niski vodostaji sabiju ribu u kanale između sedri.

Ona ovdje ima dovoljno kisika i hrane. Lovi se gotovo isključivo puštanjem na „travu“ (algu kladoforu), koju sakupite na preljevu na vrhovima sedre koju prelijeva brza voda. U više navrata pokušao sam poboljšati ribolov hranjenjem sa hranom i crvima no pokazalo se da je zbog vrlo brze vode ovdje gotovo nemoguće hranu zadržati na jednom dijelu dna. Voda ju obično raznese i odnese dalje od sedri i ribe pa sam od toga odustao. Riba ovdje grize u najbržoj matici na sredini toka. Na ovome dijelu rijeke Une nalazi se i jedna jama – procijep u sedri, dubine od oko 7 m. To je područje bogato krupnom mrenom, ploticom i podustom. No da ne pomislite da je ribolov ovdje lagan. Kao i svako dobro mjesto i ovo ima svoje zakonitosti. Naime ljeti ima mnogo ribolovaca koji dolaze na ovaj teren i riba je zbog vrlo bistre vode jako osjetljiva. Ako negdje primijetite kako se riba hrani i bljeska se, najgora stvar koju možete napraviti je da se odmah popnete na sedru iznad ribe i pokušate loviti pred sobom.

To je recept za neuspjeh! Mnogo bolje ćete proći ako stanete nešto uzvodno od mjesta gdje ste primijetili jato riba i puštate niz vodu. Najbolje je ne stajati na samoj sedri nego se malo uvući, da vas riba ne može vidjeti. Plovak se zbog vrlo brze vode ne može štopati nego ga je potrebno samo kontrolirati uz lagano zadržavanje i popravljanje smjera. Pokušali smo loviti i sa težim plovcima kako bi kontrola vođenja bila bolja ali se tada ne vidi griz. Najbolje je loviti sa plovcima težine 10 grama i dugim predvezom, kako bi prezentacija mamca bila što prirodnija. Kada riba primi u ovako brzoj vodi, izuzetno je jaka jer koristi jaku struju pa izvlačenje može i potrajati.

Kako doći?

Iz smjera Siska ili Petrinje treba se doći do Hrvatske Kostajnice, a u njoj krenete desno prema Dvoru na Uni. Cesta ide uz samu Unu i u selu Kuljani vidjet ćete veliki brzak. Rijeka Una je ovdje široka oko 70 m, sa puno otoka i sedri a tu je i kupalište. Lovi se u brzacima između sedri.

Pribor – ne komplicirajte

Za ribolov puštanjem između sedri dovoljan je bolognese štap od pet ili eventualno šest metara akcije, do 10 – 20 grama. Ja koristim štap Colmic Racing dužine 5 m i akcije do 15 grama, te plovak oblika bačvice nosivosti 10-12 grama. Sistem treba biti što jednostavniji pa se plovak opterećuje samo jednom kliznom torpillom težine jednake nosivosti plovka, ispod koje se veže vrtilica i predvez dužine od 70 cm do 1 metra. Ovako dugačak predvez potreban vam je za što prirodniju prezentaciju mamca. Udica za ovaj ribolov treba biti šireg luka i srednje dugog vrata. Meni se najbolje pokazala Gamakatsu 2210B, veličine 12. Ribe su ovdje velike, a zbog jake struje i vrlo borbene pa na roli imam najlon Milo Krepton debljine 0.18, a za predveze koristim isti najlon debljine 0.14. Zbog sedre jako česta su zapinjanja pa je prije samog gaženja na mjesto ribolova najbolje zavezati nekoliko predveza i ponijeti ih sa sobom u džepu.

Mamci

Glavni mamac ovdje je „trava“ – alga kladofora koja se bez ikakvog hranjenja samo pušta u procijepima sedre. Na nju se lovi i plotica i mrena i podust. Osim ovoga mamca, nekoliko podusta smo ulovili koristeći i dva do tri crva na udici.

Dozvole

Ribolovne dozvole se mogu kupiti u na ulasku Hrvatsku Kostajnicu, u restoranu Antunović, na koji naiđete na raskršću gdje trebate skrenuti prema Dvoru na Uni. Drugo mjesto je u samoj Hrvatskoj Kostajnici, Caffe bar Una.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana