Na štuku nakon lovostaja

8 min read
Svake godine željno iščekujem taj 1. travanj i prestanak lovostaja na štuku, ali koliko se veselim toliko znam i da uvijek slijedi razočaranje u vidu kako brojnosti ulova, a tako i u vidu veličine ulovljenih štuka. Drugim riječima proljeće mi nikad nije bila top sezona za lov štuke varalicom, ali daleko od toga da se ne može uspješno loviti, a kako bi i vi bili što uspješniji u ovom dijelu sezone pomoči ću vam svojim iskustvom kako bi što lakše ostvarili prve proljetne ulove štuka... Piše: Marko Klarić

PR / Broj 13 / Travanj / 2009.

Svake godine željno iščekujem taj 1. travanj i prestanak lovostaja na štuku, ali koliko se veselim toliko znam i da uvijek slijedi razočaranje u vidu kako brojnosti ulova, a tako i u vidu veličine ulovljenih štuka. Drugim riječima proljeće mi nikad nije bila top sezona za lov štuke varalicom, ali daleko od toga da se ne može uspješno loviti, a kako bi i vi bili što uspješniji u ovom dijelu sezone pomoči ću vam svojim iskustvom kako bi što lakše ostvarili prve proljetne ulove štuka.

Piše: Marko Klarić

Lovostaj tj. period predviđen za mrijest štuke je u Hrvatskoj traje od 31.01 do 1.4, a nažalost vremenske prilike su svakom godinom sve nepredvidljivije, tako da se vrijeme mrijesta ne poklapa uvijek sa zakonski određenim periodom lovostaja, te sam mrijest na nekim vodama može trajati i tijekom cijelog travnja.

Poznata je činjenica da se štuke tijekom mrijesta okupljaju u parove koje čine jedna veća ženka i jedan ili više manjih mužjaka, i u tom periodu su obično totalno nezainteresirani za hranjenje, tako da tu treba tražiti razloge slabijeg uspjeha u prvom dijelu travnja, a ova godina je upravo takva, zima je potrajala dugo, neprestano su bili visoki vodostaji rijeka, sa snježnom i vrlo hladnom vodom, tako da mrijest na nekim mjestima još uvijek traje, i tamo su nam slabi izgledi za ulov, a i pametno je pustiti štuke na mrijest obave u miru.

Gdje su najveće šanse za ulov štuke?

Puno veće izglede za uspješan ribolov imamo na manjim i plitkim šljunčarama, gdje je mrijest završen, a mužjaci i ženke su se razdvojili i polako počeli pratiti kretanje kedera kako bi hranjenjem vratili izgubljenu energiju. Nisam moga biti općenitiji. Zar ne?

Zbog toga: Mikrolokacija?

Kad smo odabrali lokaciju za ribolov poput opisane (manje i pliće šljunčare), moramo znati da je i tamo voda još dosta hladna (5-8°C), te su štuke vrlo vjerojatno na dijelovima jezera gdje je voda najtoplija, što znači ili uz samu obalu, preko dana po sunčanom vremenu u gornjim slojevima vode, (gdje direktno upijaju sunčevu toplinu), u područjima sa starom vodenom vegetacijom, ili zalaze u najpliće dijelove jezera.

U pronalasku štuka je jako bitno locirati i jata kedera, koja su također se pokrenula iz zimovališta i krenula u pliće (toplije dijelove) jezera u potrazi za hranom, a neke vrste kedera (čitaj sitne bijele ribe) počinju se okupljati i za mrijest, a gotovo je sigurno da su i štuke uvijek negdje u blizini. Sada je zbog manjeg broja živih organizama u vodi (planktona), voda iznimno bistra tako da ćemo uz pomoć polarizacijskih naočala bez problema uočiti jata kedera koja se sredinom i krajem dana dižu se u gornje (toplije) slojeve vode i kolobarima na površini odaju svoje prisustvo, tako da ih nije problem locirati, a uvijek je najbolje loviti na onom dijelu jezera gdje uočimo prisutnost kedera. U proljeće su vrlo česti vjetrovi, a uvijek je bolji onaj južni od sjevernog, za ribolov biramo one strane u koju puše vjetar dok na većim jezerima i akumulacijama biramo uvale u zavjetrini. Koliko je bitno dobro odabrati mjesto gdje je toplija voda i gdje su aktivne štuke uvjerili smo se u štukolovima na Baltiku gdje je samo 1°C razlike u temperaturi vode između dvije susjedne uvale značio bogat ulov ili totalni fijasko.

Ova pravila oko traženja mjesta puno više znače na velikim jezerima ili akumulacijama poput Vranskog jezera, Kruščice, koprivničke Šoderice, Borovika, Peruči, akumulacijama Drave i sl., dok manje šoderice, jezerca ili mrtvice nije problem cijele sustavno pretražiti varalicom.

Koju tehniku varaličarenja koristiti

Sad kad je voda još dosta hladna, štukama je metabolizam dosta usporen, pa štede energiju i sada sigurno nećete doživjeti eksplozivne napade na varalicu s nekoliko metara udaljenosti, iskakanje iz vode i ostale štučje akrobacije tipične za ljeto i jesen.

Tim činjenicama ćemo prilagoditi i tehniku varaličarenja i vrstu varalica.
S obzirom da su usporene i teško ih je isprovocirati na napad, najveće šanse imamo s vrlo sporom prezentacijom varalice s čestim i dugim pauzama.
Navedenoj definiciji najviše odgovaraju suspend ili sporo tonuće varalice poput voblera, swimbaita, jerkova, silikonaca, a ostale varalice poput metalnih žlica, leptira, spinerbaita love ali puno slabije nego u ostalom dijelu sezone.
Navedene varalice (suspende) treba voditi što sporije, kao za smuđa u zimskom periodu sa velikim stankama od par sekundi, a osim jednoličnog povlačenja, bolje je twitchati varalicom (voditi je kratkim trzajima iz zgloba šake, isto kao i jerkove), a između svakog trzaja napraviti pauzu u kojoj suspend varalica stoji u istom sloju vode ili polagano tone.
Ako twitchamo varalicama (voblerima i swimbaitovima), vodimo ih pokretima štapa, a rola nam služi samo sa skupljanje viška opuštene špage.


Većina napada se dešava baš u tom periodu kad varalica suspendira (stoji), stoga u svakom trenutku moramo pogledom pratiti varalicu (ili špagu) i ne smije biti previše viška (trbuha) špage na vodi kako bi što uspješnije mogli kontrirati varalicu, a i osjetiti sami griz.
Česte su situacije kada će vam štuka dopratiti varalicu vođenu na opisani način, a ako ju ugledate na vrijeme, najbolje je stati s varalicom pričekati par sekundi i onda laganim pomakom štapom samo par cm pomaknuti varalicu. Tad većinom slijedi ne pre agresivan napad, kad treba i snažno kontrirati, jer sada štuke primaju varalicu vrlo oprezno i vrlo brzo čim osjete prijevaru puštaju varalicu.
Zato je u ovom proljetnom dijelu sezone najvažnije imati varalice opremljene vrhunski oštrim trokukama, kako bi realizirali rijetke grizeve.
O veličini varalica koje treba koristiti postoji više teorija, jedna je da štuka sad traži što veći zalogaj kako bi nadoknadila što više energije sa što manje napora, a moja iskustva za ovaj period godine govore kako sam najviše uspjeha imao na varalice od 7-14cm, za razliku ljeta i jeseni kad mi je 14cm donja granica, što ne znači da ne bi na Vranskom jezeru npr. sada bacao i duplo veće varalice.

.Vrste i modeli najlovnijih varalica

Vobleri

U ovom dijelu sezone najbolje su mi se pokazali oni suspendirajući ili lagano tonući, poput rapalinog Husky Jerka, Storm Suspending Thunderstick-a, Smithwick Ratling Rogue, Heddon Zara gosa, Daiwa TD minnow, Yo Zuri Crystal minnow, Megabass Ito Vision 95 i 110, X-80 Trick darter.

Swimbaits

Prologic 4play harring, 13cm s i bez kljuna, Ilex (ili jackal brothers) Deka Hamakuru, Daiwa Dead or Alive, Megabass Xj 100, Imakatsu javalon

Jerkovi

Monarch Dok TNT i Hecht Killer, Strike Pro Buster Jerk, Salmo Slider.
Probajte plutajuće jerkove izbalansirati težim udicama i dužom sajlom kako bi postali suspend ili lagano tonući, ili obratno na tonuče jerkove staviti lakše udice i koristiti laganu sajlu od volframa kako bi dobili sporo tonući jerk.
Zbog većinom bistre vode bolje su mi se pokazale prirodne boje, tj. varijacije na srebrnu ili zlatnu boju, a kod mutnije vode ili po oblačnom vremenu treba probati i kričave Fire tiger varijante.

Silikonci

Uspješno se mogu koristiti shad-oliki silikonci na worm udici bez otežanja poput Manns-ovog shadowa, Lunker city fin-s i sl, gume koje možemo voditi ultra sporo s pauzama, kad puštamo da lagano propadaju, a idealni su za lov na viđeno, kad spazimo štuku uz samu obalu najbolje joj je nečujno baciti navedene silikonce bez otežanja.
Osim njih dobro je pretraživati prijelaze s dubljeg na pliće, sprudove, lomove u vodi i slično klasičnim shadovima (relax kopyto, sloter, atractor) ili twisterima (mogambo) na najlakšim jig glavama od 5-10gr, a također ih vodimo ultra sporo s pauzama.

Uz sve navedeno naravno da možete uloviti i ostalim varalicama iz svog arsenala poput:

  • Žlica – koristite one od najtanjeg lima poput Profi blinkerove ili rastavite dupli Effzet pa lovite samo jednom polovicom žlice, kako bi ju mogli voditi što sporije, s pauzama u kojima lagana žlica sporo tone i izazovno radi.
  • Leptira – idealni su oni što lakši bez otežanja poput Mepps lusox ili Blu fox piker koje imaju olovno otežanje ispred, koje možete skinuti ili loviti s njim pa također raditi pauze u kojima će leptir vučen otežanjem raditi i u propadanju, a to je trenutno efikasnija tehnika od klasičnog kontinuiranog privlačenja.
  • Spinerbaita – Sad su lovniji su oni s jednim Colorado krilcem (okruglim), bolje da su što lakši (3/8 oz i manje), a vodite ih kao i leptire s pauzama, kad je bitno da je spinerbait što lakši kako bi što sporije propadao i što duže bio u vidokrugu štuke.

Pribor i ostala oprema

Štap i rola

Dobri su svi štapovi duljine od 2,40 – 2,75m težine bacanja do 60gr, a preporučam krače kako vas ne bi previše zamarali (zglob šake) kod twichanja i jerkanja.
Rola veličine 3-4000 na koju stane minimalno 100m 0,20mm upredenice, a što je rola kvalitetnija to čete imati manje problema s petljanjem i uvrtanjem upredenice.

Upredenica

Upredenica je puno bolje riješenje od najlona, vjerujem da ih večina i koristi, a dugogodišnjim isprobavanjem raznih, trenutno koristim samo dvije, Berkley fireline i Power pro, a za štuku su dovoljne one nosivosti 15-20lb.

Sajle

Štuku ne lovim nikad bez nje, i po mojem iskustvo nema joj zamjene, sve ostalo štuka bez problema pregriza (hard mono npr.). Zbog bistrih voda u prolječe i lova suspendirajučim voblerima, sajla (kopča i vrtilica) moraju biti što lakše, tako da su mi se najbolje pokazale one na metre od FOX-a (Easy trace wire) koje sami vežete, ili najjeftinija opcija gotove Traperove od volframa koje su povoljne cijene a zadovoljavajuće kvalitete, ili one mekane (jezgra od kevlara + omotač od dynema vlakana) od Technipeche-a koje se vežu poput upredenice.


Ako lovite metalnim varalicama, najbolja opcija je da sami napravite sajlu (po uputama sa slika) od kupljene sajle na metre s termo bužirom (razni proizvođači, cijena 20-tak kn), a u izradi koristite provjerene kopče (poput ovih na slikama) i vrtilice, kako zbog nekvalitete istih ne bi ostali bez ulova života.
Najgore rješenje koje svakako izbjegavajte su one najjeftinije zelene sajle koje se prodaju na komad (1.50kn/kom), a koje imaju iznimno lošu kopču i spoj sajle i kopče – vrtilice i znam za mnoge izgubljene ulove zbog te iznimno loše sajle.

Ostalo

Potrebna su vam još kliješta ili peanke kojima vadite varalicu iz štučjih usta da vam šaka ne završi oblivena krvlju poput moje na slici.
Dobro je imati sve popularniji fishing grip koji je puno praktičniji za nositi uza sebe od podmetača, a ako njime prihvaćate štuku, čim ste ju digli iz vode drugom ruku primite ju za trbuh (kao na fotografiji) jer ako visi na gripu, vrlo često kad počne ¨divljati¨ potrga si čeljust, a ako ju puštamo šteta ju je tako ozlijediti.

Napravite sami svoju sajlu

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana