PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Ovo nije montaža za brzo pretraživanje terena, već za finesse pristup mjestima sa ribom koje doslovno treba nagovarati da zagrizu

Tekst: Dalien
Slike: Igor Vukelić, Dalien

U modernom ribolovu stvari se događaju jako brzo i svako malo se pojavi neki novi mamac ili koncept. Tehnologija i materijali su toliko napredni da se serijski proizvode mamci vrhunskih performansi, a ideje i „how to“ članci i filmovi se šire internetom u trenutku. U ovom tekstu ću se pozabaviti jednom relativno novom finesse montažom iz Japana koja, po mom mišljenju, zaslužuje više pažnje, kako zbog originalnog koncepta, tako i zbog mogućnosti modifikacija osnovne montaže.

Neko koncept

Revolucionarna stvar kod ovog koncepta je otežanje pričvršćeno na mamcu nezavisno od strune ili udice. Olovno ili tungsten otežanje (čavao) se pričvršćuje na donju stranu mamca , a udica se kači za sredinu (wacky). Sa ovakvom pozicijom otežanja i udice dobivamo revolucionarnu akciju. Mamac se može gotovo u mjestu trzati i mamiti bassa ili kakvog drugog grabežljivca na napad. Udica koja je odmaknuta par centimetara od dna potpuno je slobodna za dobru realizaciju griza. Bitno je trzati mamac sa vrlo malim pokretima štapa kako se otežanje ne bi dizalo sa dna. Pri takvim sitnim vibracijima samo trbuha na struni, mamac će u mjestu proizvoditi takvu akciju da će vam već pri prvom testu u plićaku izgledati kao da ste nešto živo spustili u vodu. Originalni mamci za ovu montažu su 10-15 cm dugački wormovi ili crvi. Oni su najzahvalniji jer izduljeno tijelo šalje najviše vibracija, no bez problema možete pričvrstiti na Neko bilo koji drugi mamac koji vam padne na pamet.

Kako napraviti Neko montažu?

Originalna Neko montaža nije poboljšana sa oprugom za držanje mamca i možete samo udicu zakačiti za crva, no tad je vrlo moguće da kod kontre ili duže uporabe udica jednostavno podere mamac.
Oprugica ima toliko prednosti (ne samo za ovu montažu), tako da ću prikazati i kako napraviti oprugu.

Penicilin za teške ribe

Ovo nije montaža za brzo pretraživanje terena, već za finesse pristup mjestima s ribom koju doslovno treba nagovarati da zagrize. Kod ribolova je potrebno dosta strpljenja. Ukoliko plasiramo Neko ispred recimo potopljenog grma, trebamo biti strpljivi kako bi oprezni bass izašao iz svog skrovišta, prišao mamcu i nakon malo gledanja i progutao. Otvorena udica (oblik za wacky rig) širokog luka i kratkog vrata baš i nije podesna za travnate ili terene sa granjem na dnu, no Neku je u biti potrebno jako malo čistog dna da privuče bassa. Recimo, šljunčani prijelazi i špice su savršeni (iako postoje i wacky udice sa štitnicima)!

Neko je također odličan za prezentiranje mamca uz samu obalu. Bassevi su vrlo često jako blizu obali i sve što je potrebno za griz je što tiše prezentirati Neko na svega par centimetara od obale i početi lagano ljuljati crva. Bass će vrlo brzo detektirati vibracije i malo pomalo prići crvu. Odličan je ovo pristup za isforsirane ribe, no glavni uvjet je da vas bass ne vidi. Indijansko prikradanje je najbitniji dio Neko tehnike ribolova uz obalu. Ukoliko i primijetite bassa uz obalu i preplašite ga, ostavite ga na miru 5-10 min i pri slijedećem dolasku plasirajte Neko iz daljine tako da vas riba ne vidi.

Nevjerojatno kako bassevi mogu biti nepovjerljivi prema mamcu koji samo leži na dnu. No kad se isti zavodljivo trese i trza, to je potpuno druga priča i u mnogim slučajevima ga hipnotizirano gledaju i nakon nekog vremena uzimaju. Vjerujem da u većini slučajeva bassevi ne uzimaju mamac iz gladi, već zbog znatiželje. Kako nemaju ruke ili brkove, moraju ga usisati da vide o čemu se tu radi. Kod ove tehnike bih isto tako preporučio uporabu mirisa i atraktanta jer je vrlo čest scenarij da bass gleda naš mamac sa svega nekoliko centimetara udaljenosti i u takvim situacijama trebamo koristiti svaku dostupnu prednost privlačnosti našeg mamca.

Još jednom ponovljam kako nije poželjno pretjerivati sa trzanjem mamca. Za razliku od štuke i smuđa, bassa (u većini slučajeva) privlači konstantno njihanje, ali tresite samo trbuh strune pokretima vrha štapa od svega par centimetara! Previše akcije će bassu izgledati neprirodno, puno bolje reagiraju na suptilnu akciju i lagano titranje!

Varijacije na temu

Najzanimljiviji dio ove montaže su mogućnosti koje pružaju autonomno olovo i položaj udice na mamcu. Prva modifikacija je uporaba oprugice za spoj mamca i udice. Postoje kupovne, no ovu oprugu je vrlo jednostavno izraditi. Opruga puno bolje drži mamac i neće vam se dogoditi da pri jačoj kontri mamac ostane ribi u ustima, a udica propara silikonac i izleti iz usta . Udica će biti izvan mamca i omogućit će puno učinkovitiju kontru. Sama opruga pruža ogromne mogućnosti u kvačenju raznih mamaca. Pomoću nje možemo mamce kačiti za glavu ili iznad nje i na taj način postići bolju realizaciju i življu akciju mamca, jer neće biti udice koja će ukrućivati gumu.

Autonomno olovo može poslužiti za razne montaže, a najzanimljivija mi se čini pitching montaža sa olovom u donjem dijelu mamca.

Neko montaža će svakako dobro doći u predstojećem proljetnom periodu kada bassevi znaju biti iznimno oprezni i nepovjerljivi, no ono što se meni sviđa je niz ideja i modifikacija od osnovne montaže koje svaki ribolovac može uporabiti za specifične situacije.

Neko montaža

  • Pogodna za isforsirane ribe koje je potrebno „nagovarati“ na griz
  • Odlična za mikro lokacije
  • Najčešće se upotrebljavaju wormovi – crvi
  • Nikako ne pretjerivati u trzanju mamca
  • Moguće su mnoge modifikacije osnovne montaže

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana