Ribnjak Gaj – RD Mozirje

5 min read

PR / Broj 37 / Travanj / 2011.

Ribnjak Gaj je ciprinidna voda u kojoj u velikim količinama ima šarana i deverike, a nama špinerašima je posebno zanimljiva brojna populacija štuke i smuđa

Piše: Dalien

Otkad sam počeo raditi malo veće udaljenosti za vikend ribolove, shvatio sam koliko nam je Slovenija ustvari blizu. Slovenska društva vrlo promišljeno brinu i dugoročno ulažu u svoje vode i ribolovni turizam. Jedno od takvih društava je i ribička družina Mozirje koja ima ciprinidne i salmonidne vode. RD Mozirje uz svoje revire ima i vlastito mrjestilište mladica tako da sami poribljavaju svoje vode ili mijenjaju mladice za neke druge ribe.

Ribolovni reviri uključuju dio rijeke Savinje koji je bogat potočnom pastrvom, lipljanom, mladicom i bijelom ribom. Rijeka Dreta je posebno poznata po velikim lipljanima i potočarama, a također ima mladica i ciprinida. Za naš prvi posjet mi smo ipak odabrali ribnjak Gaj koji je ciprinidna voda u kojoj u velikim količinama ima šarana i deverike, a nama špinerašima je posebno zanimljiva brojna populacija štuke i smuđa. Za jednu kultiviranu vodu moram priznati da je ribnjak Gaj prilično dopadljiv, čak i hard core špineru poput mene. Jezerom dominira prekrasan velik ribički dom i obližnje mrjestilište mladice i pastrve.

Odmah po dolasku smo na terasi doma, koja je doslovno nad jezerom, popili jutarnju kavicu. Moram priznati da već dugo nisam tako opušteno krenuo u ribolov. Pogled na jezero i obližnju Savinju s terase stvarno odmara, te gledamo klenove i jata šarana koji su se već počeli dizati prema površini. Lovimo grabežljivce skupa s našim prijateljima iz Italije i vrlo brzo Šuker dobiva prvu štuku oko 2.5-3 kg. Imam osjećaj da će danas biti težak dan za ribolov, iako je jezero puno štuke u rangu 60-80 cm. Nakon sat dva ribolova opet pravimo pauzu i gledamo jednog domaćeg ribolovca kako se muči sa šaranima koji mu grizu, ali dosta grizeva promašuje.

Kako je dan odmicao, sve se više crnih mrlja diže na jezeru i postaje jasno koliko ustvari u jezeru ima ciprinida. Vidimo tolstolobike i amure, no što se štuke tiče – slabo. Imao sam dva čudna događanja (trkac bez realizacije) uz sam dom i zaključio da su stvarno danas za ništa. Iza mene na isto mjesto dođe jedan gospodin i na gumu hvata lijepu štuku 75-80 cm. Super, i meni je dva puta trknula, ali ju nisam ulovio.

Vlado nam je pokazao štuku i on praktički više uopće ne lovi. Šeće se oko jezera, slika, tu i tamo zabaci i općenito uživa u ambijentu.

Pošto vidim da štuka ne ide, pokušavam se prebaciti na smuđa. U jezeru ih ima dosta i uglavnom su lijepi komadi 1.5-3 kg u prosjeku. U jezero utječe voda iz ribogojilišta i na drugoj strani izlazi u Savinju. Cijelim jezerom koje je u prosjeku duboko 1-2 metra postoji lagano strujanje vode. Sam utok vode u jezero je naravno top pozicija za smuđa. Treba samo pričekati sumrak i sigurno će biti tu. No kako je padao mrak, ribolovaca koji su isto tako znali da je utok top pozicija bilo je sve više na jezeru. Jedno sat vremena prije mraka iznad cijevi iz koje voda ključa stoji pet-šest ribiča i očito je da nećemo tako lako doći u poziciju za ulov smuđa.

Vlado se sprijateljio sa ribolovcem na šarane i svoj je špinerski štap prenamijenio u šaranski. Vadi šarane jednog za drugim. Čini se da je i Slovencu pokazao neke forice jer je sad i ovaj počeo loviti ribu. Kakav car! Sad se i njih dvojica smiju, slikaju i komentiraju kako šarani dobro grizu.

U cijeloj toj priči ja još uvijek ne uspijevam uloviti ribu, a već lagano pada sumrak. Većina domaćih na utoku baca gume ili voblere. No ja odlučih smuđevima ponuditi nešto drugačije i slažem drop shot montažu s 13 cm Dying minnowom i 7 gramskim drop shot olovom.

Opet me ne ide. Sve dok jedan od ekipe sa utoka nije ulovio lijepog smuđa od oko dvije kile. „Tako je lijepo udario, pod samim nogama!“ Vadim fotić i na brzinu ga slikam. Dok on slavi s kolegama, iskorištavam šansu i spuštam drop shot u sam vir utoka. Cim cim……cim cim….TOK!

„Evo ga, napokon riba….sigurno je lijep… dvije kile minimum…valjda je dobro progutao….šteta što je već skoro mrak, neće biti dobre slike….“

MONTAŽA KORE KRUHA

Iako je danas montaža mamca za ribolov šarana gotovo isključivo „na dlaku“, Vlado se odlično nalovio na koru kruha montiranu na samu udicu. Važno je samo postaviti udicu tako da ona učinkovito odradi ubadanje šarana, tj. vrh treba ostati otvoren. Evo kako se to radi

Sve su mi ove misli proletjele kroz glavu od registriranja griza do kontre i ….naravno da sam promašio! Nisam imao pri ruci 4/0 wormice, pa sam sa 1/0 šaranskom udicom samo zakačio mamac za nos. Time se tješim, a u biti nije bio moj dan. Usprkos tome, bilo mi je jako lijepo. Za razliku od mene, Vlado je ulovio štuku, a onda razvalio šarane – njemu je bilo super! Atmosfera na ribnjaku je jako opuštena i definitivno bih ribolov na ovom jezeru preporučio ribolovcima koji u ribolov vode obitelj ili jednostavno nisu za probijanje kroz šikaru, a željeli bi loviti prave ribe! Dva sata vožnje od Zagreba bez autoputa i nije neka strašna udaljenost. Jedva čekam da dođemo prvo na fly fishing, a onda na zimu sulci….

RD Mozirje

Mozirje se nalazi između Maribora i Ljubljane i ima od Zagreba 150 km te oko dva sata vožnje. No i ova cesta smjera Bregana (mali prijelaz) – Krško – Radeče – Laško – Celje – Polzela – Mozirje je čisto u redu! Ako se ide autoputom ima nešto više kilometara, ali je brže. U Mozirju poslije benzinske skrećemo lijevo preko rijeke Savinje i onda odmah desno prema ribnjaku i domu. Dnevna karta za strance je 20 E za ribnjak i smije se uzeti jedan komad plemenite ribe, no sve će vam objasniti dobri članovi društva u domu. Za ostale revire i režime salmonidnog ribolova informirajte se na http://www.rd-mozirje.si/

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana