Predvez – Natjecateljski ribolov plovkom

5 min read
Predvez je najslabija točka natjecateljskog sistema. Koliko dugačak treba biti? Kako ga spojiti sa glavnim sistemom i koji najlon koristiti? Možda je bolje loviti bez njega? Mi imamo odgovore… Napisao i snimio: Praktični Ribolov

PR / Broj 11 / Veljača / 2009.

Predvez je najslabija točka natjecateljskog sistema. Koliko dugačak treba biti? Kako ga spojiti sa glavnim sistemom i koji najlon koristiti? Možda je bolje loviti bez njega? Mi imamo odgovore…

Napisao i snimio: Praktični Ribolov

Krenimo od samog početka. Što je to ustvari predvez? Predvez je komad najlona (ili upredenice u nekim slučajevima), koji je gotovo uvijek tanji i manje nosivosti od glavnog najlona. Za predvez se veže udica i zatim se on spaja sa debljim i jačim najlonom, sa prethodno složenog sistema (ili glavnog najlona sa role ako lovite rolom).

Zašto koristiti predvez?

Predvez ima dvije vrlo važne funkcije. Prvo, ako udicom zakvačite za prepreku u vodi i ne možete ju otkvačiti, povlačenjem će pući predvez, ali će cijeli sistem kojim lovite ostati sačuvan. U ovakvim slučajevima nemojte pokušavati strgati predvez napinjanjem štapa – to može dovesti do pucanja štapa. Umjesto toga, spustite vrh štapa u istom smjeru u kojem ide i sistem i tada polako vucite do pucanja predveza. Druga važna funkcija je da će oprezna riba lakše uzeti mamac prezentiran na udici vezanoj finijim najlonom, ne sluteći prijevaru.

Predvez koji se koristi u natjecateljskom ribolovu obično je za dvije stotinke tanji od glavnog najlona. Npr., ako ste sistem sa plovkom izbalansirali olovima na osnovnom najlonu debljine 0.12 mm, tada bi vam predvez trebao biti debljine 0.10 mm, a možete koristiti i 0.08 mm. No nikako ne bi trebalo koristiti predvez debljine 0.12mm ili deblji. Kao pravilo uzmimo da je predvez uvijek barem 0.02 mm tanji od glavnog najlona.

Svežite omču na natjecateljskom predvezu

Iako mnogi natjecatelji koriste jednostavni dupli čvor preko ruke (takozvani „dupli bakin čvor“), čvor za predvez koji vam pokazujemo je i preko 50 % jači od njega. Englezi ga zovu „figure of eight“a koristi ga velika većina njihovih natjecatelja.

Koliko dug bi predvez trebao biti?

Ovo u mnogome ovisi o uvjetima u kojima lovite i na koji način prezentirate mamac. Ako, na primjer, lovite kedere na natjecanju, predvez dug 8 – 10 cm je uobičajen. Ako lovite deverike štekom, 15-25 cm je ono što će vam trebati, a ako pak lovite šarane matchom i želite da vam mamac lagano propada u zadnjoj trećini vode do dna, tada predvez može biti i metar dug. Važno je da, kada ste jednom izmjerili dubinu i dobro lovite, a pukne vam predvez (zapne za podvodno drvo ili ste ga oštetili dok ste vadili udicu ribi iz usta), važno je da ga zamijenite uvijek istom dužinom predveza, kako bi i prezentacija ostala ista. Ako sami vežete predveze za natjecanja (ne kupujete gotove), dobro će vam doći i novčanici za predveze (hooklengh wallet), gdje je moguće uredno pospremiti na desetke gotovih predveza različitih duljina, debljina, sa različitim veličinama i modelima udica. Sve potrebne podatke može se upisati na male naljepnice i tako lako koristiti kroz godinu.

Koje najlone koristiti za predveze?

Najloni koji se najčešće koriste u natjecateljskom ribolovu su Tanki Hi Tech najloni velikih nosivosti, poput Milo Krypton, Maver TT Smart, Trabucco Diamond itd., a ponekad se koriste i u vodi nevidljivi fluorocarboni koji su osjetno skuplji, teži i mnogo slabiji na čvoru.

Čvor(ovi)

Ako tvrdite da vam najlon nikada nije pukao na čvoru, ili do sada niste ni lovili ribe, ili muljate. I nama ponekad najlon pukne na čvoru, ali ne zato jer je čvor loše vezan, nego zato jer je i namjena čvora da najlon tu pukne, ako dovoljno jako povučete. Ako svežete čvor i vučete najlon dok ne pukne, ako nije pukao na čvoru (predveza), najlon sigurno nije dobar, jer nije konstantne jačine (a trebao bi biti) i na njemu očito ima slabih točaka.

Kako spojiti predvez sa osnovnim najlonom?

Na kraju glavnog najlona treba čvorom izraditi omču (vidi shemu). Omča se veže čvorom koji Englezi nazivaju „figure of eight“, dok nam je hrvatski naziv nepoznat. Isto tako, na kraju predveza treba svezati omču i spojiti obje omče sistemom „omča preko omče“. Način na koji se to radi također smo pokazali, a isto tako pokazali smo i kako se to NE RADI, jer spajanje kopče (ili vezanje čvora krivo) dovodi do ekstremno slabog čvora i posljedično, do gubitka ribe.

Omča na omču

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana