Ribolov mušičarskim priborom

8 min read
Pastrvski grgeč u akrobatskim skokovima iznad površine vode, bolen u divljem bijegu uz glasan zvuk zujalice s role, koja se odmata sve brže i brže, divlji napadi klenova koji raubaju po vašoj varalici kupeći ju s površine- i to sve na mušičarski pribor. Kako bi rekao moj prijatelj Dean: -To je kraj svijeta!... Piše i snima: Danijel Kučan - Predator fishing team

PR / Broj 13 / Travanj / 2009.

Propelerima i spužvama na mušičarski pribor

Pastrvski grgeč u akrobatskim skokovima iznad površine vode, bolen u divljem bijegu uz glasan zvuk zujalice s role, koja se odmata sve brže i brže, divlji napadi klenova koji raubaju po vašoj varalici kupeći ju s površine- i to sve na mušičarski pribor. Kako bi rekao moj prijatelj Dean: -To je kraj svijeta!

Piše i snima: Danijel Kučan – Predator fishing team

Proljetna uzbuđenja s pastrvama traju već od početka ožujka i na otvorenju se lijepo lovilo na većini voda u Hrvatskoj. Krenuvši od Gacke, Vitunjčice, pa sve do bosanskoga Unca i Klokota. Vode su se zagrijale i ciprinidi su se također pokrenuli. Jata crvenperki, žutooki i klenova mogu se vidjeti na površini šoderica, graba i zaraslih kanala. Ono što je nama mušičarima zanimljivo je to što su im se pridružili i pastrvski grgeči, koji su sada u akciji skupljanja snage za mrijest, a to je period godine kada će napasti sve što se kreće u njihovoj blizini, a podsjeća ih na izvor hrane. Žabe koje su sada također u ljubavnoj igri krekeću i pare se na sve strane, skačući po obali i po vodi uz kraj, izazivajući basseve koji ih kupe u glasnim raubovima. To diže razinu adrenalina svakom ribiču koji se nađe u blizini. Sada je idealna situacija za igranje s raznim površinskim varalicama koje brboću, zvekeću i lupaju po vodi. Još kada vam zagrize bass na mušičarski pribor, te krene u vratolomije iskačući iz vode u pokušajima da se oslobodi varalice – gušt je nevjerojatan.

Za takav ribolov potrebno je samo malo truda i vremena da se izrade razne inačice popera i propera koji će svojim paranjem površine stvarati glasne zvukove, koji će na napad isprovocirati svaku grabežljivicu koja se nađe u njihovoj blizini. Osim basseva, na rijekama se na popere, propere i male plutajuće streamere uspješno mogu loviti i boleni, jezovi i klenovi.

Prvih par tjedana krajem četvrtog i početkom petog mjeseca za te su ribe najbolji u godini, jer su grabežljivci gladni nakon dugog zimskog posta i ledenih voda, koje su bile nakon topljenja snijega početkom proljeća. Najbolji rezultati se postižu na sprudovima (tamo je voda ipak malo toplija) do kojih možete doći koristeći visoke gumene ili neoprenske čizme. Uzmete li još i naočale s polarizacijskim filterom, polako se šuljajući uz rub spruda ili plitke obale, moći ćete vidjeti ribe koje se nalaze i plivaju na svega par metara od vas. Streamer ili proper ne morate bacati daleko, jednostavno pričekajte da bolen ili klen zarauba, te mu nakon toga plasirajte oko kolobara – obično napadne i zakuca vam špicu štapa već u prvom metru povlačenja, koje mora biti izvedeno što brže i nervoznije. Prvi udari bolena su divlji i najvjerojatnije će vam izvući cijelu žnoru i dobar dio namotanog backinga, dok ga ne uspijete zaustaviti. Nakon toga ga možete početi zamarati i privlačiti prema sebi. Takav dril se isplati čekati vrebajući ih cijeli dan – vjerujte mi.

U ovome broju pripremio sam vam tri imitacije koje su meni i mojim prijateljima donijele mnogo zadovoljstva u ribolovu u ove proljetne dane.

Poper

Poperi za mušičarenje mogu se izraditi od raznih materijala, poput plutajuće spužve, kompozit materijala od kojih se rade plovci ili od raznih varijanti drveta, najčešće balze. Ono što je važno kod svih tih materijala je da su dovoljno lagani da se bez problema mogu bacati i sa mušičarskim priborom. Poperi su odlične varalice za pastrvskoga grgeča, ali su se u zadnje vrijeme dobro pokazale i u ribolovu crvenperki klenova i jezova kako na stajaćicama, tako i na rijekama i potocima. Glasni „POP“ koji se začuje pri trzajnom povlačenju popera na samoj površini vode, u stanju je isprovocirati i ribu koja inače nije aktivna i ribolov s njime može biti iznimno uspješan kada drugi standardni mamci zakažu.

Proper

Propeler smješten na prednjem ili na stražnjem dijelu tijela varalice svojim odbljeskom, turbulencijom vode i zvukom koji stvara, tvori spravicu s kojom je jednako zabavno loviti i uloviti ribe koje se na njega zaletavaju. Njegovo brbotanje po površini odličan je ” okidač ” za opreznoga bolena, kojemu samo obris i boja imitacije nije dovoljno interesantna da ju napadne. Inačice propera, swishera i splashera možete izmisliti u puno varijacija veličina, boja i akcije, a mi smo se odlučili za jednostavan proper od kupovne spužvice, izvorno namijenjene za izradu popera. Možemo reći da je ovo kombinacija jednoga i drugoga, spojenih u najboljim osobinama.

Streamer

Streamerima se mogu loviti sve vrste salmonida, poput potočne ili kalifornijske pastrve, najvećeg slatkovodnog trofeja – mladice, pa čak i lipljana koji se zna zaletjeti na manje imitacije. Streamerom se mogu loviti i ciprinidi i to sa jednakim uspjehom kao i salmonidne vrste, prije svega, štuke, a zatim boleni, koji ga napadaju s posebnom agresivnošću, zbog diskretnog rada i savršene imitacije njegovog osnovnoga plijena – kedera tj, uklije. Napravimo li streamera dugačkoga svega par centimetara s izgledom, obrisom, te akcijom maloga kedera – na njega će udariti i kapitalna riba, zato jer niti s jednom drugom varalicom, a pogotovo s njenom prezentacijom, ne možemo vjernije oponašati ozlijeđeni plijen koji je na udaru svih grabežljivaca u blizini.

Kako uloviti bolena

Jedan od najatraktivnijih načina ribolova bolena na tekućicama je svakako ribolov mušičarskim priborom iz vode. Za to vam je potreban mušičarski štap klase 6-7, a može i 7-8 i uparena rola s plutajućom WF žnorom, te barem tridesetak metara backinga namotanih ispod žnore. Naravno, potrebne su vam i visoke čizme od gume ili neoprena, kako biste mogli hodati po vodi. Kada primijetite bolenove raubove po površini, diskretno i što tiše probajte se približiti na domet zabačaja mušičarcem. Nemojte odmah početi mahati, ali si izvucite dovoljno žnore kako biste brzo mogli izvući barem desetak metara u dva- tri zamaha štapom. Pričekajte da bolen zarauba i odmah mu zabacite strimer ili poper- proper oko kolobara. Brzim pokretima ruke počnite vući varalicu prema sebi. Udar obično slijedi već u prvom metru povlačenja. Za predvez koristite najlon debljine 0. 30 ili 0. 35, kako vam bolen ne bi potrgao čvor u tom početnom, najjačem udaru. Prvi bijeg mu malo otpustite kočnicu, a nakon toga kreće zamaranje i guštanje u jakom drilu. Na slikama iznad to vam demonstrira Dean, koji nakon zamaranja i guštanja u savskim drilovima bolenu poklanja život, znajući da mu već sutra može zagristi ponovo.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana