Škola ribolova štekom (1 dio) – Natjecateljski ribolov plovkom

11 min read

PR / Broj 12 / Ožujak / 2009.

Ni jedan način ribolova ne pojednostavljuje ribolov kao šteka, a u isto vrijeme ni jedan ne omogućava takvu savršenu preciznost i finoću ribolova.

Piše: Ivo Begović

Šteka! Štap bez vodilica dugačak 13 metara (dozvoljena dužina na natjecanjima u Europi, a ima i dužih) čije se sekcije spajaju put over sistemom dok je samo špica teleskopska. Težak je oko 900 grama a kad uzmete u obzir da je obično držite na samo zadnjih pola metra onda tih 900 grama zbog sile teže naraste na više od 5 kilograma sa kojima treba raditi tri sata koliko traje natjecanje. Pa u čemu je fora? Zašto se mučiti držanjem „kolca“ te dužine kad se na tih 13 dozvoljenih metara može sa lakoćom zabaciti sa match štapom i loviti ribe?

Dugi štap kratki najlon

Šteka je smišljena zbog potrebe za savršenom kontrom finog pribora u liniji lova. Preciznost i kvaliteta prezentacije koja se njome postiže na najjednostavniji način dokazano je (u pravim rukama) nepobjediva bilo kojom tehnikom ribolova. Pa da krenemo od kratkog najlona iz podnaslova. U ribolovu štekom koriste se linije sa plovkom obično tek metar duže od dubine vode na kojoj lovimo. Kad jednom izmjerimo dubinu i odlučimo gdje ćemi prezentirati mamac. Određujemo i dužinu top seta (kita) na kojoj ćemo tokom ribolova šteku rastavljati. Ako je na primjer voda dubine pet metara, a sistem za metar duži. Šteku ćemo rastavljati između petog i šestog dijela jer ja top set od pet dijelova kod većine novih šteka dug oko šest metara. Za vrijeme ribolova na taj način plovak će nam se nalaziti na samo jedan metar od špice štapa što omogućava savršenu kontrolu pribora i prezentaciju mamca kojim lovimo.

Bez obzira da li lovite na tekućoj ili mirnoj vodi kontrola plovka je savršena. Usporedimo je na primjer sa direkt štapom. Ako na primjer sa dugim direktašem želimo loviti na istzpom mjestu koje sam već opisao. Znači 13 metara od obale na dubini od pet metara jednostavnom računiocom dolazimo do zaključka da nam treba direktaš dužine 9 metara. No tad umjesto metra od plovka do špice šteke imate tri metra slobodnog najlona. Plovak i cijeli sistem moraju biti teži jer direktašem zabacujete, dok štekom polažete sistem (zato je neki zovu i polagaljka). A kad ste zabacili tu tek nastaju problemi . naimer svaka voda pa i ona najmirnija ima svoj tok koji vam što god učinili pomiče sistem prevlačeći mamac preko hranjenog mjesta. A takvu prezentaciju nijedna ozbilnija riba neće „popušiti“. Dok sa štekom u isto vrijeme mnogo manji plovak i lakši sistem ako treba i satimas držitew točno na hrani prezentirajući mamac na najbolji mogući način. Kad prevarite ribu direktašem jedini način je da je naglo dignete na površinu i vučete k sebi. Kod šteke samo elegantno držite špicu uz vodu i ribu dižete od dna kad je već prišla obali. Kad se prvi put pojavi na površini – to je obično na daljini vašeg podmetača. Jesam lio vas uvjerio? Nisam? Čitajte dalje.

Gumica i kako je odabrati

Gumica se montira unutar špice i prve dvije ili tri sekcije top seta. Služi za amortizaciju svih bjegova ribe i omogućava ribolov većih riba vrlo finim priborom. Naime sve šteke su izrađene od visokomoduliranih karbonskih vlakana koja su u nedostatku vezivne smole izuzetno kruta. Ta je osobina potrebna da bi šteka na dužini lova bila dovoljno kruta da bi se sa njome mogao kontrolirati pribor. Kad bi šteke bile mekane (slučaj kod svih starijih generacija šteka) one bi se previše „objesile“ i svaki bočni vjetar bi ih toliko njihao da bi svaka kvalitetna prezentacija bila uništena. Znači šteka zbog svoje krutosti prilikom izvlačenja ribe ne amortizira nimalo njene bjegove što može rezultirati jedino trganjem sistema ili otkvačivanjem ribe. Zbog toga u špicu šteke uvlačimo gumicu koja ima zadatak preuzeti ulogu amortizera pri izvlačenju ribe. Danas se proizvodi na stotine vrsta gumica kod različitih proizvođača. No u globalu se sve svodi na tri osnovne vrste čijim odabirom te odabirom promjera odabrane vrste cijeli sistem prilagođavamo trenutnom ribolovu.

  • Pune gumice imaju rastezljivost do 600% (1 m gumice se prije pucanja rastegne na 6 m). Proizvode se u debljinama od 0,6, 0.8…pa sve do 2,5 mm. Ove su gumice jarko obojene i svaki proizvođač ih označava po boji, broju i debljini (npr. Shakespeare – 1-2 bijela 0,65 mm, 3-4 zelena 0,75 mm, 4-6 ljubičasta 0,87 mm, 6-8 narančasta 1,0 mm itd.) Ovisno o debljini odabrane gume sa njom možete koristiti i određenu maksimalnu debljinu predveza. Naime nosivost gumice mora biti veća od nosivosti predveza kako bi ako zapnete ostali samo bez njega, a ne bez čitavog sistema. A po debljini gumice se danas određuje i snaga pojedine šteke te njena namijena. Ako npr na šteki piše „ Elastic rating to 20“ to znači da se radi o šteki sa kojom se može loviti sa maksimalnom debljinom gumice broj 20 (2,1) mm što bi odgovaralo promjeru predveza od 0,18. A sa tim najlonom na gumi možete izvaditi monstrume! Osnovna stvar na koju treba paziti kod sastavljanja cijelog završnog pribora, znači gume, osnovnog najlona i predveza je da budu dobro balansirani. No o tome ćemo slijedeći put.
  • Silikonske gumice izrađene od nafinijeg latexa (materijala od kojeg se rade i kondomi). One su fantastično mekane i namijenjene izuzetno finom ribolovu najfinijim najlonom i malim udicama. Rastezljivost im je veća i od 800 %. No velika mana im je vrlo kratki vijek trajanja. Doslovno traju vam jedan ribolov.
  • Šuplje gumice su gumice novog doba. Izrađene su od dva sloja materijala vanjskog obojenog tvrđeg omotača i tanjeg unutarnjeg sloja u sredini kojeg je rupa. Vrlo su mekane i rastežu se i preko 800 %. Namijenjene su ribolovu na vodama sa miješanim ulovom. Znači lovite žutooke od 300 grama i gumica odrađuje svoj posao. A onda vam zagrize amur a vi imate dovoljno snage i istezljivosti u gumici da ga na isti sistem zamorite i izvučete – genijalan izum.

Hranjenje i tehnike hranjenja

Precizna prezentacija sa sobom povlači i potrebu preciznog hranjenja. Ovisno o tehnici i intenzitetu ribolova hranjenje se može vršiti rukom ili pole cupom – čašicom montiranom na samu špicu jednog od top setova. A ponekad se te dvije tehnike i kombiniraju. Na primjer veća količina hrane se u kuglama baci na mjesto ribolova rukom stvotrivši područje veličine oko jednog kvadratnog metra čije je dno prekriveno hranom a zatim se vrlo precizno u sredinu tog područja pole cupom spuštaju mamci poput crvi ili ličinki fuja u zemlji. Nakon toga se udica sa mamcem spušta baš na to odabrano mjesto. Naravno ima situacija kad se hrani samo rukom jer riba reagira na bućkanje koje proizvodi kugla hrane koja je pala na površinu, a isto tako ima dana kad diskretno hranjenje škrabicom od početka do kraja ribolova nosi najbolji rezultat.

1. Držanje šteke

Šteka dugačka 13 metara ma kako lagana bila zbog vrlo duge poluge (sjećate se iz fizile sila x krak) potrebna je prilična snaga da bi se njome lovilo. Mnogo olakšava ako šteku ptravilno držimo. Za pravilno držanje prvenstveno je potreban kvalitetan stolac na kojem ćemo se na svakom terenu moći ravno sjesti. Stolac se za vrijeme ribolova ne smije klimati ni plesati i mora biti dovoljno čvrst da se na njemu možemo ustati.

2. Odštekajte Top set

Top set ili kit vršni je dio šteke u čijoj je unutrašnjosti uvedena gumica. Ovisno o dubini vode na kojoj lovi natjecatelj prije ribolova bira i dužinu top setova sa kojima će loviti. Ako lovi na dubini od dva metra idealno je izabrati tip setove dužine tri metra. Ako lovi na četiri metra trebat će mu top setovi od pet metara. Dužina sistema je uvijek jednaka dužini top seta. Od vrha šteke do plovka za savršenu kontrolu i prezentaciju u većini slučajeva treba imati do jedan metar najlona.

3. Izvlačenje ribe

4. Skratite špicu i uvedite gumicu

Da bi se sa štekom od 13 metara moglo raditi ona mora biti izrađena od vrlo krutog grafita koji se u ribolovu, a tako ni pod ribom ne savija. Time je amortizacija bjegova ribe od strane štapa svedeno na minimum. Zbog toga se unutar špice, a ponekad i druge i treće sekcije montira elastična gumica koja ima zadatak amortizirati sve bjegove ribe i onemogućiti ribi da strga tanki najlon ili odvine malu udicu sa kakvom se na natjecanjima obično lovi.

Gumica se montira na slijedeći način:

5. Pole cup – škrabica

Šteka je u stvari vrlo jednostavan komad pribora koji vam omogućuje da sve radnje obavite savršeno pedantno i precizno. Jedna od tih stvari je i hranjenje. Pole cup ili po žargonu škrabica je u stvari plastična čaša zalijepljena (zašarafljena) plastična čaša kojom se kugle hrane i mamci spuštaju točno na mjesto lova. Kod takvog hranjenja nemože se desioti nepotrebno rasipanje hrane niti vam kugla može „odletjeti“ preko lovne daljine.

Evo kako se to radi:

Odaberite pravu šteku

Izbor modela na tržištu je danas ogroman. Odlučiti se za jedfnu od njih i dati vam savjet to je to je – nemoguće! No mogu vam dati osnovne smjernice. Kao prvo morate znati da kao i svi ribolovni štapovi i šteke imaju svoju namjenu. Neke su predviđene za ribolov šarana teškim priborom i debelim gumama, dok su neke poredviđene za male ribe i preciznu prezentaciju. Idealno bi bilo da možemo kupiti dvije ili čak tri šteke koje bi pokrile sve načine ribolova koje prakticiramo. Na primjer jedna za ultra fini ribolov, jedna šteka za šarane i jedna za ribolov na tekućim vodama. I uz svaku treba imati po pet top setova i cup kit za škrabicu. No probudimo se!. Većina nas kupuje tvz. allround šteke. To su šteke koje mogu pokriti sve gore navedene oblike riobolova uz manje ili veće kompromise kod svakog od njih. Uz te šteke proizvođači nude različite top setove (možete odabrati match, competition ili carp verziju) kojim ih uz mijenjanje gumica prilagođavate trenutnom ribolovu. Moj savjet bi bio kupite najkruću moguću šteku koju si možete priuštiti sa barem pet top setova od pet metara. Ako se mislite ozbilno natjecati. Sve manje od toga neće vas zadovoljiti. I još nešto. Ne kupujte šteku ako niste apsolutno sigurni da ćete batrem dvije sezone (a i duže) nakon kupnje moći kupiti rezervne dijelove. Jer tu uvije nešto pukne…

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana