Škola ribolova štekom (2 dio) – Natjecateljski ribolov plovkom

8 min read
U prošlom broju smo se pozabavili montažom gumice, pravilnim držanjem šteke, izvlačenjem ribe i hranjenjem u ribolovu štekom. Ovaj mjesec nastavljamo ovu našu malu školu ribolova... Piše: Ivo Begović

PR / Broj 13 / Travanj / 2009.

U prošlom broju smo se pozabavili montažom gumice, pravilnim držanjem šteke, izvlačenjem ribe i hranjenjem u ribolovu štekom. Ovaj mjesec nastavljamo ovu našu malu školu ribolova

Piše: Ivo Begović

Dakle smjestili ste stolac čvrsto na obali pripremili šteku, proveli gumice, složili sisteme. Ono što je slijedeće vrlo bitno je mjerenje dubine. Postoji na desetke primjera u natjecateljskom ribolovu kad su važna natjecanja dobivena ili izgubljena samo zbog prezentacije mamca na pravi način, tj. na pravoj dubini. Mnogo puta su to natjecatelji shvatili, a mnogo puta je natjecanje završilo, a da natjecatelj nije saznao da je na njegovom mjestu bilo riba ali da se jednostavno nisu hranile u sloju vode u kojem je on prezentirao svoj mamac. Kad mjerite dubinu prije ribolova štekom izuzetno je bitno zapamtiti sve moguće podatke koje iz tog postupka možete saznati. Ako samo spustite sondu ravno ispred vas na 13 metara dužine i izmjerite kolika je dubina od te informacije često nećete imati mnogo koristi. Znači sondirati treba bliže i dalje, lijevo i desno od mjesta koje ste izvukli ždrijebom. Također povlačenjem sonde po dnu pokušajte saznati strukturu dna. Možda je šljunčano, travnato, muljevito, da li se ispred vas nalazi kakav nagliji prijelaz i promjena dubine. Sve su to informacije koje će vam tokom natjecanja ili ribolova trebati. Da bi te informacije što točnije i brže sakupili treba koristiti što teže sonde. Ja najčešće koristim olovnu kuglu od 50 grama s kojom pomoću gumice za šteku izrađujem omču koju kvačim za udicu (vidi praktični savjet). Kad ste dubinu na mjestu lova izmjerili „u nulu“ znači da vam iz vode viri samo antena plovka tad izvucite sondu zakvačite sistem za dno top seta i plovak pomaknite za visinu sonde. Zašto? Pa ako se sjećate sondu ste kvačili za njen vrh, a da bi bili maksimalno precizni morate plovak podići za njenu visinu. Sad na top setu bijelim Sensas flomasterom ili korektorom označite izmjerenu dubinu. Ako se desi da tokom ribolova ovu dubinu pomičete uvijek se možete vratiti „u nulu“, a i cijelo vrijeme imate informaciju gdje vam se mamac nalazi.

Izradite sami svoj dubinomjer

Olovni dubinomjeri se čato gube zapinjanjem. Zbog toga najbolje je izraditi svoj jeftini dubinomjer za šteku od olovne kugle težine 50 grama i komadića gume za šteku.

Pomicanje sistema tokom ribolova

Mnogi iskusni natjecatelji već prema osjećaju i prethodnom iskustvu znaju odrediti kakva prezentacija ribi toga dana odgovara. Pomicanje mamca štekom da bi izazvali ribu na griz je metoda koja se ovim priborom može toliko precizno odraditi da neki tvrde da su sposobni ribi mamac navesti u usta. To su naravno hvalisanja. Ali navest ću nekoliko primjera koji se iz godine u godinu ponavljaju pa ih treba probati. Ribolov deverike štekom većina natjecatelja voli no ta riba zna biti toliko nepredvidiva a zna tokom natjecanja više puta mijenjati način hranjenja. Na primjer na početku natjecanja nakon bacanja početnih kugli rukom uvijek vrijedi ver d vas na udici polako dignuti i još polakše spustiti u zadnjih pola metra vode. Tad se često desi da plovak ostane „u zraku“ tj. da deverika uzme mamac dok ga spuštate i jedina indikacija griza je plovak koji plovi kao da mu je pala zadnja kuglica sa sistema. Ulovivši ovu ribu mnogi neiskusni idmah uzimaju top set i smanjuju dubinu. Ništa od toga! To su ribe koje su se digle za „oblakom“ fuja iznad dna i aktivno ga sakupljaju. One u stvari i love plijen koji se kreće. Ako spustite polovak i podignete mamac on će sad mirno „visjeti“ i deverika koja lovi pokretni živi fuj neće ga uzeti. Znači jedino riješenje je spuštati ver d vas polako i na početku tekme pokupiti svaku ribu. Nakon toga slijedi zatišje bez griza. Spuštate već desetak minuta i ništa. Naravno. Deverike su se spustile na kugle koje se otvaraju i sakupljaju fuj koji iz njih izlazi. Sad vam treba sistem koji ste izmjerili „u nulu“. Pod kraj natjecvanja više ni to ne pali. Počeo je puhati vjetar, ima nešto toka u vodi. Natjecatelj do vas lijepo lovi krupnu ribu. Čini vam se da je teži od vas? Sad je vrijeme za najteži sistem i ribolov sa cijelom predvezom na dnu. Plovak držite štekom maksimalno mirno i bez pomicanja samo tako ulovit ćete najveće ribe iz jata. E da, pokušajte taj mirni mamac prezentirati preko mjesta na kojem ste do sad hranili i lovili. Zašto? Pa najveće ribe nikad ne ulaze u centar hranilišta nego se drže sa njegove vanjske strane. Eto samo jedno natjecanjei jedna vrsta ribe, a koliko različitih prezentacija.

Osjetljivost plovaka

Većina natjecatelja i onih koji vole ribolov plovkom znaju da se plovci dijele prema obliku tijela od balze i prema osjetljivosti koji određuje najčešće antena. Nekakva osnovna podijela je da su plovci oblika bačvice i listovi namijenjeni ribolovu na tekućoj vodi, plovci oblika kruške ribolovu na jezerima na dnu, a oni oblika izduljene suze za ribolov u padu. Tu su još i sitni plovci oblika mrkvice za ribolov sitne ribe na površini. No kod ribolova štekom najvažnija nam je njihova osjetljivost. Nju određuje antena. Najosjetljivije su metalne antene, zatim slijede fine fiberglass antene, sljedeće grublje su tanje ili deblje plastčne i na kraju antene koje su produžetak tijela plovka od balze imaju najveći uzgon. Ovisno o načinu ribolova svaki će natjecatelj izabrati plovak sa antenom koju će najbolje vidjeti. Krivo! Treba odabrati plovak sa antenom na kojoj će se najbolje vidjeti griz. Da ne duljim previše zadržat ću se ovaj put samo na metalnim antenama.

Ako uzmete kombinirke i odrežete metalnu antenu (koja je u stvari samo obojani produžetak čelične žice stabilizatora i ide kroz cijelo tijelo plovka) te ga bacite u vodu vidjet ćete da tone „kao kamen“. Dakle uzgon joj je nikakav. Pravilno kuglicama opteretiti plovak tako da je antena potopljena do pola vrlo je teško. I vrlo se često desi da na natjecanju taj plovak počne tonuti samo zbog težine jednog ili dva ver d vasa na udici. Pa čemu se onda mučiti? Odat ću vam jedan mali trik. Tako tempiran plovak je fantastično osjetljiv i na natjecanju u ribolovu plovkom može donijeti ribu ili dvije više (a to je puno), kad mi plovak sa metalnom antenom počne tonuti ja antenu namažem sa malo labela. Masnoća labela ima lagani uzgon dovoljan da drži antenu iznad površine, a plovak je i dalje fantastično osjetljiv. I još jedna stvar. Kod korištenja ovako osjetljivih plovaka oblik tjela plovka je potpuno nebitan jer izvan vode viri samo vršak metalne antene kojoj je dovoljno da riba ponese mamac tek koji milimetar i ona će nestati. Par riječi i o boli antene. Ako vidite sve boje spektra (poneki ne vide crvenu) onda možete birati između crvene, žute i opcija crne. Crna obično nastaje tako da na natjecanju kad je površina vode svjetla (Banova) sve antene vodootpornim flomasterom obojim u crno. Nakon par sezona opet kupujem plovke sa žutim i crvenim antenama jer su mi sve crne. Znači bitno je upotrijebiti boju antene koja je u datim svjetlosnim uvjetima vidljiva. Crvena se obično dobro vidi kad vam je sunce iza leđa a žuta kad je voda na kojoj lovite npr. u šumi pa je na vodi zrcalna slika okolnog tamnog drveća.

Močenje hrane kod kuće ili na vodi

I tu su mišljenja vrlo često podijeljena. No da bi vam pomogao reći ću vam što dobivate u jednom i u drugom primjeru. Ako hranu namočite prije odlaska na ribolov (npr. dva sata ranije) sve čestice će ravnomjerno upiti vodu. Najčešče te čestice hrane kad padnu na dno neće više biti sposobne upiti mnogo vode pa će se hrana (kugle) na dnu sporije otapati, a sitne čestice će polako lijegati na dno ne dižući se prema površini. Ako pak hranu namočite neposredno prije bacanja u vodu većina će čestica biti sposobna upiti još vode i kugle će se na dnu brže otvarati radeći izazovan „oblak“ sitnih čestica u koji ribe ulaze hraneći se. Pa koji je način bolji? Ovisno o prezentaciji koju želite postići i ribi koju želite loviti odabrat ćete način koji vam u datom trenutku najviše odgovara. Da vam pomognem? Onaj prvi način je bolji za ribolov velikih riba na dnu dok je drugi način bolji za ribolov na primjer žutooki. Toliko za ovaj put. Ozbiljna natjecanja uskoro počinju i ne zaboravite staru izreku: – Postoji samo prvo mjesto – sva ostala su zadnja! Pobijedite!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana