Športski ribnjak „Milka Trnina“ Vezišće

4 min read
Nakon nekoliko uzastopnih „napornih“ šaranskih ribolova gdje je osnovno oružje spod, raketa, kobra i teška olova (jer uvijek treba dalje bacit nego susjed), a to kao posljedicu ima iskrivljena leđa, upale mišića i ostale lijepe uspomene, obavezno odem u jedan „pravi ribolov“... Napisao: Robert Starčević

PR / Broj 12 / Ožujak / 2009.

Nakon nekoliko uzastopnih „napornih“ šaranskih ribolova gdje je osnovno oružje spod, raketa, kobra i teška olova (jer uvijek treba dalje bacit nego susjed), a to kao posljedicu ima iskrivljena leđa, upale mišića i ostale lijepe uspomene, obavezno odem u jedan „pravi ribolov“. Dakle strogo zabranjena upotreba svega gore navedenog, a obavezna upotreba roštilja, kotlića i ostalih suvremenih stvarčica koje olakšavaju naš omiljeni hobi. E sad treba samo naći vodu na kojoj nema gužve, da ima uređen pristup ribolovnim mjestima, da ne treba daleko bacati ni hraniti, a da je bogata ribom jer ipak idem u ribolov i htio bih nešto i uloviti. Srećom ima jedna takva voda na pola puta od kuće do posla i moja je omiljena destinacija za takve opuštajuće ribolove s prijateljima.

Napisao: Robert Starčević

Ovaj športski ribnjak je zapravo rukavac stare Česme. Tok stare rijeke Česme nije bio ravan već je to bila rijeka prepuna velikih zavoja sve dok vodoprivreda nije odlučila napraviti nasip i izravnati tok. Rađenjem nasipa, s jedne i druge strane rijeke ostali su rukavci starog toka, a u njima kapitalni somovi, štuke i šarani. Jedan takav rukavac je i ovaj ribnjak kraj kojeg je napravljena ribarska kuća s velikom natkrivenom terasom, i time upravlja ŠRU „Šaran“ Križ. Osim ovog rukavca, postoje još dva s te iste strane Česme koje također održava i poribljava ovo ribolovno društvo kao i dio rijeke Česme.

Ovaj rukavac je idealan za druženja s obitelji i ribolov u isto vrijeme, jer redovnom košnjom, održavanjem i čišćenjem obala nije nepristupačan pa čak i roditelji s malom djecom dolaze pecati i uživati u prirodi.

Prosječna širina vode je nekih 20 m s različitom dubinom na mjestima i preko 5 m. Dno je uglavnom tvrdo s tankim naslagama mulja koji je prepun prirodne hrane, pužiča i velikih slatkovodnih školjaka. Na mjestima ima poprilično loma koji je odlično skrovište velikim šaranima i somovima. Sam ribolov nije previše zahtjevan, uglavnom se lovi šaran i amur kojeg stvarno ima puno u jezeru. Šta se tiče tehnike ribolova, većina domaćih ribiča lovi uglavnom na klizne ili fiksne plovke manjih gramaža, jednostavne klizne montaže s laganim olovima i kolutovima kao signalizatorima griza, a kao mamac koriste šečerac, crve ili kupovni aromatizirani kukuruz. Osobno uvijek lovim boilom i fiksnim in-line šaranskim sistemima, s malo jačim udicama debljeg mesa jer je ribu ponekad potrebno malo forsirati ako krene prema granju. Obično kao prihranu koristim par zdrobljenih boili koje stavim u PVA vrećicu ili polovice na PVA traku i preko toga pračkom puknem malo partikla ili samo konoplju i šečerac.

Ako se ipak odlučite loviti grabežljivice treba napomenuti da je jezero bogato somom i štukom, dok smuđa ima manje. Ako krenete u somolov nemojte misliti da zbog malih dimenzija vode tu nema velikih, naprotiv ponesite snažan pribor jer mogli bi se ugodno iznenaditi. Soma je najbolje loviti postavom na živog kedera, dok se u zadnje vrijeme varaličarenje pokazalo kao dosta uspješno. Što se tiče štuke, ne lovi se konstantno iako je u jezeru ima poprilično. Uglavnom se love manji primjerci dok su one velike dobro skrivene u lomovima i njih je vrlo teško nadmudriti. Evo ukratko sam vam predstavio ovu lijepu i pitomu vodu, nadam se da ste stvorili kakvu takvu sliku o njoj i da ćete se odlučiti posjetiti i provesti ugodne trenutke na ovom jezeru. I puštajte ulovljene ribe da nam nartastu još veće i borbenije. BISTRO!

Opće informacije

Informacije o ŠRU «Šaran» Križ : link

Kako doći

Ako idete autocestom od Zagreba, morate sići na izlazu Križ(prvi izlaz nakon Ivanić Grada) i produžiti starom cestom prema mjestu Novoselec. Na samom izlazu iz Novoselca skrenete prema Okešincu i vozite samo ravno, prelazite preko nadvožnjaka autoceste i dolazite u Vezišće i dalje vas cesta vodi do kraja sela uz nasip Česme sve do ribičke kučice i samog jezera.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana