Umjetnom muhom – Nepotopivi trio

6 min read
Kolobar! Riječ koja opisuje nestanak suhe imitacije kad je riba pokupi sa površine vode. Svakom mušičaru skoči adrenalin kad se to dogodi. O ribolovu suhom muhom napisane su knjige, a mi ovaj puta donosimo tri imitacije koje je lako svezati, a njihova lovnost je bezbroj puta dokazana... Piše i snima: Danijel Kučan

PR / Broj 12 / Ožujak / 2009.

Kolobar! Riječ koja opisuje nestanak suhe imitacije kad je riba pokupi sa površine vode. Svakom mušičaru skoči adrenalin kad se to dogodi. O ribolovu suhom muhom napisane su knjige, a mi ovaj puta donosimo tri imitacije koje je lako svezati, a njihova lovnost je bezbroj puta dokazana.

Piše i snima: Danijel Kučan

Suhe mušice se koriste u svim vidovima mušičarenja i na svim salmonidnim vodama u svijetu. Ribolov suhim imitacijama smatra se jednim od najzabavnijih i najlovnijih tehnika u mušičarenju. Suhe mušice su u stvari imitacije odraslih insekata poput raznih jednodnevki, sedževa, leptirica, moljaca, letećih kornjaša i inih letećih buba. Pastrve i lipljani ih sakupljaju kada padnu na površinu rječice ili potoka izmorene polaganjem jajašaca ili su jednostavno pali s okolne vegetacije nošeni vjetrom ili kakvom drugom vremenskom nepogodom. Rojevi sitnih mušica se, najčešće u predvečerje, počinju dizati iznad same površine tjerajući lipljane i pastrve na užurbano sakupljanje hrane koja se pojavljuje samo kratko vrijeme. Večernji skok salmonida jedan je od najljepših prizora koje mušičari mogu zamisliti. Na potezu rijeke gdje ste do tada vidjeli gdje koju ribicu, površina doslovno uzavri od silnih kolobara riba koje koriste zadnju priliku za hranjenje prije noći. Imate li u kutiji s muhama suhu imitaciju koja je bojom i veličinom slična ili ista insektu kojim se ribe hrane možete se lijepo naloviti riba svih veličina, a u puno slučajeva mušičari odustanu od ribolova nakon par ulovljenih riba jednostavno uživajući u prizoru. Postoje stotine vrsta suhih mušica od kojih se iz svake može izvesti nova varijacija na temu. U ovom broju predstavit ću vam moje favorite koji su se pokazali i dokazali u dugom nizu godina koliko se bavim mušičarenjem. “Nepotopivi trio” – tri suhe muhe kojima uspješno lovim na svim vodama u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i to ne samo salmonidne vrste nego i ciprinide poput klena, jeza ili crvenperke. Izrađujem ih od materijala poput balze, srneće dlake ili CDC perja. Ove imitacije se vežu brzo i jednostavno. Svežite ih i ponesite u svojoj kutiji kada se slijedeći puta krenete na omiljene destinacije poput legendarne Gacke, Kupe, Kupice, Dobre, Slunjčice i ostalih rijeka koje svi tako rado posjećujemo.

Bambola

Ova imitacija kornjaša, hrušta i ostalih oklopnika robusnoga je izgleda i svojom veličinom svim ribama šalje nepogrešivu poruku – lako dostupna hrana! Imitaciju kornjaša su naši istočni susjedi nazvali bambola i po tome je svi znaju pa ćemo se i mi držati toga imena. Može se raditi od nekoliko vrsta materijala poput spužve, deksiona ili mekšeg drveta npr, balze. Mi smo se odlučili za balzu koju je stvarno lako obrađivati.

CDC suha imitacija

CDC materijal je u stvari lojno pero patke koje je toliko gusto i fino da se vezano i na najveće imitacije jednostavno ne može potopiti. Najčešće imitira razne majske muhe ili jednodnevke ali može se koristiti i u vezanju drugih vrsta imitacija. CDC perje se obično ne koristi samo nego u kombinaciji s ispercima iz skalpa od pijetla ili drugog perja koje se koristi za izradu nožica.

Sedž

Tulari su porodica kukaca kojih ima više od dvije stotine vrsta i sve su zanimljive salmonidima od stadija kučice u kojoj živi na dnu rijeke pričvršćen za kamen pa sve do odraslog insekta čiju imitaciju ćemo sada pokazati. Idealna je mušica za lov u večernjem skoku jer se dobro vidi na površini u sumrak. Većina suhih imitacija se nakon prezentacije na površinu vode samo pusti da ih voda nosi i ne pomiče ih se po površini. Sedža u sam sumrak kad je večernji skok najintenzivniji možete lagano povući površinom. Brazda koju ostavlja na površini često prevari i najveće ribe.

Kuda s materijalima (slike iz materijala)

Jedan od većih problema mušičara koji sami vežu svoje muhe je skladištenje materijala. Sve moguće i nemoguće vrste dlake, perja, dabinga, kalema konca, zlatnih glava, a da ne govorimo o udicama i ostalom sitnom priboru koji uvijek nekako ima tendenciju da se izgubi baš tada kada vam najviše zatreba.

Vjerujte mi, puno je lakše kada se pribor poslaže u kutije i uvijek znate gdje vam se što nalazi. Za velike skalpove i npr, fazanovo ili paunovo perje nabavite si veliku drvenu kutiju gdje će vam sve to stati bez gužvanja i uništavanja materijala. Za konce i sitni pribor dobro će poslužiti kutija s puno pretinaca, a u nju možete staviti i paketiće sa udicama. Glavno da znate gdje je što!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana